Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Demontaż włącznika spryskiwaczy

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 13:32
Temat postu: Demontaż włącznika spryskiwaczy
Witam....

Wczoraj wieczorem zaczął mi się palić włącznik spryskiwaczy, ten po prawej stronie od kierownicy...

Wycieraczki działają, biegi również ale ten dzióbek od włączania spryskiwaczy jest twardy i nie da się go wcisnąć....

I w związku z tym mam 2 pytania do Was Koledzy...

1. Aby zdemontować tą wajchę od wycieraczek to wystarczy odkręcić te śrubki przy włączniku awaryjnych i bez problemu można tą wajchę wymienić???

2. Ma ktoś używaną w dobrym stanie na sprzedaż tą wajchę (tak dziwnie to nazywam, bo nie wiem jak to nazwać) ;)

Kaban - |16 Paź 2011|, 2011 13:38

Chyba demontaŻ ;)

playandwin24 napisał/a:
zaczął mi się palić włącznik spryskiwaczy

Włącznik Ci się pali, czy kontrolka wskazująca brak płynu w zbiorniczku?

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 13:53

Kaban napisał/a:
Włącznik Ci się pali, czy kontrolka wskazująca brak płynu w zbiorniczku?

Kontrolka się świeci Przyjacielu, mimo tego że płyn jest na maksa... a dymiło i paliło się z włącznika spryskiwaczy, tego dzióbka na końcu tej wajchy po prawej...

Dodam jeszcze że teraz dzióbek (włącznik) spryskiwaczy nie działa i nie da się go wcisnąć...

gufer-posepny - |16 Paź 2011|, 2011 14:37

odkręcasz 2 śrubki u góry z osłony kierownicy , 3 śrubki od spodu z osłony , zdejmujesz kierownicę czyli odkręcenie śruby centralnej 15 nasadka . i potem odkręcenie samego przełącznika . pewnie pompka zjarana . co do kontrolki to czujnik w zbiorniku padł . ja bym to olał .
ford2fast - |16 Paź 2011|, 2011 14:39

Cytat:
1. Aby zdemontować tą wajchę od wycieraczek to wystarczy odkręcić te śrubki przy włączniku awaryjnych i bez problemu można tą wajchę wymienić???

Po zdjęciu obudowy kolumny kierowniczej wystarczy odkręcić dwie śrubki i odpiąć wtyczkę z kabelkami :)

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 14:40

gufer-posepny napisał/a:
odkręcasz 2 śrubki u góry z osłony kierownicy , 3 śrubki od spodu z osłony , zdejmujesz kierownicę czyli odkręcenie śruby centralnej 15 nasadka . i potem odkręcenie samego przełącznika . pewnie pompka zjarana . co do kontrolki to czujnik w zbiorniku padł . ja bym to olał .

Zima idzie... :mikolaj: Mineralną będę lał po szybie w czasie jazdy, aby wyczyścić szybę...??? ;)

ford2fast - |16 Paź 2011|, 2011 14:40

gufer-posepny napisał/a:
zdejmujesz kierownicę czyli odkręcenie śruby centralnej 15 nasadka .

czynność zbędna :)

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 14:43

To Romek jakbyś miał to pompkę i czujnik tez poproszę.... ;)
gufer-posepny - |16 Paź 2011|, 2011 14:46

jak wyjmiesz śrubki od tego skoro idą w stronę kierownicy ? chociaż nie mierzyłem ile się wykręcają , może się zmieszczą .

już paru magików widziałem co w czasie jazdy otwierali szybę i tym psik psik sobie przednią szybę w czasie jazdy myli .

Kevin Xy - |16 Paź 2011|, 2011 14:50

Cytat:

jak wyjmiesz śrubki od tego skoro idą w stronę kierownicy ? chociaż nie mierzyłem ile się wykręcają , może się zmieszczą .

a nie wystarczy obrocic kola kierownicy ??

gufer-posepny - |16 Paź 2011|, 2011 14:51

nie testowałem .
playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 14:53

Kevin Xy napisał/a:
Cytat:

Uwielbiam te Wasze spory....

Najprawdopodobniej było zwarcie w instalacji i poszedł włącznik, pompka i czujnik....

Samochód stał prawi miesiąc u mechanika pewnie w ogóle nie odpalany... :/

gufer-posepny - |16 Paź 2011|, 2011 14:56

kszynki ? wiązka podłożnicy w mk2 ? koniec świata .
playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 14:58

gufer-posepny napisał/a:

Nie kumam....

gorgo - |16 Paź 2011|, 2011 15:04

Gufer wymienił to co jest standardowo do zrobienia...
playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 15:09

gorgo napisał/a:

Aha... a jakie koszty tego naprawy będą... mniej więcej....???

gorgo - |16 Paź 2011|, 2011 15:13

Regeneracja skrzynek opisana na forum, można robić samemu ewentualnie kupić już zrobioną co do wiązek można robić również samemu bo będzie taniej, ale roboty jest dość sporo...
qhen - |16 Paź 2011|, 2011 17:35

playandwin24 napisał/a:
Kontrolka się świeci Przyjacielu, mimo tego że płyn jest na maksa...

Jak nie załatwisz czujnika to złącz sobie te dwa kabelki co ida do niego i kontrolka zgasnie.

ford2fast - |16 Paź 2011|, 2011 18:30

gorgo napisał/a:

W emkaczy :)

Kevin Xy napisał/a:
Cytat:

Owszem, wystarczy :)

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 19:27

qhen napisał/a:
Jak nie załatwisz czujnika to złącz sobie te dwa kabelki co ida do niego i kontrolka zgasnie.

Panowie ja chce mieć sprawny samochód w 100%, pół środki mnie nie interesują.... Trochę w gorącej wodzie jestem kompany, no ale ja tak mam...

Jutro zadzwonię do mechanika i obadamy sytuację....

kat - |16 Paź 2011|, 2011 19:35

Kevin Xy napisał/a:
Cytat:

wystarczy

jak masz poduche to na styk,ale da sie odkrecic spokojnie,a bez poduchy bez problemu wylaza te srubki od manetki

wymien prawa manetke
a w zbiorniczku padl czujnik poziomu plyny
nowy w aso 350 zl
uzywka zalezy gdzie -40-60 zl
nowy u mnie bez gwarancji jak jeszcze jest w niemcach 180 zl( oryginal w pudelku)

playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 19:37

kat napisał/a:
jak masz poduche to na styk,ale da sie odkrecic spokojnie,a bez poduchy bez problemu wylaza te srubki od manetki

wymien prawa manetke
nowy w aso 350 zl

A co myślisz Kat o zamienniku????

Zysio - |16 Paź 2011|, 2011 19:43

Ja bym zapodał używkę, ale ze zbiornika płynu do spryskiwaczy (do płynu chłodzącego jest niby to samo, ale trudniejsze warunki pracy).
playandwin24 - |16 Paź 2011|, 2011 19:49

Dzięki Chłopaki za pomoc.... rozglądnę się za częściami i będę działał.... :)

Niech moc będzie z Wami ;)

kat - |16 Paź 2011|, 2011 19:58

playandwin24 napisał/a:
kat napisał/a:

wymien prawa manetke
nowy w aso 350 zl

A co myślisz Kat o zamienniku????

nie ma zamiennika,chyba ,ze zaadoptujesz z innego pojazdu po zmianie wtyczki

pandy - |17 Paź 2011|, 2011 13:34

Demontowalem wylacznik bez zdejmowania kiery i sie da trzeba tylko troche poprzeklinac, co do manetki - obawiam sie ze problem moze byc ten sam co u mnie - styki zdychaja - silniczek moze brac za duzy prad rozruchu - warto sterowac tymi stykami przez przekazniczek (mala rzezba), zamienilem u siebie zbiorniczek na duzy i w przyszlosci beda tak kombinowal zeby odpalany byl najpierw maly silniczek a po czasie zalaczal sie duzy no i zeby mozna bylo wlaczyc lanie a wycieraczki dopiero po pewnym czasie a nie od razu.

A swoja droga co sie psuje w takim czujniku? co on tam ma? jak kontaktron to bym naprawil sam czujnik - zarzenie sie kontrolki moze wskazywac na wiazke

kat - |17 Paź 2011|, 2011 13:54

pandy napisał/a:
Demontowalem wylacznik bez zdejmowania kiery i sie da trzeba tylko troche poprzeklinac,

5 minut bez zadnych przeklenstw,tydzien temu zmienialem u siebie po ciemnicy z latarka w rece

a czujka z reguly pęka sobie na polowe

gufer-posepny - |17 Paź 2011|, 2011 14:19

pandy > nie kombinuj . mała pompka pobiera tyle co nic . duża pompka sprysków lamp sterowana jest przez dodatkowy przekaźnik z układem czasowym . co prawda wyzwala go też przycisk spryskiwacza szyby ale prąd jest pomijalny .
playandwin24 - |17 Paź 2011|, 2011 14:34

kat napisał/a:
nowy u mnie bez gwarancji jak jeszcze jest w niemcach 180 zl( oryginal w pudelku)

A Kat może jakaś używkę dobrą posiadasz....??? ;)

bingo - |17 Paź 2011|, 2011 15:48

gufer-posepny napisał/a:
zdejmujesz kierownicę czyli odkręcenie śruby centralnej 15 nasadka
- dasz radę bez zdejmowania.
gufer-posepny napisał/a:
- skrzynka może, ale wiązka nie możliwe raczej.
co do przyczyn, na pomkę idą zawsze dwie masy, dopiero włącznik podaje plusa na jedną stronę (w zależności od sprysku, który załączasz). nie wiem tylko, czy jedna masa w sedanie idzie też przez włącznik, czy bezpośrednio na pompkę. wygląda, że włącznik na pewno dostał, a co do pompki do sprawdzenia. a co do kontrolki, zacznij od sprawdzenia obwodu i bezpieczników, bo moze nie masz odczytu z czujnika.

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 15:57 ]
pandy napisał/a:
Demontowalem wylacznik bez zdejmowania kiery i sie da trzeba tylko troche poprzeklinac, co do manetki - obawiam sie ze problem moze byc ten sam co u mnie - styki zdychaja - silniczek moze brac za duzy prad rozruchu - warto sterowac tymi stykami przez przekazniczek (mala rzezba), zamienilem u siebie zbiorniczek na duzy i w przyszlosci beda tak kombinowal zeby odpalany byl najpierw maly silniczek a po czasie zalaczal sie duzy no i zeby mozna bylo wlaczyc lanie a wycieraczki dopiero po pewnym czasie a nie od razu.
- przesadzasz, styki w włączniku są wystarczające do przeniesienia silniczka pomki i to w nadmiarze (nie licząc spalenia instalacji, ale bezpieczniki powinny wyrzucić). W omawianym przypadku chyba zainetersowałbym się dużą skrzynka, bo tam mogło zblokować się co nieco, czego wynikiem było zwarcie na włączniku i nie wyrzucenie bezpiecznika (no, chyba że jest tam podany odpowidnio mocniejszy bezpiecznik).
a co do dodatkowych przekaźników - zarówno wycieraczki przednie, jak i tylnie, a także silnik pomki sprysków reflektora (MK3) w raz z wycieraczkami reflektora (MK2 i chyba MK1) są już na przekaźnikach, a nie bezpośrednio z włącznika, więc po co dokładać?

pandy - |17 Paź 2011|, 2011 17:00

gufer-posepny napisał/a:
pandy > nie kombinuj . mała pompka pobiera tyle co nic . duża pompka sprysków lamp sterowana jest przez dodatkowy przekaźnik z układem czasowym . co prawda wyzwala go też przycisk spryskiwacza szyby ale prąd jest pomijalny .

prad rozruchu sinika jest znaczny, u mnie przestaly dzialac styki w wlaczniku spryskiwania - za jakis czas nie bedzie juz sprawnych manetek - po co czekac? zwlaszcza ze i tak wkurza mnie brak opoznienia przy zalaczaniu przekaznika wycieraczek - wiem ze jest niby zwrotny zaworek co powinien trzymac ale widac nie jest to takie super skoro czasem wycieraczki zajada na sucho pol szyby...

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 17:02 ]
kat napisał/a:

5 minut bez zadnych przeklenstw,tydzien temu zmienialem u siebie po ciemnicy z latarka w rece

a ja poprzeklinalem bo mialem poduche i sruby sa dlugie do tego kierownica troche sprezynuje - da sie zrobic - trzeba tylko troche sie pogimnastykowac

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 17:09 ]
bingo napisał/a:
przesadzasz, styki w włączniku są wystarczające do przeniesienia silniczka pomki i to w nadmiarze (nie licząc spalenia instalacji, ale bezpieczniki powinny wyrzucić). W omawianym przypadku chyba zainetersowałbym się dużą skrzynka, bo tam mogło zblokować się co nieco, czego wynikiem było zwarcie na włączniku i nie wyrzucenie bezpiecznika (no, chyba że jest tam podany odpowidnio mocniejszy bezpiecznik).
a co do dodatkowych przekaźników - zarówno wycieraczki przednie, jak i tylnie, a także silnik pomki sprysków reflektora (MK3) w raz z wycieraczkami reflektora (MK2 i chyba MK1) są już na przekaźnikach, a nie bezpośrednio z włącznika, więc po co dokładać?

ano nie sa skoro potrafi pasc wlacznik spryskiwacza w samej manetce - skoro tak sie stalo to wniosek dla mnie jest prosty - zdarza sie sytuacja ze siada - za kilka lat nie bedzie manetek - wole wstawic przekaznik i olac klopot.

Silniczek pompki w MK3 (maly) jest sterowany bezposrednio z wlacznika w manetce, ten sam styk steruje takze przekazniczkiem silnika wycieraczek - jako ze mam duzy zbiornik z obydwoma pompkami to i tak bede kombinowal a kazdy niech sobie robi jak mu wygodniej - mi manetka padla - musialem kupic manetke, wymienic - trwalo to jakis czas, mam teraz manetke od kombi - warto zadzialac prewencyjnie i wsadzic przekaznik za 20zl (przekaznik, podstawka, przewod)

gufer-posepny - |17 Paź 2011|, 2011 17:16

no w mk3 bez poduchy kierownicy to nie widziałem .

jak pompka dostała zwarcia albo kable zgniły ( przecie w mk3 nie gniją ) to się zjara . chyba że jakiś magik wsadził 20 A zamias 10 tak dla przykładu .

kat - |17 Paź 2011|, 2011 17:48

pandy napisał/a:

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 17:02 ]
kat napisał/a:

a ja poprzeklinalem bo mialem poduche i sruby sa dlugie do tego kierownica troche sprezynuje - da sie zrobic - trzeba tylko troche sie pogimnastykowac

ja tez mam poduche i takie same sruby
5 minut + zdjecie plastikowych obudów z kolumny kierownicy

pandy - |18 Paź 2011|, 2011 11:36

gufer-posepny napisał/a:
no w mk3 bez poduchy kierownicy to nie widziałem .

jak pompka dostała zwarcia albo kable zgniły ( przecie w mk3 nie gniją ) to się zjara . chyba że jakiś magik wsadził 20 A zamias 10 tak dla przykładu .

poduche mozna zdjac, latwiej bedzie, kabel nie mial nic do tego, po porstu obciazalnosc stykow w manetce na obwodzie spryskiwacza jest jaka jest.

[ Dodano: |18 Paź 2011|, 2011 11:39 ]
kat napisał/a:

ja tez mam poduche i takie same sruby
5 minut + zdjecie plastikowych obudów z kolumny kierownicy

Kat - jestes po prostu lepszy niz ja, masz wieksza wiedze, lepsza sprawnosc manualna i jestes lepiej wychowany.

Zysio - |18 Paź 2011|, 2011 12:00

Jak byś rozebrał fafnaście aut, to też byś miał wprawne ręce ;)
playandwin24 - |29 Paź 2011|, 2011 21:23

Wajcha wymieniona spryskiwacze działają, ale niestety kontrolka nadal się świeci, sprawdzę bezpieczniki, ale najprawdopodobniej jest tak jak Kat mówi, czyli czujnik dostał...

Dzięki za szybką i profesjonalną pomoc... :okulary:

Temat myślę że może być zamknięty...

kat - |29 Paź 2011|, 2011 21:33

czujka padnieta lub urwane kabelki
Zysio - |29 Paź 2011|, 2011 21:39

Albo płynu dolać trzeba bo resztki w zbiorniku ;P
kat - |29 Paź 2011|, 2011 21:45

no tak,moze nalezaloby zaczac od najprostrzego
playandwin24 - |30 Paź 2011|, 2011 10:01

Zysio napisał/a:
Albo płynu dolać trzeba bo resztki w zbiorniku ;P

Płynu jest po same brzegi... taki zielony nie jestem... :P

Oglądałem od spodu ten zbiornik niby wszystko ok z kabelkami, jutro zaglądnę do skrzynki, ale jeśli spryskiwacze chodzą i wycieraczki to myślę że ok z bezpiecznikami, tylko czujnik miał dość...

kat - |30 Paź 2011|, 2011 10:07

czyli znaczy sie norma z czujnikiem