Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - problem z chłodzeniem ( wentylatorami ) !!!!!!!

norbiwolow - |16 Paź 2004|, 2004 02:00
Temat postu: problem z chłodzeniem ( wentylatorami ) !!!!!!!
mam problem z chłodzeniem 2,5td z 93 roku - mam zmostkowane dwa wiatraki i uruchamiaja sie obydwa jednocześnie - poprzedni właściciel tak zrobił bo mu sie termowyłacznik zepsuł - wymieniłem termowyłacznik - ten w chłodnicy na dole - a on przecież ma chyba dwa rodzaje temperatur przy których uruchamia jeden albo drugi wentylator - tak mi sie wydaje !!! ( czujnik temperatury ma 4 bolce ) jak to jest z tymi wiatrakami - czy ktos może mi powiedzieć jak to powinno pracować - aha i jak włacze klimatyzację w aucię ( sam włączik ) - faktycznie klima nie podłaczona to tez włączają się wentylatory..

drugi problem to lecący płyn chłodniczy z korka zbiornika z tym płynem - czy to jest wina korka czy może gdzie indziej szukać przyczyny np termostat ???
moze znacie jakieś sposoby aby ten płyn nie ubywał ( jakieś chyba uszczelnienie ) ????
:mrgreen:

Rafał A.(antek) - |16 Paź 2004|, 2004 05:19

Ale masz pokombinowale, nieźle ktoś rzeźbił... Tak czujnik jest 2 pozycyjny i wentylatory powinny sie załaczac pokolei, najpierw 1 poźniej 2. Co do włączania sie ich przy klimie, to też ktoś coś kombinowal. Scorpio do wieloryba, miały 3 centralny wentylator do klimy, montowany od strony zderzaka na chłodnicy od klimy, bezpośrednio ( po drugiej stroni co te 2) i on zawsze powinien załaczac sie pierwszy, niezaleznie czy klima jest właczona, czy nie (przynajmniej tak jest u mnie), doiero pozniej te 2 główne jak sie silnik zagrzeje. Jesli silnik sie nie grzeje , to załaczac siepowinien tylk ten od klimy, ale tylko gdy dziala klima i co jakis czas ( tez sjest sterowany czujnikiem w klimie) a nie chodzic caly czas. U ciebie ktos to spioł i podpioł pod klime, bo sie pewnie przegrzewala klima jak nie bylo tego 3 wentylatora, a dodatkowo pewnie jusz skraplacz zapchany i nie oddaje dobrze ciepla.

Co do korka, to tam nie powinno cieknąc, jak wywala tam wode to wyglada jak by duże cisnienie się robilo w układzie chłodzenia. Jak odkrecasz korek, to nieleci ci powietrze ( przy pracujacym silniku) moze uszczelke pod głowica szlag trafil?

norbiwolow - |16 Paź 2004|, 2004 12:47

tzn jak odkręcę korek to to widać jak ten boczny przewód ( mały ) wtryskuje płyn do zbiornika - i jak popracuje na wyzszych obrotach to woda mi sie tak jakby gotuje i do góry idzie -
moze termostat mi za póżno puszcza w duży obieg ???
a z tymi wentulatorami to nie mam 3 wentylatora - nie wiem czemu ????
co mi radzisz zrobic z tymi dwoma bo nie chciałbym przegrzać mojego dieselka bo szkoda $$$$
aha
jakie sa objawy uszczelki pod głowica ( jak ja szlag trafi ) w nawiązaniu do w/w tematu
dzieki za odpowiedz

Pershing - |16 Paź 2004|, 2004 20:42

Jesli przy przegazówce wywala Ci plyn, moze to oznaczac problemy z glowica albo uszczelka pod nia. Z tego co sie orientuje to wymieniales niedawno silnik. Moze go przegrzales i szlag trafil uszczelke? Diesle sa bardzo wrazliwe na wysoka temperature. Jak tak mialem w Mazdzie. Poszedl czujnik , przegrzal sie i trzeba bylo wymieniac uszczelke i planowac glowice.
Rafał A.(antek) - |18 Paź 2004|, 2004 02:00

co wy gadacie, jak przy przegazówce wywala płyn z tej małej rurki to jest wsio ok, gorzej jak z tej małej rurki wali powietrze i para, a nie płyn
Pershing - |18 Paź 2004|, 2004 10:08

Jesli przy przegazówce wywala płyn od dołu to jest OK ????????!!!!!!!!! To nie jest OK i to bardzo nie OK. Jesli chodzi o tą mała rurke to zgodze sie ze tak ma byc
norbiwolow - |18 Paź 2004|, 2004 11:19

hej to wkońcu gdzie mam nie wywalać płynu a gdzie ma wywalać ???
z tej małej rurki leci płyn przy gazowaniu ( do zbiorniczka oczywiście ) ale czasem spod korka wydostaje mi sie płyn - tak jakby woda się gotowała ( syczy i pieni sie )
ANTEK troche mnie uspokoiłes bo jak chłopaki zaczeli temat głowicy to mnie trafiło - 2 dni temu skrzynie wyciągałem bo uszczelniacz na wale szlag trafił - 2 tygodnie temu wał korbowy montowałem - wtedy za uszczelniacz dałem 20 złotych a teraz kupiłem za 70 i jak na razie nie kapie ale róznica w cenie też całkiem niezła :))
tak wiec kwestia remontu głowic - szok !!!!!!!!!!!!!!
ale chyba wsio jest oki z głowicami .

Struna - |18 Paź 2004|, 2004 11:35

Jak podczas przegazówki wali Ci bąblami w zbiornik wyrównawczy to prawdopodobnie masz walniętą uszczelkę pod głowicą
Rafał A.(antek) - |19 Paź 2004|, 2004 00:26

dobra, powoli i łoaptoplogicznie...
albo nie wqrwilem sie zapraszam do FAQ, wpisalem tam temat.

VIK - |20 Paź 2004|, 2004 17:58

zrób analizę spalin i ogladnj świece, bedziesz wiedział czy coś z uszczelką/glowicą
Akowiec - |21 Paź 2004|, 2004 22:36

Jeśli mogę dwa grosze do wentylatorów co prawda mam 2.0 dohc i klimę i działa to tak załączają sie dwa wentylatory zespołowo na 1 biegu nastepnie przechodzą na 2 bieg (dalej razem) włączenie klimy powoduje załączenie automatycznie wentylatory na 1 bieg. Sprawdź sobie najpierw wszystkie bezpieczniki zasilania nastepnie przekaźnik wentylatorów. Brak zasilania przełącza wentylator na zasilanie zapasowe (jeszcze nie doszedłem jaki to przekaźnik - padł mi w lato) 1 wentylatora 1 i drugi bieg - klima załącza wentylaator dopiero przy dojściu do 2 krytycznego ciśnienia chyba (nie pamiętam już) 15 albo 20 atm - finał częste napełnianie klimy i gotowanie płynu w chłodnicy. Nie wiem jak to jest w iinych silnikach ale filozofia jest chyba podobna.
IBOL - |23 Sie 2005|, 2005 13:05

Zakladajac ze wszyscy mamy sprawne czujniki i wskazniki temperatury, chcialbym sie od Was dowiedziec przy jakich wskazaniach termometru powinien zalaczac sie i ktory wentylator?

Wszystko umnie gra i buczy a najwyzsza temperatura jaka osiagnalem to na wysokosci gornej literki (NORM) ale absolutnie nigdy nie slyszalem zeby zalaczyl sie wentyl - przeciez chyba bym uslyszal ten dzwiek.

Sprawdzalem czy nie sa zatarte i raczej jest OK - lewy stojac nawprost silnika leciutko a prawy na poczatku ciezej a pozniej juz tez lekko po tym jak go zakrecilem.

Rafał A.(antek) - |23 Sie 2005|, 2005 13:43

w połowie norm 1 wszy ( ciud ponad połową, poziomym wskazaniem) 2 tuz przed koncem skali norm, czyli przed czerwonym polem. ale najpierw odpala entralny od klimy, ktory ty powinienes miec... tak odpala ciut wczesniej niz pierwszy chłodnicy... moze jego brak ma wpływ na tamte, bo u mnie tez nie odpalały mimo ze sprawne.
1czarek1 - |24 Sie 2005|, 2005 07:45

Ja też ma 2,5 td z 94 i u mnie zawsze włączja sie dwa wentylatory razem tylko maja dwa stopnie prędkości najpiewr chodzą powoli a na drugim zasówaja jak dawa wariaty tak jest w dislach a nie wiem jak jest w benzynach jak miałem 2.0 DOCH to tam najpierw jeden się załączał a potem drugi
IBOL - |24 Sie 2005|, 2005 09:27

Rafal, wielce prawdopodobne, ze jest jak piszesz - nie mam jeszcze zalozonego centralnego od klimy, wiec to moze jest przyczyna. Musze sie za to wziasc na dniach, bynajmniej nie wlacza mi sie zaden w polowie skali i tuz przed koncem ale wskazowka prawie nigdy tam nei dociera. Zobaczymy jak bedzie kiedy naprawie wentyl klimy ...
Rafał A.(antek) - |24 Sie 2005|, 2005 13:49

chcialem tylko zauwazyc ze ten kawalek od polowy skali do jej konca jest kawalkiem niebezpiecznym i wystarczajacym do przepalenia uszczelik pod głowicą.