| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - brak oswietlenia wnetrza, timer nie piszczy tylko na P
galski11 - |19 Paź 2011|, 2011 15:19 Temat postu: brak oswietlenia wnetrza, timer nie piszczy tylko na P witam
zniklo oswietlenie wnetrza pojazdu oraz po zmianie biegu z P na kazdy inny piszczy timer jak przy otwartych drzwiach kierowcy musialem go wypiac bo nie da sie jezdzic. timer sprawny(sprawdzony w innym aucie), duza skrzynka zregenerowana. jakis czas temu mialem podobna sytuacje z tym ze nie bylo piszczenia po zmianie biegow, po zmianie timera problem zanikl. ale teraz timer sprawny...
WieSiu - |20 Paź 2011|, 2011 15:10
bezpiecznik ? u mnie po przepaleniu bezpiecznika dla oswietlenia schowka tez tak sie zachowywalo, tylko nie pamietam czy tez oswietlenie kabiny padlo
galski11 - |21 Paź 2011|, 2011 21:35
sprawdzilem bezpieczniki w malej i duzej skrzynce i niby wszystkie dobre...
ale w sumie ostatnio robilem oswietlenie schowka bo przestalo dzialac (ulamala sie blaszka) ale po zlutowaniu dzialalo...
Piotr - |22 Lis 2011|, 2011 20:31
a skrzynka jak wyglądała?? żaden z wtyków niebył upalony lub rozgięty?? oraz w jakim stanie mała skrzynka??
gorgo - |22 Lis 2011|, 2011 20:50
Bezpiecznik nr 36 w małej skrzynce (10A), u mnie on odpowiadał za podobne objawy...
Piotr - |22 Lis 2011|, 2011 20:58
a audio gra?? oświetlenie wdużej jest natym samym bezpieczniku co audio
pepi - |7 Sty 2012|, 2012 15:28
to może ja się spytam nie mam tylko oświetlenia środka to znaczy -nogi drzwi i środek lampki
bibadelko jest radio działa
[ Dodano: |7 Sty 2012|, 2012 17:00 ]
podmieniłem ten timer i bibadełko i brak
bezpieczniki ok
bingo - |7 Sty 2012|, 2012 19:14
sprawdz, czy na lampki w podsufitce dochodzi plus i minus. pewnie plusa brak, a jeżeli tak
to do sprawdzenia małą skrzynka, bezpiecznik 36 oraz przekaźnik ogrsaniczenia prądu (nie pamietam numeru), oraz w dużej skrzynce bezpiecznik 24.
Piotr - |7 Sty 2012|, 2012 21:05
mi nie łączył wtyk w dużej skrzynce
rabbit1 - |7 Sty 2012|, 2012 22:24
| bingo napisał/a: | | przekaźnik ogrsaniczenia prądu (nie pamietam numeru), |
przekaznik ograniczenia prądu to R16 patrząc na skrzynke małą pierwszy z lewej w górnym rzędzie..........
ale jest jeszcze przekażnik od czasowego wyłączenia oswietlenia w dużej skrzynce R5 trzeci od lewej w samym środku skrzynki
pepi - |8 Sty 2012|, 2012 09:27
niestety sprawdzałem wszystko
jak wydłubię bezpiecznik to nie mam bibdaełka -36
bo w tym aucie wymieniałem wiązki z innego auta
tylko nie wiem czy przed wymianą było oświetlenie bo to auto mam od maja
a teraz zrobione
brak zasilania jest
może coś jest ze skrzynką bo przednia szyba też nie działa
czyli tak jakby nie widział że ładowanie jest
a to jest potrzebne do przedniej szyby
tylko nie działa szyba przednia i brak oświetlenia
a tak to wsio działa
idę se bączki porobić tym autem bo śnieg spadł
a że to ma4x4 i cos to fajnie się robi
to potem obaczę
bingo - |8 Sty 2012|, 2012 11:25
| rabbit1 napisał/a: | | ale jest jeszcze przekażnik od czasowego wyłączenia oswietlenia w dużej skrzynce R5 trzeci od lewej w samym środku skrzynki | - ale on jest po masie, a nie po plusie, więc w tym przypadku nie on wpływa na pracę oświetlenia (chyba, że brak masy jest też, ale wtedy pytanie, czy stała masa twż zanikła, co pachnie dużymi i/lub kilkoma problemami).
| pepicosi napisał/a: | | tylko nie działa szyba przednia i brak oświetlenia | - może być mała skrzynka, ale nie te same obwody, bo te sprawy wiszą na innych ścieszkach.
gorgo - |8 Sty 2012|, 2012 11:29
Pepi a ten bezpiecznik za radiem sprawdzałeś?
pepi - |8 Sty 2012|, 2012 12:52
jaki za radiem ??
wymieniłem skrzynkę i ogrzewanie szyby jest
tylko światła brak
dam plusa na sztywno zobaczę co wyjdzie
[ Dodano: |8 Sty 2012|, 2012 12:53 ]
no fajnie w zimie się na letnich śmiga
tylko nie hamuje ale to już inny problem
[ Dodano: |8 Sty 2012|, 2012 16:53 ]
zrobione
dałem z zasilania radia na lampki i wsio działa
plusa p drodze wcieło
gorgo - |8 Sty 2012|, 2012 17:17
Za radiem czy na tej wiązce co do radia idzie jest taki luźny bezpiecznik chyba 5A.
Coś na forum raz czytałem że on też za oświetlenie odpowiada.
pepi - |8 Sty 2012|, 2012 21:40
nie ma
bom jednego mam gołego i macałem chyba to był przypadek ze nasi tam byli
gorgo - |9 Sty 2012|, 2012 04:55
Chyba że tak...
pepi - |9 Sty 2012|, 2012 08:21
jak tel w aucie było to bezpiecznik jest wtedy
gorgo - |9 Sty 2012|, 2012 17:28
Ja w moim telefonu na pewno nie miałem i bezpiecznik jest. Mniejsza z tym to była taka luźna sugestia tylko
fordofil - |9 Sty 2012|, 2012 21:20
witam.
podepne się tutaj bo mam bardzo podobny problem tylko że w mk2. nie mm oświetlenia wnętrza(padło nagle), i immo zamyka i otwiera.
czujniki w drzwiach działają, bo gasną lampki na desce, a centralny po wyjęciu bezpiecznika od immo działa normalnie.
oświetlenie działa po podaniu sygnału na przekaźnik czasowy, więc jest problem w komunikacji. i teraz pytanie. co zbiera sygnały z drzwi i wysyła je dalej i gdzie "to " się znajduje.
pozdr.
pepi - |9 Sty 2012|, 2012 21:34
to krokodyl czy wieroryb ?
jak krokodyl to bibadełko
bingo - |10 Sty 2012|, 2012 08:06
| pepicosi napisał/a: | | to krokodyl czy wieroryb ? | jeżeli :
| fordofil napisał/a: | | problem tylko że w mk2 | oraz | fordofil napisał/a: | | sygnału na przekaźnik czasowy | to musi być krokodyl ...
imo i centralny to inne obwody, a co ciekawe, to centralny i oświetlenie to też inne obwody.
Czy masz podświetlane lampki w drzwiach ? jezeli tak, to sprawdz w każdych drzwiach osobno, czy ci się zapalają. Jeżeli któreś się nie zapalają, to masz uszkodzony włącznik w na słupku, który za to odpowiada (od alarmu i od autka czujniki są bezpośrednio w zamkach).
Prawdopodobnie jednak masz uszkodzone bimbadełko, czarna puszka koło kolumny kierownicy, po jej prawej stronie, jak zdejmiesz wygłuszenie, to ją namacasz. będą tam albo upalone ścieszki, albo uszkodzone diody, łatwa sprawa do naprawy.
pepi - |10 Sty 2012|, 2012 14:38
kolega nowy jest może ma podział z alegro
fordofil - |10 Sty 2012|, 2012 18:24
lampki w drzwiach działają, w między czasie doszedłem cze są 2 różne krańcówki w drzwiach, jutro dobiore się do tej puchy, ale czy ona ma taż coś wspólnego z immo?
a, mk2 to mk2 a nie mk3 tu jestem nowy(jako zarejestrowany użytkownik), ale to moja 2 scorupa, a już 9-ty ford....
pozdr.
pepi - |10 Sty 2012|, 2012 18:34
nic nie ma
a jesteś pewny że masz imo ?
fordofil - |10 Sty 2012|, 2012 18:43
mam komputer immo, mam diode na podszybiu, mam bezpiecznik od immo. jak wypne wtyczke z kompa immo to silnik nie bangla, a jak wyjme bezpiecznik to silnik działa, i centralny normalnie działa. nawet robiłem taką próbę że na zamknietym centralnym wkładałem bezpiecznik, a centralny natychmiast się otwierał(nie pamietam nr bezpiecznika, ale wg. instrukcji oznaczony jako immo). i jeszcze jedna ciekawostka, świeci mi się kontrolka od lewej pozycji a żarówka jest ok.
bingo - |11 Sty 2012|, 2012 09:08
| fordofil napisał/a: | | mam komputer immo | - a gdzie go masz?
| fordofil napisał/a: | | mam diode na podszybiu | - dioda nie oznacza immo, bo dioda jest od alarmu, jedynie w MK3 jest między modułem alarmu a diodą wpiety PATS (moduł immo) , w MK2 pewnie jest podobnie.
Immo nie steruje zamkami, tylko zamkami sterują siłowniki w drzwiach, ewentualnie może podawać jeszcze zakłucenia moduł alarmu.
| fordofil napisał/a: | | nawet robiłem taką próbę że na zamknietym centralnym wkładałem bezpiecznik, a centralny natychmiast się otwierał | - immo nie ma nic do centralnego, więc coś tu nie gra
| fordofil napisał/a: | | (nie pamietam nr bezpiecznika, ale wg. instrukcji oznaczony jako immo). | - to dokładnie sprawdz i powiedz, który bezpiecznik w której skrzynce, bo z tego co sobie przypominam, to żadna instrukcja nic nie wspomina o immo.
| fordofil napisał/a: | | świeci mi się kontrolka od lewej pozycji a żarówka jest ok. | - na włączonych pozycjach? może masz diodową wsadzoną albo zimne luty w komputerze od żarówek
[ Dodano: |11 Sty 2012|, 2012 09:09 ]
no i zdecyduj się co z centralnym - działa czy nie.
co do oświetlenia - na pewno bimbadełko uwalone.
fordofil - |14 Sty 2012|, 2012 14:01
jestem po małej przerwie.
co do oświetlenia, wielkie dzięki - faktycznie bimbadełko się upaliło(niezłą impreze musiało mieć)
co do centralnego zamka. faktycznie pomylilem immo z alarmem(może dlatego że nie ma syreny a jego wypięcie powoduje drak zapłonu)
jeszcze raz i po kolei. zamykam zamek, centralny zamyka i zaraz otwiera. po wyjęciu bezpiecznika "22" - centralny działa normalnie, jest zapłon, jak wypnę kompa od alarmu nie ma zapłonu, centralny działa normalnie. o co tu biega?? a i jeszcze jedna ciekawostka, na wyjętym bezpieczniku 22 i odpalonym silniku blokuje drzwi centralnym, i zapala mi się ciśnienie oleju
pozdr
bingo - |14 Sty 2012|, 2012 15:32
wygląda na zwarcie w centralce alarmu. Masz coś dokładane? pilot lub immo?
pepi - |14 Sty 2012|, 2012 19:01
odepnij tą kość pod nogami w poziomie
fordofil - |14 Sty 2012|, 2012 19:40
dokładane nic nie ma.
jaką kość??
pepi - |14 Sty 2012|, 2012 20:38
od modułu akiegoś
fordofil - |14 Sty 2012|, 2012 21:22
pisałem - wypinałem moduł alarmu, i zamek działał normalnie, ale nie ma zapłonu. Na tą chwile mam wyjęty bezpiecznik i jest ok, ale mam zamiar utrzymać auto w 100% sprawne, i dlatego pytam o możliwe przyczyny. chyba musze zacząć od podmiany modułu.
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 11:06
jeżeli nic nie jest dokładane, to problem jest w module alarmu - podmień go. Ciekawostką jest kontrolka oleju, bo to dwa różne obwody i nie kojarzę spobie, gdzie może dochodzić do awarii. chyba, że są jusz skrzynki padnięte i jakieś obejścia porobione.
fordofil - |15 Sty 2012|, 2012 11:49
skrzynki jak i cała instalacja są zadziwiająco czyste, i nie mówie tu tylko o zielonym nalocie ale i o patentach. dlatego kupiłem to auto. jedyny szpunt to wsadzenie linkowego prędkościomierza w miejsce el. ale i to na wiosne bede robił.
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 14:08
| fordofil napisał/a: | | jedyny szpunt to wsadzenie linkowego prędkościomierza w miejsce el. ale i to na wiosne bede robił. | - w MK2 masz licznik na linkę, więc jest OK.
a co do skrzynek - jak nie rozbierzesz, to nie ocenisz.
fordofil - |15 Sty 2012|, 2012 16:42
no to mnie zdziwiłeś. bo wiem że był podmieniany(prędkościomierz) i jest z dohc-a. linka przy skrzyni wygląda na patentowaną, a z deski wiszą poobcinane kable....
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 18:10
| fordofil napisał/a: | | jest z dohc-a. | - obrotomierz działa prawidłowo?
| fordofil napisał/a: | | a z deski wiszą poobcinane kable.... | - no i zaczyna się ...
fordofil - |15 Sty 2012|, 2012 19:33
sam zegar jest zamieniony, obrotek jest org i działa.
rabbit1 - |15 Sty 2012|, 2012 20:36
| fordofil napisał/a: | | skrzynki jak i cała instalacja są zadziwiająco czyste, i nie mówie tu tylko o zielonym nalocie ale i o patentach. dlatego kupiłem to auto.... |
| Cytat: | | z deski wiszą poobcinane kable.... |
no i ktoś zrobił rzeźbę i nie umiał sobie poradzić no i sprzedał
fordofil - |15 Sty 2012|, 2012 22:04
nie do końca. o podmianie predk. powiedzial mi sam właściciel, wiedziałem o wszystkich wadach tego auta, a "poobcinane kable" jeszcze nie wiem jeszcze czym są ,ale do awarii, el. była sprawa. samochód mam od pół roku. zamieniony zegar(i przeróbki z nim związane) i lpg to jedyne odstępstwa od fabryki.
wieloryb - |18 Sty 2012|, 2012 14:49
| fordofil napisał/a: | | zamieniony zegar(i przeróbki z nim związane) i lpg to jedyne odstępstwa od fabryki. | wkrótce pewnie się okaże co jeszcze
bingo - |18 Sty 2012|, 2012 16:01
| fordofil napisał/a: | | zamieniony zegar(i przeróbki z nim związane) | - ale jeżeli masz zegar na lince, to nie masz przeróbek, wiec nie rozumiem tego.
|
|