| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Jakie radio do MK3 ?
Grześ - |8 Lis 2013|, 2013 11:20 Temat postu: Jakie radio do MK3 ? Witam,
Moje 5000 niestety coś słabo odbierać zaczyna - i szukam czegoś lepszego. W starszym aucie 7000 też nienajlepiej już odbierało niestety i przekładka w grę nie wchodzi.
Co polecacie, najlepiej bez przerabiania wtyczek ? Najlepiej albo z czytnikiem MP3 albo na kasetę - wtedy mam wejście przez kasetę i kabelek.
Pzdrw.
Julek - |8 Lis 2013|, 2013 11:31
ze standardowej gamy radyjek montowanych w scorpio najlepszym rozwiązaniem jest 7000, z uwagi na najlepszy wzmacniacz
WieSiu - |8 Lis 2013|, 2013 11:43
| Grześ napisał/a: | | najlepiej bez przerabiania wtyczek |
a co tu przerabiac ? kupujesz za pare zl przejsciowki i mozesz wiekszosc radioodbiornikow wpiac. Wystarczy tylko wpiac
Grześ - |8 Lis 2013|, 2013 11:54
| Julek napisał/a: | | ze standardowej gamy radyjek montowanych w scorpio najlepszym rozwiązaniem jest 7000, z uwagi na najlepszy wzmacniacz |
Wzmacniacz - owszem, mam takie w starym zielonym cossie. Ale już wyświetlacz pada, czułość też przedstawia wiele do życzenia. Poza tym ja nie puszczam muzyki ma maxa ! I ten w 5000 też wystarcza.
[ Dodano: |8 Lis 2013|, 2013 11:55 ]
| WieSiu napisał/a: | | a co tu przerabiac ? kupujesz za pare zl przejsciowki i mozesz wiekszosc radioodbiornikow wpiac. Wystarczy tylko wpiac |
Wiem - ale zazwyczaj 1. trzeba ramkę 2. wędkarzy zdecydowanie bardziej kusi. Szkoda szyb !
Pzdrw.
x00x - |8 Lis 2013|, 2013 12:06
jakiś model z jaguara pasuje, nieźle gra, chyba tak sie nie psuje jak 7000 i działa z oryginalnym pilotem ktoś na forum ma takowe u siebie to może się więcej wypowie
WieSiu - |8 Lis 2013|, 2013 12:06
ale lepiej tez gra porzadne z wysokiej polki radio inne niz oryginal ford i ma wiecej funkcji
Grześ - |8 Lis 2013|, 2013 12:10
| WieSiu napisał/a: | ale lepiej tez gra porzadne z wysokiej polki radio inne niz oryginal ford i ma wiecej funkcji |
Wiesz, mnie najbardziej zależy na czułości na FM. I dobre wyszukiwanie stacji przy przemieszczaniu się - 7000 było niezłe, ale czułość straciło i to LCD. Mógłbym niby sprawdzić dlaczego czułość siadła, ale to trochę zabawy. No i odtwarzacz MP3 by się przydał, ew. kaseta. Płyt CD to ja od dawna nie używam ! A i melomanem nie jestem, choć equaliser by się przydał.
Pzdrw.
Jankes - |8 Lis 2013|, 2013 14:28
| x00x napisał/a: | | jakiś model z jaguara pasuje, nieźle gra, chyba tak sie nie psuje jak 7000 i działa z oryginalnym pilotem ktoś na forum ma takowe u siebie to może się więcej wypowie |
Z jaguara, dokładnie. Mam u siebie w aucie od Adama2000, świetne radio, w niebo lepsze niż 7000, współpracuje ze zmieniarką fordowską, a żeby działało z polotem trzeba przerobic moduł Rim.
maciejtca - |9 Lis 2013|, 2013 09:09
Jankes, a możesz podać model ? i jakis manual to przerobienia pilota ?
Jankes - |9 Lis 2013|, 2013 09:16
maciejtca, takie cos http://allegro.pl/jaguar-...3671709055.html
co do pilota sie nie wypowiem bo nie znam szczegółów
JORZO - |9 Lis 2013|, 2013 12:48
| Grześ napisał/a: | | kasetę i kabelek |
Jaka jest tego jakość dźwięku?
Jankes - |9 Lis 2013|, 2013 14:49
| JORZO napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | kasetę i kabelek |
Jaka jest tego jakość dźwięku? |
Taka ze idz panie i nie wracaj....
JORZO - |9 Lis 2013|, 2013 15:17
Aha
Grześ - |9 Lis 2013|, 2013 17:41
| Jankes napisał/a: | | JORZO napisał/a: | | Grześ napisał/a: | | kasetę i kabelek |
Jaka jest tego jakość dźwięku? |
Taka ze idz panie i nie wracaj.... |
Jak kaseta sprzęgająca niezła to i jakość jak na taki prosty sposób - też OK. Jak marna kaseta - to dźwięk też.
pzdrw.
TomekZ14 - |10 Lis 2013|, 2013 19:51
nie musisz kupować kasety.
Kup jakiekolwiek radio. oryginalne czy nie. obojętne.
dokup taki adapter w którym wybierasz tylko fale radiową z której radio ma odbierać sygnał.
Podepni USB STICK do adaptera i w aucie gra co chcesz. Po problemie.
Może jakość nie jest zajefajna ale na pewno Ci wystarczy jak nie masz w aucie zrobionego audio BOSE albo HARMANN&KARDON.:D
Grześ - |10 Lis 2013|, 2013 20:01
| TomekZ14 napisał/a: | nie musisz kupować kasety.
Kup jakiekolwiek radio. oryginalne czy nie. obojętne.
dokup taki adapter w którym wybierasz tylko fale radiową z której radio ma odbierać sygnał.
Podepni USB STICK do adaptera i w aucie gra co chcesz. Po problemie.
Może jakość nie jest zajefajna ale na pewno Ci wystarczy jak nie masz w aucie zrobionego audio BOSE albo HARMANN&KARDON.:D |
Też się tak da, ale te mini-nadajniki trzeba z czegoś zasilać ! A co do jakości - masz rację, bez naprawdę dobrych głośników i dobrej akustyki w samochodzie o dobrym odsłuchu można tylko pomarzyć ...
Ale mam nadzieję że po problemie - czekam na przesyłkę, we wtorek chwila prawdy !
Pzdrw.
trzypion - |11 Lis 2013|, 2013 09:03
Tak na marginesie - dorobienie wejścia dodatkowego audio do ori radia nie jest wielkim problemem, a juz wpięcie go jesli jest i radio i CD (np. w modelu 2004) to juz pikuś
Grześ - |11 Lis 2013|, 2013 09:41
| trzypion napisał/a: | Tak na marginesie - dorobienie wejścia dodatkowego audio do ori radia nie jest wielkim problemem, a juz wpięcie go jesli jest i radio i CD (np. w modelu 2004) to juz pikuś |
No to opisz, jak to w 2005 albo 2007 zrobić ... na pewno komuś się ta informacja przyda !
Pzdrw.
trzypion - |11 Lis 2013|, 2013 11:07
Dośc prosto - sygnał audio idzie tak:
Radio CD Radio(przedwzmacniacz) Wzmacniacz
Czemu tak dziwnie? Bo radio to dwa kawałki w jednym - jeden to radio/magnetofon (źródło sygnału), a drugi to przedwzmacniacz (regulacja głośności, niskich, wysokich, balans i fader).
Do tego trzeba obsłuzyc jeszcze TA (traffic announcement).
Do tego celu są dodatkowe dwa sygnały lecące pomiędzy CD, a radiem - jeden (CD on) podawany przez CD powoduje, że radio wyświetla 'DISC', zaś drugi (TA on) podawany przez radio powoduje, że CD 'odpina się' od toru audio i wrzuca wejście z radia na przedwzmacniacz - dzieje się to wtedy, kiedy radio dostaje przez RDS informacje, że pojawiły się wiadomości drogowe.
Jak zrobic, żeby się dało wrzucić inny sygnał? Dość prosto, potrzebujemy kilka przekaźników (ale nei samochodowych, tylko takcih do elektroniki).
Główny przekaźnik (niech bedzie oznaczony G) wpinamy w tor CD Radio(przedwzmacniacz) - w położeniu spoczynkowym łączy CD z radiem, po zasileniu cewki przełącza na wejście radia dodatkowe gniazdo.
Dwa pomocnicze służą do:
1. cewka właczona między + zasilania, a styk dodatkowy w gnieździe wykrywający podpięcie wtyczki - robi dwie rzeczy - przełacza po zasileniu wejście CDon radia z wyjścia CDon na +12, wymuszając wyświetlenie na radiu napisu 'DISC'. Druga para styków podaje zasilanie na przekaźnik główny (G), aczkolwiek nie bezpośrednio, tylko przez przekaźnik 2
2. Wpięty między linię TAon i masę. A styk rozłączny między poprzednio opisany styk przekaźnika 1, a cewkę przekaźnika G - dzięki czemu po pojawieniu się napięcia na linii TAon wymusza rozłaczenie dodatkowego źródła muzyki i wrzucenie na wzmacniacz sygnału z radia.
Można powyższe też zrealizować nie na przkaźnikach, tylko na dwóch-trzech kościach z serii CD4000 (4066 przełączające i kilka bramek do sterowania)
Grześ - |11 Lis 2013|, 2013 11:23
| trzypion napisał/a: | | Dośc prosto |
| trzypion napisał/a: | | Można powyższe też zrealizować .... |
Na pewno lepiej na kluczach nie mechanicznych. Albo na kontaktronach.
Ale - może jakiś mały schemacik, co do czego na złączach radia podłączyć ? Niedługo powinienem mieć jedno radio (5000) na biurku, mogę przetestować !
Pzdrw.
trzypion - |11 Lis 2013|, 2013 12:30
Bo ja wiem? W CD jest przekaźnik - w końcu nie szumi, nie zniekształca etc
Schemacik? Hm... Mam narysowany na kolanie na kartce Tym razem wersja na bramkach - CD4066 (klucze), CD4001, jeden tranzystor, przygarść kondensatorów i rezystorów Wyjdzie pwenie jakies 5zł za części
Grześ - |11 Lis 2013|, 2013 13:28
| trzypion napisał/a: | Bo ja wiem? W CD jest przekaźnik - w końcu nie szumi, nie zniekształca etc
Schemacik? Hm... Mam narysowany na kolanie na kartce Tym razem wersja na bramkach - CD4066 (klucze), CD4001, jeden tranzystor, przygarść kondensatorów i rezystorów Wyjdzie pwenie jakies 5zł za części |
Przekaźnik jak to przekaźnik ...sygnałowy byłby OK, te "zwykłe" ze stykami prądowymi (AgCdO) - już nie bo dla małych sygnałów może nie przewodzić.
To jak - przyfocisz ten schemat na kolanie ???
Pzdrw.
trzypion - |11 Lis 2013|, 2013 15:07
W domu wrzucę w OrCADa - w robocie siedze i nie mam za bardzo jak w tym momencie wrzucić do sieci.
Grześ - |11 Lis 2013|, 2013 15:09
| trzypion napisał/a: | W domu wrzucę w OrCADa - w robocie siedze i nie mam za bardzo jak w tym momencie wrzucić do sieci. |
OK, ale może PDFa zrób bo OrCADa nie każdy przeczyta ....
BTW miłej pracy w święto
Pzdrw.
trzypion - |11 Lis 2013|, 2013 15:11
No przeciez jasne, że nie .sch Jak bedzie czas, to nawet jakąs płytke machnę pod to
[ Dodano: |12 Lis 2013|, 2013 09:48 ]
Zrobiłem Tylko z racji późnej pory nie zdążyłem wywalić do PDF-a, a swoja droga, to ja chce starego, jeszcze dosowego orcada... Te nowe windziane strasznie nieergonomicznie są
Dzisiaj po pracy zrzuce i wrzucę, a jak bedzie troche czasu, to może nawet i zmontuję prototyp na uniwersalce i przetestuję.
pablo19 - |12 Lis 2013|, 2013 12:27
| trzypion napisał/a: | ...
[ Dodano: |12 Lis 2013|, 2013 09:48 ]
Zrobiłem Tylko z racji późnej pory nie zdążyłem wywalić do PDF-a, a swoja droga, to ja chce starego, jeszcze dosowego orcada... Te nowe windziane strasznie nieergonomicznie są
Dzisiaj po pracy zrzuce i wrzucę, a jak bedzie troche czasu, to może nawet i zmontuję prototyp na uniwersalce i przetestuję. | Czekamy w napięciu.
Grześ - |12 Lis 2013|, 2013 12:28
| trzypion napisał/a: | Zrobiłem Tylko z racji późnej pory nie zdążyłem wywalić do PDF-a, a swoja droga, to ja chce starego, jeszcze dosowego orcada... Te nowe windziane strasznie nieergonomicznie są |
A znasz EAGLE ? Dla płytek do pół Eurokarty i 2 warstwy jest darmowy. Naprawdę łatwy w obsłudze.
Pzdrw.
trzypion - |13 Lis 2013|, 2013 19:37
Wiesz, juz prędzej starego, dosowego AUTOTRAXA odkopię
Na razie schemat: http://trzypion.pl/FST/Scorpio_Aux.pdf
Grześ - |13 Lis 2013|, 2013 19:46
Znaczy Eagla nie próbowałeś. Może warto ???
Aaaa - a gdzie te złączki powpinać ??? Chyba przydałby się jakiś montażowy schemacik, co i gdzie.
Ja już moje stare 2005 mam na stole, teraz tylko trochę czasu by się przydało. I ew. jakieś złącze żeby zasilania nie podłączać zbyt prowizorycznie.
Pzdrw.
trzypion - |13 Lis 2013|, 2013 20:02
Po kolei:
J1 - zasilanie (1 +, 2 Masa)
J2 - wejście dodatkowe
J3 - audio idące z Radia do CD
J4 - audio idące na CD (z radia)
J5 - styk zwierny dodatkowego gniazda
J6 - 1 Sygnał 'TA' z radia; 2 - sygnał CDon z CD, 3 - wejście sygnału CDon do radia.
W skrócie - między radiem, a CD lecą dwie pary przewodów z sygnałem audio, przecinasz te, które ida od radia do CD (rozpiska pinów jest gdzieś na forum). Te z radia wpinasz na J3, a te co idą do CD do J4.
Przewód CDon (daje cynk radiu, że CD pracuje i powoduje wyświetlenie 'disc' na wyświetlaczu) też tniesz, wyjście z CD łączysz z pinem 2 złaczki J6, a wejście do radia dajesz na pin 3. Sygnał TA zostawiasz w całości, jedynie dołaczasz dodatkowo do pinu 1.
Działanie układu jest dośc proste - jesli wtyczka dodatkowa nie jest wpięta, to układzik podaje na J4 to, co dostaje na J3 - czyli w głośnikach masz radio/cd (zalezy co działa).
Kiedy wepniesz wtyczkę, to:
1. Na J5 podana zostanie masa ze styku zwiernego, co spowoduje, że
2. Na J4 przełaczony zostaje sygnał z z J2,
3. Na wyjście CD zostaje wystawione napięcie zasilania, co powoduje, że radio wyświetli 'disc',
4. Na wzmacniacz pójdzie sygnał albo z wejścia dodatkowego, albo z CD, jeśli go właczysz.
5. Jesli radio złapie sygnał TA (Traffic anouncement) na glośniki zostanie wrzucone radio.
Jesli sie nigdzie nie sypnąłem, powinno działać
Grześ - |13 Lis 2013|, 2013 20:07
| trzypion napisał/a: | | W skrócie - między radiem, a CD |
A jak nie ma CD ????? Jak pisałem, mam 2005 i 2007 ....
Pzdrw.
trzypion - |13 Lis 2013|, 2013 22:04
A to trzeba się w radio wpinac
Adam_2000 - |13 Lis 2013|, 2013 22:10
Wywalić AM i po herbacie. I tak już nikt chyba nie słucha "długich".
trzypion - |13 Lis 2013|, 2013 22:14
Nie takie proste - a raczej - niekoniecznie proste, często końcówka toru radia jast wspólna dla AM i FM...
Adam_2000 - |13 Lis 2013|, 2013 22:18
AM to rodzaj modulacji - amplitudą, w przeciwieństwie do częstotliwości - FM. Stosowane dla długich, średnich i krótkich.
trzypion - |13 Lis 2013|, 2013 22:19
Krótkie, średnie i długie to AM - Amplitude Modulation, czyli modulacja amplitudy. Zaś ultrakrótkie to FM - Frequency Modulation - modulacja częstotliwości.
Grześ - |14 Lis 2013|, 2013 07:34
| trzypion napisał/a: | | Nie takie proste - a raczej - niekoniecznie proste, często końcówka toru radia jast wspólna dla AM i FM... |
Tuner w 2005 jest osobnym modułem - jak chwilę znajdę to podejrzę.
Jest jeszcze jedna możliwość - wpiąć się w sygnał kaseciaka, zawsze można kasetę - dummy włożyć żeby nie wywalało jej. Muszę podejrzeć jak toto zrobione jest, ale ... może ktoś ma wtyczki, bo jakoś nie mam ochoty na zabawę z małymi konektorkami ???
Gdzieś musi być przełącznik źródła sygnału - ale to najłatwiej oscyloskopem. Całością steruje jeden procesor w środku płytki. Standard ... ale jest jeden scalak - podejrzę czy to aby nie jest jakiś analogowy do regulacji barwy dźwięku i jednocześnie przełącznik źródła. Np. jak TDA 7313. Wtedy byłoby łatwo.
To jak ktoś ma na zbyciu złącza to poproszę o info. Te dwa duże oczywiście.
Pzdrw.
trzypion - |14 Lis 2013|, 2013 19:36
Można jeszcze inaczej - wpiąć się między radio, a przedwcmacniacz, tylko trzeba w jakiś sposób zrobic układ przełączający. Nawet najprostszy, w gniazdku (są takowe).
Grześ - |14 Lis 2013|, 2013 19:42
| trzypion napisał/a: | | Można jeszcze inaczej - wpiąć się między radio, a przedwcmacniacz, tylko trzeba w jakiś sposób zrobic układ przełączający. Nawet najprostszy, w gniazdku (są takowe). |
Trochę podejrzałem dostępne schematy i informacje - w radiach jest mały procesorek audio, który ma na wejściu przełącznik źródeł. Całość sterowana przez I2C, ale ścieżki na pewno da się przeciąć.
Ale chyba najłatwiej - jak jest kaseciak - włożyć w niego kasetę z kabelkiem (uciętym) i wpiąć się na wejście sygnału z kasety. Chyba że ten scalak ma w środku DOLBY i resztę do odtwarzacza - tego niestety jeszcze nie wiem. To jakieś specjalne wersje układów, tylko dla Forda niestety. Jakaś megalomania chyba !
Pzdrw.
levy - |15 Lis 2013|, 2013 09:41
kiedys sie takimi przerobkami bawilem http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=23718
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=32229
Grześ - |15 Lis 2013|, 2013 09:44
Całkiem fajny układ, ale najlepsze jest to z tym, że w ciągu dnia skupić się nie można !!!
Pzdrw.
|
|