| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - Elektroserwo wspomagania hamulcow
jaroz - |4 Sty 2013|, 2013 22:07 Temat postu: Elektroserwo wspomagania hamulcow Pamowie, wczoraj bylo ok, a dzis wsiadam i swieci kontrolka czerwona ukladu hamulcowego,pedal twardy, jakby zapadniety. Wzpomagania zero. Plyn jest, wyciekow brak. Jako ze nie mam dostepu do pomocy naukowych, bo jestem poza domem, prosze o pomoc, ktory bezpiecznik odpowiada za serwo, to jutro sprawdze.
Czyzby przyczyna mogla by byc duza skrzynka?
PiotrekGran - |5 Sty 2013|, 2013 12:46
| jaroz napisał/a: | | Czyzby przyczyna mogla by byc duza skrzynka? |
Hahaa, to jeszcze jej nie zrobiłeś ?
Fajnie
kat - |5 Sty 2013|, 2013 13:00
czeka na płomienie z jednej i z drugiej strony
jaroz - |5 Sty 2013|, 2013 15:37
Toscie mi pomogli... Prosilem o namiar na bezpiecznik. To jak bedzie?
Andrzej, w poniedzialek odezwe sie w sprawie skrzynki Pusc mi dane na PW. Thx.
PiotrekGran - |5 Sty 2013|, 2013 15:52
Mała skrzynka bezpieczników:
ABS(pompa) nr bezpiecznika 32, 30A
ABS(moduł) nr bezpiecznika 36, 3A (trzy ampery)
ABS(moduł) nr bezpiecznika 46, 30A
ABS(pompa1) nr bezpiecznika 47, 30A
I w dodatkowej skrzynce ponad schowkiem jest:
Bezpiecznik żółty 20A ABS
Bezpiecznik zielony 30A ABS (pompa)
Tak podaje wielka księga, ale jak się to ma do rzeczywistości to nie wiem. Więcej bezpieczników od ABS-u nie znalazłem w spisie.
edit:
I jeszcze w małej skrzynce jest przekaźnik R16 opisany jako mostek od ABS-u.
Się teraz należy jeden "pomógł" dla mnie
Grześ - |5 Sty 2013|, 2013 16:54 Temat postu: Re: Elektroserwo wspomagania hamulcow
| jaroz napisał/a: | Pamowie, wczoraj bylo ok, a dzis wsiadam i swieci kontrolka czerwona ukladu hamulcowego,pedal twardy, jakby zapadniety. Wzpomagania zero. Plyn jest, wyciekow brak. Jako ze nie mam dostepu do pomocy naukowych, bo jestem poza domem, prosze o pomoc, ktory bezpiecznik odpowiada za serwo, to jutro sprawdze.
Czyzby przyczyna mogla by byc duza skrzynka? |
Masz miernik ? Sprawdź czy dochodzi napięcie do pompy ABS. Najlepiej się wkłuć sondami w kable. Oczywiście najpierw bezpieczniki. Tylko że jeżeli poprzednio działały to ...
To dość ciekawy układ, a pompa niestety deczko awaryjna. Może być i tak że się kręci a nie pompuje. Szczególnie jak płyn stary albo przegrzana.
Mam taki układ, hydraulika nie używana, pompa używana niestety. Złącza mają lekko pokiereszowane plastiki po upadku w sklepie naście lat temu.
Pzdrw.
jaroz - |5 Sty 2013|, 2013 23:48
Jutro sprawdze Panowie, jak bedzie skutecznie to klikne POMOGL Dzieki.
[ Dodano: |6 Sty 2013|, 2013 17:10 ]
No i nawet nie musialem sprawdzac bezpiecznikow... Jak niedawno poszedlem to auto nie mialo juz ani pol volta pradu-ciemnosc, widze ciemnosc Czyli wyszlo, ze skrzynka. Pytanie, czy to przez duza skrzynke czy mala, bo tam jak sadze po bezpiecznikach, sa kable od pompy wspomagania hamulcow? A moze przez niskie napiecie, ktore pozera duza skrzynka, wylaczylo sie wspomaganie? Podobnie mialem gdy poszly szczotki alternatora i wtedy jak konczyl sie prad to tez wspomaganie wysiadlo. Dobrze kombinuje? Bo jak tak, to wymienie tylko duza skrzynke. Prosze o info.
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 17:36
| jaroz napisał/a: | | Bo jak tak, to wymienie tylko duza skrzynke. |
Wymień dwie. Tymbardziej, jak masz na podmiankę, wtedy nie powinno Ci to zająć więcej niż godzinę.
lukas2 - |6 Sty 2013|, 2013 17:47
Zwłaszcza że małą się dużo łatwiej wyciąga, chociaż ty masz automata więc jak Piotrek pisze szybko ci pójdzie
jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 17:48
PiotrekGran, dotad wszystko wskazywalo na duza skrzynke, a bede mial tylko duza do zmiany. To ze nie dzialalo wspomaganie to pewnie z racji niskiego napiecia.
Zobaczymy po wymianie duzej. Bylo slychac nawet odglosy zwarc w duzej skrzynce po wylaczeniu zaplonu.
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 17:59
| jaroz napisał/a: | | Zobaczymy po wymianie duzej. Bylo slychac nawet odglosy zwarc w duzej skrzynce po wylaczeniu zaplonu. |
Ty chyba naprawdę nie lubisz swojego samochodu. Nie będe już nic więcej tu pisał, bo skrzynki miałeś zrobić dobre kilka miesięcy temu. I tak jak Kat napisał, chyba czekasz na fajerwerki spod maski, no chyba, że już miałeś...
kat - |6 Sty 2013|, 2013 18:02
Jaroz! od roku wiesz o skrzynkach,dokladnie od grudnia 2011 kiedy siedzialem w twoim aucie i ci to zakomunikowalem, zarzyły ci sie kontrolki,w tym ta od klimy
miales to powiedziane tez jakies 3 miechy temu,chlopaki cie uswiadamiali ,ale nie zrobiles nic czekajac na ostatnia chwile
masz duza skrzynke do wymiany,teraz masz mala skrzynke do wymiany
dlatego ci napisalem,ze czekasz na plomienie z dwoch stron
jak tego nie zrobisz bedziesz mial auto do wymiany
jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 20:55
O cholera... Kat, ja Cie nie zrozumialem z ta podwojnoscia plomieni. Szykuj i mala . Jutro sie skontaktuje z Toba i trzeba to zrobic. W koncu i bez dwoch zdan.
Wreszcie mnie "zmotywowaliscie". Ale martwi mnie, ze mala skrzyka wg Kata tez kaput...
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 20:58
Jak się już tak zmotywowałeś, to się zabierz od razu za szybę przednią
| jaroz napisał/a: | | Ale martwi mnie, ze mala skrzyka wg Kata tez kaput... |
Wymiana małej skrzynki, to 15 minut z przerwą na papierosa i wyjęciem akumulatora.
kat - |6 Sty 2013|, 2013 21:06
| PiotrekGran napisał/a: |
Wymiana małej skrzynki, to 15 minut z przerwą na papierosa i wyjęciem akumulatora. |
nie ma potrzeby jego wyciagania,nie przeszkadza w zaden sposob
| PiotrekGran napisał/a: | Jak się już tak zmotywowałeś, to się zabierz od razu za szybę przednią
|
to dopiero jak zabiora DR
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 21:45
| kat napisał/a: | | nie ma potrzeby jego wyciagania,nie przeszkadza w zaden sposob |
Jak masz malutki akumulator 45ah to może i nie przeszkadza, ale jak stoi krowa 74ah, to nie sposób jest podpiąć wtyczki od dołu do skrzynki
kat - |6 Sty 2013|, 2013 21:52
no mam taka krowe,w czwartek zmienialem skrzynke bez wyciagania aku
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:04
To masz jakieś chude łapki Albo dłuższe przewody niż u mnie
jaroz - |6 Sty 2013|, 2013 22:06
Dobra,dobra... Wy mi sie tu nie kloccie Plan jest nastepujacy-Andrzej,wyslij mi co w kwestii malej skrzynki + dane do wysylki. Dla wygody aku 74Ah wyjme Robota w weekend i spokoj na kolejne 20 lat (Andrzej daje gwarancje )
A szyba po nastepnym weekendzie, bo wczesniej bylby wstyd gdybym nie mogl od szklarza wyjechac z braku pradu
Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 22:07
PiotrekGran, przecież przy skrzynce na podstawie pod aku powinna być taka łapka-ogranicznik, więc aku może zajmować więcej miejsca tylko i wyłącznie w stronę środka szerokości auta, gdzie masz przykręcaną łapę.
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:16
| Stoper napisał/a: | | PiotrekGran, przecież przy skrzynce na podstawie pod aku powinna być taka łapka-ogranicznik, więc aku może zajmować więcej miejsca tylko i wyłącznie w stronę środka szerokości auta, gdzie masz przykręcaną łapę. |
No jest, i aku zajmuje całą te podstawkę. Dlatego według mnie lepiej wyjąć aku, i potem spokojnie odkręcić skrzynkę i przegibać ją na bok na miejsce w którym znajdował się wczesniej akumulator.
Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 22:25
Ale z tego co pamiętam, żeby wyjąć małą skrzynkę to chyba wystarczy ją otworzyć, odpiąć wtyczki i wyciągnąć tylko całą górę, a to dolne pół może sobie zostać w aucie, więc wyszarpywanie aku niepotrzebne. Owszem jak się go wyciągnie więcej miejsca do zabawy, ale nie jest to konieczność moim zdaniem. No chyba, że już mnie taka skleroza w tym wieku dopadła, że w przeciągu kilku m-cy zapomniałem jak to się tam gmera w tych rejonach.
PiotrekGran - |6 Sty 2013|, 2013 22:57
Dół zostaje, sama góra schodzi. Ja wyjmowałem aku, Wy przecież nie musicie
Stoper - |6 Sty 2013|, 2013 23:14
No ja przez najbliższy czas nie muszę, bo u mnie sprawa już ogarnięta. Ta dyskusja miała tylko uśwadomić kolegę Jaroz, że wyszarpywanie aku nie jest koniecznością jeśli nie ma się na to ochoty.
jaroz - |7 Sty 2013|, 2013 00:34
Odkad zaserwisowalem sruby sciany grodziowej, wyjecie aku to u mnie sama przyjemnosc
kat - |7 Sty 2013|, 2013 08:19
| jaroz napisał/a: | | Andrzej,wyslij mi co w kwestii malej skrzynki + dane do wysylki. |
bedzie kasa,bedzie robota i skrzynka,nie zabieram sie za cos,czego nie jestem pewny,ze odbierzesz
| jaroz napisał/a: | (Andrzej daje gwarancje ) |
czy ja czegos nie wiem? na pismie?? czy jak? robie skrzynke zakladasz i tyle
jaroz - |8 Sty 2013|, 2013 13:28
| kat napisał/a: | | czy ja czegos nie wiem? na pismie?? | a jak! Żartuję.
A w temacie, wczoraj auto umarło (aku naładowany) - rozrusznik milczy, chociaż prąd jest. Akcja skrzynki (wreszcie!) w toku.
|
|