Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - PROBLEM Z CENTRALNYM ZAMKIEM + OTWIERANIE DZWI

rad - |4 Wrz 2005|, 2005 00:24
Temat postu: PROBLEM Z CENTRALNYM ZAMKIEM + OTWIERANIE DZWI
Witam
Mam problem z centralnym zamkiem. Zamyka sie idealnie , wszystko pieknie , ale nie moge otworzyc samochodu , musze sie dostawac do samochodu przez bagaznik. Nieco glupio to wyglada jak wchodze do samochodu przez bagaznik :-))))))
Chodzi o samochod 2.3 r.96 GHIA
Kolejny problem tkwi z swiatlach , caly czas sie pala , jak na przelaczniku mam ustawione na wylaczone to i tak sie swieca, oczywiscie przy zaplonie, bez wszystko jest cacy.
i jeszcze posiadam problem z alarmem orginalnym , jak sie wlaczy to nie wiem jak to wylaczyc,
Jezeli ktos sie spotkal z podobnym problemem to bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Rad

Rafał A.(antek) - |4 Wrz 2005|, 2005 04:30

centralny zamek? nie działa otwieranie z obu stron (pasazera i kierowcy?) nic nie bzyczy czy nawet sie kluczyk nie przekreca?

swiatła, prawdopodobnie to wersja skandynawska i tak ma ( podaj numer vin, moze byc na priv to sprawdze)

alarm jest powiazany z zamkiem, wyłacza sie go poprzez przekrecenie kluczyka podczas otwieranie zamka

Daj wiecej danych jak to jest z tym otwieraniem.

zbyszek - |4 Wrz 2005|, 2005 17:24

A napewno masz dobry kluczyk. Forda można zamknąć każdym fordowskim kluczykiem, otworzyć już niekoniecznie :twisted:
albo zamki w dzwiach są wymienione skoro kluczyk pasuje do bagażnika.

rad - |4 Wrz 2005|, 2005 17:28

mozliwe ze sa inne , dopiero go kupilem, ale w stacyjce tez dziala dobrze
zbyszek - |4 Wrz 2005|, 2005 17:31

Ale mogły być wymienione wkładki w zamkach. Wogole nie dawał się otworzyć czy wcześniej otwierałeś?
rad - |4 Wrz 2005|, 2005 20:59

nie, od samego poczatku jak go mam ( 2 dni ) to nie dalo sie otworzyc samochodu.
kluczyk dziala w stacyjce i w bagazniku i zamyka tylko dzwi i prawe i lewe ale nie da sie otworzyc dzwi tymi kluczykami , az trzema :-)

Adam_2000 - |4 Wrz 2005|, 2005 21:13

rad napisał/a:
nie, od samego poczatku jak go mam ( 2 dni ) to nie dalo sie otworzyc samochodu.
kluczyk dziala w stacyjce i w bagazniku i zamyka tylko dzwi i prawe i lewe ale nie da sie otworzyc dzwi tymi kluczykami , az trzema :-)

To tylko świadczy o tym, że albo wymieniona jest stacyjka i pokrywa bagażnika, albo przednie drzwi (może same zamki ?) :)

rad - |4 Wrz 2005|, 2005 21:59

pokrywa bagaznika nie byla wymieniana napewno , tak samo jak i dzwi, napewno sa oryginalne. Hmmmmm , dziwne nie
zbyszek - |4 Wrz 2005|, 2005 22:43

Czyli wymienione wkładki w zamkach. Jedź do dobrego ślusarza to ułoży Ci wkładkę do kluczyka.
mmmk - |4 Wrz 2005|, 2005 22:49

tylko wtedy nie bedzie pasowac 1 kluczyk do calosci skoro ten co ma dziala w stacyjce i bagazniku :roll: . a czy wkladki od mk1 pasuja?? bo jest tego troche na allegro i ja tez chyba mam jeszcze komplecik pomijajac bagaznik czyli tez dupa :|
pozdrawiam
maciek

zbyszek - |4 Wrz 2005|, 2005 23:07

mmmk napisał/a:
tylko wtedy nie bedzie pasowac 1 kluczyk do calosci skoro ten co ma dziala w stacyjce i bagazniku :roll: .

Jeżeli ślusarz ułoży wkładki w drzwiach do kluczyka którym otwiera bagażnik i odpala to co nie będzie pasować?

rad - |4 Wrz 2005|, 2005 23:18

dokladnie , wtedy powinno dzialac wszystko , dzieki za pomoc
mmmk - |4 Wrz 2005|, 2005 23:52

to takie cuda mozna robic :oops: no moze i tak mamy w koncu XXI wiek a czlowiek caly czas sie uczy 8)
pozdrawiam
maciek

Rafał A.(antek) - |5 Wrz 2005|, 2005 00:12

jakie cuda mmmk... jaki dobry ślusarz, to jest ford, rozbieraqsz zamek, patrzysz jaki masz kluczyk, opisujesz w jakiej kolejnosci jakie blaszki, kazda blasza jest numerowana i układasz tylko odpowiednio. Slusarz potrzebny jak zabraknie blaszki o damym numerze :)

A ty podejzewam wymiane zamkow albo poprostu zapieczone zamki od nieuzywania. Sugerował bym najpierw rozruszanie zamka, + WD 40
powaznie ten zamek ma tendencje do blokowania sie

mmmk - |5 Wrz 2005|, 2005 00:28

no ja w rumi mieszkam u nas o takich nie slyszano tylko na forum se czytam :wink: a tak powaznie to nie wiedzialem,ze tak mozna
pozdrawiam
maciek

misio_23 - |5 Wrz 2005|, 2005 00:49

rad napisał/a:
jeszcze posiadam problem z alarmem orginalnym , jak sie wlaczy to nie wiem jak to wylaczyc

rad napisał/a:
luczyk dziala w stacyjce i w bagazniku i zamyka tylko dzwi i prawe i lewe ale nie da sie otworzyc dzwi tymi kluczykami , az trzema

rad napisał/a:
od samego poczatku jak go mam ( 2 dni ) to nie dalo sie otworzyc samochodu

myślę że to wina alarmu ... coś wariuje.Centralny zamek odcięty jest przez alarm,nie działa z pilota i mechanicznie , daje się tylko zamknąć a jak wchodzisz przez bagażnik to się włancza bo uzbrojony jast przez zamknięcie .

Wątpię żeby ktoś wymieniał wkładki bo kluczyk zamyka , mogły paść blaszki ale żeby w dwóch wkładkach na raz ? Gdyby tak to czemu nie zamyka z pilota ?
Zanim pojedziesz do ślusaża to szukaj coś o alarmach , albo jakiegoś sąsiada co ma Scorpio - pewnie bawiąc się pilotem :!: coś przestawiłeś w alarmie ... powinien obsługiwać centralny , domykać /otwierać /szyby i szyberdach , otwierać bagażnik - to jest wersja GHiA więc ma dużo funkcji w pilocie - pewnie tam tkwi przyczyna ...

[ Dodano: 2005-09-05, 00:52 ]
... a nie ma możliwości kontaktu z poprzednim właścicielem - pewnie by coś doradził ?

zbyszek - |5 Wrz 2005|, 2005 01:18

A o tym nie pomyślałem Rad czy z pilota otwierasz drzwi?
A, że kluczyk zamyka to o niczym nie świadczy. Kluczykiem fordowskim zamkniesz każdego forda.

rad - |5 Wrz 2005|, 2005 12:23

nie dziala pilot kompletnie, ide po baterie to moze cos pomoze,
niestety nie mam mozliwosci kontaktu z wlascicielem bo sobie go przywiozlem z holandii i nie wiem nawet od kogo , tylko go kupilem w garazu. wymontowalem wkladke narazie jedna i ide do slusaza moze cos sie z tym da zrobic.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-09-05, 23:08 ]
zbyszek napisał/a:
A o tym nie pomyślałem Rad czy z pilota otwierasz drzwi?........

i juz sie wszystko wyjasnilo. dzieki za rady bo pomogly bardzo.
po wizycie u goscia co dorabia kluczyki zamontowalem wkladke i jest wszystko slicznie pieknie , zamyka i otwiera. po wymianie bateri w pilocie , rowniez wszystko zaczelo dzialac , nawet odkrylem przycisk w pilocie do otwierania bagaznika
mam jeszcze pytanko
na tunelu przy lewarku recznego sa przyciski podgrzewania foteli , i troszke wyzej jest przycisk okragly a na nim narysowany piotun w prostokacie, nie mam pojecia co to jest , prosze o podpowiedz.
pala mi sie tez swiatelka pod nogami i z przodu i z tylu , w jaki sposob mozna to wylaczyc
dzieki i pozdrawiam