Ford Scorpio Team
Forum mi³o¶ników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - czujnik po³o¿enia przepustnicy

Pablo - |3 Gru 2012|, 2012 21:39
Temat postu: czujnik po³o¿enia przepustnicy
Cze¶æ Wszystkim

Poszpera³em w szukajce, ale nie uda³o siê trafiæ no to, czego szukam.

Uje¿d¿am MK1 DOHC od niedawna. Nie je¼dzi tak jak powinno. Na zimnym czasami d³awi siê przy dodaniu gazu. Podczas jazdy ze sta³± prêdko¶ci±, czasami odczuwam spadek mocy, tak jakby motor d³awi³ siê i nie chodzi³ na wszystkie gary.

Generalnie motor nie chodzi na moje (przewra¿liwione) ucho za równo.

Po zakupie fury wymieni³em kable, ¶wiece, kopu³kê i palec. Auto wcze¶niej by³o bardzo ma³o u¿ywane...

Fura nie ma gazu.

Po pod³±czeniu z³±cza wyskoczy³ b³±d na czujniku po³o¿enia przepustnicy. Nowy kosztuje prawie 4 stówy...

Inwestowaæ, czy szukaæ innej przyczyny?

Bêdê wdziêczny za pomoc. Pozdrawiam :)

trzypion - |3 Gru 2012|, 2012 21:44

Najpierw sprawd¼, czy czujnik, czy kable. Miernik w d³oñ i sprawdzaj. To zwyk³y potencjometr jest, ¿adna magia.
Pablo - |3 Gru 2012|, 2012 22:24

No w³a¶nie kable przy czujniku s± ok. Pytam czy opisane przeze mnie objawy zwi±zane s± ze wspomnianym czujnikiem, czy mo¿e to byæ co¶ innego.
trzypion - |3 Gru 2012|, 2012 22:45

Sk±d wiesz, ¿e przewody s± OK? Mierzy³es napiêcia? Objawy moga wskazywac na problem z TPS-em.
Reader - |4 Gru 2012|, 2012 08:27

Pablo, zmierz sygna³ TPS bezpo¶rednio na stykach ECU.

Zerknij tu odno¶nie warto¶ci:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=30

trzypion - |4 Gru 2012|, 2012 17:11

Tak na marginesie - sprawny potencjometr TPS lezy u mnie na pó³ce ;)
Grze¶ - |5 Gru 2012|, 2012 08:31

Pablo napisa³/a:
No w³a¶nie kable przy czujniku s± ok. Pytam czy opisane przeze mnie objawy zwi±zane s± ze wspomnianym czujnikiem, czy mo¿e to byæ co¶ innego.

U mnie by³a lambda ... Ale spróbuj wy³±czyæ EGR (dowolnym sposobem) - to te¿ mo¿e byæ - o ile ten silnik to ju¿ ma.

Pzdrw.

Jankes - |5 Gru 2012|, 2012 08:53

Grze¶ napisa³/a:
Ale spróbuj wy³±czyæ EGR (dowolnym sposobem) - to te¿ mo¿e byæ - o ile ten silnik to ju¿ ma.

Nie ten silnik nie ma EGR

Grze¶ - |5 Gru 2012|, 2012 09:50

Jankes napisa³/a:
Grze¶ napisa³/a:
Ale spróbuj wy³±czyæ EGR (dowolnym sposobem) - to te¿ mo¿e byæ - o ile ten silnik to ju¿ ma.

Nie ten silnik nie ma EGR

To dobrze ! Sprawd¼ sondê, wtryski, ci¶nienie paliwa itd.

Pzdrw.

Srebrny - |5 Gru 2012|, 2012 21:42

Sinik mo¿e pobieraæ fa³szywe powietrze, najczê¶ciej w obiegu odpowietrzania skrzyni korbowej b³ednie nazwanej EGR równie¿ swego czasu prze zemnie.
Pod kolektorem wydechowym jest (nazwê go po swojemu separator olejowy) odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika.Po³±czony jest on krótkim gumowym zbrojonym odcinkiem do stalowego przewodu i dalej do kolektora ss±cego. Nie wytrzyma 22 lata.
Zdejmij dolot z kolektora ss±cego i zamknij go d³oni±. Silnik powinien zgasn±æ, ale w tym wypadku (zasysania fa³szywego powietrza) silnik bêdzie mia³ wy¿sze obroty biegu ja³owego.
Awaria map sensora lub jego po³±czenia z kolektorem ss±cym ma podobne objawy. Brak mocy, nierówna praca i w tym wypadku brak wy¿szej prêdko¶ci obrotowej na biegu ja³owym.

Grze¶ - |5 Gru 2012|, 2012 21:52

Srebrny napisa³/a:
Sinik mo¿e pobieraæ fa³szywe powietrze, najczê¶ciej w obiegu odpowietrzania skrzyni korbowej b³ednie nazwanej EGR równie¿ swego czasu prze zemnie.
Pod kolektorem wydechowym jest (nazwê go po swojemu separator olejowy) odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika.Po³±czony jest on krótkim gumowym zbrojonym odcinkiem do stalowego przewodu i dalej do kolektora ss±cego. Nie wytrzyma 22 lata.
Zdejmij dolot z kolektora ss±cego i zamknij go d³oni±. Silnik powinien zgasn±æ, ale w tym wypadku (zasysania fa³szywego powietrza) silnik bêdzie mia³ wy¿sze obroty biegu ja³owego.
Awaria map sensora lub jego po³±czenia z kolektorem ss±cym ma podobne objawy. Brak mocy, nierówna praca i w tym wypadku brak wy¿szej prêdko¶ci obrotowej na biegu ja³owym.

Hmmm, obieg odpowietrzania skrzynio korbowej - tam jest pomiêdzy kolektorem i odpowietrznikiem rurka o ma³ym przekroju, bardzo mocno redukuj±ca ten przep³yw. W±tpiê ¿eby to by³o.

MAP - na pewno trzeba sprawdziæ, najlepiej woltomierzem. Mo¿na i "na sucho", daj±c podci¶nienie czymkolwiek, nawet pardon, gêb±.

Jeszcze jedno - podci¶nienie do serwa hamulcowego - fa³szywe powietrze ale czasem nie do wszystkich cylindrów.

I jeszcze - zawory, szczególnie ss±ce. Kompresja sprawdzona ?

Co do b³êdu - nale¿y go skasowaæ i zobaczyæ za jakie¶ 10-20 km. I dobrze wyresetowaæ kompa przez odpiêcie aku. Potencjometr sprawdza siê szybko miernikiem, lepiej oscyloskopem (czy dobrze ¶lizgacz kontaktuje).

I analiza spalin - co dok³adnie pokazuje ? To bardzo szybki i dobry analizator stanu instalacji paliwowej.

I jeszcze poza sond± lambda - czujnik temperatury silnika, i w zasadzie prawie wszystko po kolei, poza tym co sprawdzone i wymienione na nowe. Tak¿e marne ¶wiece zap³onowe ...

Moja rada - pomierzyæ co siê da, nie wymieniaæ czê¶ci na hura, bo szkoda kasy i czasu.

I daj znaæ co ju¿ zmierzy³e¶ bo jako¶ nic nie piszesz.

Powodzenia !

Reader - |6 Gru 2012|, 2012 09:02

Grze¶ napisa³/a:
MAP - na pewno trzeba sprawdziæ, najlepiej woltomierzem. Mo¿na i "na sucho", daj±c podci¶nienie czymkolwiek, nawet pardon, gêb±.

Samym woltomierzem to nie bardzo, prêdzej ju¿ multimetrem ustawionym na pomiar czêstotliwo¶ci.

Grze¶ - |6 Gru 2012|, 2012 09:21

Reader napisa³/a:
Grze¶ napisa³/a:

Samym woltomierzem to nie bardzo, prêdzej ju¿ multimetrem ustawionym na pomiar czêstotliwo¶ci.

A który czujnik ma wyj¶cie czêstotliwo¶ciowe ?

Nie znam tych starszych, ale w MK3 i MAP i DPS maj± wyj¶cia napiêciowe.

Ale rzeczywi¶cie CKP, CPS, VSS, TSS, czy sondy - lepiej oscyloskopem. O PIP i SAW nie wspominam.

Pzdrw.

Reader - |6 Gru 2012|, 2012 09:27

Gdzie w EEC5 w mk3 masz MAP?

W "starszych" jest taki:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=27

Grze¶ - |6 Gru 2012|, 2012 09:30

Reader napisa³/a:

Gdzie w EEC5 w mk3 masz MAP?

Mia³o byæ MAF ...

Reader napisa³/a:

W "starszych" jest taki:
http://www.oldfuelinjection.com/?p=27

Pisz± non EEC ...

Pzdrw.

Pablo - |13 Gru 2012|, 2012 21:01

Panowie, dziêki za wyczerpuj±ce odpowiedzi. W przysz³ym tygodniu wje¿d¿am ze skorup± do warsztatu i ruszamy z koksem. Dam znaæ co wysz³o. Pzdr!

[ Dodano: |16 Sty 2013|, 2013 23:08 ]
OK, czujnik wymieniony na sprawn± u¿ywkê z allegro. Scorpio ¶miga jak nale¿y i znów pali normalne ilo¶ci paliwa. Dziêki raz jeszcze za porady.