Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

DIESEL: D, TD, TDI, - Pytanko o rozrząd

k0al4 - |18 Sie 2007|, 2007 11:25
Temat postu: Pytanko o rozrząd
Jak jest w tym silniku 94 przejściówka 2,5 TD i oczaty 97 2,5Tdi Mają te same silniki niczym sie nie rózniace tyle ze w moim jest klimka.

nigdzie sie nie moge doczytac jest tam pasek rozrządu czy łancuszek?
I jak jest z jego wymianami.

lukaszek77 - |18 Sie 2007|, 2007 12:11

Jak jest to VM... a raczej tak, to rozrząd jest na kołach zębatych... Pasek w VM był tylko w silnikach Chryslera, bodajże 96 - 98 i szybko się z tego wycofali bo się urywały paski po śmiesznych przebiegach.
Pozdrawiam.

dzikowaty - |18 Sie 2007|, 2007 21:56

witam
prawde kolega lukaszek pisze
sam osobiście przewalałem 2 razy silnik w voyagerze bo sie uwalił paseka a na zegarze miał 56 tys hehe
lepsze są te na kołach bo niby sie nie urywają co nie zmienia faktu że cała konstrukcja silnika jest conajmnie archaicznie dziwna a jedyna pocieszenie to to że jakąś mocą jednak dysponuje bo raz próbowałem alfe 155 2.5 td z A6 2.5 tdi to musze powiedzieć że kolega w audi mocno sie zdziwił :690:

Tlukas - |18 Sie 2007|, 2007 22:42
Temat postu: Re: Pytanko o rozrząd
k0al4 napisał/a:
Jak jest w tym silniku 94 przejściówka 2,5 TD i oczaty 97 2,5Tdi Mają te same silniki niczym sie nie rózniace tyle ze w moim jest klimka.

nigdzie sie nie moge doczytac jest tam pasek rozrządu czy łancuszek?
I jak jest z jego wymianami.

Niekoniecznie te silniki muszą być identyczne. `94 i 97` mogą się różnić konstrukcją głowic. Jeden ma mocowanie koników zaworowych na jedną śrubę a w drugim są na 2 śruby (nie pamiętam już w którym roczniku jak jest). Odrobinkę inaczej są też mocowane świece żarowe. No i ten z `94 roku ma prawdopodobnie 115km a z `97 roku 125km.
W każdym razie w obydwu rozrząd jest napędzany kołami zębatymi.

Tomek Z - |18 Sie 2007|, 2007 23:26

tlukas co ty masz w podpisie!!?? A gdzie VM??? Chyba coś przeoczyłem, nie???
Pozdro, teraz troche spokoju Ci się należy :one:

Tlukas - |18 Sie 2007|, 2007 23:53

Tomek Z napisał/a:
tlukas co ty masz w podpisie!!?? A gdzie VM??? Chyba coś przeoczyłem, nie???
Pozdro, teraz troche spokoju Ci się należy :one:

Po czołowym spotkaniu z traktorem vm`ka pojechała do samochodowego nieba:( A ten spokój juz mi bokiem wychodzi, a gdzie tam jeszcze kolejne 4-5 tygodni w gipsie:((( Pozdrówki

Tomek Z - |19 Sie 2007|, 2007 02:23

no to pięknie ...
Stefan - |19 Sie 2007|, 2007 02:26

Witam! Ustawke zrobil zeby na urlop(sezon grzybowy) pojechac. :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.
k0al4 - |19 Sie 2007|, 2007 09:04

aha ok a jak jest u nich z wymianą?

i pytanie co do silnika z scorupy 94 uszczelniacze na wtryskach wymiana ruszyc zdjac głowice bo oleju zjada? czy lepiej nie ruszać i niech sobie go troche spali

Tlukas - |19 Sie 2007|, 2007 09:15

Stefan napisał/a:
Witam! Ustawke zrobil zeby na urlop(sezon grzybowy) pojechac. :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.

N.C.

k0al4 kół zębatych sie nie wymienia no chyba, że masz je np: zmielone. Reszty Twojego postu nie kumam. To znczy co ubywa Ci oleju silnikoiwego tak? Czy wtryski leją bo piszesz coś o uszczelniaczach? Chyba, ze Ci chodziło o uszczelniacze zaworowe

k0al4 - |19 Sie 2007|, 2007 12:49

Tlukas napisał/a:
Stefan napisał/a:

N.C.

k0al4 kół zębatych sie nie wymienia no chyba, że masz je np: zmielone. Reszty Twojego postu nie kumam. To znczy co ubywa Ci oleju silnikoiwego tak? Czy wtryski leją bo piszesz coś o uszczelniaczach? Chyba, ze Ci chodziło o uszczelniacze zaworowe

sorki takie hasło mam w głowie... wielki GIGANT na 3 litery mnie meczy!

chodziło o uszczelniacze zaworowe ale nie u mnie tylko w tym scorpku 94 czy warto otwierać puszkę pandory?

Tlukas - |19 Sie 2007|, 2007 15:45

To zależy ile tego oleju bierze. Jak nie dużo to bym olał. Poza tym skąd wiesz że to uszczelniacze zaworowe są walnięte? Jak to jest niewielki ubytek to lepiej nie ruszaj! Ruszysz kupe to zacznie śmierdzieć :-)
k0al4 - |21 Sie 2007|, 2007 22:18

Tlukas napisał/a:
To zależy ile tego oleju bierze. Jak nie dużo to bym olał. Poza tym skąd wiesz że to uszczelniacze zaworowe są walnięte? Jak to jest niewielki ubytek to lepiej nie ruszaj! Ruszysz kupe to zacznie śmierdzieć :-)

wiesz potrafi 1,5l na miesiąc zjeść czy to dużo?
jeździ ma moc tylko jak wciśnie sie pedał gazu chmurkę puści

Tlukas - |21 Sie 2007|, 2007 22:50

k0al4 napisał/a:
Tlukas napisał/a:

To zależy ile kilometrów robisz w miesiąc. 1,5 litra to sporo chyba że robisz z 10tys/ km/miesiąc:) Nie pamiętam jaka jest norma zużycia oleju silnikowego dla vm`ki ale raczej nie powinien tyle brać. To że dyma puszcza jak mu depniesz to raczej żadne novum. Dieselki tak mają:)

k0al4 - |22 Sie 2007|, 2007 10:25

Tlukas napisał/a:
k0al4 napisał/a:
Tlukas napisał/a:

To zależy ile kilometrów robisz w miesiąc. 1,5 litra to sporo chyba że robisz z 10tys/ km/miesiąc:) Nie pamiętam jaka jest norma zużycia oleju silnikowego dla vm`ki ale raczej nie powinien tyle brać. To że dyma puszcza jak mu depniesz to raczej żadne novum. Dieselki tak mają:)

auto jeździ na drydzie lekko dziennie 100km robi albo wiecej
no ale sam pisałeś by kupy nie ruszać...

kapselek47 - |22 Sie 2007|, 2007 13:05

norma zużycia oleju dla vm to 1 litr na 1000 km podobna normę ma wiele disli
Stefan - |22 Sie 2007|, 2007 13:09

Witam!
kapselek47 napisał/a:
- :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.
k0al4 - |22 Sie 2007|, 2007 16:48

Stefan napisał/a:
Witam!
kapselek47 napisał/a:
- :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.

normalnie sie turlałem ze śmiechu ile? 1l na 1000 prędzej na 10k

Waldi_L_N - |22 Sie 2007|, 2007 16:51

Ke? Ja nie dolewam nic między wymianami bo prawie nie ubywa.
Tlukas - |22 Sie 2007|, 2007 17:11

Waldi_L_N napisał/a:
Ke? Ja nie dolewam nic między wymianami bo prawie nie ubywa.

Ja też nie dolewałem ani grama między wymianami. Sporo aut z tamtych lat ma tak podane normy zużycia oleju, bez względu czy diesel czy benzyna.

k0al4 - |22 Sie 2007|, 2007 19:53

Waldi_L_N Tlukas ale uważacie by zabrał sie za wymianę tych uszczelniaczy?
slawektg - |22 Sie 2007|, 2007 20:46

Witam.wymiana uszczelniaczy trzonkow zaworowych,nie musi sie wiazac ze zdjeciem glowic.to normalna i calkowicie wykonalna procedura,bez ryzyka ruszania kupy.druga sprawa,ze nie zawsze pomoze.
Tlukas - |22 Sie 2007|, 2007 20:53

slawektg napisał/a:
Witam.wymiana uszczelniaczy trzonkow zaworowych,nie musi sie wiazac ze zdjeciem glowic.to normalna i calkowicie wykonalna procedura,bez ryzyka ruszania kupy.druga sprawa,ze nie zawsze pomoze.

Dokładnie tak jak napisał Sławek. Jeżeli masz pewność, że to wina uszczelniaczy i chcesz jeszcze trochę pojeździć to warto to zrobić moim zdaniem.

Nowy - |22 Sie 2007|, 2007 21:14

Tlukas napisał/a:

Dokładnie tak jak napisał Sławek. Jeżeli masz pewność, że to wina uszczelniaczy i chcesz jeszcze trochę pojeździć to warto to zrobić moim zdaniem.

Ale to sie wiąże z wydatkiem ok.400zł + robocizna - własna lub zapłacona.
Jesli głowiczki są dzielone a na 99% są to masz po ok.+- 50 zł.za sztukę - wymiana gumek no i planowanie bo jak już sa na warsztacie to lepiej planować.
4 x 50 zł = 200zł
Uszczelki pod głowiczki: 4 x ok.50zł = 200zł

Razem 400zł * ale WARTO !!!!!!!

* - ceny z mojego obecnego terenu (kujawsko-pomorskie)

Tlukas - |22 Sie 2007|, 2007 21:48

Nowy napisał/a:
Tlukas napisał/a:

Ale to sie wiąże z wydatkiem ok.400zł + robocizna - własna lub zapłacona.
Jesli głowiczki są dzielone a na 99% są to masz po ok.+- 50 zł.za sztukę - wymiana gumek no i planowanie bo jak już sa na warsztacie to lepiej planować.
4 x 50 zł = 200zł
Uszczelki pod głowiczki: 4 x ok.50zł = 200zł

Razem 400zł * ale WARTO !!!!!!!

* - ceny z mojego obecnego terenu (kujawsko-pomorskie)

Gumki, uszczelki, pierdółki, robocizna za wszystko zapłacisz kartą MasterCard! Sprawna vm`ka - bezcenna!! :-)

slawektg - |22 Sie 2007|, 2007 22:29

Nowy,ja chyba cos wspominalem,ze glowic nie trzeba zwalac,zeby se zmienic gumke.a jezeli wg Ciebie gumka=50zl,to sorry,ale nie wiem gdzie kupujesz.
Nowy - |22 Sie 2007|, 2007 22:44

slawektg napisał/a:
Nowy,ja chyba cos wspominalem,ze glowic nie trzeba zwalac,

No i spoko.
Ja nie napisałem że trzeba.
Opisałem zagadnienie które przerabiałem jakieś 3 tygodnie temu.

slawektg napisał/a:
a jezeli wg Ciebie gumka=50zl,to sorry,ale nie wiem gdzie kupujesz.

nie gumka tylko kpl: gumka plus planowanie.
Mam tutaj taki zakład który to robi.Robi bardzo dobrze i waśnie za tyle.
Ja tam robiłem i nie narzekam.
Zaznaczyłem że ceny dotyczą mojego obecnego rejonu.
Nie da się wykluczyć,że gdzieś robią to taniej a może nawet o wiele taniej.
Przy okazji można porównać ceny w innych regionach :)

Tomek Z - |22 Sie 2007|, 2007 22:50

kapselek47 napisał/a:

a naprzykład skoda oktawia 2 litry tdi spala do trzech litrów oliwy na 5000 i serwis twierdzi że nic się nie dzieje i luz. :one:
pozdro

Stefan - |23 Sie 2007|, 2007 01:29

Witam!
Tomek Z napisał/a:
a naprzykład skoda oktawia 2 litry tdi spala do trzech litrów oliwy na 5000
-to sie zdarza.
Tomek Z napisał/a:
serwis twierdzi że nic się nie dzieje
-to "SERVICE" i tych serwisantow radze omijac z daleka. :one: Pozdrawiam.Stefan.
szyfrand - |14 Kwi 2010|, 2010 22:54

Z tego co pamiętam to max.1L na 1000 km, a jeżeli mniej to jest świetnie i nie ma co ruszać.
stachu - |3 Maj 2010|, 2010 00:02

Ależ wykopalisko ;)