Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Kontrolka ABS

Marekp51 - |25 Kwi 2006|, 2006 19:20
Temat postu: Kontrolka ABS
tym razem moje pytanie racze latwe, prosze powiedzcie mi który bezpiecznik, albo co innego moze byc powodem nieustannego swiecenia kontrolki ABS.

Pozdrawiam Marekp51

mmmk - |25 Kwi 2006|, 2006 19:52

a abs dziala?? bezpieczniki chyba maja niewiele z tym wspolnego. to ma dac znac,ze jest jakis problem. w naszych ukladach np wyjecie przekaznika powoduje ciagle swiecenie wiem bo tak jezdzilem ponad pol roku jak mi abs nie dzialal. przekaznik i jakies bezpiecznii sa w schowku nad schowkiem nad nogami pasazera. ale ciagle swiecenie to moze byc albo czujnik budny, uszkodzony albo i cos z modulem
pozdrawiam
maciek

Adam_2000 - |25 Kwi 2006|, 2006 20:07

mmmk napisał/a:
a abs dziala??

Jak ma działać, jak się żarówa pali ?!?
mmmk napisał/a:
bezpieczniki chyba maja niewiele z tym wspolnego

Akurat mają - przecież spalenie, czy wyjęcie jednego z bezpieczników od ABS-u też powoduje ciągłe świecenie kontrolki.
Nie mam niestety dokumetacji do '92, ale radzę zacząć włąśnie od sprawdzenia bezpieczników ( w '95 jest ich 4).

mmmk - |25 Kwi 2006|, 2006 20:37

nie napisal,ze nie dziala tylko,ze pali sie kontrolka a jezeli chodzi o elektryke w tym modelu to mozna sie wszystkiego spodziewac wiec... gorzej np jak bylo u mnie wszystko z kontrolkami ok i wogole wszystko super bylo tyle,ze abs wariowal i zatrzymywal samochod sporo dalej niz bym chcial...
pozdrawiam
maciek

Marekp51 - |25 Kwi 2006|, 2006 21:22

myslałem ze jest to oczywiste, nie brałem pod uwage ze moze sie palic kontrolka błedy ABS a ten by działał-tak czy inaczej kontrolka sie swieci i ABS nie działa, jutro przyjze sie przekaznikom i bezpiecznikom.
mmmk - |25 Kwi 2006|, 2006 21:48

ale i tak bez wlezienia w kanal i grzebania w czujnikach raczej sie nie obedzie. te typy sa zlosliwe zreszta co czytam z twoich postow to dobrze wiesz bo masz same dziwne usterki prawie jak ja... fajnie by bylo jak okaze sie,ze bezpiecznik. ja przez to wymienilem modul i tez mnic nie pomoglo i byl walniety ktorys czujnik przy przednim kole a kupowalem oczywiscie tylne a miernik nie wykazywal zadnych odstepstw od normy no ale mi kontrolka jak pisalem wyzej sie nie palila.
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |25 Kwi 2006|, 2006 22:06

pompa albo czujniki, obstawiam pompe :) zczytaj bledy ABSu i bedziemy wiedziec
Gwelezemba - |7 Maj 2006|, 2006 08:28

Mam podobny problem

kontrolka od ABS się cały czas świeci, ABS-u nie ma (sprawdzałem na placu i blokuje koła)
w skrzynce wywaliło bezpiecznik od ABS.
wymieniłem go ale kontrolka nadal się świeci a ABS-u nie ma nadal.

W serwisie chcą mi go podpiąć pod komputer ale wołają za to kase a może usterką jest jakaś pierdółka nie warta tych pieniędzy których oni wezmą za podpięcie.

W książce pisze żeby odkręcić przednie koła i sprawdzić stan przewodów czy nie są poprzecierane.

Niewiem ale uwazam że jeśli wywaliło bezpiecznik to mogło dojść do zwarcia przewodu z masą.

Co robić?
czy nie ma innego wyjścia jak podpinać samochód pod komputer?

ahaa bo podobno to ważne: kontrolka świeci się cały czas.

Rafał A.(antek) - |7 Maj 2006|, 2006 23:52

zobaczczyponownie nie wywalilo bepziecznika, a o ABS i sprawdzaniu juz tu ksiazka jest na forum, poczytaj.

Aha tylko zwracaj uwage do kakiego rocznika jest opis.

fiebik - |8 Maj 2006|, 2006 00:24

Rafał A.(antek) napisał/a:
zobaczczyponownie nie wywalilo bepziecznika

To koniecznie :)

A potem zrób taki test:
Na prostej i pustej drodze, rozpędzić autko powyżej 30km/h (50-60km/h wystarczy) w czasie jazdy na luz i kluczykiem zgasić silnik i wyłączyć całkowicie zapłon (nie wyjmuj kluczyka ze stacyjki, żeby kiery se nie zblokować) po chwili odpalić silnik i zapiąć spowrotem odpowiedni do prędkości bieg i rozpedzać auto dalej do normalnej jazdy. Podczas całej procedury prędkość auta nie może spaść poniżej 30km/h.
Przez cały czas obserwować kontrolkę ABS i jej zachowanie się opisać na forum. :)

Struna - |8 Maj 2006|, 2006 09:54

fiebik, a co to za magiczne testy ?
Adam_2000 - |8 Maj 2006|, 2006 09:59

Struna napisał/a:

To jest taki dynamiczny test czujników :)

fiebik - |8 Maj 2006|, 2006 10:04

Struna napisał/a:

Adam_2000 napisał/a:
To jest taki dynamiczny test czujników

No i tu Adam_2000, ma poczęści rację, z tym że nie dotyczy on tylko czujników ale praktycznie całej instalacji (elektryki ABSu). Nie jest to precyzyjne, ale bardzo proste do wykonania na wstępie, żeby ocenić, czy warto się pitolić z miernikiem z czujnikami i kablami, czy od razu wymieniać modulator. :)

Struna - |8 Maj 2006|, 2006 10:05

Adam_2000 napisał/a:
To jest taki dynamiczny test czujników
ale, że niby co ma się stać ? lub nie stać ? , na mój gust to przez chwilę zadziała ABS i potem jak jest zwalony to się odłączy
fiebik - |8 Maj 2006|, 2006 10:07

Struna napisał/a:
ale, że niby co ma się stać ? lub nie stać ?

Teraz jestem w pracy i niebardzo mam czas opisywać, ale w nocy popełnię mały laborat na ten temat na forum :)

Gwelezemba - |8 Maj 2006|, 2006 10:13

Bezpiecznik od ABS-u się znowu spalił
przepala go po podłączeniu

może jakieś zwarcie jest na przewodzie

test na prostej pokazał tak:
po wyłaczeniu zapłonu i ponownym włączeniu podczas jazdy kontrolka nadal się świeci

świeci się cały czas nie mryga i nie zanika, ciągle się świeci i wywala bezpiecznik od ABS-u

w serwisie powiedzieli mi że samo podpięcie pod komputer kosztuje ok. 100zł
troche za dużo bo możliwe że jest tylko zwarcie.
niewiem co może być uszkodzone, nie znam się :692:

w razie czego ile może kosztować taki modulator?
Czy to jest droga naprawa/usterka?

Struna - |8 Maj 2006|, 2006 10:16

pompę pewnei masz zatartą i dlatego wali bezpieczniki.
fiebik - |8 Maj 2006|, 2006 10:24

Gwelezemba napisał/a:
po wyłaczeniu zapłonu i ponownym włączeniu podczas jazdy kontrolka nadal się świeci

świeci się cały czas nie mryga i nie zanika, ciągle się świeci i wywala bezpiecznik od ABS-u
Struna napisał/a:
pompę pewnei masz zatartą i dlatego wali bezpieczniki.
No to, jest nadzieja, że to nie modulator, ale pompa waliła by bezpieczniki natychmiast? Raczej to mi wygląda, na zawrcie w instalacji, ale jak je szukać, to już miernik w rękę i naprzód, albo każdy dobry elektryk samochodowy powinienznaleźć.
Rafał A.(antek) - |8 Maj 2006|, 2006 13:40

szukac zwarcia albo pompa zatarta jak pisze Struna
Gwelezemba - |12 Maj 2006|, 2006 19:57

sprawdzałem pompe, pompa działa chyba prawidłowo bo ani nie buczy ni nic, chodzi jak chodziła, czyli albo sie coś odpięło i robi zwarcie albo coś odizolowało może?

jeździłem po Skarżysku, tam są okropnie zryte ulice, może na jakimś wyboju coś sie rozłączyło.

Ciekawe ile elektryk samochodowy by zawołał?
zobacze najpierw u zwykłego elektryka (nie samochodowego) czy coś znajdzie.

wegus - |12 Maj 2006|, 2006 21:33

fiebik napisał/a:
Teraz jestem w pracy i niebardzo mam czas opisywać, ale w nocy popełnię mały laborat na ten temat na forum

czekam z niecierpliwoscia bo akurat tez mam ten problem, "test dynamiczny" przeprowadze jutro

Szpila - |22 Maj 2006|, 2006 17:07

U mnie w Scorpio od pewnego czasu świeci się lampka ABS-u, czasami zgaśnie, ale ABS i tak nie działa, próbowałem na prostej drodze i nadal blokuje koła.
Co robic ?? A miałem kupić czujniki...

Pozdrawiam

Struna - |25 Maj 2006|, 2006 10:29

Szpila napisał/a:
Co robic ?? A miałem kupić czujniki...
użyć szukajki na forum i wpisać ABS - a potem zrobić to co już z 20 razy było opisane.