Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - muzyka waucie

mactros - |20 Lis 2008|, 2008 18:32
Temat postu: muzyka waucie
Witam,
miałem przed Scorpiakiem Mondeo z 95 w TD w kombi i zostało mi po nim fajne radyjko, nie bede pisał jakie, bo to nie o radio chodzi.W Mondeo fajnie wszystko grało, był czysty i mocny dzwięk.
Sprzedałem orginała ze Scorpio na allegro, dokupiłem ramke i kostki przejsciowe i zamontowałem tamto.Wszystko chodzi, jest podświetlenie, wszystkie głośniki graja ale jakoś lipnie.W porównaniu z Mondkiem gdzie też byly orginalne głosniki SCORPIAK wychodzi naprawde kiepsko.
I tu 1 pytanie czy to wina słabych orginalnych głośników??? I 2 pytanie czy Scorpio ma wzmacniacz fabryczny??? i może on tłumi coś???Może go wywalić i głośniki podpiąć bezpośrednio z radia???
QRDE niemam pomysłu.

karollo82x - |20 Lis 2008|, 2008 18:59

Witam.
odp na pytanie nr 1
Zależy kto co lubi, ale jak jesteś wymagający to głośniki w skorupie są hmm ... (papierki)
W razie wymiany w przednich drzwiach bez większych rzeźb niewiele się mieści. Jak bardzo się postarasz to 13cm średnicy wchodzą w dziurę a jeszcze membrana nie wali o boczek.
Pozdrawiam

ml0dy3 - |20 Lis 2008|, 2008 19:12

Jesli chodzi o wzmacniacz to z tego co wiem ze swojego doswiadczenia to wzmacniacze orginalne w scorpio dostawaly inny sygnal niz ze zwyklego radia wychodzi (to sie jakos nazywa niestety nie pamietam jak), a zwiazku z tym po podlaczeniu innego radia glosniki wogoleby nie graly. Takie wzmacniacze byly w MKII nie wiem jak w wielorybie. A co do glosnikow w mondeo to byly duzo wieksze i dawaly duzo lepszy dzwiek. Sprobuj sobie ustawic radyko tzn. wycisz troche przod, zeby tyl gral troche glosniej, z tylu masz wieksze glosniki i bedzie troche ladniejszy dzwiek bo jesli sa na rowno ustawione to przod moze nie nadazac i harczec zas tyl ma jeszcze zapas zeby troche mocy dostac.
karollo82x - |20 Lis 2008|, 2008 19:15

Scorpio MKIII wzm nie ma, przynajmniej nie GHIA, przewody z głośników poprowadzone bezpośrednio do radia :)
ford2fast - |20 Lis 2008|, 2008 19:27

To , że radyjko grało w Mondeo głośniej jest zasługą tego , że Scorpio ma sporo więcej objętości do nagłośnienia :)
Mondeo jest również słabiej wytłumione i gorzej pochłania dźwięki
W dalszej kolejności wpływ maja na to przednie głośniki o mniejszej powierzchni membrany :)

ml0dy3 - |20 Lis 2008|, 2008 19:55

ford2fast napisał/a:

Z tego co napisales wynika ze w Mondeo powinno grac gorzej

pablo19 - |20 Lis 2008|, 2008 21:29

ford2fast napisał/a:
...
...

= w aucie jest głośniej, a nie, że

ml0dy3 napisał/a:
...

Na mój gust wynika co innego.

ford2fast - |20 Lis 2008|, 2008 21:34

ml0dy3 napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Akustyka to bardzo ciekawa i obszerna dziedzina :)
Nie da się jednoznacznie określić brzmienia w konkretnym samochodzie
Można jedynie z grubsza ocenić poziom (głośność) w danym pojeździe na podstawie kubatury wewnętrznej i rodzaju oraz ilości materiałów , z których są wykonane fotele , kanapy , wykładziny , tapicerki , podsufitka oraz konsoleta
Zdarza się , że pozory te są mylące ze względu na trudne do przewidzenia odbicia dźwięku w samochodzie :-d
Można jedynie przyjąć z grubsza , że dane radyjko czy wzmacniacz przeniesione z mniej do bardziej obszernego wewnątrz pojazdu da mniejsze ciśnienie dźwięku :)

Natomiast określenie , że gra gorzej lub lepiej jest bardzo subiektywna
Są pewne bezwzględne kategorie na zawodach Car Audio , na podstawie których klasyfikowana jest jakość odtwarzanego w samochodzie dźwięku 8)

Dla mnie najlepiej odtwarzana muzyka brzmiała w pewnej Xantii z Białegostoku :)
I chyba nie tylko dla mnie , w Europie też ją docenili i to nawet bardzo :roll:

ml0dy3 - |20 Lis 2008|, 2008 21:35

Skoro w autach gorzej wygluszonych gra lepiej, wie cpo co sie je wyglusza montujac porzadny car audio??

[ Dodano: 2008-11-20, 21:38 ]
ford2fast napisał/a:
Można jedynie przyjąć z grubsza , że dane radyjko czy wzmacniacz przeniesione z mniej do bardziej obszernego wewnątrz pojazdu da mniejsze ciśnienie dźwięku :)

Moim zdaniem ani radio ani wzmacniacz nie przeniosi zadnego cisnienia, jesli juz raczej glosniki

- SOUND OFF - konkurs na najlepszą jakość dźwięku i instalacji w samochodzie (jakosc instalacji el. audio oraz stosunek pasm)

- Liga ESPL - konkurs na najwyższy poziom głośności uzyskany w samochodzie

Przylkad z przypadkowego konkursu z google
dopuszczonym do ruchu ulicznego

- dB DRAG RACING - konkurs na najwyższy poziom ciśnienia akustycznego
osiągniętego w samochodzie

[ Dodano: 2008-11-20, 21:38 ]
ford2fast napisał/a:
Można jedynie z grubsza ocenić poziom (głośność) w danym pojeździe na podstawie kubatury wewnętrznej i rodzaju oraz ilości materiałów , z których są wykonane fotele , kanapy , wykładziny , tapicerki , podsufitka oraz konsoleta
Zdarza się , że pozory te są mylące ze względu na trudne do przewidzenia odbicia dźwięku w samochodzie

A to moim zdaniem to juz filozofowanie (bez obrazy)

ford2fast - |20 Lis 2008|, 2008 22:00

Cytat:
Skoro w autach gorzej wygluszonych gra lepiej, wie cpo co sie je wyglusza montujac porzadny car audio??

Kto napisał , że w gorzej wygłuszonych autach gra lepiej ? :shock:
Czytaj ze zrozumieniem :-D
Napisałem , że w mniejszym (wewnątrz) samochodzie i gorzej wytłumionym będzie ten sam sprzęt grał głośniej

Ale skoro uważasz , że głośniej oznacza lepiej to ja już nie mam nic do dodania :-d

A tak naprawdę słuchanie muzyki to pewnego rodzaju filozofia
Być może kiedyś to zrozumiesz , lecz możliwe , że nie zrozumiesz tego nigdy :roll:

Gruber - |20 Lis 2008|, 2008 22:12

Dzięki Ci Boze za ikonke ignoruj!!
mactros - |20 Lis 2008|, 2008 22:40
Temat postu: muzyka waucie
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem.
Jutro powęsze na forum w sprawie głośników i chyba napewno zmienie
"papierki" na coś lepszego.Nie jestem melomanem ale harczenie to już przesada i coś trzeba bedzie z tym zrobić.Podrawiam Wszystkich i zamykamy temat.

ford2fast - |20 Lis 2008|, 2008 23:00

Jeżeli chcesz głośniki napędzać tylko radiem , poszukaj markowych o wysokiej efektywności

Polecam chyba najlepsze forum o tematyce Car Audio w Polsce

http://www.audiocar.pl/forum

Adam_2000 - |20 Lis 2008|, 2008 23:21

Po pierwsze primo - nie ten dział ;/
Po drugie... co to jest "waucie" ?
Po czecie
Gruber napisał/a:
Dzięki Ci Boze za ikonke ignoruj!!

a ja jej nie mam, sit ;/

Struna - |21 Lis 2008|, 2008 10:48

Adam_2000 napisał/a:
a ja jej nie mam, sit ;/
prawy górny róg każdego posta.

[ Dodano: 2008-11-21, 10:49 ]
ford2fast napisał/a:
Jeżeli chcesz głośniki napędzać tylko radiem , poszukaj markowych o wysokiej efektywności
wystarczy seryjny model 7000 - to w sedanie gra już naprawde miło.
Miszcz - |21 Lis 2008|, 2008 11:21

Adam_2000 napisał/a:
co to jest "waucie" ?

No jak co?? Tytuł pewnej popularnej piosenki biesiadnej, skądinąd bardzo popularnej w pewnym zaprzyjaźnionym klubie motoryzacyjnym... :wink:

Struna - |21 Lis 2008|, 2008 11:22

bede braucieeee waucieeee cieeeee eheeeee :D
pablo19 - |21 Lis 2008|, 2008 12:13

Struna napisał/a:
bede braucieeee waucieeee cieeeee eheeeee :D
:rofl:
PS Adaś musisz lico zmienić i na zwykłego juzera się zalogować, świat będzie piękniejszy :)

ford2fast - |22 Lis 2008|, 2008 00:12

Struna napisał/a:
ford2fast napisał/a:
wystarczy seryjny model 7000 - to w sedanie gra już naprawde miło.

Chyba niedokładnie się wyraziłem :)
Chodziło mi o markowe głośniki o wysokiej efektywności 8)
Radio da radę :)

arturrrr - |28 Lis 2008|, 2008 20:25

mactros napisał/a:
I tu 1 pytanie czy to wina słabych orginalnych głośników???

Naglosnienie w Scorpio to jego wielki minus- fabryczne glosniki to jakas porazka-radio jest ok,ale wymagany jest wzmacniacz oraz wymiana glosnikow na 3x mocniejsze minimum ...

Mysza - |29 Lis 2008|, 2008 15:40

arturrrr napisał/a:
Naglosnienie w Scorpio to jego wielki minus
Mysle, ze pod maską masz większy problem... Ja nie mogę narzekać na nagłośnienie, wystarczyło odciązyć przednie głośniki od basu dając skrzynię w bagaznik. Na 6000CD jestem bardzo zadowolony. Glosniki przod z gwizdkami mam.
Luke - |29 Lis 2008|, 2008 18:02

co do przednich drzwi to na allegro jest koleś co robi bardzo eleganckie zabudowy do przednich paneli drzwiowych, może w nich spokojnie zamontować dwa razy większe głośniki
Kevin Xy - |30 Lis 2008|, 2008 00:02

tylko po co ??
wiekszy nie znaczy madrzejszy
goliat pokazal

gw21 - |30 Lis 2008|, 2008 00:29

To zależy co kto lubi. Na pewno seryjne głośniki do zrobienia dyskoteki z auta się nie nadają. Ale do normalnego słuchanie muzyki powinny wystarczyć. U mnie, bas jak dla mnie jest dość głęboki, a góra wyrazista (oczywiście o ile nie przegina się z poziomem głośności). Rzężenie głośników to albo uszkodzone membrany albo przesterowane głośniki (tak czy inaczej wymiana głośników cię nie ominie). Jeśli jest bardzo fatalnie z jakością dźwięku to jest jeszcze opcja, że ktoś pomylił biegunowość głośników składając przejściówkę z Ford na ISO.
Jason - |30 Lis 2008|, 2008 00:55

A ja wam powiem ze jak mialem Scorpio MKIII to zalozylem radio Pionera i dzwiak był jak na moje wymagania bardzo konkretny. Mialem Radio 7000 + zmieniarka i bylo bez poruwnania do Pioniera. Teraz w MDO mam to samo radio i dzwiek jest jeszcze lepszy niz w Scorpio szczegolnie bas (pewnie wielkosc glosnikow ma tu swoja role) ale jak ktos napsial kazdy ma swoje wymagania.
Pozdrawiam

ford2fast - |30 Lis 2008|, 2008 12:57

arturrrr napisał/a:
Naglosnienie w Scorpio to jego wielki minus- fabryczne glosniki to jakas porazka

Standardowy model głośników montowanych w Scorpio gra całkiem przyzwoicie na tle tego co montują w innych markach :)
Oczywiście nie ma porównania do przyzwoitych głośników dobrej firmy 8)
Niestety rzadko kiedy fabryczne audio w samochodach rzadko gra naprawdę dobrze :(
Nawet wtedy gdy produkuje je taki renomowany wytwórca jak Mark Levinson :-d

kondzio508 - |30 Lis 2008|, 2008 13:01

ford2fast napisał/a:
Standardowy model głośników montowanych w Scorpio gra całkiem przyzwoicie na tle tego co montują w innych markach
Oczywiście nie ma porównania do przyzwoitych głośników dobrej firmy
Niestety rzadko kiedy fabryczne audio w samochodach rzadko gra naprawdę dobrze
Nawet wtedy gdy produkuje je taki renomowany wytwórca jak Mark Levinson

z tym sie nie zgodze .. w Audi i mercedesach jest bardzo dobry sprzet fabryczny " Bose " . naprawde ładnie gra .

ford2fast - |30 Lis 2008|, 2008 13:13

kondzio508 napisał/a:
z tym sie nie zgodze .. w Audi i mercedesach jest bardzo dobry sprzet fabryczny " Bose " . naprawde ładnie gra .

Kwestia tego czego wymaga się od sprzętu :)
Te urządzenia , o których wspominasz grają prawie przyzwoicie
Ale nie odważyłbym się tego typu reprodukcji dźwięku zaklasyfikować jako dobry
W Lexusie Mark Levinson zrobił dużo lepszą robotę
Jednak w porównaniu do dobrego sprzętu zamontowanego przez dobry (nie mylić ze znanym) zakład montażowy daje zupełnie inny efekt :)

Zresztą , najważniejsze jest to czego wymaga od sprzętu użytkownik :)
Niektórzy słuchają muzyki z telefonu i uważają , że jakość jest powalająca :-D

Struna - |1 Gru 2008|, 2008 10:56

trzeba rozgraniczyć nadwozia, najlepiej gra sedan z głośnikami tylnymi z tzw. "słupkami" To w połączeniu z radiem np. 7000 lub w mk2 z fabrycznym wzmakiem gra dobrze. habeta i kombi grają niestety mizernie i nie ma się co dziwić.

Fajne to gra windstar w wersji z nagłośnieniem JBL-a :)

grand funk - |1 Gru 2008|, 2008 11:04

kondzio508 napisał/a:
Audi i mercedesach

w audi nie wiem. Ale w mercedesach starszych nie ma szoku przykładowo w124 roczniki 91-95 to nic specjalnego. natomiast w140 to już ma audio :)

kondzio508 - |1 Gru 2008|, 2008 11:09

grand funk napisał/a:
w audi nie wiem. Ale w mercedesach starszych nie ma szoku przykładowo w124 roczniki 91-95 to nic specjalnego. natomiast w140 to już ma audio

miałem okazje posłuchac w mietku w202 c kalsy i niezle to to grało :) na codzien słucham tej samej firmy w A6 i jestem zadowolony wstawilem tylko Tube i wzmacniacz .

ford2fast - |2 Gru 2008|, 2008 00:46

Struna napisał/a:
habeta i kombi grają niestety mizernie i nie ma się co dziwić
Piszesz o fabrycznym audio czy ogólnie ? :)
I dlaczego nie ma się co dziwić ? :shock:

Struna - |2 Gru 2008|, 2008 12:23

ford2fast napisał/a:
o fabrycznym, ale można to też do ogółu zastosować.
ford2fast napisał/a:
I dlaczego nie ma się co dziwić ? :shock:
ano dlatego, że habeta ma malutkie pierdziawki z tyłu i są w totalnie dennej akustycznie przestrzeni umieszczone. W kombie nieco lepiej ale też akustycznie średnio. W sedanie najlepiej.
ford2fast - |2 Gru 2008|, 2008 14:04

Struna napisał/a:
ford2fast napisał/a:
o fabrycznym, ale można to też do ogółu zastosować.

Ogólnie to nezabardzo :-d
Poniżej zamieszczam wpis Pawła Kiliana właściciela CAS z Mielca pierwotnie zamieszczony na http://www.audiocar.pl/forum/forum-st.html

Cała przygoda Car Audio zaczeła się od naszego rodzinnego samochodu......

Jako młody człowiek jeździłem parę razy na różne giełdy samochodowe z częściami do samochodów ciężarowych. Na giełdzie w Słomczynie wielokrotnie widziałem chłopaków którzy przywozili sprzęt nowy z niemiec - Canton'a JBL'a Magnata i tp klocki.

Coraz bardziej zacząłem się tym interesować ....

Po jakimś czasie przyjechał do mnie kolega - który chciał sprzedać CD i Kasete Alpine . Był to zestawik 2 x 1 Din. W jednym din był sam napęd CD - w drugim było Radio, Kaseta i Wzmacniaczyk. Do tego zestawu były 20 cm Coaxy Pionka....

Spodobało mi się to bardzo. Namówiłem tatę aby zakupił ten zestawik. Pare dni później w naszym SCORPIO (tak, tak - to Scorpio :P ) zadomowił się zestawik Alpiny (Scorpio posiadało 2 otwory DIN 1) oraz coaxy Pionka na tylnej półce....

Jeździliśmy z tym troszkę czasu... Co to był za dźwięk... Nieważne były oryginalne głośniki - ważne, że było już trochę basu - no i podwójny Alpine - Revelka......

Po pewnym czasie - kolega znów nas odwiedził. Przyniósł nam wzmacniacz Blaupunkta - 2 kanałowy - oraz prosty subik - chyba pionka Band Passa - z szybką - 20 cm.

Oczywiście wszystko znów trafiło do autka. I szczęka nam opadła...... Panowie co to było - revelacja. Dużo basu. To było to....
Więc jeździliśmy z takim zestawikiem ...

Jak wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia.... Pojechałem znów na Słomczyn. Tam zobaczyłem wzmaka pionka 904 chyba..... Qpiłem go.... Zamontowałem wzmacniacz zamiast Blaupunkta. Sub również zmieniłem - na takiego samego bandpass'a - ale 25 cm...

No i znów skok - skok w ciśnieniu basu. Miska się śmiała - Uprawialiśmy Powolny Objazd Miasta - wielokrotnie .... Oj to były czasy ;]

Czas mijał - Apetyt powiekszał się w miare jedzenia..... Znów Słomczyn - znów zakupy .... Qpiłem - drugi sub :P Hehehehehe .. No Panowie - teraz to się działo .... 2 suby Band Pass - to było tooooooo !!!!! Znów długi okres czasu - znów miska uśmiechnięta.....

Po pewnym czasie - przyszła chęć lepszego grania .... Pojechałem - pogadałem - wyszło na to że muszę wymienić głośniki. Decyzja zapadła - na przód 13 cm zestaw Cantona 2.13 chyba - na tylną półkę Zestawik Canton PULLMAN 6 - chiba. Do tego wzmak z tej samej linii Pionka - ale 4 kanałówka. Zakupy zrobione - więc do pracy. 3 dni i autko było gotowe - kable przeprowadzone, półeczka z mdf'u zrobiona - głośniki w niewytłumionych drzwiach - zamontowane !

No i znów - zjazd szczęki - syczało - napierdzielało - micha się cieszyła....

Minął rok.... Jak wiadomo - cos się nudzi - coś odchodzi. Alpinka odeszła do samochodów firmowych - na miejsce Alpinki przyszły Delfinki - 9375 ... Nóweczka w pudełeczku.

Wzmaki zmieniły się z Pionka na Signaty z serii RAM (4 kanałowy + 2 kanałowy). Doszedł kondensator + nowe okablowanie. System przedni bez zmian ( brak wytłumienia) + tylna pułeczka. Jednak zamiast subów pionka do bagażnika trafiła Patelnia na którą zachorowałem odwiedzając tymczasowego dystrybutora JBL . Był to 1800 GTI - 48 cm sub z najlepszej serii GTI- w obudowie BASS-REFLEX....

No i wtedy się zaczeło.... Ludzie zaczeli pytać - co gdzie jak kiedy.. Zaczeli przyjeżdzać koledzy - znajomi. W tym momencie powstało CAR AUDIO SYSTEM. Każdy coś chciał założyć - coś mieć. Ludzie chcieli słuchać muzyki......

Scorpio służyło za pokazówke - jak się okaże potem jeszcze wielokrotnie to robiło z niezłą nawiązką.....

Były proste montażyki - sprzedaż JBL'i Signatów, Cantonów i innych fajnych klocków.....

Moja firemka powolutku toczyła swoje kółko.....

Siedząc kiedyś w internecie - oglądałem sobie różne rzeczy. JL Audio,. Audisona i inne klocki. Pamietam jak dziś że nagrodę za najlepszy wzmak - EISA - dostał Audison LR 605 XR.

Jakoś utkiwło mi to w pamięci...... Jak się okazało potem - bardzo dobrze ;]

Pewnego razu - przyjechał kolega - mówiąc, że chce założyć cos do bryczki ale wzmak ma być mały. Przypomniałem sobie o LR 605 XR i poszukałem tu i tam. Trafiłem na dystybutora w Polsce. Zadzwoniłem - ściagnąłem wzmaka. Podłączyliśmy wzmaka do bryczki - z głośnikami signata i subikiem JBL z serii GTX (niektórzy pamietają dobre suby z tej linii).

Panowie - siedzieliśmy całą noc i słuchaliśmy. To było fenomenalne. Od tego czasu - związałem się z produktami Audisona, Hertz'a i Focal'a.......

Był to bardzo słuszny kierunek....... Pierwszy raz - pojechałem na wystawę Car Audio - pierwszą organizowaną w Polsce. Hala Mery. Pierwsza wystawa - pierwsze mega wrażenia.

http://www.audiocar.pl/extras/waw19999/waw1999.htm

Pamietam pare samochodów różnych firm. Np - Passat - Audiocomplex'u na dB. Samochód Kliniki Dźwięku i inne. To było to. Poznałem większość produktów z mojej oferty - Audisona, Hertz'a i Focala.

Zobaczyłem HR 100 :
http://www.audiocar.pl/ex...99/hr100ija.jpg

Wtedy ujrzałem również 33 VX - sub który został moim marzeniem.....
http://www.audiocar.pl/extras/waw19999/focal4.jpg

Po Warszawie - wszystko stało się jasne i klarowne.
Trzeba zacząć działać. Montowaliśmy słuchaliśmy - cały czas coś się działo .... W pewnej chwili dowiedziałem się - że powinniśmy jechać do Wrocławia - na zawody Car Audio .... Dystrybutor 3 firm - poprosił mnie - aby w 1 dzień zamontować sprzęt i jechać na zawody.....

To było wyzwanie. W 1 dzień zamontowaliśmy w SCORPIO system przedni FOCAL 130 K + wzmak LR 605 XR + sub FOCAL 33S. Wytłumiliśmy drzwi - zrobiliśmy prostą zabudowe. Nie znając zasad - niczego. Zmęczeni całym dniem - o 11 położyliśmy się spać - a o 2 w nocy zapakowaliśmy różne klocki do pokazania (Focal 165 W, Focal 33VX, VRx'a) i pojechaliśmy na zawody ....

http://www.audiocar.pl/ex...roclaw2000.html

Moje autko było w stanie tragicznym. Gdzieniegdzie wychodziła rdza, w przednim zderzaku miałem dziurę którą zrobila moja żona 2 dni wcześniej parkując na haku poloneza, szyba przednia była stłuczona bo sąsiad pod blokiem potraktował SCORPIO kamieniem. Obraz nędzy i rozpaczy......

Brudnym samochodem pojechaliśmy do Wrocławia. Z moim świetej pamieci kolegą. Przed wrockiem umylismy samochód i wjechalismy do Wrocławia. Znaleźliśmy miejsce w którym się odbywała wystawa. Wjechaliśmy na parkinkg - jakiś Pan nas poprosił o wpis. Nie wiedząc co czynię podpisałem się. Po wjeździe - kopara mi opadła. Stały bryczki z Extreme - wypucowane, lśniące. Wszystko dopieszczone do ostatnich granic. Jednakowe naklejeczki, jednakowe tablice rejestracyjne.... Były furki z wawy i innych miast. Jak to zobaczyliśmy - od razu chcieliśmy uciekać. Ale w końcu zostaliśmy. Okazało się że Pan który kazał się podpisać - to był gość z rejestracji zawodów. Koparki nam zwisły. Panowie czyszczący furki smiali się pod nosem widząc SCORPIOWÓZ. Padlinkę......

No cóż, stwierdziliśmy że dostaniemy nieźle po du..... Zawody się rozkręcały... Jakiś Pan przyszedł - ocenił - niby instalację....Zgroza .... Wstyd .....

Pokazywaliśmy produkty - ludzie oglądali furke ...

Pamietam, że pod koniec dnia - Tomasz Okurowski przyszedł i poprosił o podjazd do oceny dźwięku. Dźwięk oceniał wraz z Włoskim sędzią - nie pamietam nazwiska. Pamietam tylko jego minę. Był bardzo zdenerwowany i zmęczony. Usiadł w Scorpio i słuchał. Wraz z Tomkiem. Trwało to chyba 45 minut. Po tym czasie - wyszedł i podszedł do mnie. Był usmiechnięty. Pamietam, że zaprosił mnie jako jedynego uczestnika zawodów do swojego autka - Audi TT. Miał tam clariona 9255 + wzmacniacze zapco + RS Audio + subik 20 cm VEGI......

Wymieniliśmy parę zdań..... Był bardzo zadowolony z dźwięku mojego systemu.

Nie wiedziałem co to oznacza. Wtedy nie ... Jak się okazało musieliśmy w nocy wracac do Mielca. Nie mogliśmy zostać. Zapakowaliśmy sprzęcior i ruszyliśmy w drogę powrotną.

W niedzielę rano - byliśmy na miejscu. Wieczorem dowiedziałem się - że zdobyliśmy 3 miejsce !!!!

Szał - Radość - Euforia..... Strasznie wyglądające SCORPIO dało radę ucierając nos innym :P

Stwierdziliśmy, bierzemy się do pracy ...... Na next rok przygotujemy Scorpio znów.....

I tak oto potoczyła się przygoda - niektórzy znają jej ciąg dalszy aż do dzisiejszego dnia .....

Struna - |2 Gru 2008|, 2008 14:36

to co napisałem odnosiło się do zestawu mocowanego w tych samych otworach oraz bez dodatku subwooferów oraz wzmacniaczy. W ten sposób to oczywiście można w scorpio zrobić przyzwoity odsłuch.
gufer-posepny - |2 Gru 2008|, 2008 19:21

Ogólnie skorup od względem brzmienia mi się bardzo podoba .

Co do Car audio opisywanego ... zestawiki takie co cena paru skorupek i tu pojawia się ból . Druga sprawa że żaden głośnik dostępny w sklepie nie podejdzie ot tak w miejsce fabrycznych .bez kątówy przy tylnej półce niewiele zdziałamy . Z tego tekstu jak widać nie ma sensu dociszać przednich drzwi . Czyli ja bym wpakował basy 13 w drzwi i na słupki syczki . W MK1 nawet są zaślepki a pod nimi kabelki widziałem . Coś z HERTZ-a . Tył ... wpakować obok butli LPG dla równiwagi SUB-a band passa i wio . Ciekawe za ile dni zniknie :( .

Struna - |2 Gru 2008|, 2008 19:23

gufer-posepny napisał/a:
bo masz sedana.
gufer-posepny napisał/a:
W MK1 nawet są zaślepki
w mk1 wcześniejszym to tam byly głośniki a nie zaślepki, ww nieco nowszych już dawali zaślepki właśnie.
gufer-posepny - |2 Gru 2008|, 2008 19:28

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
bo masz sedana.
gufer-posepny napisał/a:
W MK1 nawet są zaślepki
w mk1 wcześniejszym to tam byly głośniki a nie zaślepki, ww nieco nowszych już dawali zaślepki właśnie.

To Jakiegoś piszczka tam dam . Tylko czy coś to da skoro mam 2 drożne w drzwiach .

W sedanie dźwięk się odbija od szyby ładnie . Od tych piszczków też będzie .

Struna - |2 Gru 2008|, 2008 19:30

gufer-posepny napisał/a:
Tylko czy coś to da skoro mam 2 drożne w drzwiach .
pewnie że da, syczki zawsze powinny być umieszczone wyżej, w drzwiach że są to niech sobie są, te wyżej i tak lepszą robotę zrobią.
Kevin Xy - |2 Gru 2008|, 2008 19:31

u siebie wstawilem tam syczki- znaczna poprawa
gufer-posepny - |2 Gru 2008|, 2008 19:45

Kevin Xy napisał/a:
u siebie wstawilem tam syczki- znaczna poprawa

jakieś konkretne ? Dedykowane ... bo w sumie to tanie takie coś to można doinwestować .

http://allegro.pl/item492...ord_galaxy.html wygląda jakby pasowały bez rzeźbienia .

Kevin Xy - |2 Gru 2008|, 2008 20:49

jakies z jakiichs glosnikow wyszarpalem i jet oki
tam byle gowno mozna zapodac i dobrze bedzie

Mysza - |2 Gru 2008|, 2008 21:13

A gdzie to zaladacie? W oryginalnych miejscowkach z 8 cm pod deską? Czy w desce? Mialem MkI z glosnikami wlasnie tam we wglębieniu i grało to superowsko, dzwiek odbijal sie od przedniej szyby.
Kevin Xy - |2 Gru 2008|, 2008 21:15

dokladnie tam- w oryginalne miejsca
Zysio - |2 Gru 2008|, 2008 21:19

Ale oczywiście w kolejnych generacjach bazyle musieli "poprawić" dobre rozwiązania...
ford2fast - |3 Gru 2008|, 2008 03:06

Struna napisał/a:
Zaślepki były wtedy gdy nie było fabrycznych wysokotonowych :)
Czyli wtedy gdy pierwszy właściciel nie zapłacił za lepsze audio :-d
Te głośniczki były montowane do 1992 roku :)

Koszt takich używanych wraz z wspornikami to 20 zł za parę :roll:

Struna - |3 Gru 2008|, 2008 10:21

ford2fast napisał/a:
nie spotkałem nigdy w polifcie mk1
gufer-posepny - |3 Gru 2008|, 2008 21:48

ford2fast napisał/a:
Struna napisał/a:
Zaślepki były wtedy gdy nie było fabrycznych wysokotonowych :)
Czyli wtedy gdy pierwszy właściciel nie zapłacił za lepsze audio :-d

Koszt takich używanych wraz z wspornikami to 20 zł za parę :roll:

Przytulę a wogóle to obejrzę . Bo już kombinowałem z przeróbką innych . A JBL- za drogie na taki kaprys .

ford2fast - |3 Gru 2008|, 2008 22:03

gufer-posepny napisał/a:
Przytulę a wogóle to obejrzę
To dlaczego dzisiaj o tym nie wspomniałeś ? :):
gufer-posepny - |3 Gru 2008|, 2008 22:10

ford2fast napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
Przytulę a wogóle to obejrzę
To dlaczego dzisiaj o tym nie wspomniałeś ? :):
A sam nie wiem . Nie sądziłem że takie coś bywało . Jak coś ma znaczek Ford to chętniej przygarnę .
ford2fast - |3 Gru 2008|, 2008 22:23

Byłeś w odległości 5 metrów od tych głośniczków :-D
gufer-posepny - |4 Gru 2008|, 2008 08:25

ford2fast napisał/a:
Byłeś w odległości 5 metrów od tych głośniczków :-D

A to może kurza ślepota mnie dopadła . :) Jakiś pech . To się znajdzie czas na nie .

Co do tego opisu co podałeś o tej skorupie to audio kompletne do tego skorupa wyjdzie cenowo z 10 kpln . Jeden piszczek Focal-a w cenie 900 zeta na alledrogo . Czyli wróciłbym do opcji że w drzwiach bassy Hertz-a , pod szybą piszczki . Całoś za porządną zwrotnicą . Z tyłu w te jajka wpakować coś lepszego bo seryjne grają dobrze ale dowolne radio typu Kenwood , Pioneer czy coś w tym stylu rozniesie je prędzej czy później . Zabawa z subwooferem żeby ładnie w całości grało na parę godzin conajmniej .

ford2fast - |4 Gru 2008|, 2008 15:29

Struna napisał/a:
ford2fast napisał/a:
nie spotkałem nigdy w polifcie mk1

Specjalnie dla Ciebie :)

Po stronie lewej głośniczek wysokotonowy montowany 1985-1989 , po prawej ( ten z czarną blachą ) 1989-1992 :)
Jeżeli wpiszesz do MC numer fordowski umieszczony na głośniczku z prawej , wyświetli piękny opis , w których modelach był montowany :shock:

I jeszcze zdjęcie drugiej strony :)

Struna - |4 Gru 2008|, 2008 15:36

no coż - nie spotkałem nie oznacza że nie występowało :)
gufer-posepny - |4 Gru 2008|, 2008 19:18

Zobaczymy jak zagrają . Własnie myślę nad jedyną rzeźbą w instalacji radia . Wziąść plusa z kostki wmacniacza Forda . Ten kabelek standardowy jest za cienki w dodatku na tym bezpieczniku wiszą lampki w aucie , komputerek i coś jeszcze . I przy większej głośności siada .
Mysza - |4 Gru 2008|, 2008 20:49

Tylko pamietaj, ze w radiu czerwony to pamięć, a głowne zasilanie to zółty.
kondzio508 - |4 Gru 2008|, 2008 20:59

Mysza napisał/a:
Tylko pamietaj, ze w radiu czerwony to pamięć, a głowne zasilanie to zółty.

Dobrze wiedziec bo ostatnio montowałem sobie w uniaczu i myslałem dlaczego nie ma prądu w radiu skoro podłonczyłem dwa czerwone ze sobą ... :690: a okazało sie ze było trzeba dołączyć razem z nimi i zółty ;)

Mysza - |4 Gru 2008|, 2008 21:03

Ja pisalem o fordowskim. Inne mają roznie. Dlatego kabel czerwony i zolty mozna zamieniac miedzy soba, lub spinac - fabrycznie przystosowana wiązka radia to przewiduje, przynajmniej w kenwoodach tak bylo.
gufer-posepny - |4 Gru 2008|, 2008 21:35

No obadałem głośniczki . Dobrze jest się kopnąć do sklepu elektronicznego i kupić nowe kondensatorki . Fabryczne wyschły . Ciekawe jakie oczy zrobią jak poproszę o bipolarne elektrolity :D .na razie wsadziłem zwykły elektrolit . Przecież nie będę ich na allegro kupował hehe .
Struna - |5 Gru 2008|, 2008 12:55

gufer-posepny napisał/a:
Ciekawe jakie oczy zrobią jak poproszę o bipolarne elektrolity :D
a styrofleksy być nie mogą ?
ford2fast - |5 Gru 2008|, 2008 14:14

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:

Fabrycznie były 12 mikro
Najlepsze byłyby MKP :)

gufer-posepny - |5 Gru 2008|, 2008 16:29

Struna napisał/a:
gufer-posepny napisał/a:
elektrolity były w skepie obok biura za złocisza sztuka . niestety 12 uF nie mają . Pokopię na allegro sobie na razie dałem 10 uF . I tak grają ładnie .
Mysza - |5 Gru 2008|, 2008 18:21

ford2fast napisał/a:
Najlepsze byłyby MKP
JantzenAudio podobno robi tanie i dobre.

A SMD tantalowe? Bo chyba kiedyś takich szukałem jak tuningowałem sobie tor audio w CD ONKYO, ale to chyba do zwrotnic sie nie nadaje?

gufer-posepny - |5 Gru 2008|, 2008 18:43

Mysza napisał/a:
ford2fast napisał/a:
Najlepsze byłyby MKP

A SMD tantalowe? Bo chyba kiedyś takich szukałem jak tuningowałem sobie tor audio w CD ONKYO, ale to chyba do zwrotnic sie nie nadaje?

Niebardzo . Nie stosowano takich nigdy no i są polaryzowane . Na allegro bywają samsung , nichicon , nippon , MKP . Zresztą jakikolwiek nowy będzie lepszy niż obecny 18 letni .

ford2fast - |5 Gru 2008|, 2008 21:14

Mysza napisał/a:

Szczera prawda :)

pablo19 - |6 Gru 2008|, 2008 10:49

Miałem w sedanie '90 głośniczki pod dechą, mam w przedlifcie '89, braciak ma w polifcie '89 :) Pięknie to dodaje wysokie tony do odsłuchu jak już Kevin zauważył (kiedyś u mnie). :) Polecam MKI-edynkowcom. 8)
gufer-posepny - |6 Gru 2008|, 2008 17:28

Głośniki założyłem .Za to nie było kabelków . Trzeba będzie dorobić .
Struna - |8 Gru 2008|, 2008 11:52

pablo19 napisał/a:
Pięknie to dodaje wysokie tony do odsłuchu
z tym pięknie to bym nie przesadzał - no ale fakt, daje coś :)
pablo19 - |8 Gru 2008|, 2008 12:10

Struna napisał/a:
pablo19 napisał/a:
Pięknie to dodaje wysokie tony do odsłuchu
z tym pięknie to bym nie przesadzał - no ale fakt, daje coś :)

Piękniej niż bez nich. ;) Ja audiofilem nie jestem chociaż wiele dźwięków słyszę, ale jakaś super "czystość" dźwięku do szczęścia mi nie jest potrzebna, dlatego dla mnie to pięknie. 8)

Struna - |8 Gru 2008|, 2008 12:12

pablo19 napisał/a:
Piękniej niż bez nich
jak najbardziej.