Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Rekonstrukcja ukladu hamulcowego ze swapem zaciskow

pandy - |31 Sty 2011|, 2011 20:38
Temat postu: Rekonstrukcja ukladu hamulcowego ze swapem zaciskow
Witam,

Zamierzam jak sie zrobi cieplo zajac sie rekonstrukcja calego ukladu hamulcowego, umyslilem sobie wymiane przewodow hamulcowych, pelna regeneracje zaciskow oraz zalozenie na przod zaciskow od mondeo 2.5 V6. Bede chcial rowneiz dolozyc sobie TCS coby troche choc zblizyc sie do LSD.
Chcialbym sie przygotowac do wspomnianej operacji i stad prosba co bede potrzebowal,

rozumiem ze rurka miedziana (jakie fi i ile tej rurki?), narzedzia do zarabiania rurek (moze ktos cos poradzi zebym nie miotal sie rozgryzajac niuanse)

Jak wyglada dolozenie TCS - mam starsza wersje ABS, rozumiem ze inny sterownik ABS, rozdzielacz na 4 obwody, servo do TPS, dodatkowa nitka na tyl, co jeszcze? jakies pulapki ktore moga czekac po drodze? wiazki?

Zaciski od mondeo 2.5 V6 - da sie czy sie nie da? tarcze sa 278mm w tych mondeo - wejdzie to do scorpio bez rycia od zera? nie bedzie klopotow z felga 15 cali?

Z gory dziekuje za wszelkie uwagi, pozdrawiam
ap

kat - |31 Sty 2011|, 2011 20:45

http://pwpnet.pl/index.ph...&rok=02.85%3E91

zadzwon,popytaj ile za komplet

do mk2 gdzies ok 250 zl wychodzi,bo bede robil w swoim na wiosne
masz to zakute juz ,wiec nie kombinujesz

kondzio508 - |31 Sty 2011|, 2011 20:53

napewno trzeba jeszcze silniczek kolo lampy przedniej do TCS , wiązke też ogólnie sporo gratów .
pandy - |31 Sty 2011|, 2011 21:07

kat napisał/a:
http://pwpnet.pl/index.php?l=pl&s=p&co=przew&marka=Ford&model=Scorpio&rok=02.85%3E91

zadzwon,popytaj ile za komplet

do mk2 gdzies ok 250 zl wychodzi,bo bede robil w swoim na wiosne
masz to zakute juz ,wiec nie kombinujesz

Wstepnie sie orientowalem juz (nie wiem czy u nich) ale cosik kiepsko zorientowani byli wlasnie w kwesti TCS i roznic miedzy Mk3 - stad pomysl by zrobic to samodzielnie.
Poza tym zawwsze cos moze byc nie tak i wtedy dua - meczy mnie szarpanie sie ludzmi i proszenie o cos za co zaplacilem.

[ Dodano: |31 Sty 2011|, o 21:09 ]
kondzio508 napisał/a:
napewno trzeba jeszcze silniczek kolo lampy przedniej do TCS , wiązke też ogólnie sporo gratów .

Zalozmy ze mialbym wszystko do TCS, sterownik, servo, dorobil przewod na tyl, wywalil trojnik z tylu itd. cos jeszcze?

Struna - |31 Sty 2011|, 2011 21:16

pandy napisał/a:
Zaciski od mondeo 2.5 V6 - da sie czy sie nie da? tarcze sa 278mm w tych mondeo - wejdzie to do scorpio bez rycia od zera? nie bedzie klopotow z felga 15 cali?
yyy, ale po co z mondeo skoro dokładnie taki zestaw jest w kosach.

Kupujesz z kosy mk3 i montujesz plug'n'play bez zastanawiania się czy wejdzie czy nie ( choć z mdo siąść powinno )

felgi 15 cali siadają.

pandy napisał/a:
Zalozmy ze mialbym wszystko do TCS, sterownik, servo, dorobil przewod na tyl, wywalil trojnik z tylu itd. cos jeszcze?

na FCP Rafał opisał dosyć dokładnie jednemu koledze, który TCS dokładał co, jak i gdzie ma być - skorzystaj może z tego co tam napisał.

pandy - |31 Sty 2011|, 2011 21:24

Struna napisał/a:
yyy, ale po co z mondeo skoro dokładnie taki zestaw jest w kosach.

Kupujesz z kosy mk3 i montujesz plug'n'play bez zastanawiania się czy wejdzie czy nie ( choć z mdo siąść powinno )

felgi 15 cali siadają.

Bo cosa jest wcenie a mondeo nie (wiecej zaciskow od mondeo wiec ceny nizsze)

Struna napisał/a:

pandy napisał/a:

na FCP Rafał opisał dosyć dokładnie jednemu koledze, który TCS dokładał co, jak i gdzie ma być - skorzystaj może z tego co tam napisał.

yyyy FCP... ok postaram znalezc...

kondzio508 - |31 Sty 2011|, 2011 21:25

Ford Club polska . zakładka Scorpio
Marcin - |31 Sty 2011|, 2011 21:32

O to chodzi http://forum.fordclubpols...ad.php?t=117205 ?
Struna - |31 Sty 2011|, 2011 21:32

pandy napisał/a:
cosa jest wcenie a mondeo nie
seriowo ? hmmm to po ile toto z mdo chodzi w takim razie ?
pandy - |31 Sty 2011|, 2011 22:08

spotkalem sie z zaciskami i po 40 - 50zl - i tak bede robil pelna regeneracje zacisku wiec wole brac mondeo bo po prostu latwiej o graty - poza tym bez klopotow dostepne sa tarcze od mondeo (nie wnikalem czy to takie same jak do cosy) - chce zajac sie samochodem, podwozie, hamulce, elektryka i powoli chce zgromadzic materialy.

[ Dodano: |31 Sty 2011|, o 22:11 ]
Marcin napisał/a:
O to chodzi http://forum.fordclubpols...ad.php?t=117205 ?

dzieki wielkie

Struna - |31 Sty 2011|, 2011 22:13

pandy napisał/a:
bez klopotow dostepne sa tarcze od mondeo (nie wnikalem czy to takie same jak do cosy)
takie same :) , klocki też, natomiast nie wiem czy akurat jarzm jest takie samo w sensie średnicy i rozstawu otworów na śruby.
pandy - |31 Sty 2011|, 2011 22:15

kondzio508 napisał/a:
Ford Club polska . zakładka Scorpio

dzieki wielkie

[ Dodano: |31 Sty 2011|, o 22:18 ]
struna mysle tez o tloczku, uszczelkach i calej reszcie - latwiej dostac drobnice do mondziaka niz cosy

ford2fast - |1 Lut 2011|, 2011 00:20

pandy napisał/a:
cos jeszcze?

Wiązka elektryczna do sterownika jest inna + dodatkowe przewody do siłownika TCS :)

Rafał A.(antek) - |1 Lut 2011|, 2011 00:40

w wiazce brakuje tylko kilku kabli, potrzeba jeszcze ew przekaznika jak jest tempomat, kilku przewodow hamulcowych i rozdzielacza na tyl.
ford2fast - |1 Lut 2011|, 2011 00:49

Rafał A.(antek) napisał/a:
w wiazce brakuje tylko kilku kabli,

Nie jest tak różowo jeżeli ma sterownik nowszego typu :)
Trzeba wymienić też wtyczkę sterownika :roll:

Darol - |1 Lut 2011|, 2011 03:19

Andrzeju, modulator masz dobry, w sensie TCS-owy pasuje plug&play, musisz tylko jeden przewod pociagnac od jego wtyczki do kompa. Wiazke TCS wpinasz w biala laczowke w slupku prawym, przewod hamulcowy pociagnac na tyl musisz plus zamiast trojnika zalozyc czwornik, mozesz kupic zarobiony odcinek, albo przewod z metra i maszynke do zarabiania. Maszynke, wiazke TCS, modulator na TCS, wszystko jest wiesz u kogo.
pandy - |1 Lut 2011|, 2011 08:27

Darol napisał/a:
Andrzeju, modulator masz dobry, w sensie TCS-owy pasuje plug&play, musisz tylko jeden przewod pociagnac od jego wtyczki do kompa. Wiazke TCS wpinasz w biala laczowke w slupku prawym, przewod hamulcowy pociagnac na tyl musisz plus zamiast trojnika zalozyc czwornik, mozesz kupic zarobiony odcinek, albo przewod z metra i maszynke do zarabiania. Maszynke, wiazke TCS, modulator na TCS, wszystko jest wiesz u kogo.

Dzieki Darku, wiem u kogo i powoli sie musze przygotowac do ogarniecia tego tematu.

Waski - |1 Lut 2011|, 2011 22:25

pandy, tylko wez pod uwagę że tak w mdo jak i w scorpio są dwa rodzaje zacisków pod dwie różne wersje klocków :)
Struna - |1 Lut 2011|, 2011 22:49

Waski, w kosie też ?
Waski - |1 Lut 2011|, 2011 23:08

tak :) , sprawa idzie o kosa i mdo 2,5
Struna - |1 Lut 2011|, 2011 23:32

przytoczysz przykład, gdzie kos ma dwa różne klocki ?
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2011|, 2011 00:31

pozny polift, zasadniczo zaciski maja inne(nawet rzedówki), niemniej klocki tylko w cosie sie roznia. Ale czym to nie wiem, nie miałem w ręku zacisku cossa polifta i klocków. niech Waski, sie wypowie jak miał w ręku.
Struna - |2 Lut 2011|, 2011 00:33

tak pytam, bo ja w ciemno kupuję klocki od mondeo 2.5 V6 i zawsze mi pasują.
Rafał A.(antek) - |2 Lut 2011|, 2011 00:54

no ja tez jestem ciekaw własnie
Waski - |2 Lut 2011|, 2011 11:27

tak, późny polift w kosie ma inny zacisk i inny klocek (przynajmniej miał ten od którego fiebikowi posłałem)
powinienem mieć gdzieś od mondeo oba rodzaje to zrobię foto

pandy - |2 Lut 2011|, 2011 11:44

Bylbym wdzieczny - po prostu latwiej trafic zacisk od mondeo z silnikiem 2.5 v6, poza tym ten sam zacisk wystepuje w cougarze 2.5 - wszystkie zrodla mowia ze jest zamienny z tym w cosie - latwiej o tarcze, latwiej o zestawy naprawcze - ludzie nie robia takiej zdziwionej miny itd - stad moje poszukiwania dotyczace mondeo - licze ze w przyszlosci bedzie latwiej o czesci - jesli ktos mi powie ze to jest dokladnie to samo cow cosie to po porstu bede bral zaciski od cosa ale mowil ze potrzebuje graty do mondeo 2.5 v6.
Ja nie wiem czemu jak mowie ze chce cos do sierry to cena jest ok, jak mowie ze scorpio to ta sama czesc x2 a czasem i x3...

swoja droga w intercarsie jest info ze zacisk trw lucas BHS129E jest w wersji na szwecje rocznik 1998 - czy to moze byc wlasnie ta roznica o ktorej wspomina Waski?
rozne wersje zaciskow na szwecje i inne kraje?

Struna - |2 Lut 2011|, 2011 16:13

pandy, info w intercarsie to bierz z ogromną dozą ostrożności.
pandy - |2 Lut 2011|, 2011 16:38

ano tak traktuje ale jak kopie po numerach forda i roznych katalogach zamiennikow to wiele spraw sie pokrywa - poza tym ksiegowi w fordzie mogli uzywac tych samych gratow w roznych furach zwlaszcza juz kiedy scorpio wiadomo bylo ze nie spelni oczekiwan finasowych - odzyskanie czesci kasy z projektu brzmi rozsadnie czyli uzycie zaciskow czy roznych elementow w wielu modelach.
Struna - |2 Lut 2011|, 2011 16:40

to jasna kwestia, zobacz choćby na guziki od szyb czy lusterka zewnętrzne
pandy - |2 Lut 2011|, 2011 22:27

Dlatego draze problem - jesli swap od mondeo by byl mozliwy to bym sie cieszyl.
Waski - |3 Lut 2011|, 2011 14:39

pandy, oczywiście że jest możliwy - i to bez względu na to który rodzaj założysz zacisków i klocków - oba są na tą samą tarczę i do tej samej zwrotnicy
zanim zrobię zdjęcia i oględziny chwilkę potrwa bo to dłuższa operacja z poszukiwaniem tego w stosie zawieszeń

pandy - |3 Lut 2011|, 2011 15:39

Waski - dzieki, powoli wiec zaczne kompletowac graty czyli glownie zestawy naprawcze do zaciskow.

Widzialem ze sa 3 rodzaje rurek do ukladow hamulcowych, miedziane, miedziane niklowane i stalowe w oslonie PVF - jakies rekomendacje?

Kosiarz - |19 Mar 2011|, 2011 13:08

Za mondeo klub Polska

- Na górze klocek tzw. "duży". Stosowany we wszystkich MK1 V6 i MK2 V6 mniej więcej do połowy produkcji
- Na dole klocek "mały". Stosowany we wszystkich słabszych wersjach MK1/MK2 oraz w MK2 V6 pod koniec produkcji.

Obydwa rodzaje współpracują z tarczami 278mm i każdy wymaga innego rodzaju zacisku hamulcowego.

http://img703.imageshack.us/i/91953695.jpg/

moze komuś się przyda
wlasnie przerabiam temat w sierce więc szperam tu i tam :)

gufer-posepny - |19 Mar 2011|, 2011 13:11

coś obrazek Ci nie siadł :D
pandy - |19 Mar 2011|, 2011 19:55

A to nie jest tak ze dwa rodzaje zaciskow - jeden typ to ATE a drugi Lucas czy cos innego?