| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Dmuchawa nie kreci
irek - |21 Wrz 2009|, 2009 18:33 Temat postu: Dmuchawa nie kreci Witam
No i dopadł mnie problem
W moim 2.9 12V nie działa dmuchawa nawiewu, zaczeło się od padnięcia aku aczkolwiek to chyba żadna wskazówka ino zbieg okoliczności.
Zapodałem nowy aku wsio ok ale nie działa dmuchawa
sama dmuchawa podłączona na krótko fruwa aż miło ale podpieta fabrycznie nie
oczywiście jest klimatronik
HBC podmienione - niestety
na wejście HBC idzie ładne 12V, nawet sprawdzone na żarówce halogenowej 55Wat - ok
na wyjściu HBC jest napiecie 13.5 V
od góry HBC tam gdzie idzie wtyczka z pojedynczym kabelkiem, jest jakieś 0,8 V i wsumie niewiele się zmienia podczas kręcenia pokrętłem, po wyłączeniu pokrętła w stan wyłącozny wskakuje 0.11V
Panel sterowania też podmieniany - fiasko
Prosze o pomoc w rozgryzieniu bo idzie zima i moja żona zmarznie w aucie
od razu uprzedam fakty - bezpieczniki ok
skrzynki są perfekto zrobione i zabezpieczone
Czyżby sam moduł elektroniczny klimy padł ?????
Struna - |21 Wrz 2009|, 2009 18:42
własnie miałem pytac czy podmieniałeś sterownik klimatrona.
irek - |21 Wrz 2009|, 2009 18:48
| Struna napisał/a: | | własnie miałem pytac czy podmieniałeś sterownik klimatrona |
czyli to coś pod dechą gdzie wchodzi taśma do panela ?
Struna - |21 Wrz 2009|, 2009 18:50
tak.
Adam_2000 - |21 Wrz 2009|, 2009 21:46
| Cytat: | | od góry HBC tam gdzie idzie wtyczka z pojedynczym kabelkiem, jest jakieś 0,8 V i wsumie niewiele się zmienia podczas kręcenia pokrętłem, po wyłączeniu pokrętła w stan wyłącozny wskakuje 0.11V |
Ewidentnie brak sterowania HBC.
Na wejściu powinno się zmieniać w zakresie 0.1-5V.
irek - |23 Wrz 2009|, 2009 21:30
Adaś czyli co jednak moduł klimatronika ?
już jest w drodze czekam
grigorios - |2 Paź 2009|, 2009 14:53
Jak dmuchawe podlaczyc na krotko? mi tez nie dziala ale ja mam wiekszy problem bo w mojej dmuchawie byli juz pseudo elektrycy i poprowadzili nowe kable sterowania dmuchawa. sterowanie nawiewem jest bez zmian. prosze o pomoc.
[ Dodano: |2 Paź 2009|, o 15:22 ]
c.d
zasilanie po stacyjce i zasilanie po swiatlach puscili z wiazki od radia, natomiast do dmuchawy puscili przez sciane grodziowa jeden kabel na ktorym zmiania sie napiecie 0-5V proporcjonalnie do ustawienia sily nadmuchu na sterowniku. kupujac auto dmuchawa chodzila bez problemu jednak na trybie auto, raz sie wlaczala raz wylaczala. musialem sciagac konsole gdyz robilem wiazke i po zlozeniu dmuchawa nie kreci. idzie jesien, czeste deszcze i szyby paruja a mi dmuchawa nie dziala;/
gufer-posepny - |2 Paź 2009|, 2009 17:08
Zbadaj czy do sterownika dmuchawy ( to cudo na niej z 3 wtyczkami ) dostaje zasilanie . jeśli napięcie na tej małej wtyczce się zmienia to ok .
grigorios - |6 Paź 2009|, 2009 10:19
Patrząc na dmuchawę z siedzenia kierowcy to która wtyczka jest wtyczką z stałym zasilaniem? po prawej, po lewej czy po środku? na żadnej nie ma żadnego napięcia tylko na jednej która steruje obroty poprzez wysokość napięcia.
bingo - |6 Paź 2009|, 2009 15:59
dochodzą trzy wtyczki. ta po prawej to wyjście na wentylator, druga , środkowa to sterowanie (dwa lub jeden kabel jest tylko podłączony, w zależności od wersji), a wtyczka po lewej to zasilanie, na srtałe ma być tam + oraz -.
irek - |6 Paź 2009|, 2009 21:33
u mnie już funguje, winny był moduł klimatronika
grigorios - |7 Paź 2009|, 2009 17:15
No to powiem Wam że już nie wiem co poprzednicy wyczyniali z tym autem. tam gdzie powinien byc stały plus i masa idzie jeden kabel na ktorym nie ma zadnego napiecia a drugi pin jest wolny. gdy próbowałem podlaczyc tam zasilanie i mase to powstalo zwarcie jakby te dwa piny byly zmostkowane:/
Czyli siedzac jako kierowca podlaczajac 12V i mase do prawej to wtyki wentylator powinien krecic na maxymalnych obrotach o ile nie jest juz zfajczony? tak?
gufer-posepny - |7 Paź 2009|, 2009 17:45
to w skrócie tak , na tym kablu ( mam nadzieję że duża wtyczka jest jeszcze) jest plus brakującą masę sobie z akumulatora pociągniesz .
jeśli podepniesz bezpośrednio pod wentylator to oczywiscie powinien dmuchać ostro . wygląda na to że HBC jakoś zostało uszkodzone .
bingo - |7 Paź 2009|, 2009 17:46
wtyczka z jednym kablem cienkim to sterowanie, a wtyczka z dwoma grubszymi to zasilanie.
gufer-posepny - |7 Paź 2009|, 2009 17:48
tak najprościej to duże dwie wtyczki z grubymi kablami łączyć ze sobą i ma dmuchać . jeśli nie to albo zużyty wiatrak albo brak napięcia .
leon - |2 Lis 2009|, 2009 12:08
to ja sie podłacze, problem wyglada tak ze upala mi cały czas bezpiecznik od dmuchawy (29 o ile dobrze kojaze ) przepatrzyłem kable "wygladaja: okej ale jak tylko włacze zapłon, klimatronik wyłaczony, to od razu bezpiecznik szlag trafia:/, jakas wspakówka czego i gdzie szukac, bede wdzieczny
Struna - |2 Lis 2009|, 2009 12:11
zatartego wiatraka może.
leon - |2 Lis 2009|, 2009 12:14
zapomniałem dodac ze cos taj jeszcze dzienie "trajkocze" jakby z wentylatorów srodkowych:/ ide sprawdze jeszcze dokłądnie wtyczki na HBC
Struna - |2 Lis 2009|, 2009 12:17
| leon napisał/a: | | cos taj jeszcze dzienie "trajkocze" jakby z wentylatorów srodkowych | no to mówię, że zatarty wiatrak.
leon - |2 Lis 2009|, 2009 12:37
poodpinałem wtyczki na HBC i tak jak podpiołem prawa i górna to bezpiecznik cały, wybija tylko na lewej nie wiem czy to jest zasilanie ale tak przypuszczam a wiatraczka narazie nie mam jak sprawdzic ile takie ustrojstwo moze kosztowac
bingo - |2 Lis 2009|, 2009 13:11
tylko na lewej, czy po podłączeniu lewej, przy podłaoczonej już prawej?
stronami samochodu, to prawa to wentylator, druga z grubymi kablami (chyba lewa) to zasilanie, ta z jednym lub dwoma cienkimi, to sterowanie.
ale na 90% tak jak struna mówi
leon - |2 Lis 2009|, 2009 13:19
własnie sie tego wiatraczka obawiam bo tam sie jest ciezko dostac z tego co widziałęm , jak podłaczam pojedynczo to sie nic nie dzieje jak włącze prawa i lewa to wybija
Struna - |2 Lis 2009|, 2009 13:21
| leon napisał/a: | | własnie sie tego wiatraczka obawiam bo tam sie jest ciezko dostac z tego co widziałęm | pewnie masz klimatronika, bez rozszczelnienia klimy dobrać sie do wiatraka można tylko tnąc obudowę w odpowiednich miejscach.
leon - |2 Lis 2009|, 2009 13:26
tak własnie mi sie rzuciło w oczy ze trzeba ciąc obudowe narazie nie bede miał jak tego zrobic ale pod koniec tyg trzeba zabrac sie za to, widziałem gdziec instrukcje to moze dam sobie rade, dzieki za pomoc
bingo - |2 Lis 2009|, 2009 13:28
| leon napisał/a: | | jak podłaczam pojedynczo | - bo nie zamykasz obwodu wentyla | leon napisał/a: | | jak włącze prawa i lewa to wybija | - bo wtedy zamyksza obwód - podajesz zarowno zasilanie (lewa), jak i podłaczasz wentyl (prawa) pod HBC (jezeli klimatron)
leon - |2 Lis 2009|, 2009 13:34
zgadza sie i teraz pytanie czy wiatraczek czy hbc ?? ogladam własnie zdjecia z demontazu i prawdopodobnie koło czwartku piatku biore sie za naprawe
miał ktos do czynienia z tym kolesiem ??
http://allegro.pl/item795...rpio_95_98.html
Reader - |2 Lis 2009|, 2009 13:42
wygląda na wiatrak, ale
jeśli jak napisał leon, klimatronik jest wyłaczony , czyli pokrętło 0 - AUTO - MANUAL , jest w pozycji 0 , to zasilanie nie idzie na wentylator bo jest wyłączony.
Jeśli do HBC podłączona jest jedynie lewa i prawa wtyczka ,( bez górnej) , to zasilanie na wiatrak również nie powinno iść.
Po mojemu podejrzenie kieruję na HBC w pierwszej kolejności.
irek - |2 Lis 2009|, 2009 14:59
jakbyś chciał wentyla to za 50 zeta CI slem, przesyłka free
oczywiście wentyl z całą obudową, se wyciągniesz sam go
[ Dodano: |2 Lis 2009|, o 15:05 ]
| Reader napisał/a: | | jeśli jak napisał leon, klimatronik jest wyłaczony , czyli pokrętło 0 - AUTO - MANUAL , jest w pozycji 0 , to zasilanie nie idzie na wentylator bo jest wyłączony. |
oj nie tam jest zasilanie po stacyjce, w momencie przekręcenia klucza, prąd się pojawia na wejściu do HBC
Reader - |2 Lis 2009|, 2009 15:26
| irek napisał/a: | | Reader napisał/a: | | jeśli jak napisał leon, klimatronik jest wyłaczony , czyli pokrętło 0 - AUTO - MANUAL , jest w pozycji 0 , to zasilanie nie idzie na wentylator bo jest wyłączony. |
oj nie tam jest zasilanie po stacyjce, w momencie przekręcenia klucza, prąd się pojawia na wejściu do HBC |
Na wejściu HBC tak , ale nie pojawia się na wentylatorze (wyjściu HBC) jak napisałem powyżej.
masa300789 - |2 Lis 2009|, 2009 18:02
U mnie teroktal i okazalo sie ze wszystkie tulejki ok ale szczotki tak wytarly kumutator(tak sie to chyba nazywa fachowo) ze klinowaly sie i zatrzymywaly wiatrak...to ciecie nie takie straszne
gufer-posepny - |2 Lis 2009|, 2009 18:16
jak terkocze to już trup złom szmelc ( niepotrzebne skreślić )
bingo - |3 Lis 2009|, 2009 12:09
jeżeli wywala tyko z lewą wtyczką, to będzie HBC, jeżeli z lewą i prawą, to może być HBC, choć wentyl będzie bardziej prawdopodbny
grigorios - |18 Lis 2009|, 2009 00:17
DO IREK:
Kupię od Ciebie tą dmuchawe. Proszę o kontakt telefoniczny pod numerem 663141426. Napisz smsa ja oddzwonie i sie umuwimy co i jak... Z góry dzieki.
irek - |19 Lis 2009|, 2009 19:24
jutro do Ciebie przekrece
grigorios - |16 Gru 2009|, 2009 18:20
Mam pytanie. Jak zdemontowac dmuchawe w wielorybie z klimą? Trzeba demontować konsole czy mozna zdemontowac ja bez sciagania konsoli? i kolejne pytanie. doszly mnie sluchy ze w silniku dmuchawy jest jakis bezpiecznik i niby on mogl wywalic gdy podlaczyłem minus do plusa a plus do minusa bo po tym przestala moja dmuchawa chodzic a wg mnie wtedy powinna zakrecic sie tylko w druga strone... i jesli to prawda chce sie dobrac do niej i ominac ten bezpiecznik. teraz nie ma naniej przejscia tak jakby cewka byla spalona... prosze o szybka odpowiedz znawcy tematu bo wisze w garazu nad laptopem i ryje przy moim wielorybku:)
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 18:38
jak nie chcesz klimy rozszczelnić to trza ciąć obudowę.
grigorios - |16 Gru 2009|, 2009 18:44
ok. To bede ją ciął!! Zaraz sie za to biore ale teraz chcialbym jeszcze wiedziec czy wenatrz jest ten bezpiecznik czy nie... z gory dziekuje:) czekam na odpowiedz:p
Struna - |16 Gru 2009|, 2009 18:47
w starszych był termiczny bezpiecznik, w nowszych z HBC to nie wiem, wydaje mi się że nie ma.
grigorios - |16 Gru 2009|, 2009 18:51
Czyli jesli nie ma przejscia na wtyce od silnika dmuchawy to tylko i wylacznie moze oznaczac ze ma spalona cewke?
bingo - |16 Gru 2009|, 2009 19:39
powiedz lepiej, czy masz klimatronika? jezeli tak, to mogła póść elektronika. Zanim zaczniesz ciąć sprawdz, czy na wentyl na wtyczkę wentyla dochodzi zasilanie. Wtyczkę masz na obudowie parownika na podszybiu (pod maską), po lewej stronie obudowy. masz tam takie wystające gówienko do którego dochodzą dwie lub jedna wiazka (od lewej strony i po środku), a po prawej odchodzi jedna wiązka i wchodzi do obudowy. to jest zasilanie wentyla. jak rozepniesz, to na wtyczkę z kablem możesz podać napięcie, a na tym czymś na obudowie bedzie stały plus i zmienna masa (zwykła klima) lub zmienne zasilanie przy klimatroniku (nie wiem, czy stały jest plus, czy minus czy i minus i plus zmienny). zacznij grzebanie od tego
Reader - |16 Gru 2009|, 2009 22:35
| grigorios napisał/a: | | ...jakis bezpiecznik i niby on mogl wywalic gdy podlaczyłem minus do plusa a plus do minusa... |
Szczerze wątpię aby tam było zabezpieczenie odwrotnej polaryzacji po której trzeba by rozszczelniać klime aby się tam dostać. Termik bardziej prawdopodobny...
Może zanim zaczniesz to wyciągać to zerknij na jakimś szrocie jak silnik dmuchawy jest wewnętrznie zbudowany?
|
|