| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - nowy akumuator jaki powinien być? Ile Ah?
KaZet - |3 Sty 2008|, 2008 15:39 Temat postu: nowy akumuator jaki powinien być? Ile Ah? Planuje zakup nowego aku do 2,5 td i sie zastanawiam jakie parametry powinien mieć ten nowy akumulator?
Byniek - |3 Sty 2008|, 2008 18:32
Polecam markę Topla. Namówiłem kiklku znajomych na te aku i wszyscy są zadowoleni. Co do parametrów to dieslowcy cos podpowiedzą. Najlepiej o takiej pojemności jak fabryka przewiduje. O ile się nie mylę powinno być 75Ah.
Luke - |3 Sty 2008|, 2008 18:42
ja w swoim 2.5 TD miałem 74Ah Warty i byłem zadowolony
chciałem wziąć większy coś koło 100Ah ale powiedzieli mi że musiałbym dużo jeździć bo inaczej będzie się nie doładowywał, ale jak dużo nie powiedzieli
Byniek - |3 Sty 2008|, 2008 18:45
| Luke napisał/a: | | chciałem wziąć większy coś koło 100Ah ale powiedzieli mi że musiałbym dużo jeździć bo inaczej będzie się nie doładowywał |
Mieli sporo racji. Gdybyś jeździł na krótkich dystansach to alternator nie zdązyłby go w pełni naładować.
Kazet: zakup Topla Energy (czerwony) 75Ah i będziesz zadowolony
powerek22 - |3 Sty 2008|, 2008 20:47
Witajcie.ja mialem w swoim 2,5D 74Ah firmy Sznajder.Kapitalny był.Niestety scorupka została sprzedana.zaczela sie sypac.pozdr
Jajcuś - |3 Sty 2008|, 2008 21:43
Ja u Siebie przed zima zmieniłem na 77Ah i jestem bardzo zadowolony. Polecam dołożyć jakies 50-70 złotych i kupic aku lepszej firmy.
KaZet - |3 Sty 2008|, 2008 21:56 Temat postu: AKU zrobiło A Kuku!!! dzieki za odzew. Niestety jak wyszedłem z pracy to rozrusznik ledwo zakrecił i 1,5 tony poszło na popych ale gdzie tam, przy -6 st. mrozu mogłem se pchać...
Dopchany jednak został pod warsztat autoalarmowy
(było z górki, nie jestem mistrzem sumo:-)
i tam nawet booster nie pomógł, dopiero wzmocniony dodatkowym aku jakoś zakręcił. Podjechałem więc do pierwszego sklepu z akumulatorami i tam usłyszałem, że dzisiaj to już mu brakło akumulatorów. Ponieważ gość sie już nudził bo nie miał AKU to mi zmierzył ładowanie (było OK) i sobie pogawędziliśmy.
Gość mówi, że ludzie często jeżdżą na nie doładowanych AKU i wtedy one się zasiarczają co powoduje spory spadek pojemności. Do tego mróz zdejmuje kolejne % pojemności no i klops.
W końcu w rozpaczy kupiłem w Makro jakiegoś Centrowskiego Car Jacka za 303 pln (-30 pln opłata depozytowa za stare AKU). Chyba dobra cena bo pogadałem na stoisku z facetem który mówił "że tu w Makro sa jakieś normalne ceny a nie taka drożyzna jak w Norauto". Wziąłem więc 65 A i 740 Ah. Dziwie się jak wam wchodzą do przegrody większe AKU, ten ledwo wszedł.
Rafał A.(antek) - |3 Sty 2008|, 2008 22:04
pojemnosc nie oznacza wielkosc. 72Ah wchodzi spokojnie.
KaZet - |3 Sty 2008|, 2008 22:08
ooo, ja wziąłem największy szerokością możliwy do wepchniecia w przegrodę. Myślisz, że ten będzie za mało pojemny?
[ Dodano: 2008-01-03, 22:10 ]
a teraz ten nowy AKU już raz odpalił fure i zauważyłem, że lampka ładowania gaśnie szybciutko, nie tak jak przy poprzedniku...
magmart - |3 Sty 2008|, 2008 22:20
75A super coś z asistance 24 h/dobe (napisali w gwarancji, że jak bateria sie posypie, to serwis za darmo przyjedzie i wymieni ją) i gwarancją na 3 lata ... podniosłem wartość samochodu o prawie 50% ?? (zatankuje do pełna i przekroczy wartość rynkową)
Padło sie bateryjce prawie do zera, juz nie chciala kręcić, ale po odpaleniu z drugiej baterii jeździe ok 30 min i ładowaniu przez 2 godziny prądem poniżej 3 A naładowana prawie na maxa więc ... cienizna z nią. W całej wsi tylko 55Ah lub do kombajnów, ten jeden był osiągalny.
Kiedyś w innym aucie miałem aku zdecydowanie większe niż producent zalecał i chodziło bez problemów, a nawet lepiej
Byniek - |3 Sty 2008|, 2008 22:26
| KaZet napisał/a: | | Wziąłem więc 65 A i 740 Ah |
mały edit: 65Ah i 740A. Ten drugi parametr-prąd rozruchowy jest podawany w 4 normach (EN, DIN, IEC, SAE) U Ciebie jest prawdopodobnie w europejskiej EN
Pozdrawiam i życzę zadowolenia z nowego aku
Jankes - |26 Lis 2010|, 2010 20:33
Podczepię się pod temat. Potrzebuje porady dotyczacej wyboru akumulatora do jedynki, jak że od poniedziałku do piątku przeważnie jeżdze rano do pracy 2,5km, poczym gasze, w ciągu dnia też taka przejażdżka 2,5km, gasze odpalam i tak kilka razy dziennie i przy sporym obciążeniu(dmuchawa, radio szyby) aku się rozładowuje. Jakiej pojemności akumulator byście wybrali, teraz mam 72Ah, żeby uniknąć niemiłych niespodzianek.
slawektg - |26 Lis 2010|, 2010 21:08
65 Ah w zupelnosci wystarczy.Pamietaj,ze wiekszy aku potrzebuje wiekszego pradu ladowania.Mniejszy na krotkim dystansie szybciej przyjmie prad.
Jankes - |26 Lis 2010|, 2010 21:12
własnie tak myślałem o czyms w okolicach 60 paru Ah
Adam73 - |26 Lis 2010|, 2010 22:27
| slawektg napisał/a: | | Mniejszy na krotkim dystansie szybciej przyjmie prad. | poprosze o rozwiniecie,bo z tego co ja wiem aku "przyjmuje" prąd zaraz po zgaszeniu kontrolki.
neos64 - |26 Lis 2010|, 2010 22:57
slawektg - |26 Lis 2010|, 2010 23:15
| Adam73 napisał/a: | | poprosze o rozwiniecie,bo z tego co ja wiem aku "przyjmuje" prąd zaraz po zgaszeniu kontrolki. | Blad semantyczny.Chodzi przeciez o to,ze mniejszy akumulator szybciej uzupelni utrate zmagazynowanej mocy.
Adam_2000 - |26 Lis 2010|, 2010 23:30
| neos64 napisał/a: | | można ewentualnie delikatnie zastosować większy prąd rozruchowy ale bez przegięć ! bo to też ma wpływ na rezestancje przewodów i podzespoły od tego też siadają bo dostają za dużego kopa! |
Sorry, ale większej bzdury to już dawno nie czytałem
slawektg - |26 Lis 2010|, 2010 23:39
Nie chcialem tego pisac
neos64 - |26 Lis 2010|, 2010 23:44
| Cytat: | | Sorry, ale większej bzdury to już dawno nie czytałem |
Takie bzdury przeczytasz w książkach serwisowych, skoro serwis takie bzdury promuje to już nie moja wina, ale o co dokładnie Tobie chodzi ? z czym się nie zgadzasz? Wyjasnij mi jak prawdziwy elektryk to może przyznam Ci racje bo jak narazie pisząc bzury nie napisałeś żadnego wyjaśnienia, załaduj do malucha wiekszy aku którego nie doładuje i na tych przekkrojowo cieńkich przewodach zobaczysz niebawem piekne migotanie wszystkich świateł przy włączonych chociazby kierunkowskazach, o tym mówie ! a o czym Ty mówisz pisząc że napisałem bzdury tego nie wiem ! najprostrzy przykład nie wiem co miałeś na myśli pisząc bzdury ale ja mam racje w 100% chyba że jesteś w stanie to znegować.
slawektg - |26 Lis 2010|, 2010 23:50
Neos,nie ma sie co bulwersowac.Takie sa prawa elektrotechniki.Dam przyklad:Jezeli masz slomke przez ktora chcesz sie napic,to bez znaczenia jest czy wlozysz ja do szklanki,czy do dwustulitrowej beczki.Wiecej nie wypijesz niz twoje ssanie Ci pozwoli.Tak samo jest z aku.
Adam_2000 - |26 Lis 2010|, 2010 23:52
Widać książki też trzeba czytać ze zrozumieniem
Mnie nie chce się tłumaczyć podstawowych praw jakie rządzą elektrycznością.
Struna - |26 Lis 2010|, 2010 23:56
| slawektg napisał/a: | | Dam przyklad:Jezeli masz slomke przez ktora chcesz sie napic,to bez znaczenia jest czy wlozysz ja do szklanki,czy do dwustulitrowej beczki.Wiecej nie wypijesz niz twoje ssanie Ci pozwoli.Tak samo jest z aku. | wypaśny przykład, ja chciałem coś w rodzaju, że wyżej pewnej części ciała nie podskoczysz czy jakoś tak
neos64 - |26 Lis 2010|, 2010 23:58
| slawektg napisał/a: | | Neos,nie ma sie co bulwersowac.Takie sa prawa elektrotechniki.Dam przyklad:Jezeli masz slomke przez ktora chcesz sie napic,to bez znaczenia jest czy wlozysz ja do szklanki,czy do dwustulitrowej beczki.Wiecej nie wypijesz niz twoje ssanie Ci pozwoli.Tak samo jest z aku. |
Nie chodzi już o to czy sie uniosłem bo ktoś napisał "bzdury" i sobie poszedł bez wyjaśneinia czy nie poprostu taka jest prawda że sporo wieksze aku nie zawsze zostanie w pełni naładowane, a prąd rozruchowy pomaga i szkodzi i na przykładzie kaszla najlepiej to widać bo wiązka leciwa, jeśli ktoś jest tutaj mądrzejszy to konwersacje z elektrykami a nie ze mną bo pisząc bzdury nie podając argumentów to każdy... potrafi bez żalu z mojej strony ja juz skończyłem dziekuje.
Reader - |27 Lis 2010|, 2010 01:22
neos64, ale zauważyłeś że, odpowiadasz na post sprzed prawie 3 lat koledze który już pozbył się swego kutra ?
Jankes, IMO nawet 50 Ah wystarczy. Ważne aby silnik nienagannie odpalał.
neos64 - |27 Lis 2010|, 2010 01:53
| Reader napisał/a: | neos64, ale zauważyłeś że, odpowiadasz na post sprzed prawie 3 lat koledze który już pozbył się swego kutra ?
Jankes, IMO nawet 50 Ah wystarczy. Ważne aby silnik nienagannie odpalał. |
Faktycznie na to nie zwróciłem uwagi myślałem że temat nówka hehe mhmm ok...
kotara88 - |27 Lis 2010|, 2010 14:57
wiatm . mam takie pytanko do znawców .. chodzi o tylna alektrycznba kanape , a pytanie brzmi czy mozna kanape uniesc tak jak ta bez elektryki , chodzi mi o to jak np przewoze lodowke to w moim HB dolna czesc kanapy biore pionowo a oparcie w poziom i bagaznik sie robi bardzo przestronny . i jestem ciekaw czy z elektyczna kanape tez tak mozna rozłozyc
Jankes - |27 Lis 2010|, 2010 15:27
Elektryka oparcia nie wpływa w żaden sposób na rozkładanie
Waski - |27 Lis 2010|, 2010 18:38
Jankes, kup sobie max 54ah - znam takiego cosa który chodzi na akumulatorze z fiesty przez lata
Jankes - |27 Lis 2010|, 2010 18:41
| Waski napisał/a: | Jankes, kup sobie max 54ah - znam takiego cosa który chodzi na akumulatorze z fiesty przez lata |
Mi chodzi o 2.0, coss jakos lepiej sobie radzi, ale to pewnie ze ma niespełna roczny aku.
bingo - |27 Lis 2010|, 2010 22:41
| neos64 napisał/a: | | bo to też ma wpływ na rezestancje przewodów i podzespoły od tego też siadają bo dostają za dużego kopa! | - bzdura, prąd rozruchu podawany na aku jest prądem maksymalnym, jaki może podać aku, a i tak pobrany zostanie maksymalny, jaki może pobrać dany odbiornik, chyba że mozliwości odbiornika będą większe od możliwości aku.
jakby to aku decydował o prądzie przepływającym przez kable a nie odbiornik, to wszystki musiały by być odpowiedniego przekroju (co najmniej palca, choć pewnie i tak by było za mało) nawet do pojedyńczej kontrolki .... o przekrojach przewodów w domu też nie wspomnę
[ Dodano: |27 Lis 2010|, o 22:47 ]
| neos64 napisał/a: | | Kolego ale po co Ci setka skoro alternator i tak tego nie naładuje w pełni | - kolejna bzdura, jest jedynie kwestia w jakim czasie naładujesz aku za pomocą altka wtedy, gdy aku bedzie mocno rozładowany. jeżeli masz altka 70A, średni pobór w czasie jazdy powiedzmy 20 A, a aku 100A, to w czasie jazdy na trasie z odpowiednio wysokimi obrotami naładujesz taki aku od 0 do 100% w czasie około 2 godzin, a gdy będziesz miał 50A, t już po godzinie bedziesz miał naładowanego. Taka jest różnica.
a malucha miałeś problem naładować, bo stare miały mało wydajne prądnicę, a nawet nowsze z altkiem miały problem z ładowaniem (i mają), szczególnie jak masz światła włączone. włączenie świateł, stopu i kierunków przekracza możliwości altka na wolnych obrotach i napięcie spada wtedy poniżej 12V.
Adam_2000 - |28 Lis 2010|, 2010 00:31
bingo, neos czytał ksiązkę i rozmawiał z elektrykami, to chyba wie lepiej, nie ?
Mnie najbardziej podoba się ten fragment o większym kopie
Reader - |28 Lis 2010|, 2010 00:37
| kotara88 napisał/a: | mam takie pytanko do znawców .. chodzi o tylna alektrycznba kanape , a pytanie brzmi czy mozna kanape uniesc tak jak ta bez elektryki , chodzi mi o to jak np przewoze lodowke to w moim HB dolna czesc kanapy biore pionowo a oparcie w poziom i bagaznik sie robi bardzo przestronny . i jestem ciekaw czy z elektyczna kanape tez tak mozna rozłozyc |
Lodówka może tego nie przeżyć, no chyba że, wywozisz ją na złom.
Waski - |28 Lis 2010|, 2010 00:46
| Reader napisał/a: | Lodówka może tego nie przeżyć, no chyba że, wywozisz ją na złom. |
lodówki z powodzeniem można tak wozić tylko przed uruchomieniem swoje należy potem odczekać
--Marcin-- - |28 Lis 2010|, 2010 05:35
Dawno temu w malunczini z altkiem zapodałem sobie aku 54 Ah - dawał radę
Teraz mam u siebie aku ZAP 72 Ah z płaskimi klemami do forda (od lutego 2007 r - to już 5 zima będzie) - spokojnie daje radę http://www.zap.pl/
Do 2,4 kilka dni temu został kupiony aku ZAP 60 Ah (290 zł. w sklepie firmowym w Piastowie ) i też mam nadzieję będzie dawał radę.
http://www.zap.pl/admin_z..._2010-08-25.pdf - jak widać po mojej cenie zakupu trzeba dzwonić i się pytać, bo w cenniku są ceny sugerowane
Polecam akumulatory ZAP z Piastowa (k / Warszawy), od wielu lat użytkujemy w kilku samochodach bez większych problemów. Nie jest to chińszczyzna.
Generalnie uważam, że lepiej mieć kilka Ah zapasu, szczególnie przydatne podczas mrozu.
pozdrawiam wszystkich którym się zdarzało wyjmować aku przy kilku stopniach mrozu
masa300789 - |28 Lis 2010|, 2010 08:26
Mnie sie wydaje ze ktos(jakowes inzyniery) to policzyl i to co podaje producent jest najoptymalniejszym zalozeniem a jesli to bedzie pare ah mniej czy wiec ,to tez da rade
bingo - |28 Lis 2010|, 2010 11:27
| Waski napisał/a: | | lodówki z powodzeniem można tak wozić tylko przed uruchomieniem swoje należy potem odczekać | lodówek z dwóch powodów nie powinno wieść się w poziomie:
- bo olej rozchodzi sie po ukladzie i po przewiezieniu nalezy ją ustawić do pionu i swoje odczekać
- bo mogą sprężyny sprężarki wyskoczyć - wtedy trzeba wymienić sprężarkę, bo jest nikła szansa, że zpowrotem wskoczą
naszczęście w nowszym sprzęcie sprężyny są nieco lepiej zabezpieczone i już rzadziej to się dzieje.
[ Dodano: |28 Lis 2010|, o 11:36 ]
| masa300789 napisał/a: | | Mnie sie wydaje ze ktos(jakowes inzyniery) to policzyl i | - zgadza się
| masa300789 napisał/a: | | to co podaje producent jest najoptymalniejszym zalozeniem | - minimalnym, przy produkcji liczy się koszty i daje się to, co jest najtańsze, ale da radę. dlatego np. daje się altki 70 i 90A, bo 70 jest tańsza, a w większości daje radę. nie wiem jak w scorpio, ale tanich autach altek jest inny na południe europy i iny na północ europy przy podobnej konfiguracji auta
masa300789 - |28 Lis 2010|, 2010 12:21
i dlatego napisalem ze te pare ah nie uczyni roznicy tylko bez przesady i nadgorliwosci
slawektg - |28 Lis 2010|, 2010 16:15
Neos odgrzal kotleta,i prosze jak wszystkim smakuje!!Nawet o AGD na forum mozna poczytac
gufer-posepny - |28 Lis 2010|, 2010 17:43
Nie wiem w czym problem . Czytamy co jest nabazgrane na akumulatorze i idziemy po to samo do sklepu .
Adam73 - |28 Lis 2010|, 2010 20:09
| gufer-posepny napisał/a: | | Nie wiem w czym problem . Czytamy co jest nabazgrane na akumulatorze i idziemy po to samo do sklepu . |
niekoniecznie , kiedyś u kumpla w nowokupionym mondeuszu zauważyliśmy aku 45Ah.
Najprościej to idziesz do sklepu ,mówisz jakie auto , model,rok,wypas i koles poda Ci według katalogu.
brontozaur - |28 Lis 2010|, 2010 20:32
| gufer-posepny napisał/a: | | Nie wiem w czym problem . Czytamy co jest nabazgrane na akumulatorze i idziemy po to samo do sklepu . |
Lub sprawdzamy w jakimś manualu do naszego auta, Lub pytamy Pana w sklepie co ma być do naszego auta.
I z bańki.
Co do producenta to różni są i różnie się o nich mówi. Ja miałem Hoppecke, Boshe, najwięcej to Centr i wszystkie były dobre.
Reader - |28 Lis 2010|, 2010 22:10
| Adam73 napisał/a: | | Najprościej to idziesz do sklepu ,mówisz jakie auto , model,rok,wypas i koles poda Ci według katalogu. |
| brontozaur napisał/a: | | Lub sprawdzamy w jakimś manualu do naszego auta, Lub pytamy Pana w sklepie co ma być do naszego auta. |
Albo zadajemy pytanie na forum FST i nawet po trzech latach dostajemy rzeczowe odpowiedzi + informacje o sprzęcie AGD gratis.
brontozaur - |29 Lis 2010|, 2010 18:10
| Reader napisał/a: | | Albo zadajemy pytanie na forum FST |
Świetne
grzechu913 - |29 Lis 2010|, 2010 18:14
wsadzic aku zaleznie od zasobnosci portfela i po sprawie ,bo widze ze temat rzeka sie zrobil i rozwodzenie sie o kilka Ah
Jankes - |29 Lis 2010|, 2010 19:49
no właśnie temat jak widać rzeka, myslałem ze coś podpowiecie w moim konkretnym przypadku, ale...dziś w jedynce wylądował nowy Bosch S5 61Ah, myślę ze sie sprawdzi, bo S3 sprawdza sie idealnie wielorybie
Domyn0 - |29 Lis 2010|, 2010 21:02
Praktycznie skonczył mi się aku no i... trzeba coś zakupić niestety
http://allegro.pl/akumula...1337173780.html ktoś zna tą firmę aku? Warte to coś ? Ewentualnie co innego wsadzić do 2.0 żeby było dobrze i nie zbyt drogo? Czy lepiej sie zaopatrzeć w jakąś Wartę, Boscha ?
Dodam, ze wiekszość to w trasy jeżdzę tak kolo 70% mojej jazdy jeśli to coś ma do rzeczy...
--Marcin-- - |29 Lis 2010|, 2010 22:47
kup taki, żebyś nie miał "zbyt dużego kopa" na przewodach - jak to napisane było kilka postów wyżej
wieloryb - |30 Lis 2010|, 2010 09:28
| Reader napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | Nie wiem w czym problem . Czytamy co jest nabazgrane na akumulatorze i idziemy po to samo do sklepu . |
| Adam73 napisał/a: | | Najprościej to idziesz do sklepu ,mówisz jakie auto , model,rok,wypas i koles poda Ci według katalogu. |
| brontozaur napisał/a: | | Lub sprawdzamy w jakimś manualu do naszego auta, Lub pytamy Pana w sklepie co ma być do naszego auta. |
Albo zadajemy pytanie na forum FST i nawet po trzech latach dostajemy rzeczowe odpowiedzi + informacje o sprzęcie AGD gratis. |
w temacie o aku w zakładce D, TD i TDI
magmart - |7 Sty 2011|, 2011 09:15
No to odświerze temat aku, ale od innej strony. Ponad 2 lata temu zakupiłem aku CENTRA futura. Droższy był od innych ale wygląd ładny, mrugał zielonym oczkiem i napisane że pakiet asistance oraz gwarancja trzy lata. No to sie skusiłem, bo mrozy szły. Ale mineło 2 lata i 8 miesięcy a tu prądu zaczyna brakowac w baterii. No ale jest gwarancja . Kupuje drugi aku tego do sklepu i do producenta. Chyba ze względu na święta bateria zdana na gwarancji 30 listopada, a odzyskać się udało 5 stycznia ale to tyle z fajnych spraw. Baterii nie wymienili, napisali że zła eksploatacja i najprawdopodobniej był ładowany za małym/za duzym napięciem lub używany rozładowany (właściwe sobie wybrać).
Wniosek:
Olać patriotyzm i klorowe naklejki a kupić chinola o połowe tańszego, w razie co 2 wytrzymają chyba więcej niż jedna. Future kupiłem za 480 zł a teraz mam chinola za 230 zł.
PS.
W warunkach gwarancji jest napisane że napiecie ładowania od 14,2 a scorpiony mają 13,7
WieSiu - |7 Sty 2011|, 2011 11:58
te gwarancje to wg mnie sa tylko teoretyczne, bo jak przychodzi co do czego,to zawsze znajda powod zeby nie uznac reklamacji i oczywiscie raczej beda miec racje chyba rzeczywiscie najlepiej kupic jakis podstawowy tani akumulator, tyle czy chinola to nie wiem,bo nie znosze rzeczy tam produkowanych, ale i tak jestem na nie skazany
Maross - |7 Sty 2011|, 2011 15:49
| magmart napisał/a: | | Ponad 2 lata temu zakupiłem aku CENTRA futura. Droższy był od innych ale wygląd ładny, mrugał zielonym oczkiem i napisane że pakiet asistance oraz gwarancja trzy lata |
W poprzednim Scorpio miałem taki - sprawował się super , żadne mrozy mu nie straszne były , niestety musiałem pogonić z innym samochodem żeby podbić cenę . No tylko Ty masz Diesla to i większy zapas prądu potrzebny . Obecnie w Vce mam Boscha Gigawatt , jestem mega zadowolony , ostatnio byłem chory , auto 3 tygodnie pod śniegiem i odpalił od strzała . Pozdrawiam
bingo - |7 Sty 2011|, 2011 16:43
| Maross napisał/a: | | No tylko Ty masz Diesla to i większy zapas prądu potrzebny | - a w sumie czemu? Kiedyś to rozumiem, bo ciężko było zimą ropniaka odpalić, ale teraz, jak dobrze podgrzejesz, to już przy pierwszym obrocie, a benzyna z trzy obroty musi zrobić ... Zresztą w lewku mam mniejszy aku przy dieslu (coś koło 50Ah) niż w scorpio ...
Maross - |7 Sty 2011|, 2011 17:01
| bingo napisał/a: | | Zresztą w lewku mam mniejszy aku przy dieslu (coś koło 50Ah) niż w scorpio ... |
No widzisz , to już się jakoś tak utarło że w Dieslu pakujesz większy aku bo lepiej , kuzyn w nieżyjącym już JTD Alfy wymieniał akumulator jak jeszcze jeździła to mu ktoś doradził jakiś żeby nie skłamać 110 Ah? bo to diesel .
brontozaur - |7 Sty 2011|, 2011 18:14
No ale żeby zakręcić diesla to potrzeba trochę więcej siły, zatem więcej prądu
adamf - |8 Sty 2011|, 2011 17:38
witam najpierw powiem tak 11lat miałem motocafta aż wystrzelił 71ah.teraz mam BOSCH 74 Ah 680 rozruch jest idealnie ładowanie około 14,2-14,5.Dlaczego diesel ma mocniejszy aku. Cisnienie sprężania jest prawie dwukrotnie większe niż w benzynie np.12-14 bar 2,3 benz. 24-26bar. vm diesel nie będę wszystkiego opisywał. 74 Ah w zupełności wystarczy.
Vaux - |8 Sty 2011|, 2011 18:20
Ja nie polecam EXIDE'ów - 2 sztuki 71Ah po około 2-3 latach użytkowania (jeden w GL'u dohc, drugi w Ghii 2.9 nagle padły w przeciągu tygodnia)
wojas3 - |13 Sty 2011|, 2011 20:53
Mam takie pytanie, aktualnie w moim 2,5TD jest Motorcraft 71Ah 680A - naprawdę super akumulator z tym że ma on już z 8 lat jak nie od nowości ( 1997 ) i działa bo działa, ale teraz zimą to już ledwo ledwo, czasem się zdarzało że rozrusznik nawet nie próbował kręcić dopóki za którymś razem, często po włączeniu zapłonu wskazówki zegarów idą na max i wracają, przed chwilą sprawdzałem napięcie ( chwile po krótkiej jeździe i było ok 12,4V.
Przed chwilą znalazłem w garażu inny akumulator ( używałem go w skuterze kilka razy ), jakiś czas temu go podładowałem i tak stoi jakiś czas, sprawdziłem napiecie i było ok 12,7V okazało się też że ma za mało wody więc dolałem ok litra i podłączyłem teraz do ładowania, ogólnie wygląda na to że jest w dużo lepszym stanie i formie niż motorcraft z tym że ma tylko 60Ah 420A - da radę ruszyć diesla ? Przynajmniej teraz do wiosny bym go używał potem albo coś znajdę mocniejszego albo Motorcraft dalej będzie jakoś tam działał
grzechu913 - |13 Sty 2011|, 2011 21:32
pewnie ze ruszy ,jak tylko nie stracil pojemnisci to bedzie krecil
wojas3 - |13 Sty 2011|, 2011 21:50
ruszyć to tam zawsze coś ruszy, tylko czy będzie bez problemu odpalał itp. żebym jakiejś nieciekawej sytuacji nie miał, bo ponoć diesel to musi mieć porządną baterie żeby zakręcić, co prawda odpala bardzo szybko, alboo jednak troche energii trzeba w to włozyc.
brontozaur - |13 Sty 2011|, 2011 22:05
Stary kombinujesz z protezami, akumulatory nie są bardzo drogie, kupisz nowy i po sprawie, nie będzie gdybania czy wystarczy czy nie za stary czy nie za mały czy dobra firma itd
Adam_2000 - |13 Sty 2011|, 2011 22:06
A co się dziwisz brontozaur, przecie złotówy tak już mają
Kevin Xy - |13 Sty 2011|, 2011 22:14
| wojas3 napisał/a: | | diesel to musi mieć porządną baterie żeby zakręcić |
ile to porzadna a ile nieporzadna ??
wojas3 - |13 Sty 2011|, 2011 23:08
No zależy dla kogo, dla jednych tanie dla innych drogie, a nie chce póki co ładować w niego dużo kasy bo nie wiadomo czy na wiosnę nie zamienię go na innego scorpia...
Porządny to jakoś tak powyżej 70AH i 650A
Na tym akumulatorze są podane modele aut do których pasuje, ogólnie bardzo dużo aut, np wszystkie bmw 5 do 3,5l , scorpio 2,9, itd z tym ze zaznaczone ze " benzin " z diesla to tylko 1,8d od fiesty/escorta i napisane ze wszystkie sierry, a najwiekszy diesel w sierce to był chyba 2,3D ? jeśli takiego daję radę ruszyć i pokręcić nim troche to powienien też VM zakręcić której wystarczy " pół obrotu " by zapalic
Kupie klemy inne bo moję nie pasują i zobacze jak się spisze, bo motorcraft już coraz słabiej, choć jak na jego lata się trzyma znakomicie Teraz mierzylem to juz spadlo do 12,3V, to rano pewnie jeszcze mniej będzie.
brontozaur - |14 Sty 2011|, 2011 07:39
OMG
|
|