| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
DIESEL: D, TD, TDI, - Termostat w Dieslu
arturrrr - |12 Sty 2008|, 2008 19:57 Temat postu: Termostat w Dieslu Postanowiłem wymienić termostat /profilaktycznie/ bo cos dziwnie chodził i chciałem mieć pewność. Panowie -ktorzy ujezdżają auta pochodzące z wysp () jak auto jest na wyspach nie ma problemu, ale jak nim pojedziemy do PL to sie bedzie przegrzweał..
Sie okazało, ze termostaty kupione w ASO maja rożne temp. otwarcia dla polnocnej Europy czy Niemiec albo Polski. Zimą nie ma sprawy- latem kaplica.
Proponuje sie upewnić z kąd pochodzi autko, bo kierownica nie koniecznie mowi ze auto nie jest z polnocy/ owszem na pewno nie z wysp/ ale moze byc z np.Norwegi czy Danii lub Swecji..
A najlepiej to rozbebeszyc termostat.
buku - |12 Sty 2008|, 2008 20:12
A to ciekawe.Właśnie jestem w trakcie zmiany termostatu i tak sobie poszukałem.Owszem ceny różne ale temp podają wszędzie 88>102
arturrrr - |12 Sty 2008|, 2008 22:34
u mnie siedzi od 70 stopni, a tu chcieli mi zamontować od 80- jak Ty myslisz wsadzić 88- to szykuj sie w lecie na robienie głowicy..
[ Dodano: 2008-01-12, 22:35 ]
102- to już masakra w dieslu-- 100 % sie przegrzej
Rafał A.(antek) - |13 Sty 2008|, 2008 01:06
88 to standard, czemu ma sie przegrzać?
Tomek Z - |13 Sty 2008|, 2008 08:04
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 88 to standard, czemu ma sie przegrzać? |
no właśnie nie ma się co bać, przecież przy 88 st się otworzy i do układu wpłynie chłodna ciecz z chłodnicy, silnik się ostudzi i termostat znowu się zamknie. Wszystko bangla!!
Mysza - |13 Sty 2008|, 2008 08:49
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 88 to standard, | -ale nie w dieslu
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 10:34
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | 88 to standard, czemu ma sie przegrzać? |
standard dla benzyny.
Jezeli jeszcze jezdżą jakies nieprzegrzane VMy po tym swiecie- to mają one prawdopodobnie termostaty puszczajace w niższym zakresie, albo wyciągniete, albo
zepsute w pozycji ful open .. /tak jak moj /
[ Dodano: 2008-01-13, 10:40 ]
| Tomek Z napisał/a: | | no właśnie nie ma się co bać, przecież przy 88 st się otworzy i do układu wpłynie chłodna ciecz z chłodnicy, silnik się ostudzi i |
zacznie sie studzic -ale troche juz bedzie za pozno..a potem historie niestworzone na temat: jakie te VMy sa awarjne..
slawektg - |13 Sty 2008|, 2008 10:49
Nie masz racji.diesle pracuja przy wyzszej temperaturze.jest to zwiazane miedzy innymi z tym,ze diesel generuje mniej ciepla,ze wzgledu na sprawnosc,ktora jest wyzsza niz w benzynach.silnik odprowadza mniej ciepla niz benzyna,bo wiecej zamienia na prace.ostatnio moglem sie o tym przekonac,jak przychwycila mi chlodnica no co?zdarza sie..:jechalem 20km po miescie i silnik chlodzil sie tylko przez nagrzewnice.temperatura ledwo doszla do normalnej.termostat mam tez standard i sprawny.dizle uwielbiaja obciazenie,ale musza byc gorace,bo szybko moga ulec przechlodzeniu,a tego nie lubia...pzdr
Mysza - |13 Sty 2008|, 2008 10:56
To ciekawe, dlaczego czujniki wentylatorów chlodnicy dla diesli mają również niższą temperaturę załączania?
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 11:19
| slawektg napisał/a: | | ostatnio moglem sie o tym przekonac,jak przychwycila mi chlodnica no co?zdarza sie..:jechalem 20km po miescie i silnik chlodzil sie tylko przez nagrzewnice.temperatura ledwo doszla do normalnej |
ostatnio to znaczy tej zimy domniemam..
pisalem wyzej, ze zima nie ma problemu.Gdyby to bylo lato to bylo by juz po sprawie
Jajcuś - |13 Sty 2008|, 2008 12:34
Ja mam vm 125 km i czy zima czy lato temp na wskazniku jest zawsze w poziomie wentylatory mam sprawne bo załączaja sie na czas, tylko zadbałem o jedną wazną rzecz: nalałem płyn chłodzący i nie wymieszałem go z wodą czy innym ustroistwem.
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 14:38
| Jajcuś napisał/a: | | Ja mam vm 125 km |
a sprawdziłes jaki tam siedzi termostat ? albo z kad auto pochodzi ?
slawektg - |13 Sty 2008|, 2008 15:35
| arturrrr napisał/a: |
ostatnio to znaczy tej zimy domniemam..
pisalem wyzej, ze zima nie ma problemu.Gdyby to bylo lato to bylo by juz po sprawie | Sprobuj to zrobic nawet zima benzyniakiem.
[ Dodano: 2008-01-13, 15:36 ]
Dodam,ze nie wiedzialem o sprawie,wiec nie jechalem zbyt delikatnie.
[ Dodano: 2008-01-13, 15:42 ]
| Cytat: | To ciekawe, dlaczego czujniki wentylatorów chlodnicy dla diesli mają również niższą temperaturę załączania?
_________________ | dlatego,ze jak wiesz,czujniki mierza temperature na dole chlodnicy,a wiec juz schlodzona.roznica polega na innej konstrukcji chlodnicy diesel-benzyna.roznica temperatur w chlodnicy diesla jest wieksza
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 15:48
Nie moge sie dokopac do zadnego wiarygodnego źrdła odnosnie tych termostatow w Dieslach- rozne sa zdania i termostaty na rozne regiony.
Moze ktos posiada jakąś fachową opinię to niech wstawi..
buku - |13 Sty 2008|, 2008 16:20
Nie wiem dlaczego na Skandynawie np miałby być inny zakres temperatur. No bo jeżeli tam nie jest zimniej to na pewno nie cieplej.Więc po co miałyby sie otwierać wcześniej.Coś z tym ktoś próbuje przekombinować chyba.Wiadomo nie od dziś ze optymalna temp silnika to wg cieczy chłodzącej około 90 stopni te 88 do 102 to jak dla mojej wiedzy jest początek otwarcia i całkowite otwarcie czyli już przy 88 stopniach zaczyna wchodzić w grę duży obieg a powyżej 102 stopnie termostat ma całkowite otwarcie żeby nie blokować przepływu przez układ w ekstremalnych wysokich temperaturach ....bo ja wiem np. Majorka korek taxi...ale to tez nie jest dobry przykład bo na południu Hiszpanii wymontowuje termostaty wogule.
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 16:47
| buku napisał/a: | | Nie wiem dlaczego na Skandynawie np miałby być inny zakres temperatur. No bo jeżeli tam nie jest zimniej to na pewno nie cieplej.Więc po co miałyby sie otwierać wcześniej |
Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku/
buku - |13 Sty 2008|, 2008 17:43
| arturrrr napisał/a: | | Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku/ |
Miałem okazję być kilka miesięcy letnich w Szwecji i stwierdzam ze 25 do 30 stopni jest wcale normalnym zjawiskiem I dlatego nie wiem czy jest jakiś może jeszcze podział na Szwecję północną i południową ??? Bez przesady toż to nie Alaska.Napisałem | Cytat: | | Nie wiem dlaczego na Skandynawie np miałby być inny zakres temperatur. No bo jeżeli tam nie jest zimniej to na pewno nie cieplej.Więc po co miałyby sie otwierać wcześniej | Ale to był taki skrót ...rozwijając go można by napisać ze na południu Szwecji/Dani klimat jest w zasadzie identyczny jak w Polsce.
Tlukas - |13 Sty 2008|, 2008 18:33
Akurat w vm`ce to fabrycznie siedzi termostat o temp. otwarcia 80stopni. 88 stopni to mają benzyniaki. Do dieselka można spotkać termostaty o temp. otwarcia od 79 do 82 stopni.
arturrrr - |13 Sty 2008|, 2008 18:49
a jakie mogą byc skutki niedogrzania silnika, np. jazda bez termostatu/ po za wiekszym spalaniem/ ??
Jajcuś - |13 Sty 2008|, 2008 21:47
| Cytat: | | a sprawdziłes jaki tam siedzi termostat ? albo z kad auto pochodzi ? |
Auto rok temu było sprowadzone do polski z niemiec z dorverden, ale termostatu nigdy nie wyjmowałem, podpinałem tylko kompa i mechanik sprawdził i powiedział ze sie dobrze otwiera termostat.
magmart - |19 Sty 2008|, 2008 22:11
No więc na bazie moich obserwacji i postów w niniejszym temacie, npiszę tak: Byłem kiedyś posiadaczem samochodu jak w moim podpisie Renalulta, z włoskich regionów chyba. W zasadzie daiałało wszystko poprawnie i nie było problemów. Grzanie chłodzenie - wszystko się sprawdzało, aczkolwiek różnice były widoczne. Poprostu latem np: było chłodniej w aucie, ale zimą masacra. Jak tylna szyba zachodziła lodem przy pierwszych mrozach tak do wiosny lód trzymał, nieważne coby robić.
Bazując na tych doświadczeniach, a mimo braku znajomości konstrukcji VM w różnych wersjach klimatycznych, zaryzykuje stwierdzenie, że całkiem możliwe jest to, iż samochód mógł być różnie wyposażany na różne strefy klimatyczne. Różnice mogą dotyczyć różnic w termostatcie, oraz innych elementó mających wpływ na wymianę teperatury. Przy okazji temperatura otwarcia termostatu nie jest równa temperaturz pracy silnika. Wykorzystując zjawisko "szybkowaru" silniki samochodowe korzystają z cieczy chłodzącej o temperaaturze 110 szt. C
Istotnie, jest wysoce prawdopodobne, że całość jednostki napędowej posiada błędy obliczeniowe, lub przewidziane jaest na niższe temperatury.
Diesel z zasady działania do sprawniejszej pracy potrzebuje wyższej temperatury niż silnik benzynowy. Niedogżanie silnika to głównie niższa sprawnoiść (więc niższa moc, większe spalanie).
Pomijając wyjowanie termostatów i całą posotałą zabawę, przed letnim sezonem w układzie chłodzenia należałoby sprawdzić czy poprostu wszystko działa.
szkoda by powtarzać tematów wcześniej poruszanych, ale:
- sprawdzić na chłodnicy włączniki wentylatorów. czy działają 2 stopnie.
- sprawdzić termostat czy się otwiera
- sprawdzić ogólny stopień sprawności układu chłodzenia, czy przewody są drożne itd
- czy przewody są szczelne, układ pracuje powyżej 110 st C więc ciśnienie w układzie jest wyższe, rozszczelnienie układu doprowadza że ciecz się gotuje przy 100 C (np. luźna opaska, popsuty korek itd).
Na marginesie w moim jakiś debil źle podłączył kostke przy bezpiecznikach (bezpieczniki po prawej stronie) i 2 stopień chłodzenia nie działał. Jest tylko jedna możliwość zamiany kostki ...i ktoś to zrobił
arturrrr - |19 Sty 2008|, 2008 23:31
| magmart napisał/a: | | No więc na bazie moich obserwacji |
To ma sens, mam podobne spostrzeżenia.
slawektg - |19 Sty 2008|, 2008 23:58
| arturrrr napisał/a: | | To ma sens, mam podobne spostrzeżenia. | mianowicie jakie?zeby wyciagac termostat na lato?to co napisal Magmart to kwintesencja obslugi silnika i nie tylko diesla.pomijajac fakt,ze diesel lubi goraco,wszystko musi byc sprawne.termostat tez i musi tam byc.uwazam,ze jak juz ktos ma taki silnik,ze musi jezdzic bez termostatu,to pomoze to jak umarlemu kadzidlo.sam eksploatowalem swojego w upalach na poludniu europy zarowno na autostradach jak i w korkach,i pomimo termostatu,nie chcial sie przegrzac -złosliwiec.a probowalem....
magmart - |20 Sty 2008|, 2008 08:03
| slawektg napisał/a: | | wszystko musi byc sprawne.termostat tez | Tak powinno być, aczkolwiek kiedyś jezdziłem dieslem bez termostatu i latem było OK, trochę później się dogrzewał, natomiast jesienią załorzyłem termostat spowrotem, silnika nie szło dogrzać.
A żeby zakończyć temat, zapraszam na stronę http://www.autoteile-shopping.de/ itam w częściach/układ chłodzenia do mojego scorpio są 3 termostaty !!temp otwarcia kolejno 80C ; 82C ; 88C.
Więc producent przewidział różne termostaty!
A mimo wszystko zapraszam przed grzebaniem do sprawdzenia sprawności całego układu chłodzącego.
arturrrr - |20 Sty 2008|, 2008 12:20
| slawektg napisał/a: | | zeby wyciagac termostat na lato? |
Wyciagnać termostat na lato, ma sens gdy ma sie auto z wersji klimatycznej na skandynawie a exploatuje sie go na poludniu europy..
Poczytaj temat od poczatku to bedziesz wiedzial w jakim kontexcie sie tu wypowiadamy...
a auta ktore byly sprzedawane na Polske czy Niemcy i tam też sa exploatowane to w ich przypadku wymiana termostatu jest nie potrzebna i nie ma problemu.
slawektg - |20 Sty 2008|, 2008 21:26
| arturrrr napisał/a: | | Na polnoc Europy otwieraja sie pozniej/ poczytaj od poczatku |
| buku napisał/a: | | Miałem okazję być kilka miesięcy letnich w Szwecji i stwierdzam ze 25 do 30 stopni jest wcale normalnym zjawiskiem I dlatego nie wiem czy jest jakiś może jeszcze podział na Szwecję północną i południową ??? Bez przesady toż to nie Alaska |
| buku napisał/a: | | Ale to był taki skrót ...rozwijając go można by napisać ze na południu Szwecji/Dani klimat jest w zasadzie identyczny jak w Polsce. | Co Ty z tym "czytaniem od poczatku"?czytam wszystkie dieslowskie tematy od poczatku.nie musisz mi przypominac w jakim kontekscie sie wypowiadamy.uwazam,ze Twoja teoria jest troche za daleko idaca i tyle.zgodzilbym sie na Szwecja-Egipt,albo Hiszpania-islandia,co do Niemcy-szwecja-polska,anglia-bez znaczenia.to moje zdanie.Ale szacunek za dociekliwosc.pzdr
magmart - |20 Sty 2008|, 2008 21:58
| slawektg napisał/a: | | zgodzilbym sie na Szwecja-Egipt,albo Hiszpania-islandia,co do Niemcy-szwecja-polska,anglia-bez znaczenia | Wydaje mi się, że nie do końca kolega ma rację, aczkolwiek ją ma. Przemysł samochodowy to poprostu biznes i nikt nie będzie robił innego termostatu na polskę północną i polskę południową. Jednakże istotne różnice klimatyczne mogą wymóc różnice w konstrukcji pojazdów pod względem układu chłodzenia.Nie chodzi tu o sam termostat. Prawdopodobnie też możliwośc importu/eksportu między sąsiednimi krajami też ma znaczenie co zostanie zamontowane w samochodzie. Teraz graice sie porypały i obecnie wchodzące marki na rynek, prawdopodobnie będą bardziej uniwersalne.
Wróćmy jednak do naszych skorpionów i lat ... czyli czasó gdzie nie wynaleziono czasu ...
Różnica klimatyczna dla szecji i polski jest istotna. ANleży brać pod uwagę, że w tamtych czasach przeciętny szwed prawdopodobniej częściej śmigał w kierunku Finlandi niż odwiedzał polskę. Samochody szwedzkie swojego czasu miały nawet fabrycznie montowane grzałki elektryczne na 220V, do odpalania samochodów zimą. Osobiście widziałem takie rozwiązanie w fordzie tranzicie przytarganym do PL, rocznik (no ten okrągły jeszcze z wysuniętym ryjkiem).
Wniosek - producenci widzą różnice klimatyczne, bliżej niż nam się wydaje.
A tak wogóle to nam sie klimat tak popierdyczył, że chyba faktycznie trzeba by ciepłoklimatyczne trmostaty pozakładać
arturrrr - |20 Sty 2008|, 2008 22:13
| magmart napisał/a: | | A tak wogóle to nam sie klimat tak popierdyczył, że chyba faktycznie trzeba by ciepłoklimatyczne trmostaty pozakładać |
Wiercą ludzie otworki w termostatach, albo zakladaja nieorginalne na mniejsza temp. otwarcia, wyciagaja , itp..
A wszystko dla tego , ze skorpiaki wedruja i nie wiadomo z kad do kad taki trafil.
Chodzi zasadniczo jak niedopuscic do przegzania ..
Tlukas - |21 Sty 2008|, 2008 00:14
Właśnie posłałem maila do mojego wójka w Szwecji, dokładnie w Malmö. Przejdzie sie chłopina do serwisu i zobaczymy co sie dowie o tych termostatach bo sam jestem ciekaw. Jak mi odpisze to dam znać:)
jakinos - |21 Sty 2008|, 2008 17:36
Witam.Ciekawe rzeczy tu piszecie panowie. Ja jazdze po Grecji od 2.5 roku. Nie zauważyłem żeby moja Skorupka się przegrzewała. W tym roku był tydzien z temperaturą od 45 do 48 w cieniu. Nikomu chyba nie musze mówic co to za gorąc. Skorupke sprowadziłem z Niemiec. W zasadzie powinien sie grzac. Ale dmuchając na zimno te termostaty normalnie są w orginale na różne temperatury? Może sobie kupie taki który się otwiera wczesniej.
arturrrr - |21 Sty 2008|, 2008 19:25
| Tlukas napisał/a: | | Właśnie posłałem maila do mojego wójka w Szwecji |
Bedzie wiadomo u zrodła..ale dobrze by było aby też rocznikami sie zapytał, dla tych do 95 i powyżej, żeby każdy znalazł odpowiedż do swojego klekota
Tlukas - |30 Sty 2008|, 2008 16:48
Troche to trwało, ale w końcu mam odpowiedź od wójka. W katalogu w Fordzie mają oryginalne termostaty na 80 stopni zarówno do 115 jaki i 125 konnej vm`ki. Jest też zamiennik, ale wójek zapomniał jakiej firmy i ten ma na 82 stopnie otwarcia. Co ciekawe po przeliczeniu u nich taki temostat do vm`ki kosztuje prawie 150zł!! Nie pamiętam już dokładnie ale ja płaciłem w sklepie coś koło 50zł chyba, więc niezła różnica wychodzi.
arturrrr - |30 Sty 2008|, 2008 19:34
wiec te VMy co maja inne termostaty -to sa one nieorginalne, ale mysle ze termostat o temp otwarcia 76 do majacych tendencje przegzania motorow byl by wskazany...zwlaszcza na lato
magmart - |30 Sty 2008|, 2008 22:30
Termostat, srodek chłodzący TRISCAN 8620 5188 Temperatura otwarcia 88 °c
http://www.carparts-cat.c...8&VID=540521272
chyba że mają błąd w katalogu
Tlukas - |31 Sty 2008|, 2008 12:16
Widziałem to już wcześniej. Zauważ że tylko TRISCAN ma w ofercie termostat na 88stopni czyli taki jak do benzynówek. Moim zdaniem to pomyłka w katalogu, ale przecież nikt nikomu nie zabrania włożenia takiego do vm`ki. Wkońcu używanych głowic jest jeszcze pare na rynku sam mam jeszcze z jedną w piwnicy
|
|