Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Jak pilotem (lampką podsufitki) właczyć światła mijania

lucas_luc - |28 Kwi 2013|, 2013 22:16
Temat postu: Jak pilotem (lampką podsufitki) właczyć światła mijania
Mieszkam w domu i nocą idąc do auta mam do pokonania kawałek drogi w ciemnościach...

Mam pomysł żeby pilotem (otwieraniem z pilota) jak włącza mi się oświetlenie wnętrza załączać światła mijania, tak żebym śmiało po jasnemu szedł do auta (tak go parkuje że będzie idealnie)

gdzie i jak się wpiąć tak żeby reagowało z pilota a nie cały czas przy otwartych drzwiach.

mam podwójny rygiel, bimbadełko, nie wiem czym steruje pilot którym modułem.

elektronika nie jest mi obca i nie boje się diod ani tranzystorów, szukam tylko punktu zaczepienie od czego zacząć z tym sterowaniem.

Dzięki i pozdrawiam

[ Dodano: |28 Kwi 2013|, 2013 22:43 ]
Oki wiem już jak włączyć soczewki świateł dzięki postowi światła dzienne --> czym wiec steruje pilot i na jakim pinie jest sygnał oświetlenia wnętrza

Reader - |29 Kwi 2013|, 2013 06:51

I za każdym razem, czy dzień czy noc, czy 20 razy otwierany samochód z pilota dziennie, będziesz miał włączane światła?
Nie mówiąc o tym, że średnio komfortowe jest chodzenie w kierunku rażących świateł.

Nie lepiej, skoro parkujesz dokładnie w tym samym miejscu, założyć na budynku halopak z czujnikiem ruchu?

Pin 24 TIMER'a steruje przekaźnikiem oświetlenia wnętrza. Obwód zabezpiecza F21 - 10A.

Spawacz - |29 Kwi 2013|, 2013 07:09

Reader, ale przecież wiele nowych samochodów posiada teraz taką opcje. Inne włączają pozycyjne inne zaś mijania. Tylko nie iwem czy przy otwieraniu też, bo przy zamykaniu świecą te powiedzmy 20 sekund.
Reader - |29 Kwi 2013|, 2013 07:19

Wiem, ale nie jestem pewien czy warto się na tym wzorować.

Ja osobiście nie lubię podążać "pod prąd" załączonych świateł mijania w samochodzie. ;)

bingo - |29 Kwi 2013|, 2013 07:26

jak już, to sugeruje nie mijania, a przeciwmgielne i wsteczne - dużo lepszy efekt.
pablo19 - |29 Kwi 2013|, 2013 14:10

bingo napisał/a:
jak już, to sugeruje nie mijania, a przeciwmgielne i wsteczne - dużo lepszy efekt.
To jest uniwersalny pomysł, ale jak kolega potrzebuje tylko do przodu to może podłączyć co chce np. takim czymś: http://allegro.pl/przekaz...3201105844.html
artur.k - |29 Kwi 2013|, 2013 15:01

tak ale ten tylko 5 sek świeci.. a może by tak podł.sygnał z wyjścia timera pin 22 (odpowiada za czasówkę ośw. wnętrza) na przekaźnik, który włączy halogeny przednie(widziałem takie coś w megance) kwestia dobrania przekaźnika, który będzie zał. halo po wył.zapłonu :) tu pokłon w stronę forumowych elektryków,dla których takie coś to pestka :)
pablo19 - |29 Kwi 2013|, 2013 15:04

artur.k napisał/a:
tak ale ten tylko 5 sek świeci.. a może by tak podł.sygnał z wyjścia timera pin 22 (odpowiada za czasówkę ośw. wnętrza) na przekaźnik, który włączy halogeny przednie(widziałem takie coś w megance) kwestia dobrania przekaźnika, który będzie zał. halo po wył.zapłonu :) tu pokłon w stronę forumowych elektryków,dla których takie coś to pestka :)
Już napisałeś rozwiązanie, więc czego oczekujesz?
artur.k - |29 Kwi 2013|, 2013 15:08

niczego..to moja propozycja tylko,którą trzeba o przekaźniki i kwestię podł.uzupełnić :)
gufer-posepny - |29 Kwi 2013|, 2013 15:18

przy otwieraniu czas nie jest problemem bo każde kolejne naciśnięcie na pilocie otwierania ponownie zapala lampkę .
JORZO - |29 Kwi 2013|, 2013 17:32

To jeszcze trza dorzucić fotorezystor coby tylko w nocy się te halo zapalały.
pablo19 - |30 Kwi 2013|, 2013 08:02

artur.k napisał/a:
niczego..to moja propozycja tylko,którą trzeba o przekaźniki i kwestię podł.uzupełnić :)

http://img06.allegroimg.p...58/3201105844_1
Na 3 stały plus z bezpiecznikiem 15A, z 5 wyjście na kabelek idący np. do halogenów, 2 na stałe do masy, na 1 sygnał wyzwalający przekaźnik (tu już napisałeś skąd, jeśli idzie tam +12V).

artur.k - |30 Kwi 2013|, 2013 09:34

no to lucas_luc masz już odp :)
lucas_luc - |30 Kwi 2013|, 2013 21:22

No i chyba nie do końca Koledzy...

Nie wiem co daje pin 22 w TIMER ale wydaje mi się że jak otworzę drzwi nad wodą przy grilu żeby słyszeć muzyke to mijanki będą mi świecić...

Może się mylę, wyprowadżcie mnie z błędu...
Szukałem sygnału z odbiornika pilota(swoją drogą gdzie on jest) otwórz/włącz lampki który zbramkuje AND ze " zmierzchówką" (dobry pomysł i dzięki) tak że jak są oba to odpalą dopiero soczewki/ światła mijania... i żeby to nie działało przy otworzeniu drzwi czyli jak się domyślam pin 22 TIMER...

Z czym to spiąć żeby tylko pilot to wyzwalał...

alternatywa:

przerzutnik monostabilny czas np. 20sek wyzwalany sygnałem AND z "zmierzchówki" i z sygnału pilota OTWÓRZ który wyłączy się po otwarciu drzwi(OR z modułu komfort, ostatnio podłączałem choinke w zegarze HI wiec wiem które kabelki)

Co wy na to ?

wolałbym za dużo elektroniki nie ładować wiec alternatywa na drugim planie zostaje i do niej potrzebuje tylko gdzie jest sygnał otwórz z PILOTA a nie z kluczyka bo to wziąłbym z siłownika zamka...

[ Dodano: |30 Kwi 2013|, 2013 21:53 ]
Oki doczytałem o przekaźniku do reflektorów --> no to to samo pałni przerzutnik monostalilny tylko że ustawie sobie czas załączenia, załączany impulsem(nie wiem co wypuszcza odbiornik pilota) i łatwo wyłączany... ale ogólnie mniej więcej podobnie działa jak ten przekażnik od sprysków...

Adam_2000 - |30 Kwi 2013|, 2013 22:12

lucas_luc napisał/a:
Szukałem sygnału z odbiornika pilota(swoją drogą gdzie on jest) otwórz/włącz lampki

Nie ma czegoś takiego.

lucas_luc - |30 Kwi 2013|, 2013 22:22

Witam ADAM

Hmmm... to co jest odbiornikiem pilota?

co daje sygnał TIMEROWI włącz lampki na 20sek?

bo czegoś tu nie kumam...

co steruje siłownikami w drzwiach...?

może dla niektórych może to głupie pytania ale naprawdę nie wiem i szukam w tym logiki...

Jeśli tak owa istnieje i to proszę o pojaśnienie...

Dzięki

Reader - |30 Kwi 2013|, 2013 22:29

Moduł komfortu czyli sterownik znajdujący się nad ECU, on odbiera pilota i zawiaduje siłownikami zamków, miga kierunkowskazami.
Adam_2000 - |30 Kwi 2013|, 2013 22:30

To wszystko załatwia moduł komfortu/sterowania.
Z pozostałymi modułami (w tym TIMER) komunikuje się po magistrali, więc nie występuje tutaj coś takiego jak proste sygnały ON/OFF. Poza, oczywiście układami wykonawczymi.

No, Reader mnie uprzedził ;)

levy - |30 Kwi 2013|, 2013 22:33

moze cos takiego
http://tvi.republika.pl/czasowka.jpg

lucas_luc - |30 Kwi 2013|, 2013 22:57

Hmmm...

i to jest konkret odpowiedz ...

z magistrali nic nie zdejmę.... nie moja liga...

ale nie odpuszczam...

pomóżcie skoro was mam... może coś dołożycie...

soczewki włączam dodatkowym przekaźnikiem (na wtyczce w skrzynce pin5/25 robiłem dzienne światła wg opisu GUFERA)

załącza go :

"czasówka" która jest wyzwalana po spełnieniu:

1. timer pin 22 pojawia się sygnał (włącza lampki)
2. "fotokomórka" jak jest noc
3. i tu pytanie... sygnał z siłownika jak otwiera? chyba nie bardzo, bo jak drugi raz nacisnę żeby przedłużyć czas świecenia to chyba nie zareaguje... chyba? (gdzie się wpiąć? w komfort? który pin?)

[ Dodano: |30 Kwi 2013|, 2013 23:01 ]
no tak levy

tylko że to mi włączy soczewki przy otwarciu drzwi.... a nie o to mi chodzi... chce jak najbardziej z pilota oryginalnego to odpalać przy otwieraniu...

ale dzięki

[ Dodano: |30 Kwi 2013|, 2013 23:03 ]
a swoją drogą jak to działa?

co włączają krańcówki w drzwiach?
co włączają czuje w zamkach?

Reader - |30 Kwi 2013|, 2013 23:11

Kup dodatkowy moduł komfortu za 10pln.
Podłącz w instalacje równolegle ale bez przewodów wykonawczych.
Zaprogramuj jeden pilot w obydwu modułach ( oryginalnym i dokladanym).
Ten dokładamy wykorzystujesz dowoli do swoich zmyślnych celów.

Możesz też dołożyć dodatkowy TIMER i wykorzstac jego fabryczne 20s do sterowania oświetlenia ścieżki do auta.

lucas_luc - |30 Kwi 2013|, 2013 23:32

łooooo

a powiem Ci Reader że na biurku mam i komfort i timer....

w pakiecie kupiłem 2 scorpia w tym 1 bez prawa do rejestracji... dosłowny dawca szkoda że deko inne kolory i muszę lakierować podmianki typu klapa, drzwi.... ale mniejsza z tym.... dużo części sie naprawdę przydało...:)

jak masz jakiś schemat pinów timera i komfortu to bardzo chętnie... bo jakoś nigdzie nie mogę schematów znaleźć, może stąd tyle moich pytań...

podwójne moduły to ciekawy pomysł i jak dla mnie darmowy i gada po magistrali tylko czy się nie pogryzą... w końcu to dwukierunkowa chyba komunikacja...?

levy - |30 Kwi 2013|, 2013 23:40

tak se glosno mysle
http://tvi.republika.pl/czasowka1.jpg

lucas_luc - |30 Kwi 2013|, 2013 23:45

bramkowanie oki...

tylko problem w tym że otwierając auto pilotem nie mrygają kierunki... tylko przy zamykaniu i to na podwójny rygiel mrygają...

ale zawsze to myśl...

burza mózgów trwa dalej...

levy - |30 Kwi 2013|, 2013 23:53

no a u mnie mrygaja dlatego ta mysl
lucas_luc - |1 Maj 2013|, 2013 00:01

no ja mam wieloryba

u ciebie jak najbardziej trafne, u mnie to nie przejdzie...

wiec szukam dalej...

meczy mnie to zdublowanie modułów... jak se gadają po magistrali...

bo jak w dwie strony to na bank jak odpowiedzą dwa moduły że sygnał dotarł to się transmisja posypie i wywali że błąd..

niech się ktoś wypowie

albo potestuje sam fizycznie, tylko muszę mieć ich pinologie.... bo nie wiem co od czego i co pomijać a co wpinać...

pablo19 - |1 Maj 2013|, 2013 00:03

A może zrób tak, że jak włączy się podświetlenie pod sufitem przy zamkniętych drzwiach to wtedy masz "ścieżkę do domu". Będzie to się działo tylko przy otwieraniu auta pilotem jak mniemam, chyba, że o czymś zapomniałem.
Reader - |1 Maj 2013|, 2013 00:06

Drugi moduł oddzielnie, nie łącząc go z magistralą ta co w aucie.
Poprostu on by był wyłącznie do zadań specjalnych.
Jak pewnie wiesz, można w kilku Scorpio zakodować jeden pilot i wówczas sterujesz wszystkimi jednocześnie.
To bym wykorzystał instalując dodatkowy moduł komfortu.

Co do zmierzchowego to można by użyć programatora, takiego jak w gniazdkach sieciowych i zaprogramować żeby układ uaktywniał sie w pewnych godzinach (nocnych).

lucas_luc - |1 Maj 2013|, 2013 00:27

oki

READER

w sumie racja... tworze mała magistralke zeby bonusowy komfort zagadał z bonusowym timerem...

No to teraz szukam pinologi wtyczek od modułu komfortu i od timera....

no i wszystko powinno gadać jak trza....

co do zmierzchówki to już luz zbramkuje to po wyjściu z bonusowego timera, czyli żeby soczewki świeciły to zmierzchówka i timer daje sygnał na tak...
jeśli któryś z nich na nie to nic się nie dzieje...

Mając dwa moduły komfort i timer może coś jeszcze dopłodze...

tylko nie wiem co one mają na wtyczkach...

Proszę o OPISY/SCHEMATY tych zabawek...

No i doszliśmy jak to zrobić...
Jak tylko dostane jakieś opisy wtyczek/sygnałów biorę się za robotę..

Wizja już jest, a i miejsca pod dechą w scorupie jest na tyle że sie wszystko ładnie da zamocować...

Adam_2000 - |1 Maj 2013|, 2013 10:15

lucas_luc napisał/a:
Proszę o OPISY/SCHEMATY tych zabawek...

Wszystko masz w TIS-ie.

[ Dodano: |1 Maj 2013|, 2013 13:59 ]
Żeby Ci lampy nie świeciły zawsze, jak otworzysz drzwi, wystarczy wstawić przekaźnik.
Coś takiego Ci wymodziłem :

bingo - |1 Maj 2013|, 2013 15:43

lucas_luc napisał/a:
co włączają krańcówki w drzwiach?
- światło
lucas_luc napisał/a:
co włączają czuje w zamkach?
- choinka i alarm
Reader - |7 Maj 2013|, 2013 12:49

lucas_luc, w zasadzie jak coś tam w elektronice kumasz to można by pominąć sobie w tym dokładanym zestawie TIMER, magistrale itp. .
Dodatkowy moduł komfortu jedynie zasilić i zaprogramować pilota, do sterowania wykorzystać gotowe wyjścia sterujące siłownikami zamków.
Jedynie impuls trochę wydłużyć ... ale na szczęście moduł łatwo rozbieralny i łatwo składalny jest. ;)

Pochwal się jeśli coś wymodziłeś.

lucas_luc - |10 Maj 2013|, 2013 23:02

Witam ..

Chwilę mnie nie było, no ale praca...

No to zdecydowałem się potestować wersję najprostszą czyli przekaźnik Adama_2000 dokładam jedynie zmierzchówkę.

Powinno to ładnie działać, tak na logikę biorąc, zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce podwórkowej...

Co do modułów komfort i timer to i tak prosiłbym, jeśli ktoś ma o opis wyjść, co na czym jest, bo temat mnie zaintrygował tylko że już w innym patencie...

Jako ciekawostkę dodam że pracuję nad wskaźnikiem LPG na tablicy wskaźników, tak żeby TRIP wskazywał też i LPG... w zależności na czym jedziesz..

Ale to już inny temat i jak do czegoś dojdę to zac zne temat...