| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Tylna klapa sedan
scorpiaktychy - |18 Lut 2006|, 2006 19:42
w moim przy siłowniku w tylniej klapie jest ten płaski plastik a w nim dwa przyciski jak sie nacisnie jeden z nich to otwiera sie tylnia klapa <lol> czyli działa siłownik - otwórz klape zdejmij z niej te zasłonke z materiału i poszukaj tego plastiku wcisnij srubokretem zamek w pozycje zamkniete i nacisnij ten przycisk <loL> wtedy sie sowiesz czy Ci działa
Struna - |20 Lut 2006|, 2006 15:11
może tego stycznika nie masz co wzbudza siłownik.
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2006|, 2006 01:49
siłownik, za małe napiecie dostaje na przezinstalacje, jak podpinasz pod aku to jakos działa. przerobilem juz to
a nie masz tak ze jak 1 raz przycisniesz to sie wysuwa cały, 2 raz tylko do połowy a 3 raz juz prawie wogole itd?
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2006|, 2006 14:29
skrzynka bezpiecznikow?
Adam_2000 - |21 Lut 2006|, 2006 15:33
A Ty Speedo jeszcze swojej krzyneczki nie reanimował ?
Struna - |21 Lut 2006|, 2006 15:37
to może doprowadź jakiś prund mocny i przez przekaźnik tym wysteruj - powinno działać.
Adam_2000 - |21 Lut 2006|, 2006 15:39
| Speedo napisał/a: | | nieee na razie oprocz klapy nie stwierdzam odchylen, dbam tylko o liscie wkolo i tesprawy |
Łeee... no panie... to o czym my tu gadamy ?
mmmk - |21 Lut 2006|, 2006 16:08
mi skrzynka otwiera bagaznik w czasie jazdy (tylko czasami na szczescie) . znaczy mam nadzieje,ze to skrzynka a nie kolejna usterka mojego super cuda...
pozdrawiam
maciek
p.s. a tak ze zlosliwosci samochodu to nigdy mi sie nie otworzyl bagaznik jak jade sam. zawsze jak mam kupe ludzi na pokladzie....chya po to zeby byl wiekszy wstyd....
Rafał A.(antek) - |21 Lut 2006|, 2006 16:44
bagaznik u mmmk to nie skrzynka
scorpiaktychy - |22 Lut 2006|, 2006 10:26
Mi Tylnia klapa zawsze sie otwierała jak miałem słaby aku i przy zapalaniu było takie buuuu i wtedy sie otwierala za kazdym właczeniem autka ( wiecie jaki wstyd jak sie z laska jechało - pozniej ona sama mi proponowała ze mi zamknie :D ) załozyłem dobry aku i problem zniknoł. Kiedys tez miałem luzna kleme na plusie na aku i jak ona skakała to tez się klapa otwierała.
Ale teraz juz jest OK nie otwiera się ( wogule )
Struna - |22 Lut 2006|, 2006 11:34
to raczej alarm takie jaja robiłze względu na słabe zasilanie - u mnie czy aku dobry czy nie to się samo nie odmyka.
szamcio - |1 Mar 2006|, 2006 10:46 Temat postu: otwieranie klapy tylnej ze środka Czy ktoś w przejściówce dorabiał, przerabiał otwieranie klapy ze środka?
niby proste - wystarczy tylko pociągnąć kable do środka i zrobić wyłącznik - będzie działało jak teraz - ale jak przeciągnąć kable przez klapę, ten "peszel" i potem do środka???
Bedę wdzięczny za sugestie
szamcio
kuba - |1 Mar 2006|, 2006 11:11
ja robiłem takie cudo bo miałem i zamek i cewkę, czy siłownik do kitu. Zakupiłem uniwersalny i założyłem go prawie w miejscu oryginału, wyłącznik od resetu w PC'cie , kawałek 12volt z jakiegoś kabla (masa na nadwoziu) i działa do dzis już u kolejnego właściciela.
szamcio - |1 Mar 2006|, 2006 11:25 Temat postu: dzieki Sprawa niby prosta. Ale wg mnie jangorsze - jak przeciągnąć kable ze środka do zamka w klapie????Może mozna wykorzystać którys z idących do tyłu?
Szamcio
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 11:35 Temat postu: Re: dzieki
| szamcio napisał/a: | Sprawa niby prosta. Ale wg mnie jangorsze - jak przeciągnąć kable ze środka do zamka w klapie????Może mozna wykorzystać którys z idących do tyłu?
Szamcio |
Niebardzo rozumiem, jakie kable chcesz przeciągać do klapy ?
Przecież do siłownika są już doprowadzone, nie ? ... wystarczy zrobić dodatkowy przyciśk, podłączyć go w sterowanie i po herbacie...
szamcio - |1 Mar 2006|, 2006 11:42 Temat postu: tylna klapa Do siłownika kable są pociągnięte - fakt. Ale jak je np odszukać w wiązce??? bo chyba idą gdzieś do sterownika centralnego? Poza tym sterownie nie jest chyba aż takie proste - po zamknięciu centralnym siłownik jest chyba "jakby odłączony" - bo nie reaguje na przyciskanie zamka, po otwarciu centralnym dopiero sygnał z wyłącznika na zamku, po wciśnięciu zamka, otwiera siłownik. Poza tym nie jestem pewien, czy przypadkiem siłownik nie jest sterowany minusem???
Gdzieś znalazłem schemat instalacji elektrycznej, ale może jestem za głupi, i nie wiem jak w środku wiązki poznać który kabel idzie do siłownika
Szamcio
Adam_2000 - |1 Mar 2006|, 2006 11:45
Nie możesz kombinować z dodatkowym sterowaniem siłownika, bo jeszcze zjarasz auto !
Jedyna słuszna droga, do dojść do sterowania !
Rafał A.(antek) - |1 Mar 2006|, 2006 15:50
sterowanie klapa to jeden przewod, odnajdujesz go w wiazce i podajesz sygnał odpowiedni (+) i tyle
szamcio - |1 Mar 2006|, 2006 16:00 Temat postu: jeden kabel?? Może i jeden kabel, ale jak go odnaleźć w wiązce???
Poza tym - czy to na pewno jeden kabel?
Jak wyżej - siłownikiem steruje w zasadzie wyłacznik na zamku - wciśnięcie powoduje impuls na siłownik. A centralny zamek po właczeniu jakby kompletnie odcina siłownik. Więc nie jestem pewien, czy tylko jeden kabel, idący do tyłu od centralki, wystarczy podprowadzić pod wyłącznik?
Jacek
Rafał A.(antek) - |1 Mar 2006|, 2006 16:12
wystarczy przeciez pisze, na zamknietym zamku klapy raczej nie bedziesz otwierał z srodka prawda?
a jak znalesc? albo po nitce do kłebka, albo po kolorach i miernikiem
szamcio - |1 Mar 2006|, 2006 16:16 Temat postu: prośba-bardziej łopatologicznie Powiedzmy, że już znalazłem kabel w wiązce, który idzie do siłownika. I co dalej??? przez wyłącznik otwierania klapy podpiąć go gdzie? do masy, czy do plusa?
Co zrobić z kablami, które idą od tego wyłacznika na bębenku zamka - naciśnięcie zamka powoduje zadziałanie wyłącznika, i w dalszej kolejności uruchomienie siłownika
Szamcio
Rafał A.(antek) - |1 Mar 2006|, 2006 17:19
jezuu
zobacz co podaje wyłacznik poprostu i podaj rownolegle to przez wyłącznik reczny nic innego nie robisz
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 10:05 Temat postu: klapa sorry za upierdliwość, ale jeszcze jedna sprawa - coś było wspomniane o przekaźniku do otwierania tylnej klapy - gdzie go szukać??? bo na wykazie przekaźników w skrzynkach brak takowego?
szamcio
Struna - |2 Mar 2006|, 2006 11:03
nie ma czegoś takiego
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 11:15 Temat postu: przekaźnik Też tak myślałem. Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach - co prawda w sedanie, i na schemacie z książki też są jakieś siłowniki (relays) pokazane
Szamcio
Struna - |2 Mar 2006|, 2006 11:21
| szamcio napisał/a: | | Ale patrząc na post admina - wyraźnie mówi o dwóch przekaźnikach |
gdzie to widzisz ? bo jakoś nie mogę się dopatrzeć.
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 11:39 Temat postu: wielkie dzięki Wielkie dzięki za informację.
dwa bolce - chodzi o te plastikowe, które stykają się z płytką na zamku?
trzy kabelki - jeden masa, drugi czarny (do podpięcia na ewentualny przycisk otwierania klapy), a trzeci??? z tego co pamiętam, jak to rozbierałem kiedyś, to z tego idą kable na siłownik - prawda?
Ponieważ czasem to otiweranie przez naciskanie zamka szwankuje, chcę wypiąć kompletnie to sterowanie - pozostanie otwieranie z kluczyka, i ze środka przez siłownik. - chyba da się tak zrobić???
I pozostaje kwestia - jak najprościej przeprowadzić ten kabel z auta do kalpy? Pewnie da się wykorzystać któryś z kabli idących do tego właśnie wyłącznika? lub do siłownika? dobrze myślę??? A jeżeli tak, to jak go znaleźć w wiązce???
szamcio
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 12:01 Temat postu: jestes Wielki Teraz już prawie wszystko jasne. W niedzielę jadę do autka, i będę na to patrzył, psikał WD, słowem naprawiał, ewentualnie, żeby nie mieć denerwujących telefonów odepnę kabelek od siłownika, żeby w czasie jazdy nie otwierało bagażnika (chybo odpięcie nie spowoduje niczego złego???
A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy
Szamcio
[ Dodano: 2006-03-02, 12:07 ]
A wiesz może, jakie kable idą do siłownika? tzn jeden idzie z tego wyłacznika, ale reszta? A konkretniej chodzi mi o to, w jaki sposób po zamknięciu centralnym. naciskanie zamka nie powoduje uruchomienia siłownika? czy centralny poprostu ocina prąd na siłownik?
Szamcio
klinu - |2 Mar 2006|, 2006 12:27
nie chciałbym was skłamać ale prawdopodobnie wszystkie kabelki od centralnego i od tylnej klapy znajdziesz pod kierownicą jak zdejmiesz ten filc nad pedałami, jest tam mała puszka która u mnie się dumnie nazywa "ford coś tam alarm" (mimo ze nie mam inst. alarmowej forda przciągniętej ) i do tej puszki schodzą się wszystkie kable min. od tylnej klapy na pewno też i tam wlasnie jest odcinana masa lub plus do tylnej klapy. Sprawdzone empirycznie bo jak spaliłem bezpiecznik od tej puszki to nie otwierała się tylna klapa.
Rafał A.(antek) - |2 Mar 2006|, 2006 12:42
| szamcio napisał/a: | | A swoją drogą sądziłem, że za lampki oświetlenia bagżnika odpowiada ten czujnik, wyłącznik, który jest bezpośrednio przy zamku, tym mechanicznym, z zapadkami, na dole klapy |
dobrze sadziłeś
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 12:47 Temat postu: lampki Ale wyżej pisałeś, że jeden z kabelków, nie czarny, tylko biały chyab, odpowiada za świecenie lampek?
szamcio
chyba jak w niedzielę to posprawdzam, pomierze, to moze jakoś rozrysuję kolorami dla potomnych??
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 13:34 Temat postu: ponownie musze napisać - jesteś wielki Przepraszam za pomyłkę. Teraz już jestem znowu mądrzejszy. Ty się bawiłeś w sobotę, a mnie to czeka teraz w weekend. Jeszcze jedno malutkie pytanie - czy jak np odłączę całkiem połącznie tego wyłącznika przy zamku (z trzema kabelkami, dwoma bolcami) z siłownikiem, to po pierwsze - nie będzie się otwierał zamek przy naciśnięciu - o co mi chodzi, po drugie - nie spiep...nic z centralnym????
Szamcio
szamcio - |2 Mar 2006|, 2006 13:54 Temat postu: lampki A to nie będzie tak, że jak odepnę tylko złączkę przy tym wyłączniku, to zarówno siłownik nie będzie sterowany i nie będzie się otwierał, oraz tak samo nie będą się świeciły lampki? Bo chyba działa to tak, że ten wyłącznik, przy naciśnieciu zamka, łączy z masą właśnie kabel na siłownik (zamyka obwód i uruchamia go) oraz kabel do lampek?
No i zawsze mogę ustawić w położeniu środkowym wyłącznik lampki.
szamcio
Rafał A.(antek) - |2 Mar 2006|, 2006 14:09
speedo cos nie dokonca chyba ok.
w zamku sa 3!!! wyłaczniki!
Jeden poruszany takim białym pierscieniem, dosc duzy, odpowiedzialny za otwarcieklapy po wcisnieciu guzika/wkladki zamka,
2 malutki odpowiedzialny za alarm i za swiecenie wskaznika graficznego na desce
3 w samym zamku kontaktowy, blaszkowy nie mikrowylacznik odpowiedzialny za swiecenie lampki w bagazniku
Odpiecie wyłacznika od siłownika, nie ma wpływu na pozostałe funkcje, lampka bedzie gasła i zapalała sie normalnie, alarm bdzie dziłał normalnie i sygnalizacjana desce rowniez. ten 2 wylacznik jest tylko i wylczanie do otwierania siłownika
szamcio - |6 Mar 2006|, 2006 10:01 Temat postu: siłownik kombi Wczoraj rozbierałem, i jest tak:
wyłącznik przy zamku (tym z kluczykiem i wciskanym) - idą CZTERY kabelki, w tym i do siłownika
siłownika - dwa kabelki - jeden czerwony (chyba zasilanie), brązowy - od wyłacznika
drugi wyłącznik (przy zamku tym od zaczepu) - steruje oświetleniem
Jak będzie mniej śniegu padało z nieba sprawdzę co jest na którym kabelku
How
pikus - |4 Lis 2012|, 2012 17:15
podepne sie do tematu.
Mam problem z centralnym klapy. A mianowicie:otwieranie klapy mam tylko z pilota lub dorobionym precikiem bo nie ma wkladki w zamku. Od pewnego czasu przestal dzialac centralny (mam zalozony uniwersalny silownik). Przejscie pomaranczowo-czarnego przewodu od modulu komfortu jest ok jednak napiecie jakie tam wystepuje to tylko przeszlo 10 v. Gdy podam na krotko 12v silownik zadziala jednak nie ma reakcji na pilota (pilot zadziala bo kierunki migna). Gdzie szukac awarii.
bingo - |4 Lis 2012|, 2012 22:30
masz oryginalną centralkę czy dokładany alarm?
pikus - |6 Lis 2012|, 2012 00:05
Gdy kupowalem auto to wariowal centralny (zamykal-otwieral i tak w kolko) wiec kupilem modul i wymienilem na taki sam i wszystko bylo oki. Do czas ...
[ Dodano: |6 Lis 2012|, 2012 00:07 ]
Nic nie dokladane, wszystko z fabryki.
bingo - |6 Lis 2012|, 2012 08:03
zacznij od sprawdzenia przewodów na łapach klapy.
pikus - |6 Lis 2012|, 2012 08:10
ale wydaje mi sie ze jezeli napiecie przy module i na koncach przewodu jest takie same to przewody sa dobre - dla pewnosci sprawdze
bingo - |6 Lis 2012|, 2012 09:41
no to sam sobie odpowiedziałeś - moduł lub zasilanie modułu.
pikus - |6 Lis 2012|, 2012 09:52
No jo ale wszystko inne dziala - centralny drzwi, ryglowanie. Nie bede wymienial modulu bo trudno taki dostac a elektronikiem nie jestem wiec rozbierac go nie zamierzam. Wole wtedy zalozyc guzior.
|
|