Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Przeprogramowanie alarmu żeby mrygał

MarcinPrzybylak - |7 Kwi 2006|, 2006 09:25
Temat postu: Przeprogramowanie alarmu żeby mrygał
Witam
Czy da się przeprogramować tak alarm żeby migał migaczami lub światłami jak zamykam tudziesz otwieram drzwi z pilota?

Rafał A.(antek) - |7 Kwi 2006|, 2006 14:19

przy podwojnym ryglowaniu podczas zamykanie powinien zamigać
bigdaaddy - |7 Kwi 2006|, 2006 14:34

Rafał A.(antek) napisał/a:
przy podwojnym ryglowaniu podczas zamykanie powinien zamigać

O ile jest fabryczny.

Natomiast u mnie jest tak, że kierunki mrygają zawsze gdy naciskam którykolwiek przycisk na pilocie, a jeśli zamykam z kluczyka to mrygnięcie jest tylko jeśli włącze podwójne ryglowanie. Pilot i alarm mam fabryczny.

MarcinPrzybylak napisał/a:
migał migaczami lub światłami

Chyba że kolega pyta się o to czy można zmienić mrygnięcie kierunkami na światła?

Rafał A.(antek) - |8 Kwi 2006|, 2006 05:12

Cytat:
O ile jest fabryczny.

no to mam w domysle
bigdaaddy napisał/a:
Natomiast u mnie jest tak, że kierunki mrygają zawsze gdy naciskam którykolwiek przycisk na pilocie

niemam org pilota wiec nie wiem, ale u innych trza popytać
bigdaaddy napisał/a:
a jeśli zamykam z kluczyka to mrygnięcie jest tylko jeśli włącze podwójne ryglowanie.

ja tu mam z kluczyka ale podwojne migniecie

PS to samo mam przy niefabrycznym piolocie i alarmie :) :P

bigdaaddy napisał/a:
Chyba że kolega pyta się o to czy można zmienić mrygnięcie kierunkami na światła?

o ile mnie wiadomo nie ma mozliwosci przeprogramowania sygnałow

Art - |10 Kwi 2006|, 2006 21:16

Możesz przeprogramować w ASO na WDS2000.
Są dwie opcje - zwykła (mruganie podwójne przy ryglowaniu) oraz druga opcjadla aut przeznaczonych na rynek szwajcarski.
Czym się ta druga wyróżnia niestety się nie dowiedziałem bo miałem uszkodzoną czujkę (krańcówkę) maski i żadne mruganie nie działało. Profilaktycznie ustawiono mi opcję "nie-szwajcarską" - po wymianie krańcówki mam tak jak jest napisane w instrukcji obługi.

Może te mruganie przy każdorazowym naciśnięciu pilota jest właśnie opcją "szwajcarską"?
Kto sprowadzał auto ze Szwajcarii może się wypowie jakie ma ustawienia...

Pzdr,
Art

[ Dodano: 2006-04-10, 21:18 ]
Mam na myśli wyłącznie "mryganie" kierunkami oczywiście.

bigdaaddy - |10 Kwi 2006|, 2006 21:26

Art napisał/a:
Może te mruganie przy każdorazowym naciśnięciu pilota jest właśnie opcją "szwajcarską"?
Kto sprowadzał auto ze Szwajcarii może się wypowie jakie ma ustawienia...

To pewnie jest tak jak mówisz. :)

olcha20 - |10 Kwi 2006|, 2006 21:35
Temat postu: Chyba rozwiązanie...
A wiec tak... :-)

U mnie w Scorpiaku jest tak:

Jak zrobie "włam" do auta - czyli zamknę się z pilota w srodku lub w jakikolwiek sposób uruchomie alarm to potem zamykajac samochód z pilota -centralny zamyka się normalnie + rygluje drzwi ale NIE MRUGA MIGACZAMI

Za pierwszym razem myślałem ze sie zepsuł alarm... obdzwoniłem paru speców i....

Było kilka teorii...
U mnie sprawdziła się następująca:

1) wejsc do Scorpio :D
2) Odpalic silnik
3) Nacisnąc i przytrzymac ktorys z guzików na pilocie - az cos zapika lub mrygnie migaczami na desce.
4) zgasic silnik
5) wyjsc z auta i spróbowac czy przy zamykaniu mignie migaczami.

Jezeli nie działa probowac dłużej trzymac guziki na pilocie lub trzymac oba naraz itd.
( u mnie akurat okolo 5-8 sekund trzymania)

Teoria głosi ze alarm nie migając migaczami daje do zrozumienia ze była próba nieautoryzowanego dostępu do auta - i trzeba mu powiedziec ze wszytko jest OK :D

Wiec mi sie wydaje ze aktualnie alarm u Ciebie po prostu nie działa - centralny zamyka i rygluje drzwi i tyle..

Musisz go zaprogramowac tak jak napisałem.

MarcinPrzybylak - |10 Kwi 2006|, 2006 22:18
Temat postu: Re: Chyba rozwiązanie...
Pomimo padającego deszczu nie wytrzymałem i poszedłem pobawić się alarmem.
Nadmienię, że mam alarm oryginalny z czujkami otwarcia, bez czujników ruchu.
Zamykanie:
- jedno kliknięcie - zamyka normalnie. Nie mryga :(
- dwa kliknięcia - zamyka tak, że nie można otworzyć klamką od środka, przy czym mrygnie dwa razy migaczami.

Próba prze-programowania.
- długie trzymanie jednego przycisku - brak efektów
- trzymanie dwóch naraz guzików - brak efektów
- odpalanie silnika i naduszanie/trzymanie przycisków - brak efektów
- przekręcony kluczyk, ale silnik zgaszony i naduszanie/trzymanie przycisków - brak efektów

Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł czy da się zmienić tak żeby przy zwykłym zamykaniu mrygał migaczami.

Rafał A.(antek) - |11 Kwi 2006|, 2006 04:10

Cytat:
Zamykanie:
- jedno kliknięcie - zamyka normalnie. Nie mryga
- dwa kliknięcia - zamyka tak, że nie można otworzyć klamką od środka, przy czym mrygnie dwa razy migaczami.

i to jest prawidłowo z kluczyka dokładnie jest tak samo. 2 migniecie sygnalizuje zaryglowanie drzwi. o pojedyncymm ignieciu nie słyszałem i nie mam pomyslu jak je uruchomic.

olcha20 - |11 Kwi 2006|, 2006 09:29

U mnie dziąła to w w/w opisany sposób - wodocznie mam nieoryginalny alarm..
Rafał A.(antek) - |11 Kwi 2006|, 2006 09:40

niekoniecznie, w roczniku 95 moglo nie byc opcji mrugania, podaj VIN pewnie masz auto z produkcji DO lutego 95 pozniej weszły zmiany w elektryce
bigdaaddy - |11 Kwi 2006|, 2006 09:48

Moje auto jest ze stycznia 95 i mruga przy zamykaniu pilotem, otwieraniu pilotem, ryglowaniu pilotem, otwieraniu bagażnika pilotem. Cokolwiek kiedykolwiek się na pilocie naciśnie to mryga kierunkami.
Rafał A.(antek) - |11 Kwi 2006|, 2006 09:56

hmm
olcha20 - |11 Kwi 2006|, 2006 10:47

numer mam taki:

WFONXXGAGNSK13596

data pierwszej rejestracji 02.10.1996 - rok produkcji 1995 - Dane z Dowodu rejestracyjnego - Który to miesiąc jest? bo ten fragmnet WFONXXGAGNSK13596 to chyba oznacza...S to 1995 rok a K to który miesiąc chyba Luty... co sugeruje ze moj stał przed sprzedaż ponad 1,5 roku?

Adam_2000 - |11 Kwi 2006|, 2006 10:55

Styczeń '95 :)
Zielone kombi wyprodukowane dla Polski ! :)

Rafał A.(antek) - |12 Kwi 2006|, 2006 01:43

uu no to nie bedzie nic :P bo na polske biedne wychodziły :)
olcha20 - |12 Kwi 2006|, 2006 07:17

Rafał A.(antek) napisał/a:
uu no to nie bedzie nic :P bo na polske biedne wychodziły :)

Zgadzam sie :)

Nic z dodatków poza zepsutą klimatyzacją, eletrycznymi szybami i eletrycznymi lusterkami chyba nie mam..

[ Dodano: 2006-04-12, 07:51 ]
i nie wywyższać się że sie ma <KIJA> ;-)

Rafał A.(antek) - |12 Kwi 2006|, 2006 10:04

ja nic nie mowie, i tak nie jest źle :)