Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - skóra w scorpio

daras_ad - |20 Sie 2008|, 2008 15:58
Temat postu: skóra w scorpio
Witam serdecznie.Dawno mnie nie było:)
Czy ktoś próbował moze zazucic tapicerkę skórzaną do wielorybka ?
Mianowicie: posiadam takiego forda z tapicerka welurową i fotel kierowcy ma elektryczna regulację góra duł. Ciekawy jestem czy elektryka fotela skórzanego działała by na tej wtyczce czy trzeba coś kombinować. Jeszcze bardzie ciekawa jest sprawa z fotelem pasażera tam nie mam wogule elektryki . Jak rozwiazać problem prądu? I ostatnia sprawa czy w kanapie tylnej w wersji najbardziej wypasionej jest takie same mocowanie ciekawy jestem czy taka skórzana kanapa dała by sie wogóue zainstalować ponieważ wiem ,że była tam elektryka . Pomocy. dzięki z góry .pozdrawiam. daras

kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 16:08

Prawdopodobnie jak masz juz w el. fotel kierowcy to i powina byc wiazka do fotela pasazera :) ale musisz poprostu jej poszukac pod wykladzina itp...

ja robilem przeszczep tylko ze w scorpio mk 1 i pociagnalem przez oprawke i bezpiecznik prąd od akumlatora ale na postoju nie bawie sie fotelami primo duzo pradu ciagnie ;) minus dajesz na bude gdzies nawet jest pare miejsc gdzie mozna dobrze ja podczepic .... ale prawdopodomnie masz gotową wiazke musisz posprawdzać:)

daras_ad - |20 Sie 2008|, 2008 16:10

Własnie ciekawy jestem czy są gotowe wiązki czy tylko w wersjach specjalnie pod skóre były robione ?
kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 16:13

nie jezeli masz juz fotel kierowcy w el. to pewnie masz juz wiazki tylko ciekawe ile maja pinow ale musisz sam sprawdzic bo nikt wrózką nie jest :P ;)

[ Dodano: 2008-08-20, 16:14 ]
a to jest GHIA ??

daras_ad - |20 Sie 2008|, 2008 16:20

myslisz ze dlka kierowcy i pasazera bedzie pod jedną wiązką? narazie dzieki pozdrawiam
Jankes - |20 Sie 2008|, 2008 16:20

daras_ad, wiązki do fotela pasażera prawdopodobnie nie bedzie, bo to wieloryb, ale łatwo będzie podciągnąć wiązkę, pamięci i tak nie będziesz robił.
kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 16:23

Jankes napisał/a:
pamięci i tak nie będziesz robił.

Aby sterowanie podlonczył :) ;) a co w wielorybie inaczej tez pwenie jak komu sie chcialo to dali wiazke jak nie to nie ... ale nic sie nie dowiesz do puki nie popatrzysz jej przy fotelu pasazera pod wykladzinami itp. pomacaj poszczupaj moze cos znajdziesz :)

Jankes - |20 Sie 2008|, 2008 16:25

na 99% nie znajdzie, bo w wielorybie oszczędzali na wiązkach, a wiązkę(+ i -) do fotela pasażera podciągniesz od fotela kierowcy, tak będzie najlepiej i najłatwiej
kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 16:28

Jankes napisał/a:
a wiązkę(+ i -) do fotela pasażera podciągniesz od fotela kierowcy, tak będzie najlepiej i najłatwiej

Dokładnie ... a tylną kanape to tylko przekladasz i montujesz silniczki . podlonczyc mozna do tylnych kabli najgrubszych i co sa najblizej i na najwiekszym bezpieczniku ;) chociaz ta tylna elektryczna kanapa to i tak nie potrzebny bajer ....

ford2fast - |20 Sie 2008|, 2008 19:47

kondzio508 napisał/a:
Jankes napisał/a:
a wiązkę(+ i -) do fotela pasażera podciągniesz od fotela kierowcy, tak będzie najlepiej i najłatwiej

Dokładnie ... a tylną kanape to tylko przekladasz i montujesz silniczki .

Jeżeli nie zależy Ci na elektrycznej regulacji oparcia tylnej kanapy , możesz nie montować silniczków
Oparcie zatrzaśnie się na standardowych bolcach

kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 20:20

Ja własnie mam tak zrobione a byla wczesniej elektryczna kanapa .Bo poco pasaerowie maja sie bawić ;) tylko kierowca morze :P aby byly przednie podlonczone dobrze . Pompowanie oparcia i ustawianie fotela z el. bardzo fajna sprawa :)
Jankes - |20 Sie 2008|, 2008 20:51

kondzio508 napisał/a:
chociaz ta tylna elektryczna kanapa to i tak nie potrzebny bajer ....

tu sie nie zgodzę, kto raz jechał przy rozłożonej kanapie w długa trasę już nigdy nie będzie chciał innej, bardzo fajny bajer, szczególnie jak ktoś jezdzi z tyłu na długie trasy, przynajmniej się nie śpi na siedząco tylko prawie jak na domowym fotelu...szkoda ze nie da się zamontować w kombi

daras_ad prąd nawet z zapalniczki, chyba ze znajdziesz gruby kabel gdzieś w progu, masę dajesz z budy i tyle. Ruchoma kanapa była tylko w mk1/2, a w wielorybie to juz dokładali tylko.

Rafał A.(antek) - |20 Sie 2008|, 2008 20:51

Jak masz tregulacjie góra doł, to prąd juz masz, i albo masz fotel w skorze taki sam albo w pełnej elektryce, jak taki sam to 1:1, jak w pełnej elektryce to troche trzeba porzeźbicale podlaczyc sie da, chyba ze chce sie z pamiecia, to tez sie da tylko wiecej dlubania. A prad do fotele pasazera ciagniesz od fotela kierowcy. W wielorybie w tylnej kanapie nie bylo elektryki zadnej
daras_ad - |20 Sie 2008|, 2008 21:18

dzieki Wam serdeczne duzo mi pomogliscie

[ Dodano: 2008-08-20, 21:22 ]
Jeżeli chodzi o tylną kanape to w skórze była normalnie skladana . Tak? Nie bylo zadnych prowadnic pod siedziskiem?

[ Dodano: 2008-08-20, 21:24 ]
No i jeszcze montaż wymiary i otwory na sróby moim zdaniem z tym nie powinno byc problemu ale czy napewno? (qurde strasznie mi się podoba wieloryb w skórze) :690:

kondzio508 - |20 Sie 2008|, 2008 21:32

wszystkie otwory pasuja zamiana rifti fifti ;)
daras_ad - |20 Sie 2008|, 2008 21:34

No to powinno byc spoko :lol:
Jankes - |20 Sie 2008|, 2008 21:37

daras_ad napisał/a:
strasznie mi się podoba wieloryb w skórze) :690:

Nom ładnie to wygląda, a szczególnie bordowe auto z jasną skóra, ale ciemne tez nieczego sobie, u mnie wygląda to tak http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=21620 Wszystkie otwory będą pasować, skóra to jedynie tapicerka, a reszta jest taka sama jak w welurze.

Rafał A.(antek) - |20 Sie 2008|, 2008 21:40

wazne tylko czy sedan czy kombi dla tylnej kanapy
pepi - |20 Sie 2008|, 2008 21:50

Rafał A.(antek) napisał/a:
Jak masz tregulacjie góra doł, to prąd juz masz
- zawsze można z zpalniczki ;)
chyba ze chce sie z pamiecia, to tez sie da tylko wiecej dlubania
- tak i wymiana wiązek w drzwi i lusterek :P
jaroz - |20 Sie 2008|, 2008 22:58

Jankes napisał/a:
tu sie nie zgodzę, kto raz jechał przy rozłożonej kanapie w długa trasę już nigdy nie będzie chciał innej, bardzo fajny bajer, szczególnie jak ktoś jezdzi z tyłu na długie trasy, przynajmniej się nie śpi na siedząco tylko prawie jak na domowym fotelu...szkoda ze nie da się zamontować w kombi
Podzielam zdanie kolegi, rewelacyjna sprawa- rozkładasz w trasie i drzemka kulturalna :)
Mam przy okazji pytanie w kwestii
Jankes napisał/a:
pamięci i tak nie będziesz robił

rozumiem, że chodzi o pamięć ustawień fotela. czy MK2 też to mają? Bo mam pełną elekrykę, ale nie wiem co z taką pamięcią? W Mesiach są np. 3 klawisze (1,2,3) do zapamiętania. A jak tu, jeśli jest w ogóle?

zbyszek - |20 Sie 2008|, 2008 23:01

W mkIII też są trzy klawisze, ale tylko fotela kierowcy, mkII nie miały
Jankes - |20 Sie 2008|, 2008 23:01

Mk2 niema pamięci foteli i lusterek, mk3 miały tylko w lepszych wersjach,(tak jak u mnie) klawisze do pamięci są na boczku drzwiowym, a dokładka tego jest trochę pracochłonna i skomplikowana ;)
grand funk - |20 Sie 2008|, 2008 23:24

ja w pewnym MK1 podłączyłem przednie fotele pod gniazdo zapalniczki. od środka rzecz jasna :)
gufer-posepny - |21 Sie 2008|, 2008 00:04

grand funk napisał/a:
ja w pewnym MK1 podłączyłem przednie fotele pod gniazdo zapalniczki. od środka rzecz jasna :)

Też tak zrobiliśmy i działa spokojnie .

Rafał A.(antek) - |21 Sie 2008|, 2008 09:19

pepicosi napisał/a:
chyba ze chce sie z pamiecia, to tez sie da tylko wiecej dlubania

- tak i wymiana wiązek w drzwi i lusterek

nie, jak jest multiplex juz w aucie, to nic prawie w drzwiach nie ruszasz, dorzucasz tylko przyciski i podłaczenie fotela do multipleksu w słupku.

pepi - |22 Sie 2008|, 2008 07:08

nie, jak jest multiplex juz w aucie, to nic prawie w drzwiach nie ruszasz,
dorzucasz tylko przyciski
do multipleksu w słupku
-e tam a lusterka to co ???jest nietaka wiązka :/ wiem bo teraz to zakładam :P -no chyba żeby zrobić tylko pamięc fotela bez lusterek :)ale niema i tak gdzie wpiąc przyciski do fotela
Rafał A.(antek) - |22 Sie 2008|, 2008 09:23

mówilismy o pamieci fotela a nie lusterek :) do lusterek to i druga wiazka musi isc w drzwiach i inne same lusterka sa wiec to inna bajka. A co do wpiecia to przyciski w 4 puste miejsca do modułu wpinasz i juz, co za problem :)
Struna - |22 Sie 2008|, 2008 14:57

Jankes napisał/a:
na 99% nie znajdzie, bo w wielorybie oszczędzali na wiązkach
to mój jakiś nietypowy bo miał w zapasie wiązkę np. do pilota radia i rim-a - wszystko ładnie w gąbeczki zapakowane i czekało aż tego użyję :) co też uczyniłem :)
Jankes - |22 Sie 2008|, 2008 14:58

Struna napisał/a:
Jankes napisał/a:
na 99% nie znajdzie, bo w wielorybie oszczędzali na wiązkach
to mój jakiś nietypowy bo miał w zapasie wiązkę np. do pilota radia i rim-a - wszystko ładnie w gąbeczki zapakowane i czekało aż tego użyję :) co też uczyniłem :)

to tak jak u mnie wiązka do tempomatu, sam wiesz ze z fordem to rożnie bywa :)

Struna - |22 Sie 2008|, 2008 15:27

dlatego nie należy generalizować, wiązka może być - trzeba sprawdzić.
pepi - |24 Sie 2008|, 2008 10:21

mówilismy o pamieci fotela a nie lusterek do lusterek to i druga wiazka musi isc w drzwiach i inne same lusterka sa wiec to inna bajka. A co do wpiecia to przyciski w 4 puste miejsca do modułu wpinasz i juz, co za problem
- ale przy wstecznym lusterko nie zjedzie a to fajnie wygląda :P
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2008|, 2008 14:53

do tego tomusza byc inne lusterka wogole, wiec jak by inna bajka.
Jankes - |24 Sie 2008|, 2008 16:51

A czy w jakieś wersji Scorpio z fabrycznym alarmem/centralnym, było domykanie szyb przy zamykaniu??
Jankes - |24 Sie 2008|, 2008 16:57

Speedo napisał/a:
z kluczyka tylko

dzięki za info

Rafał A.(antek) - |24 Sie 2008|, 2008 17:28

Speedo napisał/a:
otwierania 4 szyb z drzwi kierowcy
sprecyzuj co masz na mysli?
pepi - |24 Sie 2008|, 2008 21:40

do tego tomusza byc inne lusterka wogole, wiec jak by inna bajka
-no tak lusterka i wiązki już mam :) tylko teraz jakiś zapał do pracy :neutral:
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 12:20

mnie osobiście to obniżanie lusterka na R nieco drażni, przydaje się sporadycznie a w większości przypadków mi przeszkadza.
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 14:16

Speedo napisał/a:
czemu, ja lubie, widac krawezniki
a często do krawężnika parkujesz ? ja np wyjeżdżam z garażu i z podwórka na lustra i wtedy nie widze dobrze do tyłu w tym opuszczonym a widzenie w glebę mi akurat wtedy zbędne. Samo lustro i tak jest sferyczne i ma ogromny zakres widzialności.
Struna - |25 Sie 2008|, 2008 15:12

ja też sporo parkuję po mieście, ale jakoś i tam mało kiedy mi się przydaje tilt lusterka.

Ale może ja za gupi jezdem na tego typu wynalazki :D

Struna - |25 Sie 2008|, 2008 15:43

Speedo napisał/a:
a wjezdzales kiedys tylem na taki wysoki kanal najazdowy?
nie, przodem zazwyczaj, no ale potem trza zjechać tyłem - ogólnie nic nie widać :)
Speedo napisał/a:
a spadles kiedys z kanalu autem? bo ja tak :D
nie udało mi się jeszcze :) nie umiem tak :)
zbyszek - |25 Sie 2008|, 2008 15:57

Struna napisał/a:
Ale może ja za gupi jezdem na tego typu wynalazki :D

To jest nas dwóch. Mnie to też w większości wypadków wkurza.

Struna - |25 Sie 2008|, 2008 16:14

jakby lustro było płaskie jak w starych mk1 to by to miało sens, ale sferyczne i tak sporo w dół widzi.

No ale za to jaki bajer :)

zbyszek - |25 Sie 2008|, 2008 16:20

Bajer super niektórzy robią duże oczy gdy to widzą :-d
pepi - |27 Sie 2008|, 2008 20:39

zbyszek napisał/a:
To jest nas dwóch. Mnie to też w większości wypadków wkurza
-jeden kabele se panowie utnijcie i po sprawie ;)
Rafał A.(antek) - |29 Sie 2008|, 2008 22:37

po co ciac... wystarczy przełacznik i juz. Tak jak z domykaniem szybra.
Szuler - |3 Wrz 2008|, 2008 14:21

Tak czytam i czytam ten temat - to jak mi nie działa pamięć lewego lusterka (prawe działa ok) to może oznaczać, że lusterko było wymieniane i nie ma ono odpowiedniego kabelka w sobie? A to prawe co w nim pamięć działa to z kolei nie opada na dół przy cofaniu... :) .

PS. W moim nie było domykania szyb z kluczyka, wymiana modułów w drzwiach rozwiązało ten problem ale szyber nie domyka, brak w ogóle wiązki :(

Pozdrawiam
Szuler