Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Tłumiki

Luke - |15 Gru 2007|, 2007 17:20
Temat postu: Tłumiki
Jakiś czas temu pytałem się na forum czy da się założyć do mojego układ od MK1 tego bez katów, odpowiedzi jakie otrzymałem to takie, że np: najprawdopodobniej nie będzie pasował z resztą, jest całkiem inny itp.
Dzisiaj właśnie to robiłem i założyłem dwa tłumiki właśnie od MK1 bez katów, tam gdzie u mnie były katy teraz są dwa małe tłumiki i co najważniejsze wszystko pasowało z 2-rurką bez żadnych przeróbek :) chodzi super cichutko :P

jak ktoś byłby zainteresowany to:
- tłumik środkowy ( dwa małe i jeden duży tłumik w jednym) - 500zł
- końcowy 200zł
Obydwa firmy TESH chciałem BOSALA ale nie mieli tego środkowego

Ujek - |13 Sty 2008|, 2008 16:40

a nie muli ci teraz ? ja na allegro dosc tanio widzialem takie cos z malutimi tlumikami i mam zamiar tez wymienic a to jedyna opcja bo katalizatorow nei kupie ze wzgledu na cene i trudnodostepnosc wiec z allegro w sumie okolo 300zl za komplet srodek+tyl okolo licze
Luke - |13 Sty 2008|, 2008 17:33

Ujek napisał/a:
a nie muli ci teraz ?

a dla czego ma mulić, te dwa małe tłumiki to przelotówki, nie mają wpływu na opór. Jeżeli będziesz kupował przez internet to zwróć uwagę na wygięcie tego środkowego, długiego tłumika, coś podobnego idzie do 2.0 OHC tylko, że tam wydech jest po drugiej stronie (tzn. odwrotnie kolektory) i tłumik wydaje się prosty.

Zysio - |13 Sty 2008|, 2008 17:41

Czyli wniosek z tego taki, że dwururka od wersji z katem różni się od tej bez kata jedynie otworem na lambdę.
Luke - |13 Sty 2008|, 2008 17:47

Zysio nie do końca, a wyglądu 2-rurki są całkiem inne, jak kupowałem tłumiki to sprzedawca mówił, że nie będzie pasować, ale po założeniu okazało się, że same mocowanie obydwu 2-rurek jest w tym samym miejscu, dlatego pasuje :) po prostu prowadzenie jest inne ale wymiary zewnętrzne są identyczne jak ich rozmieszczenie :) no i wsio gra :P
Ujek - |13 Sty 2008|, 2008 17:56

http://www.tlumikisamocho...8252-p-916.html cos takiego z prosta rura ma byc ino 2 male tlumiki ? (ten z dwoma widzialem na allegro niedawno ale akurat nie ma) jest jakis inny ale powyginany jak paragraf
http://moto.allegro.pl/it...we_tlumiki.html
wiec ktory ten pierwszy tylko male x2 ?

Luke - |13 Sty 2008|, 2008 18:16

Ujek ten drugi z Allegro to na bank do OHC zauważ, że zaczyna się po prawej stronie tak jak tłumik środkowy a do DOHC zaczyna się po przeciwnej, do tej pierwszej fotki nie jestem pewny tak to zrobili, że może być tak i tak :) ale mam pewność co do tego: http://www.catalogue.bosa...model=Scorpio+I a dokładnie to piąty schemat (od góry) ten do DOHC '89-'92 aha... i nie sugeruj się dwoma tłumikami środkowumi to tylko BOSAL, TESH i MOTORCRAFT tak mają te tańsze mają w tym miejscu jeden tłumik
Ujek - |13 Sty 2008|, 2008 20:45

no to wlasnei ten 5 od ogry ostatnio widzialem z dwoma malymi na allegro ale nie dam glowy zeby byly tak po skosie od siebie czy nie byly razem prosto jak byly tak krzywo to napewno przy najblizszej okazji wezme i przy okazji koncowy wymienie bo mi akurat poszlo laczenie i mam na obejmie :)))))
Luke - |14 Sty 2008|, 2008 00:25

Ważne żeby były do DOHC w reszta to pikuś, pasować na pewno będą. Ja mam autko z 94r a założyłem układ, który niby pasuje do 90r, według katalogu :)
Ujek - |14 Sty 2008|, 2008 00:57

no to fajnie :)
Ujek - |28 Sty 2008|, 2008 11:22

http://moto.allegro.pl/it..._89_92_2_0.html znalazlem to jest ten ??
Struna - |28 Sty 2008|, 2008 11:45

jakis dziwny ten wydech.
Zysio - |28 Sty 2008|, 2008 11:50

Jaki dziwny? Normalny, jak do DOHCa bez katów :)
Struna - |28 Sty 2008|, 2008 11:51

Zysio napisał/a:
Normalny, jak do DOHCa bez katów :)
no właśnie, bez katów.
Zysio - |28 Sty 2008|, 2008 11:54

Skoro Luke założył, i pasuje, to ten wydech rozwiązuje wszelkie dylematy z cyklu może strumienica, może przelot, a może w ogóle rura? ;)

Ja sam nosiłem się z zamiarem zakupu tegoż i montażu, ale tak naprawdę po obdzwonieniu kilku osób nikt na 100% nie potwierdził że będzie pasować, więc zrezygnowałem.

Ale teraz będzie wiadomo na przyszłość.

Struna - |28 Sty 2008|, 2008 11:55

Zysio napisał/a:
Skoro Luke założył, i pasuje, to ten wydech rozwiązuje wszelkie dylematy z cyklu może strumienica, może przelot, a może w ogóle rura? ;)
ja w wypadku rezygnacji z kat-ów nie miałbym tego typu dylematów :)
Ujek - |28 Sty 2008|, 2008 16:16

po co dylemat jesli jest rozwiazanie prawie fabryczne :P i o wiele tansze kolega luke jezdzi wiec raczej ok
Luke - |28 Sty 2008|, 2008 16:16

Struna napisał/a:
ja w wypadku rezygnacji z kat-ów nie miałbym tego typu dylematów :)

ale ja i tak musiałem wymienić cały układ od początku do końca, łącznie z uszczelkami pod kolektorem :)

aha... i tak na przyszłość jeśli chodzi o firmę TESCH to lepiej dołożyć i kupić Bosala jest niewielka różnica w cenie a jakoś dużo lepsza, chodzi mi o spawy, łączenia itp Teraz sam żałuje, że nie wziąłem Bosala :/

Luke - |28 Sty 2008|, 2008 16:30

Ujek jeśli chodzi o ten tłumik co pokazałeś to jest właśnie taki jak ja mam i super cena, w ASO chcą za niego 700 czy nawet 800zł :P
Ujek - |28 Sty 2008|, 2008 17:13

no a kolo pisze ze to motorcraft wiec pewnie jakosc dobra, jeszcze tylko znajde koncowy najlepiej od tego samego goscia i wezme sobie :)
Luke - |28 Sty 2008|, 2008 17:20

Ujek napisał/a:
tylko znajde koncowy najlepiej od tego samego goscia i wezme sobie :)

tylko zamawiaj do sedana albo HB, różnią się długością końcowej rurki :)

patrykg - |28 Sty 2008|, 2008 19:10

Zysio napisał/a:

Ja sam nosiłem się z zamiarem zakupu tegoż i montażu, ale tak naprawdę po obdzwonieniu kilku osób nikt na 100% nie potwierdził że będzie pasować, więc zrezygnowałem.

Ale teraz będzie wiadomo na przyszłość.

ja poprostu zostawiłem fabryczne "obudowy" o katów a cały środek wybebeszyłem i wszystko bangla i jest fajnie. ostatnio wyrwałem ostatni tłumik (zaryłem na przejeździe kolejowym załadowaną dupe miałem) zawisł mi na wieszaku gumowym i moje scorpio zrobiło się jakieś głośne ale napewno nie zrobiło się mniej mulaste różnicy poza dźwiękiem nie ma. ja jeszcze będe wycinał pierwszy tłumik i na koniec wstawiony będzie tylko mugen z wkładką więc będzie pewnie głośno odezwe się jak zrobie i zdam relacje

Ujek - |28 Sty 2008|, 2008 20:51

Luke i chyba roznia sie tez tym ze do hb wlot ma na srodku a sedan ma troche z boku bo u mnie cos tak blisko opony jest rura :/
Luke - |29 Sty 2008|, 2008 07:11

Ujek raczej nie, bo mi sprzedali przez pomyłkę od sedana a chciałem do HB i różnica była tylko w długości a co do otworu w zderzaku to pasowało bez problemu. Może masz teraz założone jakieś byle jakie podróbki i ich wykonanie zostawia wiele do życzenia :)
Ujek - |29 Sty 2008|, 2008 16:28

podrobka to raczej nei jest bo mi przerdzewialo laczenie pomeidzy srodkiem a koncowka wiec ten tumik raczej jest od nowosci, ale takei dizwne wrazenie mam ze 3 cm od opony to troche malo
Struna - |29 Sty 2008|, 2008 16:31

Cytat:
ale takei dizwne wrazenie mam ze 3 cm od opony to troche malo
może masz skrzywiony uchwyt.

Cytat:

wiec ten tumik raczej jest od nowosci

sprawdź, jak oryginał to będzie logo FORD na nim.

Ujek - |29 Sty 2008|, 2008 19:24

wydaje mi sie ze bylo logo jak malowalem srebrzanka to obilo mi sie o oczy ale glowy nie dam hmm
Slawek - |19 Maj 2009|, 2009 10:48

Mordowałem się z katalizatorami .Kupiłem wersje środkowego tłumika tą opisywaną wrzystko pasuje tylko trzeba inaczej przykręcić masę do rury wydechowej.Polecam to rozwiązanie.pozdrawiam.
Aro - |21 Lip 2009|, 2009 11:00

Odkopię troche temat.
Oglądam takie coś
http://webautoservice.pl/.../szczegoly.html
a chodzi mi o środek i końcowy.
Czy może ktoś z naszych montował u siebie wydech FERROZ?
Pytam bo bosal z montażem to wydatek 800,00 :( a tu wyjdzie z 300,00

[ Dodano: |21 Lip 2009|, o 18:45 ]
Zresztą nie ważne, już zamówiłem.
Jak przywiozą - sam odpowiem :)

ford2fast - |21 Lip 2009|, 2009 20:54

Ciekaw jestem czy wytrzymają dłużej niż rok :)
Aro - |21 Lip 2009|, 2009 21:37

ford2fast napisał/a:
Ciekaw jestem czy wytrzymają dłużej niż rok

To tak jak ja :) ale popróbuję.

Micro - |21 Lip 2009|, 2009 22:12

ja bylem w sklepie jakies 2-3 tyg temu pytalem o tlumiki do Misia (wiem OHC ale mimo wszystko)
gosc mial w katalogu normalnie papierowym do mojego MK1 bez katow
co wiecej, za calosc wyszlo 190zl (wiadomo ze nie MC ale mowil solidne, bo bierze to z ASO sam tylko taniej niz u nich bo bierze wiecej czy cos) to za srodkowy wyszlo 80zl a za koncowy 110, nowki

co do pasowania ich do samochodu nie mam watpliwosci, do OHC EFi 88 HB konkretnie w katalogu bylo sam widzialem
zastanawiam sie tylko dlaczego niby ma to nie chodzic dlugo? Prawde mowiac z nie wiem jakimi katalizatorami tez strach troche jezdzic, a mialem nadzieje ze przestanie buczec tak okrótnie niskim tonem.. moze to dla innych fajne, ale mnie meczy jakos, wole cisze.. o ile to nieosagalne calkowicie, to mialem nadzieje ze tlumiki nowe cos poradza na to
a teraz mam watpliwosci czy wogole to dotykac :/

Vikinger - |29 Lip 2009|, 2009 09:25

A ja się podepnę i spytam czy tłumiki do wieloryba takiego jak ja mam, różnią się czymś od starszych scorpio?
marcys - |29 Lip 2009|, 2009 10:02

Micro napisał/a:
do OHC EFi 88 HB konkretnie w katalogu bylo sam widzialem

a jaki problem tez kupowalem ze 3 lata temu wstecz pierwszy i drugi byl chyba w zestawie. chodzilo to naprawde fajnie. w zeszlym roku tez calosc wymienilem na polmostrów i jest pieknie. nowy to nowy.

Aro - |29 Lip 2009|, 2009 10:17

Moje wczoraj założone, spasowane dobrze, macher mówił, że coś lżejsze od innych ale ja nie wiem. Ile wytrzymają, się okaże :)
marcys - |29 Lip 2009|, 2009 10:25

sa lekkie bo malo materialu dali ;) ale co tam ja ponad 2 lata jezdzilem na polmostrowie zamontawanym pare lat wczesniej. za 100 nie mozna wymagac 15 letniej trwalosci.
Micro - |29 Lip 2009|, 2009 18:18

Aro napisał/a:
Moje wczoraj założone, spasowane dobrze, macher mówił, że coś lżejsze od innych ale ja nie wiem. Ile wytrzymają, się okaże :)

a cichsze to chociaż odrobinę?

Aro - |29 Lip 2009|, 2009 18:45

Micro, Dla mnie pasuje, całkiem fajnie sie zrobiło.
Nie pamietam jak brzmi nowy oryginał :P więc nie mam porównania.

Micro - |29 Lip 2009|, 2009 18:53

no mój jest przypuszczalnie 20-letni, pytam bo mam po dziurki w nosie tego potwornego dudnienia w środku (taki bas bardzo niski) pomiędzy 1300-2000 rpm.. dźwięk ogólnie jest fajny ale na dłuższą metę (np. w trasie) aż boli od tego głowa.
Nie wiem jaki był Twój, ale jedni zakładają sobie strumienice, bo powiedzmy lubią łomot, a mi on przeszkadza, więc albo będę go kręcił wysoko od razu i później zmieniał biegi, albo właśnie jeśli to coś daje to wymienię całość.

Aro - |29 Lip 2009|, 2009 21:04

U mnie środek był podobno nie najgorszy, ale końcowy calkiem pusty i ostatnio odpadła rura wydechowa.
Mam wydmuchany katalizator (tak stwierdził fachman), ale to już inny rodzaj wydatków na razie :D

ford2fast - |29 Lip 2009|, 2009 23:40

Vikinger napisał/a:
A ja się podepnę i spytam czy tłumiki do wieloryba takiego jak ja mam, różnią się czymś od starszych scorpio?
Różnią się wszystkim :)
tomicobra - |30 Lip 2009|, 2009 06:31

ja tez niebawem bede probowal tego z ostrowa srodkowego do wieloryba.

Zobaczymy jak to dlugo bedzie cale.

Oryginalny wytrzymal jakies 12-13 lat , teraz juz wypalony rowno.

Struna - |30 Lip 2009|, 2009 15:13

Micro napisał/a:
jedni zakładają sobie strumienice, bo powiedzmy lubią łomot,
akurat strumienica ma niewiele wspólnego z łomotem.
Micro - |30 Lip 2009|, 2009 19:24

powiedzmy ze poprawia ten dźwięk, mnie to nie rusza wiec nic w tym nie słyszę (wydechowi audiofile pewnie by Cie teraz ukamienowali)
Struna - |30 Lip 2009|, 2009 19:31

Micro napisał/a:
wydechowi audiofile
chyba debile :) sorry ale strumienica to ma nieco inne zadanie, choć stosowana jest najczęściej totalnie bez pomyślunku i potrzeby oraz montowana w zupełnie niewłaściwym miejscu.
Micro - |30 Lip 2009|, 2009 22:00

wiesz, rownie dobrze mozesz uzyc do tego gwozdzia, tu dziurke, tam dziurke i jestes tjuningowiec - taki "zabieg" tez ma "efekty dzwiekowe" dosyc ciekawe..

mniejsza z tym, mnie halas z wydechu denerwuje, o ile z rury jest cicho to w aucie jest łomot, nie mam pomyslu troche jak sie tego pozbyc

Jankes - |30 Lip 2009|, 2009 22:08

jeśli wydech masz szczelny a coś tłucze, to na kanał i sprawdź co, a dwa to scorpiak nigdy nie był jakoś strasznie wyciszony.
Micro - |30 Lip 2009|, 2009 22:11

wiesz co, to nie jest tłuczenie, raczej dudnienie jakby basem z solidnego głośnika, czysty dźwięk
na pewno katy są do wywalenia, to na bank
ale w skorupie hexx jest dokładnie ten sam "pogłos", więc on pewnie po prostu tak ma
zastanawiam się co z tym zrobić, bo jak np. Octavia to on nigdy nie będzie chodził ;P nie te lata, nie oszukujmy się

Struna - |30 Lip 2009|, 2009 22:42

moje stare mk1 2.9 to mruczało tak cicho i subtelnie że można było zasypiać przy tym dźwięku.
pablo19 - |31 Lip 2009|, 2009 07:57

Micro napisał/a:
wiesz, rownie dobrze mozesz uzyc do tego gwozdzia, tu dziurke, tam dziurke i jestes tjuningowiec - taki "zabieg" tez ma "efekty dzwiekowe" dosyc ciekawe..
...

To mało profesjonalny tjunink, kol. w Poldku chcąc mieć potfora, zszedł do kanały z wiertarką i zrobił 13 dziur w końcowym od spodu :D , po 3 miesiącach tłumik wypadł :D

Micro - |31 Lip 2009|, 2009 08:54

pablo19 napisał/a:
To mało profesjonalny tjunink, kol. w Poldku chcąc mieć potfora, zszedł do kanały z wiertarką i zrobił 13 dziur w końcowym od spodu :D , po 3 miesiącach tłumik wypadł :D
ale pol miasta go slyszalo ;P
kurde, naprawde nie mam pomyslu co z tym zrobic
w oczatym jest duuuzo ciszej, nie wiem jak w mk2 (zakladajac ze bez agro-tuningu)

pablo19 - |31 Lip 2009|, 2009 09:03

Micro napisał/a:
...
w oczatym jest duuuzo ciszej, nie wiem jak w mk2 (zakladajac ze bez agro-tuningu)

Mają sprawny wydech z np. sprawnymi katami (na przykładzie 2.9, bo tu są 2) MKI jest b.cichy. Mój jak do mnie przyjechał, miał cały wymieniony (za zachodnią granicą) na nowiutki to była bajka.

Micro - |31 Lip 2009|, 2009 10:17

no u mnie też 2 katy są, ale pamiętają fabrykę, może faktycznie czas je wywalić..
zastąpić rurą? czy lepiej zamienić je na nowe?

pablo19 - |31 Lip 2009|, 2009 10:54

Ja mam teraz puste puszki po nich :)
Struna - |31 Lip 2009|, 2009 11:00

Micro napisał/a:
zastąpić rurą? czy lepiej zamienić je na nowe?
wsadź sobie tłumiczki przelotowe, zawsze to coś wyciszy bardziej. Mi tak jedno mk1 buczało niemiłosiernie jak nie miało środkowego tłumika. Owszem sound fajny, ale po kilkudziesięciu km to łeb napierdziela. Wstawiłem tłumik i po sprawie - elegancko mruczało.
Micro - |31 Lip 2009|, 2009 11:54

Struna napisał/a:
Owszem sound fajny, ale po kilkudziesięciu km to łeb napierdziela.
o to to to dokładnie..
zapytam dzisiaj w sklepie jak to kosztuje i czy jeszcze da się to dostać :twisted:

Struna - |31 Lip 2009|, 2009 12:08

pełno tego w zamiennikach.
Micro - |31 Lip 2009|, 2009 12:32

hmm, a coś godnego polecenia od znawcy tematu? Bo na tym to się akurat znam jak kura na pieprzu
Struna - |31 Lip 2009|, 2009 12:49

ja nie jestem wybredny, jadę do tłumikarza sprawdzonego i mówię prosze zrobić żeby było dobrze. Gość daje to co używa i git.
fotoretter - |6 Maj 2011|, 2011 21:57

sory za odkopy

w mojm scorpionku katy sa czerwone od rdzy ale wmiare (chyba) zdrowe, testu śrubokrętem powinny przejść, ale silnik słabnie
daje mocno w pedał zdycha(na benie deczko lepiej, ), delikatnie jedzie(swiece kable ok), w sumie pewnie katy juz zapchane, tłumik zrobił sie ostatnio głośniejszy
sie zastanawiam czy katy sa juz do kitu, z tego co wiem maja przejechane przynajmniej 50kkm

co zrobic kawałęk solidnej rury mam, powiginac moge, pospawać też, ale dudnienia to nie wiem czy zniose...

edit
jak sprawdzić po zdjęciu katów czy sa już zapchane, do wymiany(do wybebeszenia)??

pablo19 - |6 Maj 2011|, 2011 23:38

Lepiej to zdiagnozuj zawczasu żeby ci np. uszczelki na wydechu nie dmuchnęło.
fotoretter - |6 Maj 2011|, 2011 23:43

miedzy katami a tłumikiem juz poszła, znaczy sie sypałą po dotknięciu, jutro pewnie zdejmuje wydech by obadac te katy

tylko własnie jak duża jest różnica z założonymi katami a tłumikami przelotowymi a zwykła rurą?? tak na dłuszą mete, jak to z akustyką tego, da sie latać i nie mieć bulu głowy??

pablo19 - |6 Maj 2011|, 2011 23:48

W fałce nic nie boli :)
fotoretter - |7 Maj 2011|, 2011 00:02

ok, dzieki Pablo19, jak tam inni??

edit
katy puste, nic nie wspawywałęm
pytanie do tych co zagladali do obu lub drugiego, co mieliście tam??
w 1 jest siatka a w 2 proszek ???

narazie głosniej bo musze normalną uszczelke wstawić pomiedzy katy a tłumiki, tą co mam nie pasuje idealnie

pablo19 - |9 Maj 2011|, 2011 11:47

fotoretter napisał/a:
...
edit

...

W obu powinien być wkład co to lubi się kruszyć i stąd masz proszek :) Jak pierwszy się zaczyna kruszyć to lubi sobie zatkać dziurki w drugim i afto jest stopniowo duszone aż do zgonu :) , czasem uszczelka pod kolektorem wylotowym zostanie dmuchnięta i takie tam inne.

fotoretter - |9 Maj 2011|, 2011 12:08

pablo19 napisał/a:
fotoretter napisał/a:
...
edit

...

W oby powinien być wkład co to lubi się kruszyć i stąd masz proszek :) Jak pierwszy się zaczyna kruszyć to lubi sobie zatkać dziurki w drugim i afto jest stopniowo duszone aż do zgonu :) , czasem uszczelka pod kolektorem wylotowym zostanie dmuchnięta i takie tam inne.

no cos ostanio koło kolektora głośniej, dwóćh mechaników mowi ze to uszczelka albo kolektorem, albo pekniety kolektor

co do kata u mnie w 1 był siatka peknieta w puł w poprzek, a w 2 było PUSTO, puszka jest mniejsza dlatego sie pytałęm co tam było? czyżby proszek tak jak w tych nowych??

katy nie było rozbierane wczesniej, ten wkład chyba musiał niedawno peknąc bo nie dawno sie zrobiło głosniej, i od jakiego czasu sie dusił, teraz tez sie dusi:/

wieloryb - |10 Maj 2011|, 2011 13:56

fotoretter'ze, zacznij pisać poprawną polszczyzną (zjadasz ogonki, zamieniasz litery, brak kropek w ż i takie tam) , bo ciężko to czytać.