Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Po wymianie oleju w ASB

masti - |9 Wrz 2005|, 2005 17:15
Temat postu: Po wymianie oleju w ASB
Cześć wszystkim!!!
Po zakupie mojego autka wymieniłem olej w skrzyni biegów bo poprzedni właściciel stwierdził, że auto miał rok, a oleju w skrzyni nie wymieniał i nie wie kiedy wczesniej autko miało ten olej wymieniany. Wszystko byłoby OK gdyby nie fakt, że krótko po wymianie oleju zauważyłem jedną rzecz - cofając na parkingu lub też ruszając wolno auto potrafiło zgasnąć. Stało się to kilka razy bez widocznej przyczyny. Krótko później zauważyłem, że auto na zimnym silniku pracuje dość nierówno, nie umie złapać równych obrotów, szarpie nawet kiedy jest ustawiony na P(arking). Podczas jazdy na zimnym silniku zdarza się, że gdy zdejmę nogi z gazu to zamiast luzu czuję coś takiego jakby silnik próbował wskoczyć na bieg. Delikatnie (lub mniej delikatnie :? ) szarpie. Z początku zauważyłem również jakby spadek mocy (w końcu to Cossworth!!! :twisted: ). Kiedy silnik się odpowiednio rozgrzeje nie ma problemu - obroty sa równiutkie, nic nie szarpie i smiga jak ta lala.
Mam tylko nadzieję, że to się nie przerodzi w trudno usuwalną usterkę o kosztach tysięcy złoty :cry: .
Czy ktoś wie w czym może być problem ??? Może mechanik coś zmajstrował. Mogę tylko dodać, że oprócz wymiany oleju w skrzyni miałem w tym samym czasie wyjmowaną chłodnicę bo przeciekała.
Z góry dzieki za wszelką pomoc
Pozdrawiam wszystkich
Masti

COSSY - |9 Wrz 2005|, 2005 17:53

Jaki olej wlałeś? Wygląda jakby lepkość oleju nie była to co potrzeba.
masti - |9 Wrz 2005|, 2005 19:58
Temat postu: olej ASB
W sumie to olej lał mechanik - ja się na tym mało znam, a jak widać szkoda..... :(
Z paragonu zczytałem tylko, że olej ten to:
MOBIL ATF 220
Kosztował w cholerę drogo bo sporo go podobno tam włazi :lol: Tak mi koles tłumaczył 8)
Jesli olej nie taki to jaki powinien być ???
Pozdrawiam
Masti

COSSY - |9 Wrz 2005|, 2005 20:02

Z reguły lejąc oryginalny Forda jesteś pewnym swego. Oficjalnie nie ma nigdzie zamiennika tego oleju do tej skrzyni. Kupując 10l baniak w ASO nie wychodzi to tak drogo w stosunku do zamienników.
maup - |9 Wrz 2005|, 2005 20:38
Temat postu: Re: Po wymianie oleju w ASB
masti napisał/a:
Kiedy silnik się odpowiednio rozgrzeje nie ma problemu - obroty sa równiutkie, nic nie szarpie i smiga jak ta lala.
Masti

Daaawno temu, kiedy sprawiłem sobie pierwszy samochód z ASB ostrzegał mnie tatuś po kilkakroć, żeby po odpaleniu silnika poczekać, aż się rozgrzeje olej w skrzyni (czyli rozgrzać silniczek na postoju) a dopiero potem próbowac jeździć. Faktem jest, że dotyczyło to przedw wszystkim zimy, kiedy to skutki ruszania zaraz po odpaleniu mogą się okazać dla transmisji fatalne.
Twoje problemy wynikają IMVHO ze zbyt gęstego oleju w transmisji.
Stan oleju oczywiście (mierzony na gorącym i pracującym silniku) jest poprawny?

Adam_2000 - |9 Wrz 2005|, 2005 20:45

masti napisał/a:
MOBIL ATF 220

Ten olej nie nadaje się do Twojej skrzyni !!
Musi to być minimum Dexron III, a ten Mobil to DexronII.

COSSY - |9 Wrz 2005|, 2005 20:54

Sam wieloryb ma 2 rodzaje oleju do skrzyń w automacie co nie mają oficjalnych zamienników. Do mojego Coswortha wchodzi inny olej niż do twojego Masti.
Ale tak to jest, kupuje sie auto klasy wyższej, zapominając ile utrzymanie takiego auta kosztuje, kupuje się najtańsze zamienniki lub inne kombinacje a potem się płacze.
Na marginesie, baniak 10l w ASo kosztuje nie więcej niż 400 zł chyba.

Aneta - |9 Wrz 2005|, 2005 21:12

Adam_2000 napisał/a:
Ten olej nie nadaje się do Twojej skrzyni !!
Musi to być minimum Dexron III, a ten Mobil to DexronII.
Dokładnie tak.

I bez przesady z tym brakiem zamienników, każdy producent chce, żeby kupować "oryginały", bo na tym robi największą kasę. Do wieloryba ma być odpowiednik Dexron III i będzie jeździł ok.

Misiek - |13 Wrz 2005|, 2005 11:23

Witam. Wytłumaczcie mi proszę, co mam wlać do siebie, bo jestem przed wymianą oleju i zaczynam się martwić. Proszę o dokładne dane tzn. nazwa oleju, symbol no i dobra cena(nie chce przepłacać), abym nie został wpuszczony w maliny. Aha! Napiszcie proszę, ile kosztuje średnio wymiana oleju, filtra i uszczelki w ASB. Pozdrawiam
Adam_2000 - |13 Wrz 2005|, 2005 20:59

Tak jak Speedo podał : uszczelka 90,-, filtr 80,-, tylko olej min. 30-35,-/litr :)
Misiek - |14 Wrz 2005|, 2005 14:25

Dzięki. A wymiana? Jaki jest średni koszt? Aha! mam taki objaw apropos tego nieprzełączania na 2 bieg, że autko bardzo ,,huczy" kiedy dodaję gazu, a czasami przełączy,ale po chwili bardzo szybko znów przełącza tak jakby odrazu na 3 bieg. Tak powinno być w sprawnym aucie? Podpowiedzcie proszę.Pozdrawiam
COSSY - |14 Wrz 2005|, 2005 14:32

To ciekawe dlaczego są do wieloryba 2 rodzaje oleju a wszyscy chcą to jednym Dextronem III zalewać?
Co ten Ford wymyślił?

Marcin - |14 Wrz 2005|, 2005 14:59

a czym się różnią te 2 rodzaje?
COSSY - |14 Wrz 2005|, 2005 15:02

Specyfikacje Forda są inne. Ale co w samym oleju siedzi, to nie wiem. Jest olej do '96 i od '97

Do '96 - (ESP)M2C - 166 - H
Od '97 - (WSS)M2C - 202 - B

COSSY - |14 Wrz 2005|, 2005 16:26

To czemu Masti ma po wlaniu odpowiedniego zamiennika wyraźne kłopoty z lepkością oleju?
Adam_2000 - |14 Wrz 2005|, 2005 16:39

Z tego co wyszukałem i znalazłem, to owszem stosuje się 2 rodzaje oleju do wieloryba.
Jednak różnica jest tylko pomiędzy dieslami i V6 12V a resztą tj. 2.0, 2.3 i 2.9 24V.
Chodzi o to, że tych pierwszych stosowana była stara skrzynia A4LDe a wszystkie nowe benzyniaki mają A4LDE (4R44)
Reasumując, do skrzyni A4LDe ( 2.5 TDI, 2.9 V6 12V) stosuje się odpowiedniki DEXRON-II, a do pozostałych DEXRON-III... ot i cała prawda :))

COSSY - |14 Wrz 2005|, 2005 16:43

Brzmi bardzo logicznie

[ Dodano: 2005-09-15, 18:33 ]
Mam znów dziwną informację, że Ford pozawala te dwa swoje oleje ze sobą mieszać. To by obaliło teorię Dextrona II i III, ponieważ chyba te Dextony nie powinno sie mieszać?!

masti - |23 Wrz 2005|, 2005 17:57
Temat postu: teoria
Cześć Scorpiomaniacy !!!
Dzisiaj w końcu umówiłem się ze swoim mechanikiem na wymianę płynów i filtrów (w tym skrzynia)w Scorpio. Jeżdżę niewiele więc zwlekałem z tym ile się dało. Pojechałem do hurtowni aby zorientować się jaki koszt mnie czeka przy wymianie oleju w skrzyni.
Zatem - Olej Elf klasy Dexron III kosztuje 22zł za 1litr. Kobieta z hurtowni sprawdziła jednak jeszcze katalog Shella i okazało się, że do ASB w Scorpio wchodzi 10,3l oleju klasy Dexron III ale syntetycznego!!! Elf za 22zł to zaś "zwykły Dexron III". Czy jest jakaś różnica??? Dla mnie zasadnicza - syntetyczny Dexron III Shella kosztuje 42zł za 1litr. Dodatkowe 200zł na wymianie. Czy mogę lać "zwykły" Dexron III Elfa czy muszę syntetyk??? Wiadomo, że wolę dopłacić 200zł i mieć spokój, ale 200zł piechotą nie chodzi, a muszę jeszcze wymienić filtr oleju w ASB, olej i filtr w silniku. Całość operacji troszkę mnie wyniesie, a to boli portfel jak jest pusty :?
Jak rozumiem teoria złego zachowania sie auta z przyczyny złego oleju w skrzynii jest utrzymana ??? Sam mechanik się zdziwił, że to od tego, ale jak juz pisałem zaczęło się to po wymianie oleju w skrzyni.
Zatem - Elf za 22zł czy Shell za 42zł ??? Prosze o podpowiedź :wink:
Pozdrawiam wszystkich
Masti

Adam_2000 - |23 Wrz 2005|, 2005 18:15

masti, powiem szczerze, że ja na Twoim miejscu bym nie oszczędzał i zalał tego droższego... masz kosłorta, a tutaj wszelkie oszczędności mogą się mocno zemścić :)
Z drugiej zaś strony, jeżeli wymiana nie poprawi pracy skrzyni, nie chciałbym, żebyś był w plecy... sam musisz zadecydować :)

masti - |24 Wrz 2005|, 2005 20:09
Temat postu: trudna decyzja
Cześc ponownie !!!
Wybaczcie, że tak męczę ten temat (chociaż zapewne był już wałkowany setki razy), ale znów jestem zmuszony poprosic Was o pomoc. W końcu kogo mam prosić jak nie ekspertów od Scorpio ??? :D
Zdecydowałem się - wybieram olej droższy, ale właściwy Dexron III Full syntetyk 8)
Mieszkam obecnie w Głogowie więc OK - jadę do hurtowni z olejami i filtrami, a tu.... niemiła niespodzianka :( Okazuje się, że olej za 42zł za litr to nie Dexron III full syntetyk, a Dexron IID full syntetyk (kobieta się wczesniej pomyliła jak mi go wciskała). Takiego oleju oni nie mają i raczej kiepsko będzie ze sprowadzeniem, a tym bardziej tych ilości (podobno 10,3 litra :? ). Pytam o filtr do automata - oni tego nie prowadzą. Jadę do Lipca - kto w Głogowie mieszkał to wie, że to najbardziej znany sklep motoryzacyjny w tym mieście. Pytam o olej - klops, pytam o filtr do ASB - klops.
Ludzie - w tym mieście nic takiego nie kupię !!!
Cossy - pisałeś, że w ASO 10l dostanę za ok. 400zł. Jak mniemam do mojego będzie to pasować??? Będę musiał się chyba kopsnąć do Lubina (Re-Wo ASO Ford) (40km w jedną stronę) po olej, filtr i uszczelkę.
Mam pytanie - czy taką uszczelkę i filtr dostanę tylko w ASO ??? A może znacie jakieś interentowe sklepy gdzie będę mógł zamówić potrzebne części ???
Wciąz jeszcze pozostaje opcja "zwykły Dexron III" (jak mniemam mineralny), ale jakoś wolę nie ryzykować :wink:
Za wszelką pomoc jak wykle BIG THANX !!!!
Pozdrawiam
Masti

Aneta - |24 Wrz 2005|, 2005 20:30

Adam_2000 napisał/a:
nie oszczędzał i zalał tego droższego
A co w przypadku jeśli obecnie ma mineralny (a zapewne nie wie jaki ma)? Będzie ok jak je pomiesza? A pomiesza na pewno, bo całości nie wymieni (no chyba, że wymontują skrzynię i rozbiorą na części).

Masti, nie wiem jak w innych miastach, ale w Poznaniu w ASO litr oleju do ASB kosztuje 63zł. Zanim przejedziesz hektary kilometrów zadzwoń i spytaj. Filtr i uszczelkę kupisz raczej tylko w ASO lub w sklepie specjalizującym się w Fordzie.

Adam_2000 - |24 Wrz 2005|, 2005 21:03

Nic się nie stanie jak pomiesza resztki mineralnego z nowym - syntetykiem :)
Jest jeden olej, który polecałbym w ciemno - to syntetyczny CASTROL Transmax Z.
Jeżdziłem na tym oleju w Sierrze... nie sądziłem, że olej może mieć aż taki wpływ na pracę przekładni. Jedyny minus - cena ok. 40zł/l.
Osobiście zbieram kasę i jak tylko będe miał luźne 400,- - zmieniam :)

Aneta - |24 Wrz 2005|, 2005 21:10

Adam_2000 napisał/a:
Nic się nie stanie
ok, senkju za info :)
COSSY - |24 Wrz 2005|, 2005 21:25

Z tego co mi jest wiadomo, to olej Forda jest mineralny a nie tam żaden syntetyk.
masti - |25 Wrz 2005|, 2005 07:13
Temat postu: thanx
No własnie - wszyscy pisali o Dexron III za dwadzieścia kilka złoty za litr, a tyle kosztują mineralki. Z drugiej zaś strony 63zł za litr oryginalnego Forda to już delikatne przegięcie. 40zł za litr to dla mnie założony koszt, który muszę ponieść. Jeśli ten Castrol Transmax Z będzie pasował to bym się pisał. Poszukam go w necie.
Z tego co się zorientowałem to jest jeszcze Elf G3 Syn klasy Dexron III syntetyk, ale cholebcia nigdzie go dostać nie mogę, ani nie wiadomo ile kosztuje (podejrzewając markę zakładam, że mniej niż Castrol czy Shell).
Przekopałem neta, ale sklepu internetowego z olejami nie znalazłem.
Co do ASO to juz im maila wysłałem, ale w poniedziałek jeszcze będę musiał zadzownić.
Jak się czegoś dowiem na 100% to dam znać :)
Big thanx
Pozdrawiam
Masti

[ Dodano: 2005-09-25, 07:22 ]
Poszukałem jeszcze na necie i Castrol do ASB przy silniku Cosworth 24V6 poleca olej Transmax J. Jest to wręcz nawet zalecany olej przez Castrola. Sprawdziłem również inne silniki 2.0 16V oraz 2.3 16V i wszędzie pisza to samo.
Czym ten olej się różni od Transmax Z ??? Niestety nie wiem....

Masti

Adam_2000 - |25 Wrz 2005|, 2005 11:13

Masz rację, Transmax J jest zalecany i to jest dobry olej, ale Transmax Z jest następcą najlepszego chyba oleju do ASB Transmax-a S.
Transmax Z ma jeszcze tę zaletę, że obniża temperaturę skrzyni o kilkanascie stopni :)

COSSY - |25 Wrz 2005|, 2005 14:13

Znalazłem jeszcze specyfikację Mercona. Do roku prod. 08/96 jest Mercon III a po 08/96 Mercon V.
W sumie jest to sama norma, GM Dexron III i Ford Marcon V.
Myślę Adam2K, że stary model czy nowy skrzyni z elektroniką nie ma nic wspólnego ze starym czy nowym typem oleju. Mechanicznie nic się skrzynie nie zmieniły, tylko jak wprowadzono na rynek nowe syntetyki ATF to poprostu zaczęto je stosować i nic więcej.

[ Dodano: 2005-09-29, 16:47 ]
W końcu dziś kupiłem 2 baniaki Forda po 5l. Litr wychodzi 32 zł.
Kupując po litrze, wychodzi to aż około 64zł. W niektórych ASO nawet uparcie twierdzą, że baniaki 5l nie występują :lol:

masti - |29 Wrz 2005|, 2005 18:37
Temat postu: olej
Cześć wszystkim!!!
No i jestem po wymianie olejów i filtrów.
W ASO dowiedziałem się, że olej kosztuje 50zł / litr, ale nie wymienia się całości - 10,3 litra, ale około 50%, więc nie wyjdzie z tego kosmos finansowy. Cossy swoją ostatnią informacją dodatkowo obniżył jeszcze potencjalny koszt wymiany oleju w ASB.
W jedynym sklepie w Głogowie z częściami do FORD'a zakupiłem wszystkie elementy do wymiany, w tym olej. Polecono mi TEXACO TEXAMATIC 7045E, który posiada klasę DEXRON III, a ponadto wg producenta spełnia wymagania techniczne normy Ford M2C 166-H (o której wczesniej pisał Cossy). W sklepie wiadomo - kosztował drożej 28zł za litr.
Mechanik potwierdził informację z ASO - wymienił tylko 6litrów oleju.
Po wymianie nie powiem - widać różnicę na zimnym silniku, ale przejechałem dopiero kilka kilometrów. Jak coś się będzie działo to napewno się do Was forumowicze zgłoszę :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Masti

Adam_2000 - |29 Wrz 2005|, 2005 19:00

masti napisał/a:
TEXACO TEXAMATIC 7045E

Owszem... mam ten olej właśnie zalany. Nie podoba mi się jednak praca gorącej skrzyni na tym oleju. Pojeżdzę jeszcze trochę i zalewam Castrola ! :))

[ Dodano: 29-09-2005, 19:05 ]
COSSY napisał/a:
Myślę Adam2K, że stary model czy nowy skrzyni z elektroniką nie ma nic wspólnego ze starym czy nowym typem oleju. Mechanicznie nic się skrzynie nie zmieniły, tylko jak wprowadzono na rynek nowe syntetyki ATF to poprostu zaczęto je stosować i nic więcej.

Generalnie COSSY masz rację, sama skrzynia jako taka się nie zmieniła, tylko sterownik jest całkiem nowy, w pełni sterowany elektrozaworami... może więc dlatego stosowane są lepsze oleje ?

buku - |10 Gru 2006|, 2006 22:07

Adamie napisz czy wymieniłeś już ten olej i ile za niego dałeś ...bo nie moge go nigdzie zamierzyć....oraz jakie masz spostrzeżenia po wymianie..i czy mogę go wlać po statycznej wymianie (piernik wie co ja mam teraz....mowa o najnowszym nabytku 2.3 asb 97')
1Bodzio - |11 Gru 2006|, 2006 21:02

W skrzyniach elektronicznie sterowanych powinien być olej o specyfikacji WSS M2C- 202B jest on tańszy w serwisie Forda od 166H (nie wiem dlaczego. Jak kupowałem do swojego na wymianę to za 202B zapłaciłem ok. 43 zł/l , a 166H kosztował tam prawie 60 zł).
Adam_2000 - |11 Gru 2006|, 2006 21:08

Ostatnio lejemy to :

MIDLAND

buku - |11 Gru 2006|, 2006 21:18

Adam_2000 napisał/a:
Ostatnio lejemy to :
Obrazek

MIDLAND

to juz nie polecasz Castrol Transmax Z czy ten jest lepszejszy? no kurka wodna nie chciałbym cos spiprzyć na samym początku :-D

Marcin - |11 Gru 2006|, 2006 21:18

i nawet ładnie na tym kszynka pracuje, zalałem już go 1.5kkm temu i skrzynia nadal działa, mało, działa lepiej jak przed wymiana i tak bardzo sie nie grzeje.. i ogólnie wszystko jest w temacie "kolor oleju"
Boni - |11 Gru 2006|, 2006 21:19

A ja od półtora roku jeżdżę na

http://www.commaoil.com/

i jest całkiem ok, więc mogę chyba polecić - a cena była wtedy śmieszna, jakieś 25/l przy cenie "normalnych" rzędu 50/l

Skądinąd - teraz zauważyłem mają SPECJALNY olej do fordowskiej MT75 :shock:

Adam_2000 - |11 Gru 2006|, 2006 21:24

Boni napisał/a:
to juz nie polecasz Castrol Transmax Z

Polecam - jak najbardziej :)
Tylko go kup ! :))

buku - |11 Gru 2006|, 2006 21:50

a tego midlanda za ile mozna dostać? no i pytanie czy moge go teraz bezkarnie dolac do tego co mam ?(myśle że mam oryginał)
Adam_2000 - |11 Gru 2006|, 2006 21:53

Cytat:
a tego midlanda za ile mozna dostać?

Hmm :)) nie wiem czy moge Ci powiedzieć ;)
W bańkach 25L wychodzi ok, 15,-/litr ... litrówki są po ok. 22,-
buku napisał/a:
czy moge go teraz bezkarnie dolac do tego co mam

Możesz, spokojnie.

Marcin - |11 Gru 2006|, 2006 21:53

ja tak zrobiłem, powiem Ci, że skrzynia już 2 m-ce jeździ :one:

z tym, że ja wlałem tego w sumie ze 13 litrów [licząc płukanie]

Struna - |12 Gru 2006|, 2006 10:31

macie gdzieś ten olejek czy sobie samemu trzeba kupić ?
Adam_2000 - |12 Gru 2006|, 2006 10:38

Struna napisał/a:
macie gdzieś ten olejek czy sobie samemu trzeba kupić ?

Jurek, myśmy zrobili sobie ściepę i zanabyliśmy większą ilość :)

Struna - |12 Gru 2006|, 2006 10:45

acha, można jakoś się dopartycypować ? czy już po ptokach ?
Adam_2000 - |12 Gru 2006|, 2006 10:57

Struna napisał/a:
acha, można jakoś się dopartycypować ? czy już po ptokach ?

Tera to juz po ptokach... ale jakbys znalazł jeszcze jekiegoś chętnego, to moglibyście zanabyć bańkę 25L za ok. 360,- , a to już zaczyna się opłacać :)

Struna - |12 Gru 2006|, 2006 11:03

a to poszukam chętnych :)
sobolaqe - |12 Gru 2006|, 2006 11:25

tak z ciekawosci poszukalem tego castrola co Adam poleca:)

i znalazlem w takiej cenie.

synt.olej przekładniowy i ATF 70W80,okres m-y wymianą 90tys km 20L CASTROL

TRANSMAX Z 70W80 20L 1034 zł
tani nie jest:)

buku - |12 Gru 2006|, 2006 15:54

Struna napisał/a:
a to poszukam chętnych :)

to ja się pisze...jeszcze ze struna na wymiane tylko sie muszę umówić...toć daleko nie jest :)

Rafał A.(antek) - |13 Gru 2006|, 2006 02:55

ja bede prawdopodobnie tez cos kupowal mozna sciepe zrobic
Struna - |13 Gru 2006|, 2006 09:23

o, no to już by trzech było :)
buku - |14 Gru 2006|, 2006 22:06

dzisiaj szukając oleju do silnika z głupia frant zapytałem o olej transmax z gośc mi powiedział ze nie ma i tylko w bańkach 20 litrowych ale ...moze mi sprowadzic za 1000 pln...
Marcin - |27 Gru 2006|, 2006 21:54

a co do tego oleju midlanda... zauważyłem jedną niepokojąca mnie rzecz....

mianowicie skrzynia chodzi niby fajnie, poziom oleju OK, wszystko cacy, ale kurde od wymiany oleju auto zaczyna być głośniejsze gdy zapnę R lub D lub 1 lub 2

Rafał A.(antek) - |28 Gru 2006|, 2006 00:48

Marcin napisał/a:
być głośniejsze gdy zapnę R lub D lub 1 lub 2

a to nie ty pisales ze cos ci z tylu halasuje, a glosniej to nie jest przypadkiem cos ala cwierkanie? moze konwerter sie konczy... :)

buku - |18 Sty 2007|, 2007 16:53

A ponieważ chće jak najszybciej olej wymienić a nie ma odzewu co ze ściepa więc zadzwoniłem do mecha co mi skrzynie dawna robił i on zaleca olej elfmatic gIII coś mnie zbił z pantałyku trochę miałem ten olej w starej scorupie ...było OK ale doczytałem ze do tej elektronicznej skrzynki ma być lepsiejszy ..co Wy na to ?Najwyżej kupie sam olej a on niech tylko wymienia.
Adam_2000 - |18 Sty 2007|, 2007 17:21

Cytat:
ELFMATIC G3 spełnia wymagania następujących norm i specyfikacji:
GENERAL MOTORS: DEXRON® III; FORD: MERCON®; MAN: 339 F; NISSAN;
BMW: 24-3.0; ALLISON: C4; VOITH: 55.6335.32 (G 607); ZF TE-ML: 11 i 14.

W/g powyższego będzie O'K :)

buku - |18 Sty 2007|, 2007 17:27

http://www.allegro.pl/ite...biegow_1_l.html
jeszcze się nad tym zastanawiam ..lepszy elf czy ten midland z allegro..możesz go Adamie porównać?

Adam_2000 - |18 Sty 2007|, 2007 17:52

Piotrze, to jest dokładnie ten Midland na którym jeździmy (Marcin, Antek, Seba... )
Oba są równie dobre, chociaż Midland ma adnotację "zalecany do skrzyń sterowanych komputerowo".

Kevin Xy - |18 Sty 2007|, 2007 18:07

Midlanda to i ja polece- tani a roznic nie widac- tez jezdze, ino skrzynka inna