Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - Elektroserwo wspomagania hamulcow

jaroz - |4 Sty 2013|, 2013 22:07
Temat postu: Elektroserwo wspomagania hamulcow
Pamowie, wczoraj bylo ok, a dzis wsiadam i swieci kontrolka czerwona ukladu hamulcowego,pedal twardy, jakby zapadniety. Wzpomagania zero. Plyn jest, wyciekow brak. Jako ze nie mam dostepu do pomocy naukowych, bo jestem poza domem, prosze o pomoc, ktory bezpiecznik odpowiada za serwo, to jutro sprawdze.
Czyzby przyczyna mogla by byc duza skrzynka?

PiotrekGran - |5 Sty 2013|, 2013 12:46

jaroz napisał/a:

Hahaa, to jeszcze jej nie zrobiłeś ?
Fajnie :):

kat - |5 Sty 2013|, 2013 13:00

czeka na płomienie z jednej i z drugiej strony
jaroz - |5 Sty 2013|, 2013 15:37

Toscie mi pomogli... :( Prosilem o namiar na bezpiecznik. To jak bedzie?
Andrzej, w poniedzialek odezwe sie w sprawie skrzynki :) Pusc mi dane na PW. Thx.

PiotrekGran - |5 Sty 2013|, 2013 15:52

Mała skrzynka bezpieczników:
ABS(pompa) nr bezpiecznika 32, 30A
ABS(moduł) nr bezpiecznika 36, 3A (trzy ampery)
ABS(moduł) nr bezpiecznika 46, 30A
ABS(pompa1) nr bezpiecznika 47, 30A

I w dodatkowej skrzynce ponad schowkiem jest:
Bezpiecznik żółty 20A ABS
Bezpiecznik zielony 30A ABS (pompa)

Tak podaje wielka księga, ale jak się to ma do rzeczywistości to nie wiem. Więcej bezpieczników od ABS-u nie znalazłem w spisie.

edit:
I jeszcze w małej skrzynce jest przekaźnik R16 opisany jako mostek od ABS-u.

Się teraz należy jeden "pomógł" dla mnie :-d

Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 16:54
Temat postu: Re: Elektroserwo wspomagania hamulcow
jaroz napisał/a:
Pamowie, wczoraj bylo ok, a dzis wsiadam i swieci kontrolka czerwona ukladu hamulcowego,pedal twardy, jakby zapadniety. Wzpomagania zero. Plyn jest, wyciekow brak. Jako ze nie mam dostepu do pomocy naukowych, bo jestem poza domem, prosze o pomoc, ktory bezpiecznik odpowiada za serwo, to jutro sprawdze.

Masz miernik ? Sprawdź czy dochodzi napięcie do pompy ABS. Najlepiej się wkłuć sondami w kable. Oczywiście najpierw bezpieczniki. Tylko że jeżeli poprzednio działały to ...

To dość ciekawy układ, a pompa niestety deczko awaryjna. Może być i tak że się kręci a nie pompuje. Szczególnie jak płyn stary albo przegrzana.

Mam taki układ, hydraulika nie używana, pompa używana niestety. Złącza mają lekko pokiereszowane plastiki po upadku w sklepie naście lat temu.

Pzdrw.

jaroz - |5 Sty 2013|, 2013 23:48

Jutro sprawdze Panowie, jak bedzie skutecznie to klikne POMOGL :) Dzieki.

[ Dodano: |6 Sty 2013|, 2013 17:10 ]
No i nawet nie musialem sprawdzac bezpiecznikow... Jak niedawno poszedlem to auto nie mialo juz ani pol volta pradu-ciemnosc, widze ciemnosc :( Czyli wyszlo, ze skrzynka. Pytanie, czy to przez duza skrzynke czy mala, bo tam jak sadze po bezpiecznikach, sa kable od pompy wspomagania hamulcow? A moze przez niskie napiecie, ktore pozera duza skrzynka, wylaczylo sie wspomaganie? Podobnie mialem gdy poszly szczotki alternatora i wtedy jak konczyl sie prad to tez wspomaganie wysiadlo. Dobrze kombinuje? Bo jak tak, to wymienie tylko duza skrzynke. Prosze o info.

PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 17:36

jaroz napisał/a:
Bo jak tak, to wymienie tylko duza skrzynke.

Wymień dwie. Tymbardziej, jak masz na podmiankę, wtedy nie powinno Ci to zająć więcej niż godzinę.

lukas2 - |6 Sty 2013|, 2013 17:47

Zwłaszcza że małą się dużo łatwiej wyciąga, chociaż ty masz automata więc jak Piotrek pisze szybko ci pójdzie
jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 17:48

PiotrekGran, dotad wszystko wskazywalo na duza skrzynke, a bede mial tylko duza do zmiany. To ze nie dzialalo wspomaganie to pewnie z racji niskiego napiecia.
Zobaczymy po wymianie duzej. Bylo slychac nawet odglosy zwarc w duzej skrzynce :) po wylaczeniu zaplonu.

PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 17:59

jaroz napisał/a:
Zobaczymy po wymianie duzej. Bylo slychac nawet odglosy zwarc w duzej skrzynce po wylaczeniu zaplonu.

Ty chyba naprawdę nie lubisz swojego samochodu. Nie będe już nic więcej tu pisał, bo skrzynki miałeś zrobić dobre kilka miesięcy temu. I tak jak Kat napisał, chyba czekasz na fajerwerki spod maski, no chyba, że już miałeś...

kat - |6 Sty 2013|, 2013 18:02

Jaroz! od roku wiesz o skrzynkach,dokladnie od grudnia 2011 kiedy siedzialem w twoim aucie i ci to zakomunikowalem, zarzyły ci sie kontrolki,w tym ta od klimy

miales to powiedziane tez jakies 3 miechy temu,chlopaki cie uswiadamiali ,ale nie zrobiles nic czekajac na ostatnia chwile

masz duza skrzynke do wymiany,teraz masz mala skrzynke do wymiany
dlatego ci napisalem,ze czekasz na plomienie z dwoch stron

jak tego nie zrobisz bedziesz mial auto do wymiany

jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 20:55

O cholera... :D Kat, ja Cie nie zrozumialem z ta podwojnoscia plomieni. Szykuj i mala :D . Jutro sie skontaktuje z Toba i trzeba to zrobic. W koncu i bez dwoch zdan.
Wreszcie mnie "zmotywowaliscie". Ale martwi mnie, ze mala skrzyka wg Kata tez kaput...

PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 20:58

Jak się już tak zmotywowałeś, to się zabierz od razu za szybę przednią :)

jaroz napisał/a:
Ale martwi mnie, ze mala skrzyka wg Kata tez kaput...

Wymiana małej skrzynki, to 15 minut z przerwą na papierosa i wyjęciem akumulatora.

kat - |6 Sty 2013|, 2013 21:06

PiotrekGran napisał/a:

Wymiana małej skrzynki, to 15 minut z przerwą na papierosa i wyjęciem akumulatora.

nie ma potrzeby jego wyciagania,nie przeszkadza w zaden sposob

PiotrekGran napisał/a:
Jak się już tak zmotywowałeś, to się zabierz od razu za szybę przednią :)

to dopiero jak zabiora DR

PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 21:45

kat napisał/a:
nie ma potrzeby jego wyciagania,nie przeszkadza w zaden sposob

Jak masz malutki akumulator 45ah to może i nie przeszkadza, ale jak stoi krowa 74ah, to nie sposób jest podpiąć wtyczki od dołu do skrzynki :)

kat - |6 Sty 2013|, 2013 21:52

no mam taka krowe,w czwartek zmienialem skrzynke bez wyciagania aku
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:04

To masz jakieś chude łapki ;) Albo dłuższe przewody niż u mnie :)
jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 22:06

Dobra,dobra... Wy mi sie tu nie kloccie :D Plan jest nastepujacy-Andrzej,wyslij mi co w kwestii malej skrzynki + dane do wysylki. Dla wygody aku 74Ah wyjme :) Robota w weekend i spokoj na kolejne 20 lat (Andrzej daje gwarancje :D )
A szyba po nastepnym weekendzie, bo wczesniej bylby wstyd gdybym nie mogl od szklarza wyjechac z braku pradu ;)

Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 22:07

PiotrekGran, przecież przy skrzynce na podstawie pod aku powinna być taka łapka-ogranicznik, więc aku może zajmować więcej miejsca tylko i wyłącznie w stronę środka szerokości auta, gdzie masz przykręcaną łapę.
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:16

Stoper napisał/a:
PiotrekGran, przecież przy skrzynce na podstawie pod aku powinna być taka łapka-ogranicznik, więc aku może zajmować więcej miejsca tylko i wyłącznie w stronę środka szerokości auta, gdzie masz przykręcaną łapę.

No jest, i aku zajmuje całą te podstawkę. Dlatego według mnie lepiej wyjąć aku, i potem spokojnie odkręcić skrzynkę i przegibać ją na bok na miejsce w którym znajdował się wczesniej akumulator.

Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 22:25

Ale z tego co pamiętam, żeby wyjąć małą skrzynkę to chyba wystarczy ją otworzyć, odpiąć wtyczki i wyciągnąć tylko całą górę, a to dolne pół może sobie zostać w aucie, więc wyszarpywanie aku niepotrzebne. Owszem jak się go wyciągnie więcej miejsca do zabawy, ale nie jest to konieczność moim zdaniem. No chyba, że już mnie taka skleroza w tym wieku dopadła, że w przeciągu kilku m-cy zapomniałem jak to się tam gmera w tych rejonach. :P
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:57

Dół zostaje, sama góra schodzi. Ja wyjmowałem aku, Wy przecież nie musicie :)
Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 23:14

No ja przez najbliższy czas nie muszę, bo u mnie sprawa już ogarnięta. Ta dyskusja miała tylko uśwadomić kolegę Jaroz, że wyszarpywanie aku nie jest koniecznością jeśli nie ma się na to ochoty. :)
jaroz - |7 Sty 2013|, 2013 00:34

Odkad zaserwisowalem sruby sciany grodziowej, wyjecie aku to u mnie sama przyjemnosc :)
kat - |7 Sty 2013|, 2013 08:19

jaroz napisał/a:
Andrzej,wyslij mi co w kwestii malej skrzynki + dane do wysylki.

bedzie kasa,bedzie robota i skrzynka,nie zabieram sie za cos,czego nie jestem pewny,ze odbierzesz

jaroz napisał/a:
(Andrzej daje gwarancje :D )

czy ja czegos nie wiem? na pismie?? czy jak? robie skrzynke zakladasz i tyle

jaroz - |8 Sty 2013|, 2013 13:28

kat napisał/a:
czy ja czegos nie wiem? na pismie??
:D a jak! ;) Żartuję.

A w temacie, wczoraj auto umarło (aku naładowany) - rozrusznik milczy, chociaż prąd jest. Akcja skrzynki (wreszcie!) w toku.