Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Nie podaje paliwa na wtryskiwacze 12v6

Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 15:01
Temat postu: Nie podaje paliwa na wtryskiwacze 12v6
Witam, jestem świeżo po swapie silnika, przed swapem przestał mi on chodzić na benzynie, na gazie odpalał bez problemu... pompa nowa, boa na niej chodziło, jak podpiąłem się pod listwę wtryskową to nie było żadnego ciśnienia, paliwo tez nie wracało do baku.

Za wszelkie propozycję będą klikane "pomógł" oraz na zlocie dobre piwo.

YaKuZ - |11 Gru 2015|, 2015 15:24

Ale paliwo podaje? Moze cos zapchane? Regulator cisnienia ok?
Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 15:52

YaKuZ napisał/a:
Ale paliwo podaje? Moze cos zapchane? Regulator cisnienia ok?

Nie podaje paliwa, układ drożny, na boa wszystko chodziło, który to regulator ciśnienia? Ta gruszka tak jakby czy te coś za nią?

pepi - |11 Gru 2015|, 2015 16:17

sprawdz czy dochodzi paliwo na tym przewodzie zasilającym
jak tam nie ma to albo pompa albo zapchany filtr

zelazny_gst - |11 Gru 2015|, 2015 16:42

Zobacz czy zasilanie na pompę trafia, miałem też tak że po swapie źle docisnąłem wtyczki które łączą silnik i skrzynie z podłużnicą.
Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 16:42

pepi napisał/a:
sprawdz czy dochodzi paliwo na tym przewodzie zasilającym
jak tam nie ma to albo pompa albo zapchany filtr

Jak to sprawdzić?

Pepi, na boa była ta sama pompa i ten sam filtr i chodziło.

[ Dodano: |11 Gru 2015|, 2015 16:45 ]
zelazny_gst napisał/a:
Zobacz czy zasilanie na pompę trafia, miałem też tak że po swapie źle docisnąłem wtyczki które łączą silnik i skrzynie z podłużnicą.

napięcie podaje bo słychać jak pompa wstaje, zresztą żarówkę podpinałem to świeciła :P

zelazny_gst - |11 Gru 2015|, 2015 17:06

Wiem że to nie możliwe przy oryginalnych przewodach, ale jeśli masz je wymienione i zamontowane na opaski to zerknij czy dobrze podłączyłeś zasilanie i powrót paliwa.
Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 19:09

zelazny_gst napisał/a:
Wiem że to nie możliwe przy oryginalnych przewodach, ale jeśli masz je wymienione i zamontowane na opaski to zerknij czy dobrze podłączyłeś zasilanie i powrót paliwa.

Zasilanie do filtra, powrót od silnika, nic nie zmieniałem. Ale upewnię się, wydaje mi się że problem tkwi gdzieś w elektryce, jak na wakacjach wybiłem se palca i wsadzili mnie w gips to odłączone było aku na 1,5msc, po tym zaczęły się stopniowo dziać różne sytuacje, a bo to słabo odpalał na beni, a bo to nie trzymał wolnych obrotów na beni. Gdzie siedzi ten regulator cisnienia paliwa?

YaKuZ - |11 Gru 2015|, 2015 19:34

Regulator cisnienia to taka gruszka przy listwie paliwa :) wchodzi do niego wlasnie przewod paliwowy :)
Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 19:40

YaKuZ napisał/a:
Regulator cisnienia to taka gruszka przy listwie paliwa :) wchodzi do niego wlasnie przewod paliwowy :)

Podmieniałem to, nic nie dało.

ford2fast - |11 Gru 2015|, 2015 19:53

Kamil_Scorpio_ napisał/a:
YaKuZ napisał/a:

Może podmieniałeś na padlinę ? :)

Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 19:55

ford2fast napisał/a:
YaKuZ napisał/a:

Może podmieniałeś na padlinę ? :)

Bardzo możliwe... muszę przejrzeć karton z tajlami od poprzednika, może coś jeszcze mam na podmianę.

YaKuZ - |11 Gru 2015|, 2015 20:40

Jak chcesz to ci wysle jeden razem z gumami :P pewnie masz listwe aluminiowa
Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 20:45

YaKuZ napisał/a:
Jak chcesz to ci wysle jeden razem z gumami :P pewnie masz listwe aluminiowa

Tak aluminiową, oznaczenie silnika BRF, a ta kostka taka za tą gruszką, co idą do niej przewody gumowe, co to jest? Bo to tez mam w przydasiach.

maup - |11 Gru 2015|, 2015 21:09

oczywiście słynny guzik odcinający pompę przy dzwonie w zadek został sprawdzony, jest wciśnięty i sprawny?
pepi - |11 Gru 2015|, 2015 21:21

napięcie podaje bo słychać jak pompa wstaje, zresztą żarówkę podpinałem to świeciła :P
-
zerwij przewód z listwy i zobacz czy paliwo podaje

Kamil_Scorpio_ - |11 Gru 2015|, 2015 21:43

maup napisał/a:
oczywiście słynny guzik odcinający pompę przy dzwonie w zadek został sprawdzony, jest wciśnięty i sprawny?

Tak, ten uderzeniowy, mam go podciągniętą wiązkę na deskę rozdzielczą i ukryty włacznik :P Takie cuś jakbym przez przypadek zostawił kluczyki w stacyjce, a ktoś z kolegów chciał się przejechać :-) Pompa pracuje bo ją słychać.

[ Dodano: |11 Gru 2015|, 2015 21:44 ]
pepi napisał/a:
-
zerwij przewód z listwy i zobacz czy paliwo podaje

Go się chyba odkręca.. :P

[ Dodano: |11 Gru 2015|, 2015 21:46 ]
Ale z drugiej strony... jak podpinam pod listwę wtryskową tu gdzie wystaje tak jakby wentylek miernik ciśnienia to nic nie pokazuje.

pepi - |11 Gru 2015|, 2015 21:59

a jak wciśniesz to paliwo leje się ?
jak nie to obacz przed filtrem przy baku
a jak tam nie ma to pompa
paliwo jest w baku ?

YaKuZ - |12 Gru 2015|, 2015 00:24

to że pompa brzęczy to nie oznacza że dobrze pracuje :P ściągnij z regulatora ciśnienia przewód i zobacz czy podaje na regulator...jak nie szukaj przy filtrze albo pompa do doopy/przewód zapchany, załamany? . Jak podaje to regulator kiepski bo powinien troche to ciśnienie utrzymać na listwie...jak wciśniesz ten "wentylek" to paliwo nie leci? jak dobry regulator powinno trysnąć :) jak słaby zrobi psss i nic :P
VIK - |12 Gru 2015|, 2015 07:43

złączka w baku między pompą a wyjściem z "pływaka" ?
Kamil_Scorpio_ - |12 Gru 2015|, 2015 07:55

pepi napisał/a:
a jak wciśniesz to paliwo leje się ?
jak nie to obacz przed filtrem przy baku
a jak tam nie ma to pompa
paliwo jest w baku ?

Nic się nie leje.. baka nie ma, jest prowizorka do odpalenia czyli butelka z benzyna.

YaKuZ napisał/a:
to że pompa brzęczy to nie oznacza że dobrze pracuje :P ściągnij z regulatora ciśnienia przewód i zobacz czy podaje na regulator...jak nie szukaj przy filtrze albo pompa do doopy/przewód zapchany, załamany? . Jak podaje to regulator kiepski bo powinien troche to ciśnienie utrzymać na listwie...jak wciśniesz ten "wentylek" to paliwo nie leci? jak dobry regulator powinno trysnąć :) jak słaby zrobi psss i nic :P

Od końca, jak wcisnę wentyl nic nie leci, pompa jest zewnętrzna, boa pracowało na niej, ale gdzieś mam od kata jeszcze wewnętrzną to podepnę, filtr był zmieniany przy swapie, troszkę mi to zajęło (z 10 podkładek miedzianych poszło) zanim go uszczelniłem, regulator podmieniałem, niestety nie dałem rady zdjąć przewodu z niego to obciąłem kawałek i dałem kawałek wzmocnionego przewodu, oryginalny przewód włożyłem do środka, zacisnąłem cybantem, tak samo przy gruszce (regulatorze cisnienia) też poszedł cybant.

VIK napisał/a:
złączka w baku między pompą a wyjściem z "pływaka" ?

Pływak jest odłączony, ta pompa jest zewnętrzna, przewód siedzi w butelce z benzyną, bo bak zerwany jest... poprzednik zajeździł pompę wewnętrzną bo nie miała czym się smarować....

[ Dodano: |12 Gru 2015|, 2015 07:59 ]
Da się dać napięcie bez pośrednio z aku na pompę, i wpiąć się od razu w listwę wtryskową? By ominąć przewody paliwowe i filtr?

mario d - |12 Gru 2015|, 2015 09:02

jak masz pompe zewnetrzna,to daj ja prosto przed listwa ,jeden wężyk do banki z benzyna i z akumulatora podaj pompie plus i minus,zobaczysz wtedy czy poda na listwa,omin po prostu przewody paliwowe w aucie
Kamil_Scorpio_ - |12 Gru 2015|, 2015 09:07

mario d napisał/a:
jak masz pompe zewnetrzna,to daj ja prosto przed listwa ,jeden wężyk do banki z benzyna i z akumulatora podaj pompie plus i minus,zobaczysz wtedy czy poda na listwa,omin po prostu przewody paliwowe w aucie

Czytałes poprzednie nasze posty?

mario d - |12 Gru 2015|, 2015 09:13

czytałem,i zastanawiam się ,pompe jak masz zanurzona w butelce to po wlaczeniu leci z niej paliwo,od strony filtra?,bo jesli leci to albo przewod gdzis zatkany albo scisniety,dlatego najprościej dac pompe przed sama listwa i wtedy sprawdzić czy regulator do dupy
Kamil_Scorpio_ - |12 Gru 2015|, 2015 09:17

mario d napisał/a:
czytałem,i zastanawiam się ,pompe jak masz zanurzona w butelce to po wlaczeniu leci z niej paliwo,od strony filtra?,bo jesli leci to albo przewod gdzis zatkany albo scisniety,dlatego najprościej dac pompe przed sama listwa i wtedy sprawdzić czy regulator do dupy

Nie mam pompy zanurzonej, to pompa ZEWNĘTRZNA, wiec tylko przewód mam zanurzony. O tym wszyscy pisaliśmy posty wyżej.

mario d - |12 Gru 2015|, 2015 09:24

pisales ze masz wewnetrzna od Kata ,,wiec podepnij alba jedna albo drugą
Kamil_Scorpio_ - |12 Gru 2015|, 2015 09:53

mario d napisał/a:
pisales ze masz wewnetrzna od Kata ,,wiec podepnij alba jedna albo drugą

Okej :)

ford2fast - |13 Gru 2015|, 2015 10:48

Da się dać napięcie bez pośrednio z aku na pompę, i wpiąć się od razu w listwę wtryskową? By ominąć przewody paliwowe i filtr?

A co to za problem ? :shock:

Kamil_Scorpio_ - |13 Gru 2015|, 2015 10:51

ford2fast napisał/a:

A co to za problem ? :shock:

Już nie ważne, 12v6 uruchomione, podmieniłem gruszkę na starą a wymieniłem te takie coś za nią, prostokątny plastik z napisem ford, nie wiem co to, ale pomogło. Zdjęcia zapodam jak będę znów w db bo pipa ze mnie i zapomniałem, albo jak w końcu ściągnę go do białego.

Temat rozwiązany, można zamknąć.

Tu trochę to widać:

VIK - |13 Gru 2015|, 2015 10:59

MAP sensor.