| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - VeMa ożyła :)
mass44 - |1 Maj 2008|, 2008 16:13 Temat postu: VeMa ożyła :) Z radością informuje kolegów forumowiczów że moja VM-a dnia dzisiejszego wróciła do świata żywych po naprawie głowic wymianie uszczelek i wtryskiwaczy wszystko wróciło do normy nie kopci pali od kopa znacznie ciszej chodzi i owiele lepiej sie zbiera mam tylko jeszce jeden problem z elektryką nie włączają sie wentylatory nawet jak ominę czujnik temp. to słychać przekaźnik ale wiatraki stoją co to moze byc ??? pozatym ok
pozdrawiam
kondzio508 - |1 Maj 2008|, 2008 16:40
| mass44 napisał/a: | | mam tylko jeszce jeden problem z elektryką nie włączają sie wentylatory nawet jak ominę czujnik temp. to słychać przekaźnik ale wiatraki stoją co to moze byc ??? pozatym ok |
mogą być zatarte wiatraki ale nie koniecznie
Pozdrawiam
Miszcz - |1 Maj 2008|, 2008 18:35
| mass44 napisał/a: | | nie włączają sie wentylatory nawet jak ominę czujnik temp. to słychać przekaźnik ale wiatraki stoją co to moze byc ??? |
Na zgaszonym silniku spróbuj ręką pokręcić wentylatorami. Jeśli będą się kręcić bez oporu, to najprawdopodobniej gdzieś zasilanie nie dochodzi. Jeśli natomiast będziesz wyczuwał jakiś opór, no to pewnie zatarte łożysko na danym wentylatorze.
pablo19 - |2 Maj 2008|, 2008 08:46
| Miszcz napisał/a: | | mass44 napisał/a: | | nie włączają sie wentylatory nawet jak ominę czujnik temp. to słychać przekaźnik ale wiatraki stoją co to moze byc ??? |
Na zgaszonym silniku spróbuj ręką pokręcić wentylatorami. Jeśli będą się kręcić bez oporu, to najprawdopodobniej gdzieś zasilanie nie dochodzi. Jeśli natomiast będziesz wyczuwał jakiś opór, no to pewnie zatarte łożysko na danym wentylatorze. |
A jeżeli będą nawet chodziły luźno to możesz jaszcze podłączyć je bezpośrednio do aku plusem i minusem.
mass44 - |2 Maj 2008|, 2008 10:47
wentylatory sa dobre bo luzno chodzą jak zapne prosto pod aku to smigają ale nie włączają sie same jak mozna sprawdzicz czujnik temp ?? moze on jest padniety
pablo19 - |2 Maj 2008|, 2008 11:28
| mass44 napisał/a: | | ... jak mozna sprawdzicz czujnik temp ?? moze on jest padniety |
Rondelek, kuchenka gazowa, miernik sprawdzający "przejście", termometr taki do 150 i więcej stopni celcjusza, woda i stanowisko gotowe.
slawektg - |2 Maj 2008|, 2008 20:49
Przede wszystkim zalozyc mostek na termowlacznik ktory jest wkrecony w chlodnice.jak ruszy,wymienic termowlacznik.jak nie ruszy,to szukanie dalej.
mass44 - |4 Maj 2008|, 2008 20:38
Wygląda na to że za szybko pochwaliłem VMke chciałem nią jechać wczoraj do Krakowa i ... po ok 49 Km płynem chłodzącym można było zalać herbate w kubku nie kumam tych silników , co moze być nietak z tym motorem znowu??? pospawane głowice nowe uszczelki itd brak termostatu i znowu to samo... K.RWA jestem załamany moze pompa wody?? aha i jeszce jedno znowu klepie coś w nim
zastanawiam sie czy nie kupić jakiegoś silnika z gwarancją albo zamienic na taki w beni
niechce stracic skorupki
Mysza - |4 Maj 2008|, 2008 21:40
Żeby nie cenzura, to bym powiedział na co masz zrobić z tym silnikiem
| slawektg napisał/a: | | Przede wszystkim zalozyc mostek na termowlacznik ktory jest wkrecony w chlodnice.jak ruszy,wymienic termowlacznik.jak nie ruszy,to szukanie dalej. |
| mass44 napisał/a: | | nawet jak ominę czujnik temp. to słychać przekaźnik ale wiatraki stoją co to moze byc ??? |
A bezpiecznik wentylatorów w skrzynce? Popatrz czy majstry nie odpięły masy od wentylatorów. Masy są w okolicach wewnętrznej strony przednich lamp (czarne kable z oczkiem przykręcane śrubką M6).
| mass44 napisał/a: | | po ok 49 Km płynem chłodzącym można było zalać herbate w kubku nie kumam tych silników | A wiatraki były już na chodzie?
| mass44 napisał/a: | | brak termostatu | A to niby dlaczego?
| mass44 napisał/a: | | co moze być nietak z tym motorem znowu??? pospawane głowice nowe uszczelki itd | Może być powtórka z rozrywki jeśli go zagotowałeś jadąx bez wiatraków.
bartek665 - |4 Maj 2008|, 2008 21:59
Proponuję sprawdzić szczotki w silniku od wentylatora. A tak poza tym to było samobójstwo jeżdżenie bez sprawnych wiatraków. jestem na 99% pewien że masz zużyte szczotki.
Mysza - |4 Maj 2008|, 2008 22:10
| bartek665 napisał/a: | | jestem na 99% pewien że masz zużyte szczotki. |
| mass44 napisał/a: | | jak zapne prosto pod aku to smigają |
mass44 - |4 Maj 2008|, 2008 22:15
Jak pisałem wczesniej wentyle same sie nie wlączają wiec zrobiłem włacznik w kabinie i dwa chodziły cały czas i mimo to woda się zagotowała termostatu juz niebyło wczesniej jeszcze go nie zdązyłem założyc . czy to możliwe żeby głowice zaraz po spawaniu znowu pękły ??? to jakasporażka jest
Mysza - |5 Maj 2008|, 2008 06:38
| mass44 napisał/a: | | zrobiłem włacznik w kabinie i dwa chodziły cały czas | Tego nie doczytałem.
| mass44 napisał/a: | | to jakasporażka jest | To prawda... | Cytat: | | VeMa lepsza niż Beema | W zaistniałej sytuacji niekoniecznie...
Waldi_L_N - |5 Maj 2008|, 2008 07:48
| mass44 napisał/a: | | czy to możliwe żeby głowice zaraz po spawaniu znowu pękły ??? | ,
A masz gwarancję, że były dobrze zrobione? Masz drożne przewody chłodzenia? Dla tych głowic 15km bez sprawnego chłodzenia to śmierć.
ZOMO - |5 Maj 2008|, 2008 09:10
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=19905
3pkt

pablo19 - |5 Maj 2008|, 2008 12:36
A w dobrą stronę te Twoje wiatraki się kręcą?
bartek665 - |5 Maj 2008|, 2008 17:21
tam chyba nie da rady żeby się kręciły w przeciwną
Platyn - |5 Maj 2008|, 2008 18:58
mass44, a tuleje cylindrowe wyciągałeś? Może masz walnięte oringi uszczelniające tuleję. Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego?
[ Dodano: 2008-05-05, 18:59 ]
bartek665, da radę. To silniki prądu stałego i jak zmienisz polaryzację to się będą kręcić odwrotnie. Mają dmuchać do komory silnika.
[ Dodano: 2008-05-05, 19:18 ]
Albo może jeszcze inaczej. Masz zatkane dysze chłodzące tłok. Są one umieszczone w obudowach panewek głównych. Mój przed remontem też się grzał a termostat sprawny wentylatory się włączały a i tak się grzał nie tak żeby się przegrzał ale miał za wysoką temperaturę pracy. Po remoncie wskazówka nie dźwiga się więcej niż ponad M na skali a i trochę cieplej dzisiaj niż przed remontem.
mass44 - |5 Maj 2008|, 2008 21:48
| Platyn napisał/a: | | a tuleje cylindrowe wyciągałeś? Może masz walnięte oringi uszczelniające tuleję. Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego? |
tulei nie wyciągałem
| pablo19 napisał/a: | | A w dobrą stronę te Twoje wiatraki się kręcą? |
wiatraki się w bobrą stronę kręcą
| Platyn napisał/a: | | Po remoncie wskazówka nie dźwiga się więcej niż ponad M na skali a i trochę cieplej dzisiaj niż przed remontem. |
Mi wskaźnik pokazuje cały czas połowę skali podnosze mache a tam gorąco jak w piekle, a przed remontem szło do samej góry, odpinałem wtyczkę tego czujnika w ostatniej głowicy zeby sprawdzić czy ten czujnik wogóle chodzi i spadała na dół
nierozumiem temp w normie niby a się grzeje. może płyn mam jakiś badziewny i ma niższą temp. wrzenia a jak by pompa wody była padnieta bo tego wsumie nie sprawdzałem i nie robiła obiegu to wtedy też by się mógł grzać tak ??
| Platyn napisał/a: | | Masz zatkane dysze chłodzące tłok. |
jak to sprawdzić??
| Platyn napisał/a: | | Masz w płynie chłodzącym ślady oleju? A może po zagrzaniu rzyga ci troszkę ze zbiornika wyrównawczego? |
jeśli o płyn chodzi to ciężko powiedzieć bo nieudało mi się dokońca wyczyścić zbiorniczka i jest brudny aha i po wymianie korka nie wyrzuca płynu
Platyn - |6 Maj 2008|, 2008 07:41
| mass44 napisał/a: | Platyn napisał/a:
Masz zatkane dysze chłodzące tłok.
jak to sprawdzić?? |
Niestety to najczarniejszy scenariusz. Wtedy musisz wyciągać silnik i wyjąć wał korbowy razem z obudowami panewek. W tych obudowach są wciśnięte dysze chłodzące tłok. Poprostu one sikają olejem na tłok. Wyciąga się je łatwo . Trzeba je tylko wypchnąć od strony końcówki dyszy. A jak u ciebie z chłodnicą oleju? Może przytkana. Albo masz walnięty termostat oleju na chłodnicę?
slawektg - |6 Maj 2008|, 2008 19:53
Witam,ujme to tak:po pierwsze-sprawdz obieg w ukladzie chlodzenia i sprawnosc chlodnicy.musi byc czysta,niezakamieniona i wyraznie goraca przy gornym wezu i stopniowo ku dolowi -stygnac.nie moze byc zimna.jezeli jestes pewien chlodnicy,to jezeli masz-sprawdz katalizator.sprawdz caly wydech.moze gdzies sie przygniotl.niekoniecznie oslabnie,a bedzie sie grzal.to samo z ukladem wtryskowym.wyprzedzenie wtrysku,dawka paliwa,to wszystko ma wplyw na temperature.wiatraki sobie na razie mozesz odpuscic.dopoki jedziesz nie powinny sie wlaczac.jezeli tak jest,to cos nie gra.sprawny VM nie ma problemow z odprowadzeniem ciepla w czasie jazdy.u mnie raczej sie nie chcial dogrzewac w trasie.oczywiscie z termostatem.pzdr
mass44 - |6 Maj 2008|, 2008 23:11
slawektg, chłodnica jestd drożna cała jest gorąca nie wyrabia z oddawaniem ciepła, tak sie zastanawiam moze to faktycznie nie są głowice znowu pękniete bo jak pekną do chyba wywala cisnienie płyn przez korek czyż nie??? a u mnie nic takiego teraz sie nie dzieje ... tyle że się gotuje
jak można sprawdzić wyprzedzenie wtrysku i dawke paliwa ?? są jakieś chałupnicze metody ??kurcze umnie tu chyba w okolicy niema dobrych fachowców żeby sie za tego scorupiaka zabrali
Platyn - |7 Maj 2008|, 2008 06:35
| mass44 napisał/a: | | kurcze umnie tu chyba w okolicy niema dobrych fachowców żeby sie za tego scorupiaka zabrali | Z tym to jest problem nie tylko u ciebie w okolicy ale i w całej Polsce. Jak słyszą scorpio diesel to już oczy wawalają a jak się dowiedzą VM to "nie my tego silnika nie robimy". A z tym ustawieniem dawki i wyprzedzeniem wtrysku to już ci chyba tylko Bosch Service zostaje
Mysza - |7 Maj 2008|, 2008 09:50
| Platyn napisał/a: | | jak się dowiedzą VM to "nie my tego silnika nie robimy". | I to jest podejście prawdziwego fachowca co dba z wyobraźnią o swoją reputację
mass44 - |7 Maj 2008|, 2008 11:04
aha no to świetnie a ile taka przyjemnośćmoże kosztować?? a serwis forda ??
adamf - |7 Maj 2008|, 2008 22:33
witam mass44-masz pewność,że pompa wodna -łopatki się obracają i jest krążenie płynu.w różnych modelach aut ma to miejsce.pozdrawiam ......adamf...............
Platyn - |8 Maj 2008|, 2008 06:24
| Mysza napisał/a: | I to jest podejście prawdziwego fachowca co dba z wyobraźnią o swoją reputację | Dla mnie to tacy mechanicy właśnie mówiąc takie rzeczy stracili reputacje. Choć przynajmniej są uczciwi.
[ Dodano: 2008-05-08, 06:31 ]
mass44, wejdź na stronę bosch service, znajdź kontakt do najbliższego ci serwisu i zadzwoń na pewno powiedzą.
[ Dodano: 2008-05-08, 06:33 ]
| mass44 napisał/a: | | a serwis forda ?? | przypuszczam, że Bosch będzie tańszy choć różnie to bywa.
mass44 - |10 Maj 2008|, 2008 21:11
koledzy jakie mogą być jeszce przyczyny nadmiernego grzania się tego motorka byłem u pompiarza (znalazłem takiego który robi VMki) i on mówi że to nie bedzie wina pompy ...
nie wiem juz co robić
arturrrr - |16 Maj 2008|, 2008 17:40
jak plyn masz ok i ci nie dymi, to wymien se termostat i czujnik temperatury - zielony / ktory tez uruchamia wentyle kiedy juz niedomaga / a po tylu latach na pewno bedzie juz zle wskazania zapodawal- i byc moze wskaznik na desce ci zacznie podnosic...
sprawdz se droznosc nagrzewnicy.
i przeplukaj chlodnice, bo byc moze jest zamulona.
koszt calego zabiegu okolo 180zl, i 2 godzinki roboty-
i k a musi chlodzic
a zapomnialem , wymien tez ten drugi czarny czujnik temp co zapodaje na kompa, wystarczy ze bedie troche zuzyty ze starosci zakladam, i spowoduje zly odczyt w kompie- to ci bryke zmuli i bedzie sie grzal oczywiscie.
koszt okolo 100zl
| Cytat: | VeMa lepsza niż Beema |
No.
mass44 - |16 Maj 2008|, 2008 18:59
tak jak już pisałem niema termostatu chłodnica jest drożna bo się cała moment nagrzewa nagrzewnica tosamo bo w środku grzeje równo jeśli chodzi o czujnioki to wymienie i zobacze ale mam problem ze znalezieniem tego od kompa czujnika temp. PLATYN pisał że ten od kompa i ten od wskaźnika są blisko siebie w głowicy ten od zegarów wiem gdzie jest ale tego drugiego niemogę znaleźć obok mógłbyś zrobić zdjęcie gdzied on jest u ciebie ???
Pozdrawiam
arturrrr - |16 Maj 2008|, 2008 20:08
ten od kompa jest w 3ciej -sory a moze w 4tej glowicy od przodu liczac
dokladnie nad podgrzewaczem paliwa,
[ Dodano: 2008-05-16, 20:13 ]
i jeszcze jedno, jaka masz skrzynie ?
bo jak ASB to w lecie w w ruchu miejskim, kiedy jest upal- zmieniaj biegi manualnie, bo jak auto nie bedzie na obrotach to wywali ci weze w najlepszym razie...musi byc pelna cyrkulacja plynu i auto na obrotach...
Janek - |18 Maj 2008|, 2008 18:54
Witam wszystkich ropniaków ! Ponieważ zaczęło wiać w naszym dziale dislomaniaków nudą to napiszę - Po wielkich zmaganiach mój vm-ek znów jest w formie.
Głowice, uszczelniacze, amortyzator nivo,tarcze a na koniec buciki nowe (opony) !
Przeżyłem, trochę kosztowało !
Naprawdę jest super znów słyszeć odgłos tego motorka !
Pozdrawiam wszystkie diselki
arturrrr - |18 Maj 2008|, 2008 19:38
brom brom brom
nie da ci merc ani beemka tego co dac ci moze VM-ka
[ Dodano: 2008-05-18, 19:39 ]
| Janek napisał/a: | | Naprawdę jest super znów słyszeć odgłos tego motorka |
co by dlugo smigal,
slawektg - |18 Maj 2008|, 2008 20:26
No to z czyśćca do raju!pokute odprawiles,nie grzesz wiecej Powodzenia!
mass44 - |20 Maj 2008|, 2008 00:26
| arturrrr napisał/a: | ten od kompa jest w 3ciej -sory a moze w 4tej glowicy od przodu liczac
dokladnie nad podgrzewaczem paliwa,
[ Dodano: 2008-05-16, 20:13 ]
i jeszcze jedno, jaka masz skrzynie ?
bo jak ASB to w lecie w w ruchu miejskim, kiedy jest upal- zmieniaj biegi manualnie, bo jak auto nie bedzie na obrotach to wywali ci weze w najlepszym razie...musi byc pelna cyrkulacja plynu i auto na obrotach... |
dziwna sprawa u mnie nie ma takiego czujnija jest tylko jeden w oststniej głowicy
jak to możliwe ???
slawektg - |20 Maj 2008|, 2008 20:39
Praktycznie mozliwe,jest inna glowica.co do pracy-niemozliwe,zeby bez tego czujnika dzialal poprawnie.
Platyn - |21 Maj 2008|, 2008 18:53
Może nie działa poprawnie ALE DZIAŁA A tak poważnie to u siebie zauważyłem że po odpięciu czujnika na wolnych obrotach silnik jakoś tak strasznie "twardo" pracuje.
adamf - |21 Maj 2008|, 2008 23:21
witam wszystkich miłośników scorpiaków w poniedziałek moja vm-ka nawet troszeczke pływała BYłO WIELKIE GRADOBICIE I DESZCZ GRAD miał wielkośćnawet kurzych jaj.Rozbite szyby samochodów w mieście to normalność wygniecone dachy i maski prawie na kazdym aucie moja scorupa wyszła z opresji bez najmniejszego problemu kierowcy właściciele innych samochodów o wiele drozszych marek podzwiali moją bryke w tym momencie czułem sie KRóLEM W MOIM VMIE.dodam jeszcze ,że woda sięgała progow na odcinku około 80m.nikt niewiechał ja przepłynąłem i jest ok.POZDRAWIAM ADAMF.........................................
arturrrr - |22 Maj 2008|, 2008 11:23
no to medal za odwage.
ale co raz sie udalo, nie znaczy ze bedzie tak zawsze, moze masz po tym plywaniu defekty o ktorych sam jeszcze nie wiesz..
mass44 - |4 Cze 2008|, 2008 22:48
A czyte dwa czujniki temp. co są w głowicach to są te same czujniki i można je zamiennie stosować ??? Można jakieś zdjęcia ich prosić???
mass44 - |4 Cze 2008|, 2008 23:56
| Speedo napisał/a: | | Chcesz być uprzejmie potraktowany na naszym Forum? To stosuj się do NETYKIETY |
Luuuuz Caps Locka nie wyłączyłem ;]
|
|