Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Niemiła niespodzianka

Platyn - |24 Gru 2008|, 2008 14:11
Temat postu: Niemiła niespodzianka
Wczoraj jadąc do Żagania na autostradzie nagle zaczęła mi szybko rosnąć temperatura. A wiec szybko na pas awaryjny i pierwsza czarna myśl to taka że poszła jakaś głowica. Zatrzymałem się i spod machy kupa pary wali. Pomyślałem koniec. Dźwigam machę a tam zaślepka z głowicy zgniła i całą wodę wypompowało. Na szczęście ta pierwsza frontowa. Że w aucie zawsze jest poxilina zakleiłem stwardło. Poziom płynu uzupełniłem wodą z rowu melioracyjnego i cacy. Jeszcze zpowrotem wróciłem na tej miksturze. :P
slawektg - |24 Gru 2008|, 2008 14:16

Najwazniejsze,to wiedziec jak sobie poradzic nie majac prawie nic.szacunek. :-d
Platyn - |24 Gru 2008|, 2008 14:23

A co mi tam. Zawsze w aucie wożę całą skrzynkę z narzędziami łącznie ze splinem 12mm i 14mm jakby trzeba było głowicę zrzucić. Silikon, poxilina taśma izolacyjna, drut i dobry młotek. I mogę na koniec świata brykać. Póki co to taka pierwsza usterka od remontu ale kto wie. Przezorny zawsze ubezpieczony :D
Mysza - |24 Gru 2008|, 2008 21:13

Cytat:
2.5TD
jeszcze w dobry hol go wyposaż :D i wtedy sie zgodze ze na koniec świata możesz brykać ;)
Waldi_L_N - |24 Gru 2008|, 2008 21:17

Jakiś migomat i honownicę też zabierz :695: :695: :695: :695: :695:
slawektg - |25 Gru 2008|, 2008 13:05

Skad w Was tyle jadu??widze,ze moje zyczenia sie nie spelniaja.Waldi,twoje uwagi robia sie niesmaczne.nie odmawiaj innym prob pokonania fochow tego silnika,bo zaniechanie do niczego ludzkosci nie doprowadzilo....chociazby Edison :-d
Waldi_L_N - |25 Gru 2008|, 2008 17:50

slawektg napisał/a:
Skad w Was tyle jadu??widze,ze moje zyczenia sie nie spelniaja.Waldi,twoje uwagi robia sie niesmaczne

slawektg, staaary, odróżniaj poczucie humoru od sarkazmu czy złośliwości.
Dla niekumatych:
ŻARTOWAŁEM W DOBREJ WIERZE
Pełny szacun dla Platyn, za poradzenie sobie z problemem w tak prosty doraźny sposób. Podziwiam pomysłowość i zaradność, ja bym sobie chyba tak nie poradził. Chodziło mi o to że rodzi nam się taki "Adam Słodowy" bez żadnych podtekstów.
Nie chcę robić OT, ale slawektg, wyluzuj poszukaj w moich postach z ostatniego pół roku permanentnych złośliwości o ile to nie była obrona np. w temacie "dresowozu" którym także pomykam tak jak francuzem i innym niemcem. Nie doszukuj się spiskowej teorii dziejów.

arturrrr - |25 Gru 2008|, 2008 20:01

Waldi_L_N napisał/a:
Jakiś migomat i honownicę też zabierz :695: :695: :695: :695: :695:

-najlepiej kup drugiego i wez na hol :)
a tak powaznie -grunt to nie panikowac-
radosnych Swiat Wszystkim

w8aMinuteMan - |25 Gru 2008|, 2008 21:21

ale jesteście wredni :P
w czym ropniaczek gorszy od benzyniaczka ? :)

Adam73 - |25 Gru 2008|, 2008 21:45

w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni
w czym ropniaczek gorszy od benzyniaczka ?

Pomyśl a wymyślisz, niech sie wypowiedza byli właściciele VMów.

Janek - |25 Gru 2008|, 2008 22:39

adam kubiak, Każdy dobry samochód póki się nie zepsuje ! a psują się wszystkie bez wyjątku- czy ford ,czy bmw, czy inne-to tylko rzecz martwa- dajcie wszyscy na luz-wszystkiego najlepszego-mamy święta i zbliża się Nowy Rok !!! :-D
Gaiger - |25 Gru 2008|, 2008 22:41

adam kubiak napisał/a:
w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni

Ale masz na myśli tych którym to jeździło czy tych którym się to psuło :-d ?

w8aMinuteMan - |26 Gru 2008|, 2008 00:28

Janek napisał/a:
adam kubiak, Każdy dobry samochód póki się nie zepsuje ! a psują się wszystkie bez wyjątku- czy ford ,czy bmw, czy inne-to tylko rzecz martwa- dajcie wszyscy na luz-wszystkiego najlepszego-mamy święta i zbliża się Nowy Rok !!! :-D

i tak wszyscy wiemy, że Fordy są najlepsze :)

maup - |26 Gru 2008|, 2008 02:31

Janek napisał/a:
to tylko rzecz martw

Ojjjjjj......

arturrrr - |26 Gru 2008|, 2008 12:25

apropo niemilych niespodzianek- razu pewnego jak mi skoczyla temp. na czerwone stanalem na poboczu i mialem kilka sekund na dokonanie wyboru:
-pierwsze panika i wylaczenie silnika
-drugie dwojka i jazda dalej...

dalem 2, jadac dalej na wysokich obrotach silnik przerzucil wrzatek dalej na chlodnice, wlaczyly sie oba wentyle, i wialo jeszcze od przodu bo jechalem...

bylo to zaraz jak zanabylem mego vm-a 5lat temu...byl to muj pierwszy automat i nikt mi wczesniej nie powiedzial, ze intensywnym ruchu miejskim w lecie lepiej zmieniac biegi recznie i trzymac go na obrotach- :shock: wbrew pozorom-tak wlasnie -na wyzszych obrotach-
...i Panowie problem z przegrzaniem sie wiecej mi sie nie powtorzyl-do dzis autko polyka doslownie kilometry....

taka ciekawostka-dla co poniektorych- :)

--nawet nie chce myslec co by bylo gdybym dalej stal w niejscu-albo wylaczyl silnik.

[ Dodano: 2008-12-26, 12:29 ]
zapomnialem dodac-ta sama zasada dotyczy tez jazdy w gorach :-D

Waldi_L_N - |26 Gru 2008|, 2008 19:32

arturrrr napisał/a:
nawet nie chce myslec co by bylo gdybym dalej stal w niejscu-albo wylaczyl silnik.

No a to radzi instrukcja

arturrrr - |26 Gru 2008|, 2008 22:03

Waldi_L_N napisał/a:
arturrrr napisał/a:
nawet nie chce myslec co by bylo gdybym dalej stal w niejscu-albo wylaczyl silnik.

No a to radzi instrukcja

..ktora czytamy jak juz jest stanowczo za poznoooo- zazwyczaj.

Mysza - |26 Gru 2008|, 2008 22:14

Ze słówWaldi_L_N'ego zrozumiałem, że lepiej instrukcji nie czytać w przypadku rozgrzanego VMa!
slawektg - |26 Gru 2008|, 2008 23:12

:shock: Waldi,sprostuj,bo chyba cos nie tak.....
Waldi_L_N - |27 Gru 2008|, 2008 09:02

Książka obsługi do scorpio, str.6, u dołu:
Cytat:
Wskaźnik temperatury

Wskazuje temperaturę płynu (...)
Jeżeli dojdzie strzałki do czerwonego pola
oznacza to zbyt wysoką temperaturę pracy
silnika. Wyłącz silnik, pozwól mu ostygnąć
i zbadaj przyczynę jego przegrzania.

Pisownia oryginalna.

arturrrr - |27 Gru 2008|, 2008 11:47

ale sie porobilo-i wez tu czlowieku i przeczytaj wczesniej instrukcje....
-nic dziwnego, ze tyle vm-ow sie poci za mocno i nie dozywa wieku sredniego-skoro ludzie zanabyli je z ksiazkami.

a widzial kto jak jest w instr. do vm z ASB ?
bo ja szprechac nie potrafie niestety-albo I cale szczescie.

gawełek - |27 Gru 2008|, 2008 15:23

Platyn nic się nie łam. Mój wcześniejszy scorpio był/jest w dieslu i bardzo go sobie chwalę. silniczek wytrzymał 1462000 km i dalej odpala :-d chociaż go nie oszczędzałem
tylko buda nie wytrzymała :sad:

slawektg - |27 Gru 2008|, 2008 17:55

Artur,nie chce Cie martwic,ale chyba w zadnej instrukcji nie znajdziesz potwierdzenia dla swojej teorii.Samo wejscie temperatury na czerwone pole jest oznaka jakiejs usterki i zadna instrukcja nie zaleci kontynuowania jazdy.Jezeli z Twoich obserwacji wynika inaczej-ok. Stosuj ten patent jezeli Ci pomaga. Ja nie zaryzykuje.Diesel z racji wiekszej sprawnosci niz benzyna wytwarza mniej ciepla, a mnie nie udalo sie nigdy na wolnych obrotach doprowadzic do wlaczenia sie wentylatorow. W zadnym moim dieslu to sie nie udalo.ASB troche zmienia ,lecz niewiele.
arturrrr - |27 Gru 2008|, 2008 21:35

..ja sie nie wypowiadam co do instrukcji-ktorej nawet nie czytalem, bo jest po niemiecku.
Ja tylko przytaczam przyklad co do mych spostrzezen z mym vm-em. A swe postepowanie w takowej sytuacji opieram na poradach wuja, ktory juz 12 aut Diesli ASB przekrecil...ma gosciu 55lat- i u mnie jego rady jak narazie dzialaja na bank. ;)

[ Dodano: 2008-12-27, 21:38 ]
-zapomnialem dodac, ze w takowej sytuacji-bliskiego przepocenia dobrze jest odrazu wlaczyc klime-jak by sie komu dwa wentyle odrazu nie zalaczyly- bo roznie to z tego co wiem u ludzi bywa...ale na jedna strefe pozostawic nawiew na plus ile sie da-sory oczywiscie!!!

ford2fast - |28 Gru 2008|, 2008 00:37

arturrrr napisał/a:
opieram na poradach wuja, ktory juz 12 aut Diesli ASB przekrecil.

Czy przekręcił oznacza wykończył ? :shock:

arturrrr - |28 Gru 2008|, 2008 11:44

raczej nie wykonczyl-poprostu zmienia co 2-3 lata.
Gaiger - |28 Gru 2008|, 2008 21:42

Slawektg, Arturrr kontynuacja jazdy w takim przypadku ma sens tylko wtedy gdy sam układ chłodzenia jest sprawny a wiatraki nie ruszyły.
Czyli przy uszkodzeniu czyjnika, wentylatorów lub ich zasilania.
W każdym innym przypadku zatrzesz silnik.
slawektg napisał/a:
Diesel z racji wiekszej sprawnosci niz benzyna wytwarza mniej ciepla, a mnie nie udalo sie nigdy na wolnych obrotach doprowadzic do wlaczenia sie wentylatorow. W zadnym moim dieslu to sie nie udalo.

Latem w korkach wiatraki muszą się włączyć, nie ma innej opcji, chociaż na pewno benzyniak ugrzeje się dużo szybciej.
Dodatkowo VM ma bardzo małą pojemność ukł. chłodzenia. Owszem wspomaga się chlodzeniem oleju ale olej chłodzi w zasadzie tylko dół silnika i turbospężarkę.
Cylindry i głowice chłodzi płyn.
Sierra 1,8td ma ukł. o pojemności 7 litrów i potrzebuje około 30 minut pracy od temp roboczej do załączenia 1 wiatraka.
VM też ma 7 litrów płynu i w podobnych warunkach wystarczy mu max 10 minut pracy do załączenia wiatraków.
Oczywiście wszystko zależy od konkretnego egzemplarza i czujników w nim zamontowanych.

arturrrr - |28 Gru 2008|, 2008 23:04

powinny sie zalaczyc oba wentyle-u mnie tak jest-
-ale w innych autach to roznie bywa.
ale z tym zatarciem to bym polemizowal raczej-bo dostarczenie nawet goracego plynu do znacznie cieplejszej glowicy wyprowadza z niej cieplow stopniu przynajmniej zapobiegajacym jej peknieciu-ale musi byc on na biezaco chlodzony - sama nagrzewnica niestety niewydoli raczej z oddaniem ciepla-oba wentyle-no moze-ale trzeba go przegazowac jadac najlepiej, zeby wlasnie przerzucic te 7 litrow z ktorych czesc sie juz ochlodzi..

Gaiger - |29 Gru 2008|, 2009 10:31

Arturrr masz rację przy awarii wiatraków.
Ale jak ci się termostat nie otworzy to co ci da dalsza jazda?

arturrrr - |29 Gru 2008|, 2009 12:08

Gaiger napisał/a:
Arturrr masz rację przy awarii wiatraków.
Ale jak ci się termostat nie otworzy to co ci da dalsza jazda?

a czemu mial by sie nie otworzyc ? jeszcze nie widzialem zeby sie calkowicie zblokowal nie zostawiajac jakiegos przepustu...
-one sie raczej nie domykaja porzadnie...

Mysza - |29 Gru 2008|, 2009 12:11

arturrrr napisał/a:
jeszcze nie widzialem zeby sie calkowicie zblokowal nie zostawiajac jakiegos przepustu...
niektóre nowe tak działają :D szczególnie te tańsze ;)
Waldi_L_N - |29 Gru 2008|, 2009 12:22

No i znowu wywołałem ducha z szafy :twisted:
bingo - |29 Gru 2008|, 2009 14:18

arturrrr napisał/a:
-zapomnialem dodac, ze w takowej sytuacji-bliskiego przepocenia dobrze jest odrazu wlaczyc klime-jak

równocześnie zwiększasz obciążenie silnika oraz zwiększasz temperaturę nadmuchu powiettrza na chłodnicę - wbrew pozorom włączenie klimy i dodatkowych wentyli pogarsza chłodzenie. Podobnie jak otwarcie drzwi od lodówki w domu - pozornie jest chłodniej, w rzeczywistości cieplej...

[ Dodano: 2008-12-29, 14:21 ]
arturrrr napisał/a:
ale na jedna strefe pozostawic nawiew na plus ile sie da-sory oczywiscie!!!

Przy włączonej klimie w nagrzewnicy płyn jest lepiej wychładzany, ale ogólny bilans cieplny i tak jest gorszy niż przy wyłaczonej klimie. A gdy temp. idzie w górę warto nagrzewnicee otworzyć (bez załaczania klimy) - niewiele, ale zawsze pomoże.

[ Dodano: 2008-12-29, 14:25 ]
Mysza napisał/a:
arturrrr napisał/a:
jeszcze nie widzialem zeby sie calkowicie zblokowal nie zostawiajac jakiegos przepustu...
niektóre nowe tak działają szczególnie te tańsze

raczej odwrotnie - jak termostat był dobry (chodzi o wykonanie) i szczelny, to po ucieczce całkowitej czynnika z termoelementu powinien być całkowicie zamkniety. Ucieczka z termoelementu całkowita, a więc z powodu uszkodzenia mechanicznego, a nie z powodu długiej eksploatacji. W każdym innym przypadku, a wiec gdy nie ucieknie cały czynnik termostat zawsze siętrochę otworzy, ale w niewłaściwej (za wysokiej) temperaturze.

slawektg - |29 Gru 2008|, 2009 21:27

Bingo,niby masz racje,ale tez nie masz. Teoretycznie wentylatory od klimy ciagna przez skraplacz cieplejsze powietrze,ale sam ten ruch powoduje odprowadzenie nadmiaru ciepla z radiatora.W wielorybie VM sa dwa wentylatory od strony silnika przy chlodnicy wody.oba pracujac musza ciagnac powietrze przez skraplacz. Cieply,badz zimny.Jezeli mamy lato,upal i stoimy w korku to jest to sytuacja wysoce temperaturogenna. A skoro stoimy w upale w korku,to nikt nie pomysli o tym,zeby wtedy wylaczyc klime.Troche to absurdalne. Jezeli jeszcze rozwazymy sytuacje uszkodzonego termowlacznika,to jedynym ratunkiem bedzie wlaczenie klimy i zasymulowanie sytuacji opisanej powyzej.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 22:37

u mnie jak stoję w upalne lato w korku i klima chodzi to temeratura na wskaźniku potrafi urosnąć na 3/4 wskaźnika ( wentyle chodzą na max ) a jak ją wyłączę to temp spada do połowy wskaźnika. Wniosek - obciążenie dla silnika jakie powoduje sprężarka oraz ilości ciepła produkowane przez skraplacz powodują wzrost temperatury - pomimo pracy wentyli na full.
Gaiger - |29 Gru 2008|, 2009 22:38

arturrrr napisał/a:
a czemu mial by sie nie otworzyc ? jeszcze nie widzialem zeby sie calkowicie zblokowal nie zostawiajac jakiegos przepustu...
-one sie raczej nie domykaja porzadnie...

Ja właśnie widziałem...

slawektg - |29 Gru 2008|, 2009 23:24

Cytat:
u mnie jak stoję w upalne lato w korku i klima chodzi to temeratura na wskaźniku potrafi urosnąć na 3/4 wskaźnika ( wentyle chodzą na max ) a jak ją wyłączę to temp spada do połowy wskaźnika. Wniosek - obciążenie dla silnika jakie powoduje sprężarka oraz ilości ciepła produkowane przez skraplacz powodują wzrost temperatury - pomimo pracy wentyli na full.
Struna - |29 Gru 2008|, 2009 23:25

u mnie jak nie ma upałów to włączenie klimy nie robi wrażenia na aucie, temp. stoi w połowie wskaźnika, ale w upały jednak nie wyrabia chłodzenie i rośnie sobie temperaturka.
Platyn - |30 Gru 2008|, 2009 06:54

adam kubiak napisał/a:
w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni

że niby w czym gorszy? A w czy gorszy ASB od manuala. Zajrzyj do odpowiedniego działu a tematy typy "ASB problem" sypią się jak z rękawa. A mimo tego naprawiacie je i jeździcie. Jedno odkręcenie korka płynu chłodniczego przy uruchomionym silniku W DOHC może się skończyć śmiercią dla głowicy ofkoz. Tak można w nieskończoność. Jakby na to nie spojrzeć nasze scoroopy to stare auta i z racji swojej klasy z potężnymi przebiegami. Mój poprzedni ŁOHAC miał najechane blisko 400 000kkm i oleju palił więcej niż niby olejożerny VM. I co? Zły był? nieeee. Buda się rozpadła. A co do Adama Słodowego :D to ta zaślepka to pryszcz. Trzeba było widzieć jak się odkręca przednią belkę zawiechy na placu pod domem bez kanału po to żeby dostać się tłoków i dowiedzieć się później że i tak wyjęcie silnika jest nieuniknione. Dla "wredzioli" nie bójcie się silnik nie wylądował na pysku :P .

[ Dodano: 2008-12-30, 06:59 ]
A co do chłodzenia to mnie też przy włączonej klimie temp spada. Wiatraki kręcą się tak szybko że buda drży. Ale jak zobaczyłem tempo wzrastania temperatury to wiedziałem że mi załączenie klimy nie pomoże. A propos. Wiecie czym najlepiej doraźnie uszczelnić chłodnicę? MUSZTARDĄ :P mówię całkowicie poważnie. Na starego OHC std słoik sarepskiej starczał :D . Tylko trzeba się powstrzymać i nie piłować bo ciśnienie musztardę wypcha.

[ Dodano: 2008-12-30, 07:04 ]
Jeszcze jedno. SCORPIO FOREVER!!!!! I niech się śmieją właściciele aut niby młodszych niby lepszych ale w których po 100 km trasy dupa odpada. Komfortem jazdy scorpio dorównuje dzisiejszym samochodom klasy nieco wyższej średniej za które płaci się słono. Może coś w nim stuknie, może trochę głośniejszy ale to typowy krążownik. Taki urok tego auta a mnie to jak najbardziej pasi. I BASTA :P

bingo - |30 Gru 2008|, 2009 10:18

przy sprawnym aucie włączenie klimy nie powinno powodować żadnych problemów, nawet jak stoimy w korku w upale, to temperatura musi być w normie - tak to zaprojektowano. A włączenie klimy powoduje przerzucenie ciepła z kabiny do komory silnika, a jest tego trochę. Do tego dolicz osłonę silnika od dołu oraz wygłuszenie maski - temp. pod maska musi wzrosnąć. To jest czysta fizyka i na tej zasadzie działa klima. Jak mamy problem, nie włączamy klimy, by ostudzić silnik. Wręcz powinniśmy starać się go jak najmniej obciążać. no i uchylenie maski i zdjęcie wygłuszenia bardzo dużo pomaga.
Co do mocy wentyli, podam na przykładzie mojego silniczka. 2,9 / 12V, 1 wentyl na wisko i 1 elektryczny wspomagający (klima lub wysoka temp. płynu). jak mi poszło Wisko, to temp. na 3/4 była przy prędkości powyżej 100 km/h, poniżej na króto pomagało włączenie nagrzewnicy lub uchylenie maski. Po zatrzymaniu przy zamknietej masce stygł bardzo długo. po jej otwarciu temp. spadała bardzo szybko. Wnioski niech każdy wyciągnie samodzielnie.

Struna - |30 Gru 2008|, 2009 10:32

bingo napisał/a:
przy sprawnym aucie włączenie klimy nie powinno powodować żadnych problemów, nawet jak stoimy w korku w upale
no ja nie uważam żeby wzrost do 3/4 wskaźnika był problemem, przecież to nadal zakres normatywny :) jakby do czerwonego szło to bym się zastanawiał :) ot poprostu więcej ciepła i wentyle robią co mogą żeby to odprowadzić.
bingo - |30 Gru 2008|, 2009 11:04

Struna napisał/a:
no ja nie uważam żeby wzrost do 3/4 wskaźnika był problemem

ja tak samo, to jest temp. w normie, a że nieco wyższa niż normalnie, to jeszcze nie można tego traktować jako problem. no i przy takiej temp. nie wyłącza się klimy, bo silnik za ciepły.

Struna - |30 Gru 2008|, 2009 11:09

ja czasem wyłączam, co go będę męczył :)
Waldi_L_N - |30 Gru 2008|, 2009 11:19

Platyn napisał/a:
adam kubiak napisał/a:
w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni

że niby w czym gorszy? A w czy gorszy ASB od manuala.

Takie dyskusje nie mają najmniejszego sensu raz na rok lub dwa lata wraca temat wyższości świąt jednych nad drugimi. I zaczyna się przerabianie tematu od początku. Myślę, że spokojnie moglibyśmy prosić moda o to, że jak tylko pojawi się następny "misjonarz" nawracający "dzikich" - tzn. dieselmanów to prosimy jego posty umieścić w odpowiednim miejscu - koszu.

bingo - |30 Gru 2008|, 2009 11:47

Waldi_L_N napisał/a:
akie dyskusje nie mają najmniejszego sensu

dokładnie tak, jak by coś było lepsze od czegoś innego, to tego czegoś innego by nie było ....

[ Dodano: 2008-12-30, 11:49 ]
Struna napisał/a:
ja czasem wyłączam, co go będę męczył

to tylko twoja dobra wola, a nie konieczność ... :695:

Struna - |30 Gru 2008|, 2009 11:49

ostatnio sobie jechałem trochę fokusem 1.8 tddi, no klekot jak klekot, tego się nie uniknie, ale nawet to jakos jedzie.
Platyn - |30 Gru 2008|, 2009 18:02

Waldi_L_N napisał/a:
Myślę, że spokojnie moglibyśmy prosić moda o to, że jak tylko pojawi się następny "misjonarz" nawracający "dzikich" - tzn. dieselmanów to prosimy jego posty umieścić w odpowiednim miejscu - koszu.
:one:

[ Dodano: 2008-12-30, 18:06 ]
Waldi_L_N napisał/a:
Platyn napisał/a:
adam kubiak napisał/a:
w8aMinuteMan napisał/a:
ale jesteście wredni

że niby w czym gorszy? A w czy gorszy ASB od manuala.

Takie dyskusje nie mają najmniejszego sensu raz na rok lub dwa lata wraca temat wyższości świąt jednych nad drugimi. I zaczyna się przerabianie tematu od początku.

To nie ja zacząłem :twisted:

[ Dodano: 2009-01-09, 08:49 ]
Gaiger, Wydajność chłodzenia nie do końca zależy od pojemności układu. Ze zwiększeniem pojemności wzrasta bezwładność cieplna układu. Im więcej płynu tym trudniej go rozgrzać ale jak się rozgrzeje to i trudniej wychłodzić. Tutaj większe znaczenie ma powierzchnia czynna chłodnicy. Już dawno nie widziałem sierry w td ale jak dobrze pamiętam chłodnicę miała mniejszą niż VM. Gdzieś kiedyś przeczytałem że przeciętna powierzchnia czynna chłodnicy dla silnika 1.6 to jakieś 15m2. To tak jak z kaloryferami w domu. Możesz mieć stare żeliwne o wielkiej pojemności a możesz mieć konwektor o pojemności jednego litra a grzeją tak samo o ile konwektor nie grzeje mocniej. Poprostu konwektor z racji dużej powierzchni czynnej dużo lepiej oddaje ciepło.