Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Klima - padniety wiatrak

IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 01:12
Temat postu: Klima - padniety wiatrak
Niestety po modernizacji dzialu PROBLEMY za nic nie moglem dopasowac odopwiedniego do pytania o klime, stad postuluje o poddzial INNE.

Upal dokucza a tu dopiero koniec maja, wiec nadszedl czas powaznie pomyslec nad naprawa klimy.

Wiatrak nie krecil sie (cholernie ciezko), wiec probowalem go zdemontowac. Udalo sie zsunac go z trzpienia ale nie moge wyjac, poniewaz musialbym demontowac zderzak jak sadze albo opuscic chlodnice. Pytanie brzmi - czy musze go od razu wymieniac, czy najprawdopodobniej zatarly sie lozyska i da sie to wymienic/ naprawic?
Jesli sie nie da, to co mam kupic? - sam sprawny wiatrak? Czy jest sens kupowac uzywany?

Jeszcze jedno - powiedziano mi, ze AC nie swieci sie i nie zalacza, poniewaz nie dziala wentylator. Czy to jest powod? Czynnika to juz wogole nie ma, choc mniemam ze instalacja jest szczelna, bo sam go wypuscilem.

Rafał A.(antek) - |31 Maj 2005|, 2005 07:38

AC nie swieci sie i nie zalacza bo brak cisnienia w klimie. Wiatrak do szczescia klimieniejest potrzebny ( do załaczenia)
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 08:43

Obol, ale Ty masz chyba 2 wiatraki, prawda ?
Ponieważ ten I-go stopnia pada dosyć często, proponuję zamieć oba miejscami.
Ten drugi i tak prawie się nie załącza, a jak 1-wszy masz niesprawny, to możesz przegrzać silnik :(
Ja tak zrobiłem w sierrce w tamtym roku i wszystko działało jak trzeba.
Aha... jeżeli jest zatarty, to go w ogóle nie podłączaj, bo się spali, szkoda prądu i kabli :)))
A demontuje się całą blachę z wiatrakami, odkręcając 2 śruby na górze (na dole są takie haczyki) i wyciąga całość go góry...

zbyszek - |31 Maj 2005|, 2005 09:22

Zastanawiam się tylko o który wiatrak Ibolowi chodzi? Czy przypadkiem nie jest to ten wiatrak z przodu na chłodnicy klimy (czy jak to się nazywa), a ten jest przykręcany na trzy śrubki do chłodnicy dostęp ciężki, ale idzie to odkręcić jak śruby nie zapieczone. I czy przypadkiem ten wiatrak nie powinien się włączać razem z klimą? Bo przecież do demontażu tych z tyłu chłodnicy nie myślałby o zdejmowaniu zderzaka.
IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 09:39

Czyli sugerujecie, ze moge smialo nabijac klime? Wiatrak postaram sie wymienic swoja droga, jednak skoro jezdze juz bez niego rok i w roznych warunkach termicznych, to moze nie jest potrzebny (nie pali sie strasznie z jego wyniana)? ... zaraz zaraz - przeciez to jest wiatrak od klimy a nie od ukladu chlodzacego, tak?
Struna - |31 Maj 2005|, 2005 09:46

no bo u Ciebie to zdaje się sa trzy - dwa na chłodnicy od strony silnika - te są od chłodzenia płynu chłodniczego a jeden jest z przodu taki duży od klimy.
IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 09:47

tak jest
kuba - |31 Maj 2005|, 2005 09:49

istniało kilka rodzajów: Klima z witrakiem umieszczonym pomiędzy chłodnicą, a zderzakiem - przypuszczam że właśnie o ten ci chodz
i klima z wiatrakami z tyłu chłodnicy, tzn te które chłodzą również silnik.

Skonkretyzuj o które ci chodzi.

che che - śmy ze Struną i Ibolem równocześnie posty pisali :mrgreen:

zbyszek - |31 Maj 2005|, 2005 10:09

Mam dwa takie wiatraki :mrgreen: . Oba niestety spalone :evil: (patrz post Speedo)
IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 10:14

Swietnie - w takim razie po prostu go zdemontuje.
Jak wiec rozumiem kontrolka AC zaswieci sie i wlaczy caly mechanizm dopiero jak klima bedzie nabita, tak? Narazie nic sie nie dzieje ale jak kupowalem auto, to byla resztka gazu i sie zaswiecala.

Jeszcze jedno ostatnie pytanie w tym temacie - zebym nie przeplacil - ile powinno mnie kosztowac nabicie klimy do pelna (jest pusto)>? Czynnik mam taki jak wszyscy w MKI, wiec wiadomo o co chodzi.

... Skoro tak piszecie, to po co jaka role pelnil ten wiatrak? Moze faktycznie bez niego klima bedzie mniej wydajna albo na krocej wystarczy czynnika?

Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 10:23

Wczoraj dzwoniłem do gościa na Popiełuszki. Za przegląd, konserwację i nabicie bierze 60,- + chyba 30 zł za każde 100ml płynu...
IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 10:28

Jak bylem jakis czas temu w serwisie niedaleko mnie powiedzieli mi 200zl ze wszystkim.

Adam, czy to nabicie bedzie wlasciwym czynnikiem? Znasz goscia i jak to robi? Jesli jest OK, to na dniach bym do niego pojechal jesli dasz namiary :) Taniocha.

Moj ojciec kiedys nabijal u jakiegos od lodowek i placil niedrogo ale na krotko mu ta klima starczala mimo ze podobno byla szczelna, wiec nie wiem czzego to wina byla.

Struna - |31 Maj 2005|, 2005 10:37

no może jednak taka szczelna nie była
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 10:45

Podobno ubytek płynu 100ml/rok jest normaly.
Nie wiem, czy gościu jest dobry, bo to też mój pierwszy kontakt z tym dobrodziejstwem.
Namiary podaję :
Ak-Service Adnrzej Krzesłowski
ul. Popiełuszki 4
tel.: 686-60-37, 603-171-170, 501-70-528

Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 13:29

no taaa...
... pojęcia nie mam o czym mówicie :)
Sprawdziłem pod maską na naklejce od klimy i jest napisane R-134 A.
I teraz nie wiem, czy to dobrze, czy nie ? :)
Chyba zadzwonie do tego speca...

IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 14:33

Tez mam cos naklejone na oryginalnym napisie z jakims numerem - sprawdze dokladnie, bo wyglada na to ze wczesniej juz ktos stosowal jakis czynnik zastepczy ... ciekawe jaki.

Speedo, ile w takim razie kosztuje Cie coroczna eksploatacja AC?

IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 14:40

Interesuje mnie najbardziej ile trzeba bedzie dac za rok po napelnieniu teraz. Jesli znowu 200zl, to powaznie sie zastanowie.
zbyszek - |31 Maj 2005|, 2005 15:20

Popieram Speedo w całej rozciągłości :mrgreen: Klima wspaniała rzecz warto zainwestować, aby chodziła. Wczoraj jeździłem po mieście szybki pozamykane w środku chłodniutko 8) . Żona poszła do sklepu postanowiłem otworzyć okna, stałem w cieniu, wydawało mi się, że jest jakiś chłodek na zewnątrz :roll: Oj szybciutko zamykałem okna :mrgreen: .
Adam_2000 - |31 Maj 2005|, 2005 15:24

Bo z klimą, to jest tak jak z automatem...
... nikt nie lubi, póki nie zakosztuje... :))

IBOL - |31 Maj 2005|, 2005 15:25

No to mnie przekonaliscie :)

Teraz tylko poczekam az troche grosza bedzie.

danyy90 - |31 Maj 2005|, 2005 16:08

cze Ibol ja we wrześniu zapłaciłem za całą robote przy klimie ok 250 zeta
kolo ściągnął resztki starego gazu sprawdził szczelność oblukał całość
i nabił nowy gaz od tamtej pory wszycho z klimką ok
a na lato ...ummmm miodziooo

a każdy zanim ci nabije gazem to najpierw sprawdzi szczelność całego układu
a szczelność sprawdza się wyższym ciśnieniem niż jest przy nabitej lkimie
tak więc już eliminujesz część obaw (ze puści po 2 dniach bo jest w niej gaz)
uruchamiaj zdecydowanie bo warto :!:

Rafał A.(antek) - |1 Cze 2005|, 2005 00:40

Popiełusz ki sprawdzona. Biorą ok 60 zł za 100g czynnika, nie ml :) jednostka jest waga nie objetośc. KOmpletne naboicie klimy to ok 250 zł bo wchodzi ok 470 gram czynika. Maja jeszcze pewnie i r12 ale u ciebie było chyab juz cos kombinowane. POjedz niech sprawdza i obejza. A wiatrak na klimie jest potrzebny inaczej bedzie gowno nie klima i bedzie podgrzewalo ci tylko silnik, niesety klima musi oddac to ciepło gdzies, a w miescie bez wwentylatora nie da rade. Na troqsie owszem , zbedna rzecz.

A jak ci mowilem wentylator da sie zdemontowac, choc metoda speedo najlepsza ( zdemontowac cala chlodnice.
Wentylator kop jakas używke i juz.

Struna - |1 Cze 2005|, 2005 09:32

eee chyb anie taki konieczny - przecież DOHC ma dwa wiatraki na chłodnicy - w razie co to odpalą obydwa i już :)
Rafał A.(antek) - |1 Cze 2005|, 2005 10:38

no nie wlasnie
onenie odpala przy samej klimie
przegrzejesz klime poprostu :(
wentylator klimy jest sterowany cisnieniem gazu w klimie, jak roscie to schładza
wentylatory te podwojne sterowane sa tylko temperatuja płynu, i jest to pewna rozbiezność

MOzna uszkodzic klime bez tego wentylatora ;(

IBOL - |6 Cze 2005|, 2005 23:32

No dobra, pojade niebawem nabic klime ale co do wiatraczka, to jak sadzicie - da rade zamontowac jakis nieoryginalny?

Mysle, ze pokombinuje z tematem ale wstepnie nie widze przeciwskazan.

Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 00:08

bardzoprawdopodobne, cisnienie poszło w góre od temperatury i zaczeła puszczac pewnie
marcys - |7 Cze 2005|, 2005 10:18

IBOL poszukaj na allegro wentylator z 126BIS, ktos mowil ze moze podpasci ale nie jesetem pewny(zreszta klimy nie mam)
IBOL - |7 Cze 2005|, 2005 11:54

Rafal cos o tym pisal. Wlasnie tak myslalem, ze przeciez to tylko wiatraczek i chodzi o to zeby sie zmiescil i mial podobna wydajnosc chlodzenia, wiec moge zastosowac jakis inny. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
WTOM - |7 Cze 2005|, 2005 13:31

wieloryb np. nie ma wiatraczka, jego rolę przejmują wentylatory główne
Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 16:57

wieloryb tak, ale MK1 i MK2 nie, maja osobny, a głowne soa niepodłączone i nie kreca jak klima chodzi.
klinu - |7 Cze 2005|, 2005 21:20

Nie tylko wieloryb bo mój tez ma tak że na włączonej klimie standardowo na I bieg wskakują dwa główne a tego z przodu raczej nigdy nie było.
Rafał A.(antek) - |7 Cze 2005|, 2005 21:54

nieee bo Ibol w MK1, Fotis w MK1 i ja w MK2, przejściówce, takie wiatraki mieliśmy!! ( 2.0 ohc i dohc).

Chyba ze w nowszych po 92 roku sie wycofali z tego patentu

Struna - |8 Cze 2005|, 2005 12:51

Wentyl od Renault 5 i R18 wygląa bardzo podobnie - wiem bo miałem kiedyś r18 - powinno się dać zaadaptować. Espace też chyba miał taki sam.
marcys - |9 Cze 2005|, 2005 10:12

raz juz prawie kupiłem wenta od escpaca. pojedyncze bydle o srednicy prawie 40cm. zamiast wisca dobra alternatywa. tylko nie wiem czy na dlugosc w hacu by sie zmiescil. bo w V6 napewno
Struna - |9 Cze 2005|, 2005 10:15

jak na długość?
marcys - |10 Cze 2005|, 2005 14:32

długość silnika el. to jest problem w ohacu. troszke tam ciasno a wisco jest w tym wymiarze krótsze
Struna - |10 Cze 2005|, 2005 15:01

no ale w R18 czy R5 wentyl jest przed chłodnicą - jak wiatrak od klimy a tam miejsca do belki jeszcze sporo.
marcys - |10 Cze 2005|, 2005 15:20

ups- mialem w rece wentyl od espaca ale montowany z tylu.
Struna - |10 Cze 2005|, 2005 15:36

to jaki problem go od przodu zainstalować :)
marcys - |10 Cze 2005|, 2005 16:14

własnie o tą długość silnika el. nie wszedłby-a jesli nawet to rozmijało by sie to z sensem. przy wisco masz taki sprytny który usprawnia przeplyw powietrza przech chlodnice kierujac na wisco - które wirując chłodzi. moim zdaniem lipnie by to pracowało. a przy klimie na 100% by nie weszło
Struna - |10 Cze 2005|, 2005 16:19

może espace ma większy silnik - R18 i R5 ma dosyć płaski silnik i sądze że by wlazło nawet z klimą.
sierars1 - |11 Cze 2005|, 2005 13:09

A co może być przyczyną nonstop załanczających się wentylatorów nie zależnie od tego czy klima włączona czy też nie i czy nawet jak mam pokrętło od nadmuchu przekręcone na off to też się załanczają czy to może być przyczyna osuszacza klimy czy może gdzieś na stykach od wentylatorów jest zwarcie bo nie zawsze to się dzieje a bardzo mnie to wkurza bo nie mogę zagrzać silnika a jak zagrzeję to wentyle załapują i wskażnik idzie do zera.
Zaczeło sie to po ostatniej wichurze jaka nawiedziła nasze miasto,a byłem w tym czasie na wichurze wśród szalejącej burzy i latających niezidentyfikowanych obiektów i od tego czasu są jaja z wentylatorami.
Zaznaczam że nie mam termostatu ale to nie ma wpływu na wentylatory.

marcys - |11 Cze 2005|, 2005 19:44

nie wiem jaki masz system w cossim, ale te czujniki w ukladzie chlodzenia lubia czasem zgłupiec. a brak termostatu napewno nie przyspiesza wzrostu temperatury. zakładajac ze w instalacji el. wszystko ok to stawiam na czujnik.
sierars1 - |11 Cze 2005|, 2005 20:03

Wymieniłem czujnik w bloku i jeszcze mam do wymiany ten od kontrolki ale nie sądze żeby on mniał coś wspólnego.
marcys - |11 Cze 2005|, 2005 21:16

ten od kontrolki nie ma nic do gadania , zgadza sie. a jak wygląda sytuacja przed/po wymianie tego w bloku? nie wiem jak jest w cossim i który czujnik odpowiada za wnetylatory - przypadkiem nie ma jakiegos w wezu do chlodnicy lub w samej chlodnicy?
sierars1 - |11 Cze 2005|, 2005 23:17

Tego nie wiem czy jest jakiś w chłodnicy gdyby XXXXXXX chciał sięzainstalować pod xp to bym coś wiedział ale żobaczę na stronke UK może coś tam będzie opisane.
Rafał A.(antek) - |12 Cze 2005|, 2005 04:50

mikrocat chce sie zainstalowac pod XP i 99 i 2002 przynajmniej te ktore ja mam
sierars1 - |12 Cze 2005|, 2005 04:53

A umnie kicha może coż nie tak z nim
Rafał A.(antek) - |12 Cze 2005|, 2005 04:57

odemnie go masz? moze ie tak instalujesz, ktorego masz?
sierars1 - |12 Cze 2005|, 2005 05:05

dzięki :D więc na zlot biorę że sobą laptopa
IBOL - |11 Lip 2005|, 2005 11:32

Wczoraj kupilem wiatrak ... naturalnie nie jest to oryginal. Pomierzylem, czy zmiesci sie na miejsce starego i bede musial troche poprzycinac obudowe (za szeroka) i edzie git. Ma duzy napis SIEMENS i wyraznie widac, ze mocowania przystosowane sa do przyczepienia do czegos ala chlodnica, jednak mam spore watpliwosci, czy to byl wentyl od auta, poniewaz ...

... jak go podlaczylem pod aku, to zaczal wytwarzac taki ciag, ze prawie mi odlecial! Naturalnie nie szczedzac przy tym odglosow.

Tak czy inaczej wstepnie jestem zadowolony (dalem 30zl) i ide zaraz go montowac, jednak mam pytania:

1. Czy zeby zdemontowac stary wentylator potrzebuje zdjac zderzak, czy cos jeszcze?
2. Czy wentyl od klim sterowany jest przed jakis termostat, czy zalacza sie na stale po wlaczeniu AC?
3. W tym wentylatorze mam 4 piny, ale zamierzam uzyc tylko 2 :) poniewaz tyle jest we wtyczce w scorpio - to chyba niczego nie zepsuje?
4. Wtyczka do wentyla klimy w scorpio ma standartowo 2 przewody. Czy i kiedy na ktoryms z nich powinien pojawic sie + i masa? Od razu po zalaczeniu AC, czy dopiero po pewnym czasie?

Jak cos, to sa to pytania w razie jakbym wrocil za 2 godziny i rozlozyl rece :)

IBOL - |13 Lip 2005|, 2005 12:04

Wiatrak juz zdemontowany.

Najwiekszy problem byl z odkreceniem mocowania od gory, gdzie gwintem jest metalowa tuleja w obudowie wiatraka i krecila sie razem z nim - podobnie na dole. Odcialem obudowe i wiatrak bez problemu wyszedl gora.

Nowy wiatrak juz przerobilem (poprzycinalem), bo jak sie okazalo byl on ood jakiegos BMW i pozostala kwestia 2 mocowan ale poradze sobie.

Pozostaje teraz kwestia jego sterowania. Speedo, piszesz ze impuls do sterowania wiatrakiem podaje zawor cisnieniowy w sprezarce, wiec jak rozumiem jesli nie ma odpowiedniego cisnienia (u mnie juz jest pusta), to nie zalaczy sie i wiatrak.

Druga sprawa, czy po wcisnieciu przycisku AC powinna sie w nim zaswiecic zarowka bez wzgledu na to czy klima jest nabita, czy nie? (zakladam, ze nie jest przepalona). Czy jest jakis bezpiecznik od klimy?

WTOM - |16 Lip 2005|, 2005 06:37

układ wygląda tak:
zasilanie idzie z F34 na przekaźnik R19 ("uruchomiony silnik") z tamtąd przez zworę schowaną w skrzynce dodatkowej od strony kabli na żarówkę i włącznik klimy, z włącznika sterowanie na przekażnik żółty R22, 23 od wentylatorów (napięcie podawane z de-ice przekażnika i czujnika ciśnienia czynnika chłodzącego) dalej na przekaźnik WOT ( otwarcia przepustnicy) R 24 i na sprężarę.

a najprościej ajk sobie zrobisz sterowanie jak wielorybie: z czujnika ciśnienia podłącz przez przekaźnik na wentyle główne chłodnicy i masz problem z głowy!

WTOM - |16 Lip 2005|, 2005 06:46

do cossiego.

prawdopodobnie klei ci się przekaźnik żółty nad schowkiem on jest odpowiedzialny za załączenie wentyli, sprawdź czy dostaje zasilanie z włącznika klimy (przy wyłączonej) jesli tak to coś z włącznikiem. innej możliwości nie ma....chyba że komp ci głupieje i załącza. a ten z kolei załacza wentyle od temperatury (jedyny czujnik to ten główny w głowicy z tyłu za termostatem, pod czujnikiem tablicowym temp.)

IBOL - |16 Lip 2005|, 2005 11:10

Dzieki WTOM za konkret - mysle, ze pomoze - musze sobie to tylko wydrukowac :)
WTOM - |16 Lip 2005|, 2005 11:50

w skrzynce podłużnej jest jeszcze zworka mała w środku w polu B-9 jak jej nie ma to nie dostaje napięcia na wyłącznik