| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Tempomat - kontrolka
COSSY - |19 Wrz 2004|, 2004 12:55 Temat postu: Tempomat - kontrolka Zauwazylem juz w wielu przejsciowkach, ze kontrolka tempomatu nie gasnie calkowicie przy wylaczonym tempomacie. Po wlaczeniu swiatel, zmienia nawet jeszcze swoje natezenie swiecenia. Ma ktos pomysl w czym tkwi problem?
zbyszek - |19 Wrz 2004|, 2004 14:03
U mnie gaśnie całkowicie .
Kontrolka zapala się słychać przekaźnik, a tempomat i tak nie działa , a po wyłączeniu gaśnie całkowicie.
COSSY - |19 Wrz 2004|, 2004 14:28
Probuje ustalic dlaczego sie kontrolka swieci. Nie potrzebna chyba tu statystyka, komu swieci a komu nie:!:
School - |19 Wrz 2004|, 2004 20:43 Temat postu: Tempomat - kontrolka Tez próbuję ustalić , co jest przyczyną, że kontrolka tempomatu żarzy po właczeniu zapłonu. U mnie np.gaśnie dopiero po włączeniu swiateł. A właściwym swiatłem zapala się
po włączeniu tempomatu. Myslę, że jest to wynikiem przebicia prądu. Jakas niedoskonałość
instalacji elektrycznej skoro ten problem nie jest tylko moim problemem.Pozdrawiam.
-------------------------------------
Ford Scorpio 2,9 Cosworth - 92
lancer - |20 Wrz 2004|, 2004 16:58
u mnie świeci tak samo jak u cossiego problem u mnie jest w stacyjce jest jakiś ubytek napięcia na stykach. ma to związek z tym że po wyłączeniu stacyjki a przy włączonych światłach światła przechodzą w postojowe nie długo zmieniam kostkę stacyjki i jak przejdzie to to jeszcze o tym opowiem
A ty zbychu masz dziurawy mieszek i dlatego ci nie działa
czacza junior - |17 Gru 2007|, 2007 18:19
Jeśli mowa o kontrolce tempomatu... Czy tempomat kontrolka tempomatu też powinna sie zaświecić po włączeniu zapłonu jak reszta kontrolek? Bo od samego kupna tempomat nie działa. Tak samo kontrolka jest martwa
A może gdzie znajdę jakiś schemat podłączenia?
Pozdrawiam, Czacza Junior
bingo - |17 Gru 2007|, 2007 18:53
dla wszystkich - sprawdzie pierścień pod kierownicą prawdopodobnie kiepski styk i wteduy może żażyć siękontrolka lub też tempomat sięnie załączać - niestety, pierścienie lubiły pękać, ale distal i będzie dobrze. Pierścień jest montowany na dole kolumny kierowniczej pod plastikami i osłoną z materiału wyciszającego - jest to pierwszy element patrząc od dołu kolumny.
Struna - |17 Gru 2007|, 2007 19:07
| bingo napisał/a: | | Pierścień jest montowany na dole kolumny kierowniczej pod plastikami i osłoną z materiału wyciszającego - jest to pierwszy element patrząc od dołu kolumny. | a co to ma do tempomatu jak ten pierścień jest do servotronika.
Słoniu - |17 Gru 2007|, 2007 19:10
a u mnie jest też akcja typu że przy zapłonie zapala sie tempomat a po włączeniu świateł gasnie jak zgasze światła to znowu sie zapala.....
podczas jazdy jak włacze tempomat to sie zaświeca a po wyłaczeniu gaśnie
więc ja to traktuje jak przypominacz o nie załączonych światłach
bingo - |17 Gru 2007|, 2007 19:32
quote] a co to ma do tempomatu jak ten pierścień jest do servotronika.[/quote]
na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, ale miałem taki sam problem, albo się kontrolka zarzyła albo nie działał tempomat. Nie wnikałem od czego jest ten pierścień, cuda się działy, jak nim ruszałem, a od czasu jego sklejenia wszystko chodzi idealnie.
Struna - |17 Gru 2007|, 2007 19:37
| bingo napisał/a: | | na to pytanie nie umiem odpowiedzieć, ale miałem taki sam problem, albo się kontrolka zarzyła albo nie działał tempomat. Nie wnikałem od czego jest ten pierścień, cuda się działy, jak nim ruszałem, a od czasu jego sklejenia wszystko chodzi idealnie. | musisz jeszcze rozróżnić auta, oczate mają całkiem inaczej niż mk1 i mk2.
bingo - |17 Gru 2007|, 2007 19:44
sprawdzane na MKII, nie wiem jak jest z tym na MKIII.
Struna - |17 Gru 2007|, 2007 20:44
| bingo napisał/a: | | nie wiem jak jest z tym na MKIII. | w mk3 zegarami zawiaduje mikroprocek a nie zwykła elektryka jak w mk1/mk2 i ze względu na to jest jakby z deka inaczej
bingo - |17 Gru 2007|, 2007 22:11
pewnie masz rację. a nawet na pewno.
Rafał A.(antek) - |17 Gru 2007|, 2007 22:20
w mk3 kontrolka podczas startu (testu) sie ie zapala, w mk2 powinna.
MK2 maja pierscien podobny jak mk3 zalezy od wersji, czy tempomat czy poduszka ETC dodatkowo cossy maja 2 pierscien od servotronica
MK3 maja tylko jeden pierscien
Struna - |17 Gru 2007|, 2007 22:21
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | MK2 maja pierscien podobny jak mk3 zalezy od wersji, czy tempomat czy poduszka ETC dodatkowo cossy maja 2 pierscien od servotronica | ale kolega pisze o pierścieniu na dole kolumny - to zapewne serwotronik. Chyba, że ja coś źle zakumałem.
Rafał A.(antek) - |18 Gru 2007|, 2007 00:04
nienie, zgadzam sie z toba Struna, tak sadze tyle ze pierscien tylko serwotroniki mialy a tych malo. a co autor mial na mysli...
bingo - |18 Gru 2007|, 2007 13:51
między świętami będę tam grzebał i zrobię zdjęcie.
|
|