| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - przy hamowaniu trzesie
Maciej1970 - |28 Cze 2010|, 2010 23:08 Temat postu: przy hamowaniu trzesie witam wszystkich i prosze o porade . jak w temacie. byłem na stacji kontroli pojazdów i poza koncówkami drazków wszystko jest ok. koncówki powymieniałem i nadal trzesie ale juz nie tak mocno, tylko gdy hamuje to kierownicy nie idzie utrzymac i pedał hamulca pulsuje ( czyzby tarcze do wymiany? , na oko sa ok.) cóż moze byc za przyczyna tego szarpania kierownica ?,az cała buda mi sie trzesie
Kevin Xy - |28 Cze 2010|, 2010 23:14
| Maciej1970 napisał/a: | | czyzby tarcze do wymiany? , na oko sa ok. |
a jak sie sprawdza tarcze na oko bo do swoich tez mam watpliwosci ??
Maciej1970 - |28 Cze 2010|, 2010 23:26
tak napisałem ,bo optycznie wygladaja na sprawne
Kevin Xy - |28 Cze 2010|, 2010 23:37
tego sie nie da okreslic optycznie
to okresla sie podczas hamowania- Twoje do wymiany
neos64 - |28 Cze 2010|, 2010 23:48
Do przetoczenia tarcze jesli sa grube i masz to samo z okładzinami na klockach bedzie idealnie i nic nie ma prawa bić, stukać ani powodować problemów. 99% stawiam na to z tego co napisałeś.
fiebik - |29 Cze 2010|, 2010 10:00
Maciej1970, jak dociśniesz mocniej pedał hamulca, to ustaje trzęsienie lub trzęsie mniej, czy też nie ma to wpływu?
YGH - |29 Cze 2010|, 2010 11:01
też obstawiam że tarcze krzywe
Maciej1970 - |29 Cze 2010|, 2010 20:30
to jest tak -jak jedziesz szybko i hamujesz to wyrywa kierownice z rak i pedał hamulca mocno pulsuje to tez staram sie hamowac silnikiem ale w koncu trzeba wcisnac hamulec i kierownica lekko wtedy szarpie i pedał tak wolno i płynnie pulsuje.( abs-ów nie mam )
Adam73 - |29 Cze 2010|, 2010 20:34
| Maciej1970 napisał/a: | | to jest tak -jak jedziesz szybko i hamujesz to wyrywa kierownice z rak i pedał hamulca mocno pulsuje to tez staram sie hamowac silnikiem ale w koncu trzeba wcisnac hamulec i kierownica lekko wtedy szarpie i pedał tak wolno i płynnie pulsuje.( abs-ów nie mam ) |
Czyli jednak tarcze krzywe
Maciej1970 - |29 Cze 2010|, 2010 21:44
koledzy - przegladałem allegro-jakie tarcze proponujecie bo jest tego troche i ceny tez rózne
irek - |29 Cze 2010|, 2010 21:59
Jeździłem na wielu od Delphi przez Brembo po Motorcrafta
kupisz nasze Mikody i też jest gitara
pepi - |29 Cze 2010|, 2010 22:03
najlepiej ta nacinana
Maciej1970 - |29 Cze 2010|, 2010 22:09
a te mikody to sa mozliwe, a jakiej produkcji sa one
pepi - |29 Cze 2010|, 2010 22:12
polskiej a nie chinskiej
Struna - |29 Cze 2010|, 2010 22:25
| pepicosi napisał/a: | | najlepiej ta nacinana | teraz to se można jeszcze warianty wybrać, np sama nacinana, sama wiercona lub wiercona i nacinana. I tak z nabytego doświadczenia teraz wziąłbym tylko wiercone, bez nacięć.
Maciej1970 - |29 Cze 2010|, 2010 22:27
dziekuje wszystkim za porady . bede szukał kupował i wymieniał. o postepach poinformuje.
Struna - |29 Cze 2010|, 2010 22:35
SBS-y tu koledzy też polecają.
pepi - |29 Cze 2010|, 2010 22:59
tylko zapoznaj się jak to się zakłada i dociera
[ Dodano: |30 Cze 2010|, o 06:53 ]
| Struna napisał/a: | | I tak z nabytego doświadczenia teraz wziąłbym tylko wiercone, bez nacięć | -czemu bo akoś klocków nie ścina to bardzo a gazy są też lepiej odprowadzane i ten mit że niby są głośne też raczej odpada
Maciej1970 - |30 Cze 2010|, 2010 21:38
tarcze nowe ,a klocki moga byc stare ? sa jeszcze w dobrym stanie. sa tez tarcze jakies sportowe czy nadaj sie do normalnej jazdy ?
pepi - |30 Cze 2010|, 2010 21:58
pasowało by dać nowe lub te zeszlifować aby płaszczyzna była równa a te tarcze ze sportem to one mają nie wiele
Struna - |30 Cze 2010|, 2010 22:01
| pepicosi napisał/a: | -czemu bo akoś klocków nie ścina to bardzo a gazy są też lepiej odprowadzane i ten mit że niby są głośne też raczej odpada | głośność to jakies bajki - nie wiem skąd wzięte. Ale w tych nacięciach się dość szybko osadza coś co po jakimś czasie prawie zestala się z tarczą i wg. mnie nieco osłabia skuteczność hamowania. Stąd same otworki wydaje mi się byłyby lepsze bo te zawsze można bez problemu "odetkać"
fiebik - |1 Lip 2010|, 2010 08:26
| Maciej1970 napisał/a: | | to jest tak -jak jedziesz szybko i hamujesz to wyrywa kierownice z rak i pedał hamulca mocno pulsuje to tez staram sie hamowac silnikiem ale w koncu trzeba wcisnac hamulec i kierownica lekko wtedy szarpie i pedał tak wolno i płynnie pulsuje.( abs-ów nie mam ) | nie zrozumiałeś mnie.
chodziło o to, żeby sprawdzić i napisać tu taką sytuację:
- jedziesz z jakąś tam prędkością
- rozpoczynasz hamowanie (nie awaryjne tylko w miarę spokojne równe)
- auto zaczyna telepać kierą
- dociskasz w ostatniej fazie hamowania zdecydowanie mocniej pedał hamulca (ale tak by nie zblokować kół)
- i już piszesz tu na forum czy: kiera w momencie dociśnięcia hamulca zaczęła telepać mocniej, słabiej, bez zmian.
bo wszyscy tu tarcze, tarcze, tarcze.... i faktycznie najczęściej są to tarcze, ale nie zawsze
Larix - |1 Lip 2010|, 2010 08:41
| fiebik napisał/a: | - i już piszesz tu na forum czy: kiera w momencie dociśnięcia hamulca zaczęła telepać mocniej, słabiej, bez zmian.
bo wszyscy tu tarcze, tarcze, tarcze.... i faktycznie najczęściej są to tarcze, ale nie zawsze |
Właśnie, jak telepie i po mocniejszym naciśnięciu hamulca przestaje to co należałoby obstawiać ?
bingo - |1 Lip 2010|, 2010 10:15
tarcze to tylko efekt końcowy wad układu zawieszenia - tarcze same z siebie się nie wygną, chyba , ze mają kolor fioletowy. jak usuniesz wady zawieszenia, to i tarcze po pewnym czaise się ułożą (choć lepiej je przetoczyć). Jak tylko przetoczysz tarcze, to na jakiś czas będzie super (kolcki szybko się same ułożą), ale za jakiś czas to wróci.
Struna - |1 Lip 2010|, 2010 11:47
| Larix napisał/a: | | co należałoby obstawiać | zaciski, luz w zawieszeniu.
Pierre - |1 Lip 2010|, 2010 17:04
| bingo napisał/a: | | jak usuniesz wady zawieszenia, to i tarcze po pewnym czaise się ułożą |
bez urazy bingo, ale jaja sobie robisz? Że co wyprostują się albo klocki je wyrównają???
Klocki Power-pady i tarcze Racera to może i tak w inhnym przypadku raczej nie możliwe
bingo - |1 Lip 2010|, 2010 17:21
jeżeli usuniesz przyczynę bicia od razu jak się pojawi, to tak. Na początku bicie nie jest spowodowane bezpośrednio tarczą, dopiero po czasie tarcz się krzywi.
Struna - |1 Lip 2010|, 2010 17:25
łee tam, czasem starczy się na dobrze rozgrzanych tarczach wpakować w większą kałużę i się mogą pokrzywić. Nic do tego zawias mieć nie będzie.
Pierre - |1 Lip 2010|, 2010 18:36
| bingo napisał/a: | | jeżeli usuniesz przyczynę bicia od razu jak się pojawi, to tak. Na początku bicie nie jest spowodowane bezpośrednio tarczą, dopiero po czasie tarcz się krzywi. |
Nooo, kamień z serca. Bo z poprzedniego Twojego postu wykoncypowałem że tarcze się w cudowny sposób prostują a tak wsio jasne
bingo - |2 Lip 2010|, 2010 10:14
| Struna napisał/a: | | Nic do tego zawias mieć nie będzie. | - ale kolor powinny zmienić wtedy.
Pierre - |2 Lip 2010|, 2010 18:16
| bingo napisał/a: | | Struna napisał/a: | | Nic do tego zawias mieć nie będzie. | - ale kolor powinny zmienić wtedy. |
Uwierz mi że nie koniecznie, sam widziałem tarcze które z boku wyglądały na ideał a z czoła jak śmigło
Maciej1970 - |7 Lip 2010|, 2010 22:13
dziekuj wszystkim za rady i porady , zamykam ten temat. tarcze i klocki wymienione na nowe. kosztowało mnie to 240 zł +50 robocizna .teraz pozostało tylko smigac ale po wymianie łozysk macpersona które niestety sa również do wymiany
pepi - |7 Lip 2010|, 2010 22:26
a właśnie że tak mi telepało tak troszkę kierą i zrobiłem trasę lublin poznań i po autostradzie się uspokoiło -tylko mi delikatnie telepało bo jak mocno rwie to jescze bardziej wygnie sprawdzone
magnus - |21 Lip 2010|, 2010 18:05
Też mi telepało kierownicą przy hamowaniu i to dość mocno. Z początku podejrzane było zawieszenie, bo był luz na drążku stabilizatora z jednej strony. Został wymieniony drążek i gumy stabilizatora, sprawdzone pozostałe elementy (dwa razy, bo raz u mechanika a parę dni potem na przeglądzie). Luzy zlikwidowane ale telepało dalej.
Rozebrałem hamulce, porządnie wyczyściłem wszystkie miejsca styku (felgi, tarcze z obu stron, piasty), zaciski, przesmarowałem tłoczki zacisków. Musiałem zmienić klocki, bo się aż rozwarstwiły, chociaż były zużyte dopiero w połowie. Po tym zabiegu hamulce po prostu hamują, bez żadnych efektów ubocznych
Miałem taką sytuację już kilka razy. Czasami dawałem się nabrać na tekst "skoro w zawieszeniu jest wszystko w porządku, to muszą być krzywe tarcze" i jechałem zrobić badanie owalizacji (niektóre zakłady wulkanizacyjne mają takie urządzenie). Za każdym razem wychodziło, że tarcze proste.
Wniosek - jeśli telepie kiera, to najpierw rozebrać, porządnie wszystko wyczyścić i dokładnie złożyć. Fakt, że to trochę czasu zajmuje i może dlatego też mechanicy wolą zwalić winę na krzywe tarcze, bo im się nie chce czyścić
Swoją drogą nie wierzę w łatwe krzywienie się tarcz
pepi - |21 Lip 2010|, 2010 21:54
| magnus napisał/a: | | Swoją drogą nie wierzę w łatwe krzywienie się tarcz | -np kup se JC
magnus - |21 Lip 2010|, 2010 22:47
| pepicosi napisał/a: | | magnus napisał/a: | | Swoją drogą nie wierzę w łatwe krzywienie się tarcz | -np kup se JC |
No, ale mówimy o produktach o określonej jakości a nie jakichś odrzutach z produkcji
nk3 - |22 Lip 2010|, 2010 14:30
u kolegi w focusie klocki jakoś tak dziwnie powyrywało, wyglądały jak ser z dziurami i kierownicą telepało. nota bene były to motorcraft-y.
magnus - |22 Lip 2010|, 2010 20:26
| nk3 napisał/a: | | u kolegi w focusie klocki jakoś tak dziwnie powyrywało, wyglądały jak ser z dziurami i kierownicą telepało. nota bene były to motorcraft-y. |
Moje się częściowo poodklejały od blachy z brzegu... w jednym z jednej strony była szczelina prawie na jedną trzecią długości klocka. Jeszcze kilka mocniejszych hamowań i by się odkleiły całkiem
A na przeglądzie 2 tyg. wcześniej diagnosta stwierdził, że to tylne są trochę za słabe
Szuler - |10 Sie 2010|, 2010 12:26
Ja mogę opisać teraz na bieżąco co u mnie naprawiło trzepanie kierownicy. Trzepało u mnie przy delikatnym dohamowaniu z 100 do 80 ciu. Nie chciało mi się wierzyć w tarcze i słusznie. Trzepanie ustało po wymianie tulei tylnych wahaczy (tych większych za ok. 80zł od sztuki).
Pozdrawiam
Szuler
Piotr_pan - |30 Sie 2010|, 2010 10:25
Witam, podepnę się pod temat, w tej chwili mam 2-gi kpl. tarcz, tym razem Brembo. Efekt jest taki sam jak poprzednio przy delikatnym hamowaniu wyraźnie czuć na kierownicy bicie po dociśnięciu hamulca ustaje, dodam jeszcze że pierwsze hamowanie na zimnych nie powoduje bicia. Proszę o sugestie za co się brać, lub jestem pechowcem i będę reklamował kolejne tarcze. A jeszcze na koniec zawieszenie sprawdzone na stacji diagnostycznej - luzów brak.
[ Dodano: |28 Wrz 2010|, o 18:38 ]
Dzięki za podpowiedzi, drogą dedukcji doszedłem co może być. Wymieniłem gumy dolnego wahacza te tylne i spokój. Szkoda tylko że barany ze stacji diagnostycznej mi tego nie powiedzieli, "Panie wszystko ok. tarcze krzywe" słyszałem ...
|
|