Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - złodziej prądu

maciejtca - |12 Lip 2015|, 2015 20:39
Temat postu: złodziej prądu
Koledzy,

mam problem z rozładowującym sie akumulatorem,

dzisiaj siedziałem z miernikiem i pobór prądu na wyłączonym i pozamykanym aucie mam w okolicy 150mA

i tak: ok 30mA zjada bezpiecznik 17 w dużej skrzynce, opisano jako układy elektryczne
ok 30mA bezpiecznik 26 odpowiedzialny za szyby elektryczne z przodu
ok 20mA bezpiecznik 25 podnoszenie szyb
ok 25mA bezpiecznik 22 odpowiedzialny za autoalarm i imobilaizer

Co o tym myślicie ? czy te wartości są ok czy nie ?

Maross - |12 Lip 2015|, 2015 20:42

nie chowaj się - skrzynka i tak Cię dopadnie - taka moja diagnoza a czy słuszna potwierdzą lub zaprzeczą koledzy :)
maciejtca - |12 Lip 2015|, 2015 20:44

skrzynki zrobione, dzisiaj sprawdzone i ponownie zakonserwowane
grzechu913 - |12 Lip 2015|, 2015 22:20

a jaki pradzbiera po ok 20-30 min od zamkniecia? Ogolnie wtedy sie samochod usypia wiec powinno spasc ponizej 100mA nie pamietam ile to w oczatym jest ale w granicach 30 powinno byc albo i 10MA .Radio troche wezmie i alarm
gufer-posepny - |12 Lip 2015|, 2015 22:29

żarówek w schowku ?
mario d - |12 Lip 2015|, 2015 22:32

a może po prostu akumulator trza by sprawdzić? może on już jest do bani i dlatego go rozładowywuje
Boni - |13 Lip 2015|, 2015 02:36

Akumulator i nowy wyładuje się w tydzień, jeśli samochód bierze 150mA, to dużo wg. mnie, no ale ja sie na wielorybach nie znam. Ale z tego co słyszałem to takie pytanie - "skrzynki dzisiaj zrobione i ponownie zakonserwowane" oznacza, że je obie rozebrałeś do płytek i styków, przeczyściłeś i złożyłeś, czy że tyko otwarłeś i pomazałeś wazeliną po wierzchu, a między płytkami jest jak jest?
jaroz - |13 Lip 2015|, 2015 07:47

Ja mojego odpalam po 2 tygodniach bez problemu. Ale jak mała skrzynka był "martwa" to już zastałem auto z "cuchym" rozrusznikiem - zero prądu, nawet kontrolki się nie zaświeciły po 2 tygodniach.
maciejtca - |13 Lip 2015|, 2015 07:54

Skrzynki rozebrane do styków, styki wyczyszczone, płytki wyczyszczone
Poskładane z wazelina :)

Konserwacja zrobiona pozniej jako sprawdzenie czy wszystko jest ok

bingo - |13 Lip 2015|, 2015 10:05

jaroz napisał/a:
Ja mojego odpalam po 2 tygodniach bez problemu
- nie chwaliłeś się, że masz MK3.

[ Dodano: |13 Lip 2015|, 2015 10:10 ]
co do 150 mA - jak już Boni powiedział, za dużo, to około 30A tygodniowo, więc to, co zostanie może nie ruszyć auta. pytanie, jak szybko ci potrafi zjeść aku. Jeśli kwestia jednego dnia, to wygląda na aku, jeśli tydzień, to można szukać dalej.
Pomiar robiłeś po około 30 minutach po wyłączeniu auta, zamknięciu i włączeniu alarmu, przy "zamkniętej" masce? jeśli nie, to tak zrób, jeśli tak, to zacznij od odłączenia drzwi kierowcy i powtórka z rozrywki.

PS - żarówka w schowku sprawdzona?

jaroz - |13 Lip 2015|, 2015 11:07

bingo napisał/a:
nie chwaliłeś się, że masz MK3.
a widzisz ;)
maciejtca - |13 Lip 2015|, 2015 11:15

bingo napisał/a:

co do 150 mA - jak już Boni powiedział, za dużo, to około 30A tygodniowo, więc to, co zostanie może nie ruszyć auta. pytanie, jak szybko ci potrafi zjeść aku. Jeśli kwestia jednego dnia, to wygląda na aku, jeśli tydzień, to można szukać dalej.
Pomiar robiłeś po około 30 minutach po wyłączeniu auta, zamknięciu i włączeniu alarmu, przy "zamkniętej" masce? jeśli nie, to tak zrób, jeśli tak, to zacznij od odłączenia drzwi kierowcy i powtórka z rozrywki.

PS - żarówka w schowku sprawdzona?

nie robiłem po 30 min, tylko od razu, dzisiaj jak przestanie padać to sprawdzę tak jak piszesz.

Nie mam fabrycznego alarmu, a przynajmniej nie mam do niego pilota ;)
Mam alarm dodatkowy, ale przed pomiarami odpiąłem go.

żarówka sprawdzona w pierwszej kolejności bo już raz się cholera paliła bo włącznik się podwiesił.

rafalski - |13 Lip 2015|, 2015 11:16

Mój wieloras też się obraził dziś rano po 1,5 tygodniu stania. Chyba za to, że nie pojechał ze mną na wczasy. Żarówka w schowku wydaje się być winowajcą. Dobrze, że mk2 nie są tak humorzaste.
bingo - |13 Lip 2015|, 2015 11:19

maciejtca napisał/a:
- co i tak może być powodem upływu prądu - MK3 źle znoszą podłączenia drutów bez rozłączenia oryginalnego alarmu.
Reader - |13 Lip 2015|, 2015 12:48

rafalski napisał/a:
Mój wieloras też się obraził dziś rano po 1,5 tygodniu stania. Chyba za to, że nie pojechał ze mną na wczasy. Żarówka w schowku wydaje się być winowajcą. Dobrze, że mk2 nie są tak humorzaste.

W mk3 schowek nie rozladuje - Timer rozlaczy odbiorniki jesli wykryje spadek napiecia.
To musi byc cos innego.

rafalski - |13 Lip 2015|, 2015 16:24

To mnie nie pocieszyłeś.
maciejtca - |13 Lip 2015|, 2015 16:27

leje deszcz wiec nie ide walczyć dzisiaj,
powiedzcie mi jaka wartość upływu może być uznana za ok ?

mario d - |13 Lip 2015|, 2015 19:01

a akumulator sprawdziles?
Boni - |13 Lip 2015|, 2015 19:51

maciejtca napisał/a:
powiedzcie mi jaka wartość upływu może być uznana za ok ?

Jak dla mnie około 30mA góra 50, wtedy średniej wielkości i jakości akumulator powinien zapalić po powiedzmy miesiącu (latem).

Mario, trochę nie kumasz o czym mówimy i w czym jest problem - jeśli samochód żre prąd cały czas, a ty zmieniasz akumulatory, to tak jakbyś zostawiał go regularnie na wszystkich światłach a potem obwiniał akumulator że za słaby bo nie zapalił i następnego dnia szukał lepszego nowego aku; rozumiesz, że tak można do usranej śmierci, jeśli zostawiasz ciągle samochód na światłach? a maciej ma właśnie taki problem, tylko nie jak na wszystkich światłach, ale w skali małej żarówki.

konrad85 - |13 Lip 2015|, 2015 20:01

maciejtca napisał/a:
dzisiaj siedziałem z miernikiem i pobór prądu na wyłączonym i pozamykanym aucie mam w okolicy 150mA

Masz w aucie dołożone jakieś car audio?? Bo wzmak i kondensator lubią być cichymi pożeraczami prądu dla nieświadomych użytkowników

bingo - |13 Lip 2015|, 2015 21:03

Reader napisał/a:
W mk3 schowek nie rozladuje - Timer rozlaczy odbiorniki jesli wykryje spadek napiecia
- nie każda wersja ma ten przekaźnik, był wersje z mostkiem w tym miejscu. No i nie jak wykryje spadek napięcia, a po upływie określonego (nie pamiętam, chyba 20 minut) czasu od wyłączenia stacyjki.
Reader - |13 Lip 2015|, 2015 22:22

bingo napisał/a:
- nie każda wersja ma ten przekaźnik, był wersje z mostkiem w tym miejscu.

U rafalski'ego jest przekaźnik

bingo napisał/a:
No i nie jak wykryje spadek napięcia, a po upływie określonego (nie pamiętam, chyba 20 minut) czasu od wyłączenia stacyjki.

Mówimy o czym innym, to nie działa za każdym razem po wyłączeniu stacyjki, tylko jeśli przypadkiem zostawisz włączone oświetlenie wnętrza, otwarty schowek itp.

bingo - |14 Lip 2015|, 2015 10:22

Reader napisał/a:
U rafalski'ego jest przekaźnik
- no to OK

Reader napisał/a:
Mówimy o czym innym, to nie działa za każdym razem po wyłączeniu stacyjki, tylko jeśli przypadkiem zostawisz włączone oświetlenie wnętrza, otwarty schowek itp.
- mówimy o tym samym, bo tylko jest jeden przekaźnik sterowany timerem, i nic innego nie ma w układzie. Działa czasowo, niezależnie od napięcia akumulatora.
Reader - |14 Lip 2015|, 2015 11:19

bingo napisał/a:
- mówimy o tym samym, bo tylko jest jeden przekaźnik sterowany timerem, i nic innego nie ma w układzie. Działa czasowo, niezależnie od napięcia akumulatora.

Sprawdź, zostaw włączone światło w kabinie lub otwarty schowek, nie zamykaj centralnego zamka, a następnie wejdź do auta tylnymi drzwiami i sprawdź działanie oświetlenia.
Następnie zrób to samo nie zostawiając włączonego światła w kabinie.

rafalski - |14 Lip 2015|, 2015 11:25

Nowy trop. Na choince świecą ciągle otwarte lewe drzwi z tyłu bez względu na wciskanie krańcówki.
Reader - |14 Lip 2015|, 2015 11:28

rafalski napisał/a:
Nowy trop. Na choince świecą ciągle otwarte lewe drzwi z tyłu bez względu na wciskanie krańcówki.

Krańcówka w słupku nie steruje choinką.
Choinką steruje krańcówka w zamku, wewnątrz drzwi.

bingo - |14 Lip 2015|, 2015 15:14

rafalski napisał/a:
- uszkodzony mikro włącznik na zamku lub wypięty, ale to nie ma żadnego znaczenia.

[ Dodano: |14 Lip 2015|, 2015 15:19 ]
Reader napisał/a:
Sprawdź, zostaw włączone światło w kabinie lub otwarty schowek, nie zamykaj centralnego zamka, a następnie wejdź do auta tylnymi drzwiami i sprawdź działanie oświetlenia.

Następnie zrób to samo nie zostawiając włączonego światła w kabinie.
- nie wiem co próbujesz tym przedstawić. Jak masz włączone światło lub radio, to po pewnym czasie timer wyłączy ci przekaźnik oszczędzania prądu. by to ponownie zrestartować, musisz , z tego co pamiętam, odpalić samochód (choć może starczy go zamknąć i ponownie otworzyć). jak masz stacyjkę na zapłonie, to ci nie wyłączy, nawet, jak będzie to trwało bardzo długo. A jak chcesz sobie to sprawdzić, rozładuj aku i potestuj - nie będzie żadnych zmian .

[ Dodano: |14 Lip 2015|, 2015 15:23 ]
Reader napisał/a:
a następnie wejdź do auta tylnymi drzwiami
- powiedz mi tylko, czemu chcesz wchodzić tylnymi drzwiami, a nie przednimi ?
Boni - |14 Lip 2015|, 2015 20:10

konrad85 napisał/a:
maciejtca napisał/a:

Masz w aucie dołożone jakieś car audio?? Bo wzmak i kondensator lubią być cichymi pożeraczami prądu dla nieświadomych użytkowników

Prawda. A nawet niektóre zwykłe radia są durne że weź, w temacie. Miałem kiedyś w UFO taki problem, że trochę wiecej zaczął brać prądu, nie żeby okrutnie, ale powiedzmy po tygodniu zimą, 10 dniach w lecie nie zapalał. Nie było to wiele i nie chciało mi się szukać (bo pewnie "ze starości" gdzieś coś albo wilgoć) i chyba dopiero przy niedoszłej sprzedaży, wyjąłem radio no-name z USB/MP3 itd. potem nie chciało mi się go wkładać i nagle jak ręką odjął, wózek zaczął trzymać rzędu miesiąca na tym samym aku.

maciejtca - |14 Lip 2015|, 2015 20:56

nie udalo mi się dzisiaj nic sprawdzić bo oczywiście na złość leje....

Radio fabryczne, nic nie zmieniane,
z elektrycznych rzeczy dołożonych do auta jest tylko alarm.

gufer-posepny - |14 Lip 2015|, 2015 21:25

niewykluczone że to on . .
Reader - |15 Lip 2015|, 2015 07:47

bingo napisał/a:
- nie wiem co próbujesz tym przedstawić. Jak masz włączone światło lub radio, to po pewnym czasie timer wyłączy ci przekaźnik oszczędzania prądu. by to ponownie zrestartować, musisz , z tego co pamiętam, odpalić samochód (choć może starczy go zamknąć i ponownie otworzyć). jak masz stacyjkę na zapłonie, to ci nie wyłączy, nawet, jak będzie to trwało bardzo długo. A jak chcesz sobie to sprawdzić, rozładuj aku i potestuj - nie będzie żadnych zmian .

Próbuję Ci wytłumaczyć, że timer w mk3 wchodzi w tryb oszczędzania dopiero jak wykryje pobór prądu na kontrolowanych obwodach.
Drzwi kierowcy nie wyprowadzają z tego stanu a stacyjka ewentualnie pozostałe drzwi.
Tutaj o tym pisałem:
http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#517783

No i jeśli są jakieś podejrzenia niepoprawnego działania Timera, można sprawdzić w trybie testowym (trzymamy przycisk ogrzewania tylnej szyby podczas włączania zapłonu).
Zwory zamiast przekaźnika miały wersje taxi.

Radio jest na własnym odrębnym timerze.

pablo19 - |15 Lip 2015|, 2015 07:49

gufer-posepny napisał/a:
niewykluczone że to on . .

maciejtca napisał/a:
...
...

Reader - |15 Lip 2015|, 2015 08:19

maciejtca napisał/a:
i tak:
ok 30mA zjada bezpiecznik 17 w dużej skrzynce, opisano jako układy elektryczne

F17 - bezpośrednio z aku (30) -
- zegarek
- licznik
- Timer
- SATC
- PATS

maciejtca napisał/a:

ok 30mA bezpiecznik 26 odpowiedzialny za szyby elektryczne z przodu

F26 - po zapłonie (15) -
- drzwi kierowcy, przełącznik otwierania szyb
- przekaźnik automatycznego otwierania szyby
- włącznik pamięci
- przełącznik nastawy lusterek
- moduł w drzwiach kierowcy

maciejtca napisał/a:

ok 20mA bezpiecznik 25 podnoszenie szyb

F25 - po zapłonie (15) dla niższych wersji wyposażenia i taxi , a bezpośrednio z aku (30) dla wyższej wersji (multipleks) -
- moduł w drzwiach pasażera przód

maciejtca napisał/a:

ok 25mA bezpiecznik 22 odpowiedzialny za autoalarm i imobilaizer

F22 - bezpośrednio z aku (30) -
- moduł zamka centralnego
- przekaźnik tylnej klapy
- siłownik zamka pasażer przód
- siłownik tylnej klapy
- przełącznik regulacji lusterek
- siłownik zamka strona kierowcy

maciejtca - |20 Lip 2015|, 2015 20:18

ok, jestem po kolejnej walce dzisiaj...

aku umarł, podwędziłem półroczny z auta żony i zabrałem się do testów, i tak:

na zamkniętym aucie mierzone na aku 0,26A
po 15min na zamkniętym - 0,12A

żarówka w schowku sprawdzona, naprawiłem nawet czujnik w zamku w drzwiach kierowcy co się świecił cały czas (prowizorka ale działa)

Zrobiłem test bimbadełka, i drze się ciągłym sygnałem cały czas... chyba nie powinien ?

Reader - |20 Lip 2015|, 2015 21:40

Nie powinien.
Powinna byc cisza.

Albo masz cos otwarte, wlacznik swiatel na pozycyjnych albo poprostu masz cos wpiete w obwód oswietlenia lampek.
Jakas ladowarka albo co?

maciejtca - |20 Lip 2015|, 2015 21:45

przerobione są światła na cały czas włączone, jeszcze w Szwecji to było zrobione, to może być to ?
Reader - |21 Lip 2015|, 2015 08:00

Raczej nie.
Sprawdzałeś audio jak Ci sugerowali?

maciejtca - |21 Lip 2015|, 2015 09:44

Audio fabryczne, nic przy nim nie grzebane. Ale dzisiaj je odłączę i sprawdzę jeszcze raz.