Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Koszt przekładki z ASB na MSB

Sk@tty1 - |9 Mar 2008|, 2008 18:01
Temat postu: Koszt przekładki z ASB na MSB
Znalazłem temat o przekładce skrzyni z automatu na ręczną i przeczytałem go szczegółowo, ale nigdzie nie ma wzmianki o kosztach takiej operacji a po ostatnim poście ,w którym jest pytanie właśnie o te koszta temat zostaje zablokowany. Więc pytam ile kosztowało by takie cóś i za ile mógł bym sprzedać ASB od Scorpio 2.0 DOHC 89r 4biegi??
1Bodzio - |9 Mar 2008|, 2008 20:56

Za skrzynię A4LD (starszego typu) wiele nie dostaniesz. Koszt przekładki na manuala, wcale nie jest mały. Nawet po pobieżnym przeliczeniu, wychodzi że w przypadku śmierci ASB, najtańszym wyjściem jest wymiana na inną, żywą ASB. Na Forum, ktoś kiedyś podawał całkowity koszt przekladki na manuala. O ile dobrze pamietam, to bylo coś blisko 2 tys.
Sk@tty1 - |9 Mar 2008|, 2008 21:09

czyli za przeszczep dał bym tyle co za nawą skorupe z manualem :/ szkoda bo lubię to auto ale na ASB nie mogę już patrzeć.
Rychol - |9 Mar 2008|, 2008 21:14

1Bodzio, ja podawałem http://www.allegro.pl/ite...l_skrzynia.html
to jest koszt robocizny do tego dochodzą części - razem około 2k zł :rofl:

Kevin Xy - |9 Mar 2008|, 2008 21:17

jednak wymiana modulatora niewiele pomogla ??
nie laduj sie w koszty, jetes skazany na asb, z racji kosztow

pablo19 - |9 Mar 2008|, 2008 21:23

albo na drugą scorupę
Sk@tty1 - |10 Mar 2008|, 2008 10:40

wymiana modulatora czy pomogła tego nie wiem bo czekam aż łaskawie przywiozą mi uszczelkę i filtr z samko, powinni dzisiaj być, no i jeszcze brakuje mi 5l oleju do skrzyni ale też na dniach kupię i zobaczymy. A słuchajcie czy te objawy nie mogły być spowodowane np. tym ,że olej uciekał po prostu z miski na zewnątrz bo miska była źle dokręcona lub uszczelka była uszkodzona?? Jak wlazłem pod auto to wszędzie był olej.

P.S. A skrzyni nie chciałem wymieniać bo ta nie działa tylko ASB już mam dosyć chciał bym sobie tym autkiem pośmigać na manualu :) .

WTOM - |11 Mar 2008|, 2008 21:28

co wy za bzdury piszecie 2kzł za starego typu skrzynię? nawet z nowym sprzęgłem tyle nie wyjdzie. skrzynka ze 200zl, wał 50, nowe sprzęgło kpl. 400zł, zamach 50zł, pedały 50zl + przekładka ze 300zł i wszystko. to nie wieloryb!
1Bodzio - |11 Mar 2008|, 2008 21:44

WTOM napisał/a:
przekładka ze 300zł i wszystko.
Jak bierzesz za robocizne tylko 300zl, to mogę Ci conajmniej trzech chetnych podesłać. ;)
WTOM - |12 Mar 2008|, 2008 18:16

dawno nie robiłem :-d czyżby ceny tak poszły w górę :-d
Rafał A.(antek) - |16 Mar 2008|, 2008 12:48

za sama przekladke skrzyni w mk1 to tyle co za sprzeglo 300 - 400zł
VIK - |16 Mar 2008|, 2008 13:50

WTOM napisał/a:
co wy za bzdury piszecie 2kzł za starego typu skrzynię? nawet z nowym sprzęgłem tyle nie wyjdzie. skrzynka ze 200zl, wał 50, nowe sprzęgło kpl. 400zł, zamach 50zł, pedały 50zl + przekładka ze 300zł i wszystko. to nie wieloryb!

Policzmy do tego wyważenie koła zamachowego na zero ok. 60-80zł, inne śruby mocujące, linka sprzęgła nówka 150-160zł, łożysko igiełkowe podparcia wałka sprzęgłowego 45-80zł, zazwyczaj simmerring pod koło zamachowe, jakieś 40-60zł; olej do skrzyni, (wały średnio po 100-150zł są pod MT75 przynajmniej w moich stronach).
Robota za przekładkę w starym scorpio nie wielorybie to jest ok. 500zł.
Można zrobić i "zrobić".

Sk@tty1 - |10 Kwi 2008|, 2008 15:18

Czyli razem ??
GREGOR T - |10 Kwi 2008|, 2008 18:35

troche mnie dziwi cena sprzegla--

np:
sprzeglo valeo w hurtowniach: po jakichs tam znizkach na firme:

hart: okolo 270zl
auto patner: okolo 250
rzepka: utargowalem na 230

poniewaz rzepka ma filie w kiecach wiec mialem praktycznie od razu.fakt ze warsztat w ktorym pracuje bierze z wyzej ww hurtowni czesci to mam taniej ale napewno nie wychodzi 400 zl.
chyba ze posrednicy sobie marze narzucaja taka dosc porzadna:):)

WTOM - |10 Kwi 2008|, 2008 18:41

400 kosztuje oryginał LUK, to co idzie na 1-szy montaż
VIK - |10 Kwi 2008|, 2008 18:53

Sprzęgła poniżej 300zł za kpl. nówki, to często sprzęgła REGENEROWANE, trzeba mieć tego swiadomość, poza tym, często docisk nowy z tych LUKów po 270-280zł z allegro, ma takie bicie, ze dramat.
Są tanie sprzegła MAPA, czy jakoś tak, stosowałem, nie pytałem czy regenerowane czy nie, klient chciał, zakładaliśmy, dawało rade, ale jak zrobi 100tys.km, będzie można powiedzieć, ze dobre.

GREGOR T - |10 Kwi 2008|, 2008 20:03

zgadza sie ...ale jak ktos przy przekladce liczy kazdy grosz zeby tanio wyszlo to raczej luk'a nie pakuje.valeo to moim zdaniem jakas rozsadna alternatywa.no bo nie radze nikomu zakladac sprzegiel jakichs cudownych renomowanych firm np: wloskich ktore sie rozpadaja ni z gruchy ni z pietruchy kiedy chca i po nieokreslonym przebiegu i zaden ten renomowany producent nie uznaje reklamacji:):):)
VIK - |11 Kwi 2008|, 2008 07:41

LUK i Sachs to obecnie główne firmy robiące dobre sprzęgła, m.in. na 1wszy montaż do Forda.
GREGOR T - |11 Kwi 2008|, 2008 16:40

do forda,mercedesa,i do kilku innych--ale to sa drogie sprzegla niestety-za jakosc trzeba placic.z tanszych zamiennikow najlepsze moim zdaniem sa valeo.
zdarza mi sie niestety naprawiac busy sprintery i tam wytrzymalosc valeo jest porownywalna z LUK... a te samochody napewno nie sa oszczedzane i jest to caly czas:zatrzymanie sie,ruszanie ,kilometr lub 2 i od nowa to samo :) .a sprzeglo przewaznie wytrzymuje tyle co dwumasowe kolo zamachowe.dlatego jakies tam zaufanie do valeo mam.wiadomo jak ktos jezdzi z noga na sprzegle i caly czas je ugniata lub katuje sprzeglo w taki czy inny sposob, to czy to LUK czy kazde inne to padnie szybko:)

VIK - |11 Kwi 2008|, 2008 17:54

Istotnie, jest dokładnie tak jak piszesz!!
Sk@tty1 - |15 Kwi 2008|, 2008 19:07

a czy ktoś z was może mieszka nie daleko albo w samym Zabrzu i pisał by się na wymianę?? Chętnie oddam swój automat i wszystkie części potrzebne do jego montażu w zamian za normalną manualną krzinie no i oczywiście też wszystko co potrzebne.
adamlele - |7 Cze 2008|, 2008 13:34

panowie u mnie koszt przerobki mk1 czy mk2 to 1300-1400 zl czesci moje sama robocizna 350 zl 509389262
radekl78 - |19 Lip 2008|, 2008 22:03

witam.
mam pytanko do fachowców czy skrzynia automat od dohc bedzie pasowała do silnika ohc????
prosze o odpowiedz.
pozdrawiam.

pepi - |19 Lip 2008|, 2008 22:24

1Bodzio napisał/a:
Jak bierzesz za robocizne tylko 300zl, to mogę Ci conajmniej trzech chetnych podesłać
- ja tam z tyle moge robić :P pare razy już robiłem :)

[ Dodano: 2008-07-19, 22:25 ]
albo u nas tak tanio albo u was drogo ??? ;)

1Bodzio - |19 Lip 2008|, 2008 22:42

radekl78 napisał/a:
mam pytanko do fachowców czy skrzynia automat od dohc bedzie pasowała do silnika ohc????
Z tego co wiem to nie bylo automatów innych do OHC i DOHC, Tak że pasować będzie. Tyle że być może trzeba będzie wymieniać wał napędowy, o ile wcześniej w tym OHC był manual, to także i most o innym przełożeniu.
radekl78 - |19 Lip 2008|, 2008 23:10

dzieki za odp.
ten ohc to 88rok z automatem.
a skrzynie kupiłem od dohc rok 91 razem z konwerterem. i obudowa konwertera jest dłuższa od tamtej z ohc o 1cm....:-( czy bedzie problem????
może jeszcze ktoś jeszcze sie wypowie na ten temat...może ktoś robił taką wymiane.???

Adam_2000 - |19 Lip 2008|, 2008 23:29

A czy przypadkiem z OHC-em nie żeniono skrzyni C3 ?
Coś mi się wydaje, że nie było wersji OHC+A4LD... ale mogę się mylić.

1Bodzio - |20 Lip 2008|, 2008 08:56

No ale C3 jest trzybiegowa. Jakoś nie słyszałem o trzybiegowym Scorpio. Natomiast co do obudowy konwertora, to być może że pierwsze wersje A4LD miały inną. Były przecież wersje z jednym elektrozaworem, potem z dwoma, tak że wykluczyć się tego nie da.
Mysza - |20 Lip 2008|, 2008 10:12

Adam_2000 napisał/a:
OHC-em nie żeniono skrzyni C3
zeniono :) Ale nie w scorpio.
Adam_2000 napisał/a:
nie było wersji OHC+A4LD... ale mogę się mylić
Mozesz ;) W scorpio OHC automat był tylko A4LD.
1Bodzio napisał/a:
pierwsze wersje A4LD miały inną
Nie chodzi o generację skrzyni, a o silnik z jakim to latało.
Dobra, do rzeczy. Rozstaw srub dzwonów OHCa i DOHCa jak powszechnie wiadomo jest taki sam. Jesli masz skrzynię od DOHCa, to przełoz do niej dzwon od OHCa i po kłopocie. 1cm roznicy bierze się z odsadzenia kół zamachowych/flywheeli między silnikami OHC i DOHC. Wiadomo, ze na DOHCa da się posadzić manualną N9 od OHCa, ale właśnie trzeba zrobić podkładkę grubości ok 1cm między silnik a skrzynię, bo inaczej się toto nie wydystansuje. Z automatami podobnie. Nie da się zamienić kół zamachowych zeby zostawić w komplecie ze skrzynią, stąd problem. Dlatego sama skrzynia którą kupiłeś będzie taka sama, a dla świętego spokoju zostaw stary dzwon. Problem jest jeszcze jeden - w dzwonie siedzi pompa oleju. Jeśli chcesz ją równiez podmienic, bo w starej skrzyni była na nic, to pamiętaj, ze trzeba ją centrować specjalnym przyrządem, bo inaczej się rozsypie prędzej czy później, a jak skręcisz nieosiowo, to nawet prędzej ;)

radekl78 - |20 Lip 2008|, 2008 11:11

dzieki za odp.
rozumie- dzwon ze starej skrzyni a konwerter jaki??? bo ten od nowej skrzyni ma trzpien od strony koła zamachowego dłuższy o jakis 1cm :-) wiec trzeba włożyc konwerter też od starej skrzyni???
pozdrawiam

Mysza - |20 Lip 2008|, 2008 11:38

Jeśli pilot konwertera jest inny, to konwerter musi zostac rowniez stary. Ale tu pojawia się problem. Chodzi o to, ze jesli w starej skrzyni był spalony olej i syf, to wydobycie go z konwertera jest prawie niemozliwe. Trzeba płukać, płukać i płukać... Bo jak się załozy stary konwerter do nowej skrzyni, to wszelki syf wysdostający się z niego będzie mogł tę skrzynkę uszczkodzić, gdyz z konwertera olej idzie na wazne uklady smarowania skrzyni, a potem dopiero do miski.
radekl78 - |20 Lip 2008|, 2008 11:49

może da rady go czyms wyssać:-)????
A zaczynając od początku to kupiłem tą nową skrzynie z powodu wycieku oleju między skrzynią a silnikiem. W trakcie dłuższych tras zaczynał mi ciurkiem leciec olej .Mechanik powiedział że to uszczelniacz konwertera, nie mogłem w okolicy dostac takiego uszczelniacza wiec zadzwoniłem do serwisu forda i gosciu mi powiedział że owszem uszczelniacz moge u nich kupic ale to nic mi nieda bo prawdopodobnie szyjka konwertera jest trachnieta i olej bedzie i tak leciał i tak. i poradziłmi zebym znalazł jakąs używaną skrzynie. więc znalazłem od dohc kupiłem i w rezultacie chyba nic mi to niepomogło bo dzwon z uszczelniaczem i konwerter bede musiał od starej założyć. czyli jestem w punkcie wyjscia:-(. prosze pomóżcie bo już mnie trafia.

pepi - |20 Lip 2008|, 2008 17:08

stwierdzam że niekiedy ludzie sami się pchają w kłopoty :one: asb fajne jak działa a jak padnie to ja zazwyczaj swoje auta przerabiam na manual :) mój znajomy 6 razy wymieniał i nadal mu padl :shock: pewnie jego styl jazdy nienadaje się do automatu ;) najlepiej mieć manual i tyle :)
Mysza - |20 Lip 2008|, 2008 17:19

pepicosi napisał/a:
najlepiej mieć manual i tyle
bo zawsze z pychu odpali? Ja tam wole automaty. Stworzone są do tego zeby działały, jak nie działa to trzeba naprawić albo znalezc przyczynę psucia. A co do stylu jazdy, to moze kolega zmieniał biegi w automacie? Bo tacy tez są...
1Bodzio - |20 Lip 2008|, 2008 17:21

To już jest kwestia upodobań. Ja np. już dla siebie nie kupię auta z manualem. Rozbestwiłem się wygodą. ;)
pepi - |20 Lip 2008|, 2008 19:16

Mysza napisał/a:
A co do stylu jazdy, to moze kolega zmieniał biegi w automacie
nie on nie znałem panią co wsteczny dała rade zapodać przy 80 cos takiego , daje mu poprostu bokiem by chciał jezdzić a automat tego nieznosi ;) w tym akurat przypadku przyczyna psucia to kierowca ;)

[ Dodano: 2008-07-20, 19:17 ]
niepowiem że automat niefajny :) fajny ale osobiście mi brak jazdy bokiem :-d

Mysza - |20 Lip 2008|, 2008 19:19

pepicosi napisał/a:
niepowiem że automat niefajny fajny ale osobiście mi brak jazdy bokiem
Popatrz na Struny avatarek, albo przejedz się moją granadą :690:
pepi - |21 Lip 2008|, 2008 15:38

Mysza napisał/a:
Popatrz na Struny avatarek, albo przejedz się moją granadą
-ile tak posmigasz ????/ :027: a potem szukam asb :P niepowiem że się nieda bo da ale jak miałem scorpio cosiego w manualu to 2 biegu przy starcie jechałem bokiem :P czyli jakieś 100 m :) jakby bob było łatwo przerobić dawno profanacje bym uczynił :-d :-d bo może się okazać że niestety wpadnie tryb serwisowy :shock: :sad:
Struna - |21 Lip 2008|, 2008 15:40

pepicosi napisał/a:
-ile tak posmigasz ????/ :027: a potem szukam asb :P
no mnie się zdarzało i kosem mk3 też zdarza, skrzyni jakoś nie szukam :)
pepi - |21 Lip 2008|, 2008 15:44

Struna napisał/a:
no mnie się zdarzało i kosem mk3 też zdarza, skrzyni jakoś nie szukam
- ty może nie ale ilu tak :P zafajnie mi automat działa pierszy automat co jest idealny bo zazwyczaj padały :neutral: a tak naprawde to automat nadaje się do jazdy bokiem tak jak scorpio to sportowe auto ;) 000000
Struna - |21 Lip 2008|, 2008 15:53

pepicosi napisał/a:
a tak naprawde to automat nadaje się do jazdy bokiem tak jak scorpio to sportowe auto ;) 000000
no że się nie nadaje to fakt.
radekl78 - |24 Lip 2008|, 2008 01:57

Witam.
Chciałem sie pochwalic ...:-) własnie automat poszedł na smietnik i w jeden dzionek sprawiłem sobie przekładke na manuala:-) z kolesiem przerobilismy mojego ohc-a .:-)
15 godzin nam to zajeło ale chyba bedzie ok.
mam pytanko teraz przy jakich predkosciach wbijac poszczególne biegi , niemam obrotomierza a wydaje mi sie że jakies dziwne przełożenia ma ta skrzynia ,albo mi prędkosciomierz oszukuje:-)
5 przy 70 na godzine jakos dziwnie muli jakby za wczesnie była włączona .
prosze o wypowiedz w tej sprawie.
pozdrawiam

Mysza - |24 Lip 2008|, 2008 07:01

radekl78 napisał/a:
5 przy 70
moze jeszcze pod górę? Nie przesadzaj, OHC nie taki zwawy na niskich obrotach. Wyczuj to, ale V to przy 100 km/h raczej.
blaz - |24 Lip 2008|, 2008 09:52

tyle aut jezdzi bez obrotka i jakos daja rade:) jak słyszysz wyrazniej silnik wbijasz bieg w góre, jak czujesz ze nie ma czym jechac redukujesz, tego sie tak opisac nie da dokładnie ale nierozumiem jak mozna niewiedzieć kiedy bieg zmienic:)
Mysza - |24 Lip 2008|, 2008 10:56

blaz napisał/a:
jak mozna niewiedzieć kiedy bieg zmienic
amerykańskie wynalazki w manualu mają takie strzałki UP i DOWN ;) Podobno miały pomagać :)
radekl78 - |24 Lip 2008|, 2008 20:05

witam.
mam pytanko do fachowców.
po wymianie skrzyni na manual no i oczywiscie wału napędowego strasznie przenoszą sie drgania na karoserie tak samo na biegu jak i na luzie przy wiekszych prędkosciach.
czy są jakieś znaki na wale albo na krzyżaku od wałka od skrzyni według których sie montuje wał. czy jest to bez różnicy.????
pozdrawiam.
sorki za takie pytania ale jestem laikiem w tej dziedzinie:-)

Mysza - |24 Lip 2008|, 2008 20:31

radekl78 napisał/a:
znaki na wale albo na krzyżaku od wałka od skrzyni według których sie montuje wał
nie ma.

Jeśli wał jest prosty (czytaj nikt go nie demontował widlakiem), to do sprawdzenia masz parę myków;

1. czy 3 szpilki które wystają ze skrzyni i mocują gumę wału, są dokręcone, sztywne i wszystkie?
2. czy montując wał zwróciłeś uwagę na osiowość jego pierwszej części względem skrzyni? Ma być w jednej lini, przegubu gumowego nie mozna łamać - on ma przenosić napęd osiowo, bez jakiegokolwiek kąta miedzy skrzynią. Dlatego pod pierwszą podporę przewaznie wkłada się podkładki. Tym więcej, im bardziej miękka poduszka jest pod skrzynią i im nizej ona wisi.
3. nie ma luzów na podporach i na krzyzakach?

marcolo13 - |25 Lip 2008|, 2008 21:51

mialem podobny problemik czy w trakcie matazu gumowy lacznik walu wszedl luzno na te trzy szpilki czy pomagales sobie mlotkiem jesli tak to sprobuj poszukac inny lacznik walu
radekl78 - |25 Lip 2008|, 2008 23:21

witam.
no był problem z założeniem tego łącznika ....od tego wału co kupiłem wogule nie chciał wejsc., ponieważ rozstaw srub był troszke inny i założyłem od swojego ..tego co był w automacie...
jeżeli tak to myslicie że nowy przegub gumowy załatwi sprawe?????
no i witam serdecznie Kolege z Piławy Górnej.!!!! (Też jestem z piławy:-).
pozdrawiam

marcolo13 - |26 Lip 2008|, 2008 11:26

to juz wiem o ktora skorupke chodzi wpadnij domnie na zaklad to dam ci inny lacznik Marcin
HellHound - |27 Gru 2008|, 2008 12:26

Witam.
1. Czy ktoś z FST przerabiał wieloryba z ASB na MSB?
2. Co trzeba zmienić, jakie części?

To tak na początek ;)

Pozdrawiam

Jankes - |27 Gru 2008|, 2008 12:28

HellHound napisał/a:
Witam.
1. Czy ktoś z FST przerabiał wieloryba z ASB na MSB?
2. Co trzeba zmienić, jakie części?

To tak na początek ;)

Pozdrawiam

no jasne, poszukaj, było kilka tematów na forum

HellHound - |27 Gru 2008|, 2008 13:41

I w żadnym nic konkretnego na temat wieloryba :583:
Struna - |27 Gru 2008|, 2008 16:36

HellHound, w Twoim przypadku to pikuś, są modele z manualem więc łykasz kompa z takiego, do tego komplet na przeszczep i po herbacie.
HellHound - |27 Gru 2008|, 2008 20:20

Ale czy ktoś to robił? Sprawdzi się taki patent? I najważniejsze to co konkretnie trzeba przerobić, jakie części zmienić w aucie(poza takimi oczywistymi jak skrzynia :690: ). Z tej odpowiedzi z poprzedniej strony cyt. "skrzynka ze 200zl, wał 50, nowe sprzęgło kpl. 400zł, zamach 50zł, pedały 50zl + przekładka ze 300zł i wszystko. to nie wieloryb!" wnioskuje, że w MKIII trza się bardziej postarać.
1Bodzio - |27 Gru 2008|, 2008 20:41

Jak byś nie liczył, i co byś nie robił, to i tak najtańszym rozwiazaniem (przy obecnych cenach skrzyń automatycznych) bedzie wymiana automatu na inny, sprawny. O wiele szybciej znajdziesz i przełożysz skrzynię ASB , niż dojdziesz do ładu z autem po zamianie na manuala (chyba że potrafisz wszystko zrobić sam, bo na mechaników to bym specjalnie nie liczył, że zrobią to dobrze za pierwszym razem). Jest trochę szczegółów, o których często się zapomina, a potem- miało być bezproblemowo, a trzęsie budą. Coś co dzialało, teraz przestało itp, itd.

[ Dodano: 2008-12-27, 20:48 ]
Struna napisał/a:
do tego komplet na przeszczep i po herbacie.
:) no nie dla kazdego. Niektorym ta herbata może bardzo nie smakować. ;)
HellHound - |27 Gru 2008|, 2008 21:09

Fakt wolę do jazdy automat, ale wieczna walka z nim jest strasznie męcząca. Jeżeli jest opcja aby taka przeróbka chodziła jak powinna to można o niej pomyśleć.
Sk@tty1 - |27 Gru 2008|, 2008 21:14

1Bodzio napisał/a:
to i tak najtańszym rozwiazaniem (przy obecnych cenach skrzyń automatycznych) bedzie wymiana automatu na inny, sprawny. O wiele szybciej znajdziesz i przełożysz skrzynię ASB , niż dojdziesz do ładu z autem po zamianie na manuala

No dobra. Ale może kolega HellHound, tak samo jak ja chce przeszczepić skrzynie nie dla tego, że stara się zepsuła bo stara działa(bo nie tylko po to się takie rzeczy robi) tylko dla większej frajdy z jazdy, mniejszego spalania itd. Z reguły jak się komuś ASB zwali to jest raczej oczywiste dla każdego, że idzie po nowe ASB i zakłada.

P.S.
Struna napisał/a:
są modele z manualem więc łykasz kompa z takiego

A czy w Mk1 też trza by wymieniać kompa??

1Bodzio - |27 Gru 2008|, 2008 21:35

HellHound napisał/a:
wieczna walka z nim jest strasznie męcząca.
Wieczna walka jest wtedy, jak automat zaczyna miec już dośc, ale jak jest jeszcze nie zmeczony, to wajha na D i jazda - bez żadnej walki. :)
Sk@tty1 napisał/a:
No dobra. Ale może kolega HellHound, tak samo jak ja chce przeszczepić skrzynie nie dla tego, że stara się zepsuła bo stara działa(bo nie tylko po to się takie rzeczy robi) tylko dla większej frajdy z jazdy, mniejszego spalania itd.
:) Ja przecież nie napisałem że zamiana automata na manual jest zabroniona, czy tez niewskazana. Napisalem tylko że taka zamiana wychodzi drożej, a do tego jak ten co robi przekladkę, w ferworze pracy zapomni o paru drobiazgach, to z jednych kłopotow łatwo popaśc w drugie. ;)
ford2fast - |28 Gru 2008|, 2008 00:22

Sk@tty1 napisał/a:

A czy w Mk1 też trza by wymieniać kompa??

Ano absolutnie nie jest to konieczne :)

Sk@tty1 - |28 Gru 2008|, 2008 12:52

ford2fast napisał/a:
Ano absolutnie nie jest to konieczne :)

No to kolejna dobra wiadomość :D

Mysza - |28 Gru 2008|, 2008 13:23

Jakby co to mam tanio ;)
Srebrny - |28 Gru 2008|, 2008 19:59

Jeżeli chodzi o MKI 2DOHC, to jestem kilka tys km po wymianie na MSB.
Kierowałem sie tylko zasadą i wziąłem wszyskie części z jeżdżącego ale przeznaczonego na złom dawcy.Dlatego poszukiwania trochę trwały, by nie zwiedzać całego kraju. W tym czasie zasiliłem system kanalizacyjny kilkoma litrami ATF. Przepraszam.
Wskazówki wziąłem z naszego warsztatu :) Dziękuje :-D

HellHound - |28 Gru 2008|, 2008 21:06

Mysza napisał/a:
Jakby co to mam tanio ;)

A ja tylko przypomnę, że cały czas czekam na meila od Ciebie :) ;)

pepi - |12 Lut 2009|, 2009 19:47

Struna napisał/a:
no mnie się zdarzało i kosem mk3 też zdarza, skrzyni jakoś nie szukam
-ech nieszukam a szukałem :lol:
Struna - |12 Lut 2009|, 2009 19:57

ale czy to ma związek ? mk2 kos jakos przeżył. Ta już widocznie była mierna. Zapewne pomogła jej też ( jak się okazało przy wymianie ) wiązka skrzyni w stanie agonii.