Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Dopuszczalna grubość klocków/tarczy

hleb23 - |3 Lip 2013|, 2013 14:15
Temat postu: Dopuszczalna grubość klocków/tarczy
Jaka jest dopuszczalna grubość tarczy z tyłu oraz okładzin klocków? Coś zaczyna mi szorować w lewym tyle jakby się klocek kończył, chyba że to coś z tłoczkiem/ręcznym, muszę rozebrać i sprawdzić
kat - |3 Lip 2013|, 2013 14:20

to moze najpierw sprawdz,to widac po zdjeciu koła
sobolaqe - |3 Lip 2013|, 2013 16:16

minimalna grubosc tarczy masz okreslona w specyfikacji produktu, sprawdz jaka minimalna grubosc dopuszcza producent tarczy.

Minimalna grubosc okladziny na klocku to taka zeby byla okladzina :)
Ale oczwiscie wymienic trzeba wczesniej zanim zacznie trzec blacha o tarcze, wiec jak masz pare mm okladziny to juz lepiej wymienic a nie czekac az okladzina znikne do konca.

Sciagnij kolo i zobacz w jakim masz stanie tarcze i klocki, jak trze blacha o tarcze to zobaczysz slad na tarczy.
wtedy do wymiany i klocki i tarcze(po obu stronach)

hleb23 - |3 Lip 2013|, 2013 20:29

Dziękuje za pomoc, klocki do wymiany na pewno, tarcze z resztą też należałoby zmienić
konrad85 - |3 Lip 2013|, 2013 23:21

jeśli tarcze jeszcze będą ok to przed montażem nowych klocków proponowałbym znaleźć jakiś warsztat i zlicować powierzchnię tarczy na tokarce, to nie są drogie usługi
kat - |4 Lip 2013|, 2013 08:10

konrad85 napisał/a:
zlicować powierzchnię tarczy na tokarce, to nie są drogie usługi

To podobnie jak kupno nowej tarczy ,ktora w przypadku kolego jest lita i kosztuje grosze.To nie jest coss
na 100% usługa toczenia bedzie drozsza niz nowe

konrad85 - |4 Lip 2013|, 2013 12:04

przód/tył mam wentylowane, za zlicowanie czterech zapłaciłem 50zł i moim zdaniem warto było
sobolaqe - |4 Lip 2013|, 2013 15:00

konrad85 napisał/a:
przód/tył mam wentylowane, za zlicowanie czterech zapłaciłem 50zł i moim zdaniem warto było

Co za te 50 zl Ci zrobil?
Tylko sciagnal rant z tarczy czy wyrownal powierzchnie ?
Jesli wyrownal powierzchnie to ile Ci zostalo tarczy do minimalnej grubosci ?
Moze sie okazac ze po takim przetoczeniu juz masz minimum czyli tarcza do wymiany

hleb23 - |4 Lip 2013|, 2013 21:18

W tylnym prawym kole, klocek od strony tłoczka jest starty do blachy natomiast drugi klocek jeszcze długo by starczył. Czego to wina?siła hamowania lewe prawe koło na hamowni taka sama.Tłoczek wygląda bardzo dobrze, pod gumką nadmiernego syfu nie widać (choć co prawda w całości jeszcze go nie wyciągnąłem).
Zysio - |4 Lip 2013|, 2013 21:29

no ale mimo wszystko wyglada na to, że zacisk jednak nie odpuszcza
sobolaqe - |4 Lip 2013|, 2013 22:34

hleb23 napisał/a:
W tylnym prawym kole, klocek od strony tłoczka jest starty do blachy natomiast drugi klocek jeszcze długo by starczył. Czego to wina?siła hamowania lewe prawe koło na hamowni taka sama.Tłoczek wygląda bardzo dobrze, pod gumką nadmiernego syfu nie widać (choć co prawda w całości jeszcze go nie wyciągnąłem).

jarzmo wyczysc i przesmaruj.

konrad85 - |5 Lip 2013|, 2013 01:04

sobolaqe miałem to samo co kolega hleb23 jeśli chodzi o tył, przednie tarcze zostały zlicowane przed założeniem nowych klocków i lala, jeśli chodzi o tył to jedna tarcza już sie nie nadawała po przetoczeniu z tego powodu że zacisk trzymał i poprostu była zmasakrowana,kupiłem na tył komplet nowych tarcz z klockami za całe 222zł :P plus komplet prowadnic jarzma + smar wysokotemperaturowy za całe 37zł (prowadnice dobrali z jakiegoś merca bo nie mieli w katalogu forda,dobrze że jedna została mi na wzór) jarzmo trzeba było potraktować palnikiem więc je wypiaskowałem i odmalowałem proszkowo w robocie, czekam aż dostane natchnienia żeby z drugiej strony zrobić to samo :P
hleb23 - |5 Lip 2013|, 2013 19:00

Dzięki za odpowiedź, wobec tego regeneruje zaciski z tyłu i wyczyszcze do zera jarzma, dzięki za pomoc ;]
Zysio - |5 Lip 2013|, 2013 19:12

gdzies mi sie o oczy obily wartosci grubosci tarcz: nominalna/minimalna:
przod 260 mm: 24/22.2
tyl lite 253 mm: 10/8

zabijcie, nie pamietam gdzie widzialem ale utkwily mi w pamieci

gufer-posepny - |5 Lip 2013|, 2013 20:08

zawsze wybite jest na tarczy albo na obwódce albo gdzieś na środku ile może mieć minimalnie . pozatym starty tylko jeden klocek to prowadnice zablokowane .
sobolaqe - |5 Lip 2013|, 2013 23:26

hleb23 napisał/a:
Dzięki za odpowiedź, wobec tego regeneruje zaciski z tyłu i wyczyszcze do zera jarzma, dzięki za pomoc ;]

Jak regenerujesz zaciski z tylu to wez kup odrazu komplet regeneracyjny i rozbierz mechanizm od recznego.
Wyczysc wszystko i poskladaj, bedziesz mial spokoj z zapieczonym recznym ktory wczesniej czy pozniej Cie dopadnie.
A zacisk i tak bedziesz mial na wierzchu, sprawdz w warsztacie gdzies jest opis jak to zrobic.
Generalnie prosta sprawa poza jedna zapinka przy koszyczku i sprezynie ale tez do opanowania :)

Zysio - |6 Lip 2013|, 2013 00:33

Cytat:
Jak regenerujesz zaciski z tylu to wez kup odrazu komplet regeneracyjny i rozbierz mechanizm od recznego.

oototo, komplet na dwa zaciski to jakieś 50 PLN

i masz spokój sumienia

hleb23 - |6 Lip 2013|, 2013 12:01

Hehe cenna rada, ręczny z jednego koła już odmówił współpracy :P przy okazji w warsztacie wrzucona relacja z naprawy, zastanawia mnie tylko czy faktycznie nie da się odłączyć linki ręcznego nie mając podnośnika,kanału?

[ Dodano: |6 Lip 2013|, 2013 12:26 ]
Jeszcze jedno, do czego tak naprawdę służą te blaszki z tyłu w zaciskach. Mam je na miejscu z tym że z prawej strony wyciągałem ją i jest jakby mniej ciasno założona(nie tak jak w fabryce). Klocki nie latają w jarzmie dzięki temu?

Kevin Xy - |6 Lip 2013|, 2013 12:30

hleb23 napisał/a:
Klocki nie latają w jarzmie dzięki temu?

dokladnie tak

VIK - |6 Lip 2013|, 2013 18:34

hleb23 napisał/a:
zastanawia mnie tylko czy faktycznie nie da się odłączyć linki ręcznego nie mając podnośnika,kanału?
Da się.
kat - |6 Lip 2013|, 2013 19:35

Zysio napisał/a:
Cytat:

oototo, komplet na dwa zaciski to jakieś 50 PLN

i masz spokój sumienia

nie do konca
zeby bylo zrobione jak nalezy ,trzeba dorobic rozpierak
stary jest w 100% zgnity i nie uszczelniacz do konca nie bedzie trzymał

jutyro zrobie fotke jak wyglada rozpierak po zdjeciu z zacisku

sobolaqe napisał/a:

Wyczysc wszystko i poskladaj, bedziesz mial spokoj z zapieczonym recznym ktory wczesniej czy pozniej Cie dopadnie.

dodatkowo jezeli tloczki mają wżery nalezy je wymienic na nowe

sobolaqe napisał/a:
Generalnie prosta sprawa poza jedna zapinka przy koszyczku i sprezynie ale tez do opanowania :)

za pierwszym razem to walka na 1-2 godziny
jak sie dojdzie do wprawy to zapina sie ten zeger dokładnie w 1 minute

VIK napisał/a:
hleb23 napisał/a:
zastanawia mnie tylko czy faktycznie nie da się odłączyć linki ręcznego nie mając podnośnika,kanału?
Da się.

wyjatkowo upierdliwa robota nie majac podnosnika,przeciez musisz zdjac koło,zeby odpiac linke z zacisku,a w tym celu musisz miec podnosnik

VIK - |6 Lip 2013|, 2013 19:42

Sądzę, ze chodzi o podnośnik warsztatowy windujący całe auto do góry, zdjęcie koła to oczywista oczywistość :)
kat - |6 Lip 2013|, 2013 19:45

aa no to tak,bo jakos moja wyobraznia zle podziałała ,chociaz na upartego....
sobolaqe - |6 Lip 2013|, 2013 20:03

kat napisał/a:

za pierwszym razem to walka na 1-2 godziny
jak sie dojdzie do wprawy to zapina sie ten zeger dokładnie w 1 minute

dokladnie :-d
pierwszego w mk1 nie zlozylem po tym jak go rozebralem i dostalem koszyczkiem w czolo :-d

pozniej pierwszy zacisk w mk3 jakies 30 min zeszlo, pozniej 3 kolejne poszly w pare min :)
ale robilismy to na 4 rece ze Struna :)

kat - |6 Lip 2013|, 2013 20:06

dzisiaj skladalem w garazu
dokladnie 1 minuta
Gufer stał obok,moze potwierdzic

trzeba sobie patent opanowac i tyle,zadnych imadeł,nic,a tylko jedno dobre narzedzie i mozemy to zrobic przed TV na kolanie

do wkrecania i wykrecania tloczkow dorobilem sobie klucz ze starego klucza z wiertaki celmowskiej+ dospawany uchwyt

a ze w volvo niektorych tloczki sa tez wkrecane, to sie teraz przydaje i robi robote
przy afirze tez sie przydał kluczyk

hleb23 - |6 Lip 2013|, 2013 20:54

Tak, chodziło mi o podnośnik warsztatowy, lewarek to wiadoma rzecz ;] Z tyłu tłoczki wkręcałem przy ostatniej wymianie klocków za pomocą czegoś ala małej brechy i żabki do kręcenia. Nie wiem tylko co wymyślę jak tłoczki wyciągne w całości, czy też w ten sposób wkręce te tłoczki, ale zobaczymy
gufer-posepny - |6 Lip 2013|, 2013 22:04

NO jak się ma patent to składa się zacisk w minutę .

Nie przypominaj mi zafiry . to tylko potwierdza czemu nie opel .

sobolaqe - |6 Lip 2013|, 2013 23:30

hleb23 napisał/a:
Z tyłu tłoczki wkręcałem przy ostatniej wymianie klocków za pomocą czegoś ala małej brechy i żabki do kręcenia.

fajne jak sie ma 3 rece :-d
A na powaznie wiadomo ze sie da, ale trzeba uwazac na harmonijke gumowa zeby jej nie uszkodzic przy tej operacji.
jest do kupienia takie szpejo za jakies 20-30 zl do wkrecania tloczkow, o wiele szybciej i bezpieczniej sie to robi

hleb23 - |7 Lip 2013|, 2013 15:51

Robiłem te operacje w sumie w dwie osoby ale się udało, na wszystko są patenty ;]
Na allegro znalazłem coś takiego, http://allegro.pl/brembo-...3378381062.html
tarcza brembo na tył za 57zł. Nie wiem o co w tym chodzi ale czemu by nie. Jakie do tego klocki spasować żeby się nie gryzło?

gufer-posepny - |7 Lip 2013|, 2013 16:43

klocki FRODO :)
trzypion - |8 Lip 2013|, 2013 00:21

Hamują z mocą Gandalfa?
Reader - |8 Lip 2013|, 2013 07:29

Zysio napisał/a:
gdzies mi sie o oczy obily wartosci grubosci tarcz: nominalna/minimalna:
przod 260 mm: 24/22.2
tyl lite 253 mm: 10/8

zabijcie, nie pamietam gdzie widzialem ale utkwily mi w pamieci

lite raczej 8.9mm

Generalnie ~ 1 mm z grubości na lite i ~2 mm na wentylowane.

Zysio - |8 Lip 2013|, 2013 10:33

Cytat:
lite raczej 8.9mm

może i być tak