| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jaki akumulator ?
Mariusz2 - |25 Sty 2006|, 2006 14:53 Temat postu: Jaki akumulator ? Hej! Padł mi akumulator (zima w końcu) Chcę kupić nowy. Podpowiedzcie, czy warto brać taki jak mam teraz - 62 AH, czy lepiej mniejszy (na przykład 50 AH) Co wy na to?
irek - |25 Sty 2006|, 2006 14:56
taki jak masz
zztop2 - |25 Sty 2006|, 2006 15:00
ja mam juz dwa latka Varte 62AH i jestem barzdo zadowlony,
w te syberyjskie mrozy spisał sie jak należy
POzdraiwam MAriusz
megalith - |25 Sty 2006|, 2006 18:03
58 Ah/ 600A rozruchu - dwójeczką kręci jak szalony. Ale w sumie temat na forum ostatnio otwarty i rad już duużo leży
marcys - |26 Sty 2006|, 2006 15:57
| Cytat: | | rad już duużo leży |
akumulatorów tez
Igor_EL - |19 Mar 2006|, 2006 00:58
Mi tez padl akumulator niedawno, nie mialem ochoty bawic sie z nim, podlaczac do prostownika i ratowac bo auto sluzy mi do pracy i nie chcialem sie wiecej narazac sie na poranne niespodzianki z odpalaniem auta. W Scorpio kazdy ma mniej lub wiecej elektryki tak wiec ja kupilem
EXIDE EXCELL model EX17 o parametrach 71AH i 670 A
cena 299 zl
jest to akumulator, ktory ma odpowiednie wymiary do Scorpio 95+ ale standardowe klemy
dlatego dokupilem pzejsciowki do koncowek za 5.99 klema+ i 5,99 klema-
Takie klemy pomoga wybrac cos innego niz drozsze akumulatory z tymi niskimi fordowskimi klemami.
Ten akumulator jest bezobslugowy, ma oczko... no i 24 miesiecy gwarancji.
W Lodzi sa w FeuVert przy Geancie na Wlokniarzy.
[ Dodano: 2006-03-19, 00:59 ]
... a wszedzie indziej powinny byc tam gdzie CENTRA bo EXIDE wykupilo centre i maja te same kanaly sprzedazy. Ewentualnie szukaj na www.exide.pl lub www.centra.pl
mmmk - |19 Mar 2006|, 2006 01:15
ale jest jedno ale.... czy zwykly alternator sobie z tym poradzi?? bo ja mam aku 74 a alternator 55A i czasami jakos mi sie wydaje,ze jakby byl troche niedoladowany...
pozdrawiam
maciek
Igor_EL - |19 Mar 2006|, 2006 01:30
Zadales pytanie, na ktore moge tylko powiedziec ze " ? " . Po prostu nie wiem jaki mam alternator, ale ja kupowalem ten akumulator to gosc sprawdzal mi napiecie jakim jest ladowany i mialem na mierniku chyba cos ok. 14V i powiedzial ze to wrecz podrecznikowo.
Ale w zwiazku z tym ze poruszyles ten temat chyba poszukam cos wiecewj na ten temat w bibli "sam naprawiam scorpio".
ja mam ten samochod od miesiaca i jeszcze nie wszystko o nim wiem a moje porprzednie auto do czasu kasacji bylo po prostu bezobslugowe (poza wlewaniem plynu do szyb i laniem benzyny no i myjnia + sprzatanie) stad moja wiedza na temat samochodow jest takze niewielka.
Pozdrawiam!
Matth - |19 Mar 2006|, 2006 03:11
no to jak gosc sprawdzil to powinno byc dobrze ja tez mam ponad 70Ah i pieknie mi laduje zero problemow a o scorpiu dowiesz sie wszytkiego z forum to kopalnia wiedzy.. dopisz rocznik tylko do profilu
Struna - |20 Mar 2006|, 2006 11:33
| Igor_EL napisał/a: | | w bibli "sam naprawiam scorpio". | no tam to akurat za bardzo sensownych informacji nie znajdziesz.
creeping - |4 Maj 2006|, 2006 14:06
Może sie komuś przyda taka informacja:
Zakupiłem sobie w zeszłym tygodniu do sprzynta akumulator - konkretnie Bosch Silver 70Ah i byłem ciekaw jaka jest data produkcji, szukałem w necie i generalnie różne firmy mają różne oznaczenia a więc napisałem ze strony Boscha zapytanie co i jak i oto odpowiedź:
"Akumulatory z serii Silver powiny zostać sprzedane w ciągu 18 miesięcy od datry produkcji. Po tym okresie powinny zostać przekazane do wyzłomowania.
Kod daty produkcji odczytujemy z numeru wypalonego na górnej pokrywie akumulatora. Interesuje nas 4,5 i 6 cyfra z tego numeru. Pierwsza cyfra oznacza rok produkcji np. 4,5,6 itd. Od dwóch kolejnych odejmujemy zawsze 80. np. 4,5 i 6 cyfra na Pańskim akumulatorze to 585. Rok produkji to 2005, od dwóch pozostałych odejmujemy 80 i zostaje nam 5. Piątym miesiącem jest maj. Czyli data produkcji akumulatora to maj 2005."
badtiger - |4 Maj 2006|, 2006 22:20
Moj akumulator 72 Ah 680A zeby zakrecic 2,5 litrowym dieslem i tak musi sie dobrze sprezyc Nie wyobrazam sobie mniejszego akumulatora na zime.
Adam73 - |4 Maj 2006|, 2006 22:29
| Igor_EL napisał/a: | | Takie klemy pomoga wybrac cos innego niz drozsze akumulatory z tymi niskimi fordowskimi klemami. | Nie wiem dlaczego tak piszesz, ale w Zgierzu kupisz akumulator z Fordowskimi klemami w tej samej cenie co z normalnymi (okrągłymi) D .
creeping - |8 Maj 2006|, 2006 11:09
Szukajac do sowojego widzialem z fordowskimi klemami akumulatory ZAP 72Ah- cena 209 zł, a tak na marginesie to nie przesadzilem z tym akumulatorem Boscha 70 Ah? Bo generalnie nie wiem jaka alternator ma wydajnosc i nawet jak jest wstanie naladowac taki akumulator czy jakos bardzo go to nie obciaza, ale znowu z drugiej srony moze to ze ma duza w miare pojemnosc przyczynia sie do tego ze nie rozladowuwuje sie tak latwo i alternator nie musi go czesto doladowywac.
mmmk - |8 Maj 2006|, 2006 11:18
no ja mam z tym problemy. po 3 dniach nieuzywania samochodu ciezko kreci itp. mialem wymienic alternator ale moze w koncu zmienie silnik na inny + caly osprzet. alternator do tego to ja chcialem zalozyc 90A.
pozdrawiam
maciek
mmmk - |8 Maj 2006|, 2006 11:22
chyba,ze masz jak ja alternator najmniejszy z mozliwych 55A a taki byl w scorpio to zadna przerobka no to moze byc jak pisalem wyzej
pozdrawiam
maciek
Struna - |8 Maj 2006|, 2006 11:25
w GHIA z pewnością bo ma co prąd pobierać - ale w glx dohc po co mu więcej
Adam73 - |8 Maj 2006|, 2006 20:47
| creeping napisał/a: | | Szukajac do sowojego widzialem z fordowskimi klemami akumulatory ZAP 72Ah- cena 209 zł, a tak na marginesie to nie przesadzilem z tym akumulatorem Boscha 70 Ah? | Mnie elektryk powiedział,że do tego silnika (2.0 DOHC) to wystarczy góra 65Ah. No ale jak piszecie ,że mogą być większe tomoże sie nieznał :694: .
sobolaqe - |9 Maj 2006|, 2006 08:25
podepne sie pod temat.
ostatnio zauwazylem ze jak po nocy odpalam samochod to zapala ale trace ustawienia radia. jak przejade kawalek, zgasze, a pozniej znowy zapale to jest OK. po pracy schodze do samochodu wlaczam radio jest OK, zapalam, ustawienia poszly w las.
jak rozumiem za duzy spadek napiecia przy rozruchu i radio sie resetuje.
akumulator?? ladowalem go i bylo to samo, zero poprawy.
co to moze byc??
mmmk - |9 Maj 2006|, 2006 16:26
mi takie rzeczy to robil jak skrzynka juz prawie do konca zezarla caly prad z akumulatora. moze juz nie trzyma swojej mocy i czas na wymiane?? a przy okazji mozesz sprawdzic napiecie ladownia bo moze nie ma jak byc powinno a aku jeszcze dziala bo dziala ale za ktoryms razem na rozrusznik moze pradu nie starczyc...
pozdrawiam
maciek
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 16:57
sobolaqe, poprowadź sobie zasilanie do radia wprost z aku to przestanie się gubić - albo kup sobie blaupunkta jakiegoś - im odpięcie zasilania w niczym nie przeszkadza
sobolaqe - |9 Maj 2006|, 2006 18:00
mmmkskrzynka ma sie chyba dobrze, pozatym to mk1 wiec nie powinno byc az takich problemow. ladowanie po wymianie regulatora napiecia ma sie dobrze (jesli mnie pamiec nie myli 13,4V i stale bez wzgledu na swiatla wlaczone lub nie).
Struna co do radia to mam jakiegos dezela marki medion, ale juz mu chyba 4 rok leci i nie mialem z nim problemow. ale zastanawiam sie czy cos w nim nie padlo wlasnie ze wariuje. moze mial jakies podtrzymanie napiecia czy co. kable cholera wie skad sa ciagniete:)
aku kreci ladnie, odrazu zapala. moze radio zeswirowalo:)
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 18:01
a próbowałeś kiedyś czy po odcięciu zasilania radio pamięta ustawienia ? jeśłi kiedyś pamiętało a teraz gubi to podtrzymanie się poszło bzykać, czasem jest to konkretny kondensator a czasem bateryjka.
mmmk - |9 Maj 2006|, 2006 18:12
no,ze mk1 nie ma problemow ze skrzynka to wiem. ale objawy wyzej opisane mialem przy slabym aku a ku mam okolo roku. tylko mi jeszcze kasowalo zegarek i jakies tam inne dane z kompa pokladowego. a jak u ciebie tylko radio no to faktycznie nie bedzie wina aku.
pozdrawiam
maciek
sobolaqe - |9 Maj 2006|, 2006 18:30
| Struna napisał/a: | | a próbowałeś kiedyś czy po odcięciu zasilania radio pamięta ustawienia ? jeśłi kiedyś pamiętało a teraz gubi to podtrzymanie się poszło bzykać, czasem jest to konkretny kondensator a czasem bateryjka. |
eeeee tam pamieta, co ty:) kiedys chyba pamietalo, ale glowy uciac niedam sobie.
dlatego wlasnie zaczynam radio podejrzewac, kurna nie bede mediona za 100 zł oddawac do naprawy, kasy mi szkoda. skomplikowana naprawa??
tzn czy ja z moimi zdolnosciami elektornika(wiem ze jest + i -)oraz lutujacy z gracja podobna jak przy lutowaniu rynien poradze sobie??
Struna - |9 Maj 2006|, 2006 18:34
| sobolaqe napisał/a: | | tzn czy ja z moimi zdolnosciami elektornika(wiem ze jest + i -)oraz lutujacy z gracja podobna jak przy lutowaniu rynien poradze sobie?? | w sumie to ttrzeba zerknąć do środka i pomierzyć
|
|