| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - Metaliczny dźwięk przy odpalaniu.
PiotrekGran - |3 Paź 2014|, 2014 19:22 Temat postu: Metaliczny dźwięk przy odpalaniu. Sprawa dotyczy BOA. Wczoraj byłem na zakupach, wsiadam, odpalam i coś zarzegotało dość okrutnie byłem prawie pewien, że korba już wyszła przez miskę bo dźwięk podobny albo rozrząd szlak trafił...
W każdym razie zaryzykowałem i przekręciłem jeszcze raz kluczyk, z dźwiękiem dość podobnym do tego jaki jest przy uderzaniu korbowodu o miskę olejową czy blok odpalił i cisza, chodzi jak wcześniej, delikatnie się wytoczyłem na drogę, nic nie słychać no to ogień w myśl zasady albo sie rozleci albo nie Jedynka do końca, dwójka do końca, absolutnie nic podejrzanego nie słychać.
Ale dźwięk przy odpalaniu pozostał. Wyjąłem rozrusznik, wszystko wygląda OK, sprawdziłem koło zamachowe czy nie straciło zębów, ale też w porządku, no może kilka jest delikatnie uszkodzonych przy wierzchołkach ale nic poważnego. Rozrusznik na "krótko" działa OK, ale podmieniłem jeszcze na ten z 12v niestety nie pomogło.
Występuje tylko przy tym jak rozrusznik pracuje, w chwili puszczenia kluczyka dźwięk znika. Po odłączeniu pompki paliwa i dłuższym kręceniu ma częstotliwość około 2 Hz. Czyli robi brzdęk, brzdęk w jednej sekundzie
Jak silnik już odpali to nic się nie dzieje, czy 500obr/min czy 6500...
Nie mam pomysłu już co sprawdzić, tylko jedno przychodzi mi do głowy ale to mało prawdopodobne mianowicie czy skrzynia jest porządnie skręcona z silnikiem...
pepi - |3 Paź 2014|, 2014 19:43
rozrusznik
koło rozrusznika tulejki
PiotrekGran - |3 Paź 2014|, 2014 22:24
A czytał co napisałem ?
BTW,przepałowałem odpowiednio, nic się nie popsuło
pepi - |3 Paź 2014|, 2014 22:25
no czytał
ale jedynie to może być
PiotrekGran - |3 Paź 2014|, 2014 22:29
No ale w 12v było OK. Jutro założę rozrusznik z BOA do 12v i zobaczę co się stanie.
A jak nie to chyba czeka mnie odsunięcie skrzyni od silnika, a mi się tego nie chce robić
YaKuZ - |3 Paź 2014|, 2014 23:00
może ta blacha miedzy skrzynią a silnikiem rezonuje?
PiotrekGran - |3 Paź 2014|, 2014 23:19
Ale to bardziej brzmi jakby coś o coś zawadzało...
Vaux - |4 Paź 2014|, 2014 00:00
Wykręcić rozrusznik, starać się pokręcić kołem zamachowym żeby zobaczyć co uderza o wysunięty zębnik rozrusznika, moze jedna ze śrub mocujących obudowę konwertera się odkręciła i wysunęła za bardzo?
PiotrekGran - |7 Paź 2014|, 2014 22:21
Śruby do konwertera dokręciłem delikatnie, ale nie były poluzowane. Blachy od konwertera są całe, te przez, które konwerter jest przykręcony do zamachu. Nic podejrzanego nie znalazłem, podłożyłem dwie podkładki pod rozrusznik, żeby go cofnąć od skrzyni minimalnie ale to też nie pomogło.
Za to przy ok 180km/h pojawia się kolejny metaliczny dźwięk gdzieś z okolic skrzyni/tunelu. Jest głośno tzn ten dźwięk jest głośny I znów nie zależy od obrotów silnika tylko od prędkości samochodu, do 170km/h cisza i potem się zaczyna... A jakieś 3 tygodnie temu tego nie było
YaKuZ - |7 Paź 2014|, 2014 22:26
chyba trzeba coś rozebrać...
PiotrekGran - |7 Paź 2014|, 2014 22:36
Jutro jak mi się będzie chciało to wywalę jeszcze raz rozrusznik, poluzuję całkiem śruby od konwertera i skręcę raz jeszcze, może jak pałowałem to się przesunął względem koła zamachowego
Reader - |8 Paź 2014|, 2014 10:38
Pewnie coś w rozrządzie.
Skoro zmieniłeś na inny rozrusznik i jest to samo to znaczy, że to nie to.
Sprawdź czy jak zgasisz silnik i od razu będziesz próbował uruchomić to czy też będzie hałasować.
PiotrekGran - |8 Paź 2014|, 2014 14:54
Reader ale czytaj dokładnie to co napisałem Pewnie uderzasz w stronę słabego ciśnienia oleju/uszkodzonego napinacza ale to nie to ani nic wspólnego z rozrządem na 100%.
Reader - |8 Paź 2014|, 2014 15:07
| PiotrekGran napisał/a: | Reader ale czytaj dokładnie to co napisałem |
Staram się.
| PiotrekGran napisał/a: | | Pewnie uderzasz w stronę słabego ciśnienia oleju/uszkodzonego napinacza ale to nie to ani nic wspólnego z rozrządem na 100%. | Skąd ta pewność?
Stąd że, jak puścisz kluczyk to hałas zanika?
To że powyżej 170 pojawia się jakiś dźwięk to niekoniecznie jest coś wspólnego z tematem przewodnim.
PiotrekGran - |8 Paź 2014|, 2014 15:21
| Reader napisał/a: | | Stąd że, jak puścisz kluczyk to hałas zanika? |
Stąd, że jak mam odłączoną pompę paliwa i kręce rozrusznikiem 5,10,15 sekund czy nawet minutę, to dźwięk jest ciągle taki sam i dźwięczy 2 razy w ciągu jednej sekundy.
| Reader napisał/a: | | To że powyżej 170 pojawia się jakiś dźwięk to niekoniecznie jest coś wspólnego z tematem przewodnim. |
Ale też nie ma nic wspólnego z rozrządem. Bo dźwięk nie pojawia się przy określonych obrotach silnika tylko przy określonej prędkości samochodu.
Reader - |8 Paź 2014|, 2014 15:27
| PiotrekGran napisał/a: | | Reader napisał/a: | | Stąd że, jak puścisz kluczyk to hałas zanika? |
Stąd, że jak mam odłączoną pompę paliwa i kręce rozrusznikiem 5,10,15 sekund czy nawet minutę, to dźwięk jest ciągle taki sam i dźwięczy 2 razy w ciągu jednej sekundy. |
Czytałem to, ale dla mnie to nie jest wykluczeniem, dlatego odpisałem.
Powodzenia.
pablo19 - |9 Paź 2014|, 2014 08:11
Jakaś blacha tam nie lata?
PiotrekGran - |12 Paź 2014|, 2014 14:18
pablo19, Pojęcia nie mam.
https://www.youtube.com/watch?v=ew2laPFRbp4
Tak to brzmi.
gufer-posepny - |12 Paź 2014|, 2014 14:43
taki dźwięk 2x na sekundę czyli by pasowało jedno lub dwa miejsca na kole zamachowym coś nie tak . może krzywe ? albo ząb/zęby uszkodzone .
PiotrekGran - |12 Paź 2014|, 2014 14:47
Sprawdzałem dwa razy, nie zauważyłem, żeby było krzywe, ani, żeby zęby były poważnie uszkodzone. Tak jak pisałem, kilka ma uszkodzone wierzchołki ale nic poważnego. Nie mam za bardzo już pomysłów co sprawdzić
[ Dodano: |22 Lis 2014|, 2014 00:27 ]
Hmm, objawy się nasilają i pojawiają również inne nowe, wychodzi na to, że to chyba konwerter ma trochę dość
Dźwięk przy odpalaniu pozostał ten sam.
Tydzień temu lock-up "zapinał" się nawet przy 50km/h, wcześniej zawsze przy 70km/h, teraz nie zapina się wcale. Przy włączonym "D" na postoju i wciśniętym hamulcu, coś brzęczy, jakby jakaś latająca blaszka, może dźwięk trochę podobny do tego jaki wydaje miarka metalowa zwijana Tak sobie stuknie, skrzypnie, skrobnie itd.
Osłuchałem dokładnie od dołu, i ewidentnie dźwięk dochodzi z dzwona skrzyni.
Powyżej 4500obr silnika, z okolic skrzyni dochodzą nieprzyjemne wibracje. Przy 180km/h wibruje już bardzo i buczy.
Poza tym, czasem zapomni się skrzyni wrzucić dwójkę, albo ruszyć z jedynki po zatrzymaniu.
Jak daję od zera z gazem w podłodze to na benzynie dociąga do odcięcia na jedynce i dopiero wbija dwójkę, na gazie ciągnie do 7000 obr i zapina dwójkę
No i czasami jak się zatrzymuje przy skrzyżowaniu i ruszam to rusza z dwójki. Jak przerzucę na N a potem znów na D to rusza z jedynki.
Chyba wszystko. Teraz pytanie, mam próbować zmienić konwerter na inny. Czy od razu ładować MT75 ?
ford2fast - |22 Lis 2014|, 2014 00:48
A proszę
DANEK1403 - |22 Lis 2014|, 2014 09:10
Ja w swoim miałem pękniętą blachę z zębatką do rozrusznika w koło śrub od wału długo mi zeszło za nim doszłem do tego
ford2fast - |22 Lis 2014|, 2014 09:35
Brzęczenie i wibrację mogą być od tego blaszanego koła zamachowego
Pozostałe dziwne objawy wskazują na uszkodzenie skrzyni
PiotrekGran - |22 Lis 2014|, 2014 11:29
"Uszkodzenie skrzyni" to żadna diagnoza
ford2fast - |22 Lis 2014|, 2014 11:44
| PiotrekGran napisał/a: | "Uszkodzenie skrzyni" to żadna diagnoza |
To udaj się do jasnowidza lub kup kryształową kulę
Może Ci sprecyzują odpowiedź
Boni - |22 Lis 2014|, 2014 13:42
Może tylko konwerter, a może jednak pół skrzyni, a może i konwerter i pół skrzyni, nikt się nie założy o to.
Obadaj olej w skrzyni, ogólnie poziom, wygląd, zapach, smak itd. ale też pod kątem opiłków i proszku ze sprzęgieł. Jak jeszcze nie spalony i nie masz tony miału w misce, no to może i warto pomyśleć nad samym konwerterem.
Najlepiej w takiej kolejności - wylać olej i ocenić to co znajdziesz w misce, koszt uszczelki i roboty. Jeśli bedzie nadzieja - wyjąć skrzynię i konwerter i ocenić jak to wygląda, szczególniej wałek i w stronę pompy ABS. Jeśli będzie nadzieja - dopiero kupić i wymienić konwerter, wałek, itd. no i olej. A jak w dowolnym momencie będą wątpliwości, no to do śmieci z nią i wymieniać na drugą, jaką tam sobie zechcesz.
ford2fast - |22 Lis 2014|, 2014 14:12
| Boni napisał/a: | | i w stronę pompy ABS |
A co skrzynia ma wspólnego z hamulcami ?
Boni - |22 Lis 2014|, 2014 14:40
Litrówka, "pompy ASB"
trzypion - |22 Lis 2014|, 2014 15:05
Piotrek, jak coś, to mam niemal komplet częsci do A4LDe
[ Dodano: |22 Lis 2014|, 2014 15:13 ]
A w ogóle, to przyjedź do Krakowa, to się obaczy, Zdzisław w poniedziałek powinien zwolnić garaż
YaKuZ - |22 Lis 2014|, 2014 15:40
zakładaj manual i nie marudź
PiotrekGran - |22 Lis 2014|, 2014 16:24
trzypion, Ale ja nie mam A4LDe i nie chce takiej
Poza tym nie chciałbym chyba jechać do Krk ze skrzynią w takim stanie Mimo, ze ogólnie jeździ i teoretycznie jest OK To jednak jest dość duża szansa, że coś padnie po drodze...
Zrobię tak jak Boni napisał, może tylko konwerter ma dość. Jak coś więcej to witaj MT75 z QS
Ale to wszystko i tak chyba dopiero na wiosnę
zibi8556 - |23 Lis 2014|, 2014 09:09
| ford2fast napisał/a: |
PiotrekGran napisał/a:
"Uszkodzenie skrzyni" to żadna diagnoza
To udaj się do jasnowidza lub kup kryształową kulę |
a miałem cuś zasugerować ale !!!
| trzypion napisał/a: | Piotrek, jak coś, to mam niemal komplet częsci do A4LDe
A w ogóle, to przyjedź do Krakowa, to się obaczy, Zdzisław w poniedziałek powinien zwolnić garaż |
trzypion - |23 Lis 2014|, 2014 11:18
Ale masz A4LD, czyli inny blok zaworów i sterowanie. Sam układ wykonawczy jest ten sam.
ford2fast - |23 Lis 2014|, 2014 12:27
| trzypion napisał/a: | | Ale masz A4LD, czyli inny blok zaworów i sterowanie. Sam układ wykonawczy jest ten sam. |
Trzypionowa prawda
Czyli gówno prawda
Adam_2000 - |23 Lis 2014|, 2014 12:41
| ford2fast napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Ale masz A4LD, czyli inny blok zaworów i sterowanie. Sam układ wykonawczy jest ten sam. |
Trzypionowa prawda
Czyli gówno prawda |
Ten post oczywiście bardzo dużo wnosi do tematu w dziale "Problem".
W zasadzie mógłbym Ci od razu dowalić 3 pkt za OT, a tym samym zablokować dostęp do forum, bo ostatnio walisz swoje bezwartościowe teksty gdzie tylko się da.
Dostajesz więc tylko ostrzeżenie bez punktów, ale następnym razem nie będzie pobłażania ;/
Boni - |23 Lis 2014|, 2014 13:33
| trzypion napisał/a: | | Ale masz A4LD, czyli inny blok zaworów i sterowanie. Sam układ wykonawczy jest ten sam. |
O ile mi wiadomo, po pierwsze, jeśli ma fabrykę, to ma A4LDe, bo poza 2.8 każdy Scorpio V6 ma A4LDe lub wyżej (edit - po zastanowienu - ale kto wie, czy jakieś wczesne 2.9 nie poszły z A4LD?). A którą wersję, to bez sprawdzenia po numerach skrzyń i długiego śledztwa raczej nie dojdziemy, wczesne BOA podobno szły z normalną od 12v, a nie "wczesną wzmocnioną" od BOA/BOB. Ford zawsze słynął ze zmieniania konstrukcji "w locie" i miniliftingów, i tak też było w przypadku scorpiowych automatów do 2.8/2.9/merkur 2.9/BOA/BOB. Oczywiście, ich układy wykonawcze są PRAWIE takie same
ford2fast - |23 Lis 2014|, 2014 14:44
| Adam_2000 napisał/a: | | ford2fast napisał/a: | | trzypion napisał/a: | | Ale masz A4LD, czyli inny blok zaworów i sterowanie. Sam układ wykonawczy jest ten sam. |
Trzypionowa prawda
Czyli gówno prawda |
Ten post oczywiście bardzo dużo wnosi do tematu w dziale "Problem".
W zasadzie mógłbym Ci od razu dowalić 3 pkt za OT, a tym samym zablokować dostęp do forum, bo ostatnio walisz swoje bezwartościowe teksty gdzie tylko się da.
Dostajesz więc tylko ostrzeżenie bez punktów, ale następnym razem nie będzie pobłażania ;/ |
To napiszę tak żebyś zrozumiał
Przytoczone słowa trzypiona są oczywistymi bredniami nie mającymi nic wspólnego z rzeczywistością
Pacjent nie ma o tych skrzyniach żadnego pojęcia
Zareagowałem aby znowu kogoś nie wpakował w maliny co próbuje często i notorycznie robić za twoją aprobatą
Wszak milczenie jest znakiem zgody ?
| Boni napisał/a: | | ale kto wie, czy jakieś wczesne 2.9 nie poszły z A4LD |
Ja wiem
Nie było takich cudów
| Boni napisał/a: | | bo poza 2.8 każdy Scorpio V6 ma A4LDe |
2,8 też miało fabrycznie A4LDe podobnie jak wszystkie automaty w Scorpio MkI i MkII
Emkaczy (za wyjątkiem Traktora i 12V) Miały fabrycznie montowane A4LDE
| Boni napisał/a: | | wczesne BOA podobno szły z normalną od 12v |
A to też wierutna bzdura , od 1991 roku każde BOA miało wzmocnioną skrzynię
| Boni napisał/a: | | Oczywiście, ich układy wykonawcze są PRAWIE takie same |
Są podobne tylko na rysunkach , w rzeczywistości już takie nie są
gufer-posepny - |23 Lis 2014|, 2014 15:15
a tak z głupsza .... zdejmij paski wielorowki . może to trzaska się coś z przodu silnika ?
PiotrekGran - |23 Lis 2014|, 2014 15:23
Niee to nic na pasku osprzętu
Poza tym, jedzie to tak
https://www.youtube.com/watch?v=dqhIy4MFv4o
Struna - |23 Lis 2014|, 2014 17:09
Licznik dziwnie skacze a i kick down jakoś jakby nie do końca trzyma.
PiotrekGran - |23 Lis 2014|, 2014 17:18
To nie wieloryb, tu jest licznik na linkę Poza tym, do ilu miałoby trzymać ?
Z resztą, porównaj do tego https://www.youtube.com/watch?v=CauJRoTz6Fg
Struna - |23 Lis 2014|, 2014 22:29
Na 3-ce ma być 195 i zapina 4
Było?
PiotrekGran - |23 Lis 2014|, 2014 23:19
No pewnie, że nie było bo przy niecałych 190 odpuściłem gaz, nie widać ?
Zapytacie czemu odpuściłem A no bo przy tej prędkości pojawiają się te niezbyt miłe drgania, których miedzy innymi cały ten wątek dotyczy
Struna - |23 Lis 2014|, 2014 23:29
| Cytat: | | No pewnie, że nie było bo przy niecałych 190 odpuściłem gaz, nie widać ? |
Jakoś pedału gazu na filmie nie widziałem, a dźwięk jak z zcierajacego się żuka też nie sprzyja ocenie, więc czego oczekujesz?
pepi - |24 Lis 2014|, 2014 07:28
opony rozrywa -felgi ?
[ Dodano: |24 Lis 2014|, 2014 07:28 ]
podnieś auto do góry i na postoju obacz
|
|