| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Głowna skrzynka
cieplak - |9 Wrz 2005|, 2005 11:27 Temat postu: Głowna skrzynka Witam
Czy ktoś mógłby zobaczyć w swojej skrzynce w których gniazdach ma zworki zamiast przekaźnika i które gniazda są wolne. Chodzi o krokodyla z manualną skrzynią. Po złożeniu skrzynki jedna zwora mi została. Zwory na pewno są w R5, gdy brak opóźniania oświetlenia wew., R11 gdy skrzynia manualna, R13 gdy szyby elektryczne.
1. Gdzie jeszcze?
2. Do czego u nas służy przekaźnik w R7?
3. Czy zwora która mi została jest pod tym czarnym modułem w "B", które nie jest opisane?
4. I co to jest wyłącznik bezpieczeństwa - R12.
zommbi - |9 Wrz 2005|, 2005 12:22
1) jak dotre do auta to Ci sprawdze
2)o R7 była mowa (tzn do niczego) http://ford-scorpio.pl/fo...er=asc&start=30
3) z tego co pamiętam to pod B nie miałem zwory, ale sprawdze
a ten moduł B to nic innego jak pare zworek
4)wyłącznik bezpieczeństwa to pewnie od el. szyb z tyłu
[ Dodano: 2005-09-10, 22:51 ]
Byłem sprawdziłem:
u mnie zwory są w R5, R11 i R13, więcej zwor niemam
w R11 o dziwo mam również przekaźnik mimo manualnej skrzyni (może ktoś sobie wsadził na zapas )
R7, 8, 12, 14 - puste
do zdjęcia R11 wyjęty
cieplak - |12 Wrz 2005|, 2005 07:08
Dzięki bardzo. Ułożyłem puzzle - w R11 dwie zwory w R5 i w R13 po jednej. Co dziwne w schemacie w mojej książce obsługi po niemiecku jest opisane że R13 to przednie szyby elektryczne a B -mostek. W polskiej książce na stronie Rafantka R13 jest pominięty - czyżby z założenia sprzedawali w Polsce bez szyb elektrycznych?
Po wyczyszczeniu skrzynki jest więcej dziwów niż było - nie ma tylnej wycieraczki, poruszam wtyczkami -nie ma świateł, albo drugiego biegu dmuchawy, poruszam znowu - szyby. A przecież te wtyczki sa na zatrzaski więc raczej niemożliwe żeby nie stykały. Musiałem coś zaniedbać przy czyszczeniu tylko nie wiem co. Na tych płytkach były otwory gdzie dwie ścieżki jakby miały się złączyć, bo z każdej ścieżki odchodziła węższa ścieżka i kończyła się nad otworem. Może źle to złożyłem, bo przy drugiej skrzynce, którą czyściłem najpierw, tego nie było. Ma któś może jakieś sugestie?
Rafał A.(antek) - |12 Wrz 2005|, 2005 12:16
tak te 2 co miby sie maja łaczyc to nie maja siełaczyc, a lesli ruszanie kablami od spodu powoduje niestyki, pt prawdopodobnie balszki schodzace do wtyczek sa juz tak przezarte ze połamały sie. JAk slałdałes skrzynke to nie widzaiłes tego?
cieplak - |12 Wrz 2005|, 2005 12:52
Blaszki były ok. tylko w dwóch miejscach musiałem polutować - Jedna ścieżka na zgięciu poszła a druga szersza była wyżarta Chyba będę musiał ją wyjąć jeszcze raz...
Waski - |12 Wrz 2005|, 2005 14:04
Witam
Przy skladaniu nie zapomniales o wazelinie \????
A o silikonie przy skladaniu plasticowych czesci do kupy ???
Osadziles skrzynke na silikonie \????
Bo jak nie to znowu bedziesz robil
Znam to z autopsji.
Pozdrawiam
Wąski
cieplak - |12 Wrz 2005|, 2005 14:56
Silikon dałem a jakże i teraz myśle jak się go pozbyć żeby znowu rozebrać skrzynkę. Między plastikowe płytki waliłem praparat o nazwie Contact, ponoć właśnie do takich konserwacji. Nie mniej jednak powtórne rozebranie mnie czeka... Dam znać jak to się skończy.
zommbi - |12 Wrz 2005|, 2005 18:06
| cieplak napisał/a: | | A przecież te wtyczki sa na zatrzaski więc raczej niemożliwe żeby nie stykały |
może we wtyczkach jest jakiś syf ?? mogły zaśniedzieć blaszki we wtyczkach
albo nawet kabelki przy łączeniu z konektorkiem
KaZet - |13 Wrz 2005|, 2005 13:02 Temat postu: może zwarcie w wiązce??? przerabiałem to w wielorybie, lekko wyjąłem takie niby "eurozłącze" co dochodzi do skrzynki to czasem miałem kierunki + światła, czasem nie chodziła wycieraczka i takie tam różne kombinacje się trafiały... Elektryk znalazł zwarcie w wiązce dochodzącej do skrzynki.
Rafał A.(antek) - |13 Wrz 2005|, 2005 13:14
w starym modelu nie kruszała instalacja
zztop2 - |30 Kwi 2006|, 2006 18:33
witka podłącze sie do tego tematu by nie smiecic
Skrzyneczke od 2.9 da rade wsadzić bez zadnych komplikacji do DOHC, czy to niemozliwe
Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2006|, 2006 19:16
bezpiecznikow?
zztop2 - |30 Kwi 2006|, 2006 19:27
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | bezpiecznikow? |
no oczywiscie
Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2006|, 2006 19:39
taaa najwyzej bedzie brakowalo przekaznikow/bepziecznikow
zztop2 - |30 Kwi 2006|, 2006 20:08
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | taaa najwyzej bedzie brakowalo przekaznikow/bepziecznikow | ta ale wtedy mozna ze starej padnietej przełożyć a kostki ida takie same ?
Rafał A.(antek) - |30 Kwi 2006|, 2006 21:42
skrzynak jest uniwersalnaz tego co zauwazylem
Pinech - |29 Maj 2006|, 2006 14:47
Jeśli moge to się tu podłącze.
Nigdzie nie znalazłem info jaki jest prąd pobierany z Akumulatora przy powyłączanych wszystkich urządzeniach. Po mojemu to powinno brać tylko na zegar i podtrzymanie komputera a u mnie ciągnie 0,31 A co wydaje mi się wartością bardzo dużą. Akumulator 62 AH wystarczy na 5 dni. Co jeszcze może brać prąd???
I pytanko nr dwa. jakie urządzenia mogą pracować przy wyłączonej stacyjce. U mnie chodzi prawie wszystko. szyby, wentylacja, kierunkowskazy. Mam podejżenie że gdzieś jest zwarcie w wiązce za główną skrzynką bezpieczników. Ale chce się Was zapytać zanim ją porozcinam.
Pozdrawiam Pinech
Jason - |29 Maj 2006|, 2006 14:50
Pewnie początek jejec ze skrzynka bezpiecznikow. wentylacja, kierunki itd nie powinny chodzic bez kluczyka. Zwarcie pewnie w skrzynce zre Ci prąd. Duzo o niej na forum - poszukaj.
Pozdrawiam
Rafał A.(antek) - |29 Maj 2006|, 2006 15:17
no to nie taki duzy prad, ale cos zjada, sprawdzaj odlaczajac bezpieczniki
Pinech - |30 Maj 2006|, 2006 15:32
Skrzynki nie podejrzewam bo przedwczoraj ją złożyłem do kupy po bardzo gruntownym remoncie - papier ścierny, lutownica, contakt, wazelina, silikon a nawet butapren . Ale kłopoty zaczęły się właśnie od nadmuchu. Ostatnio zauważyłem przy wysiadaniu że mi nadmuch pracuje a kluczyki w ręku. Otworzyłem maske i ruszyłem wiązką między skrzynką a nadmuchem i się wyłączył. Wyrwałem więc skrzynke do remontu ale to nic nie dało. Dziś już zabrakło mi prądu więc to na pewno ta wiązka. A przy okazji jak wam się styki połamią w skrzynce to na 8 warstwie od góry jest kawałek niepotrzebnej miedzi (nie idzie do żadnego styku tylko kończy się nad jedną z dziurek i z niczym się nie styka). Trzeba ją odciąć zaraz przy jednym z kontaktów bezpiecznika i można z niej zrobić przynajmniej 3 blaszki idące do kostek, bo ma idealną grubość i szerokość. Nie trzeba rozklepywać drutu miedzianego.
Pozdrawiam
|
|