Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektryka - resetuje sie licznik dzienny kilometrów

najdo6 - |18 Lis 2012|, 2012 12:16
Temat postu: resetuje sie licznik dzienny kilometrów
Witam co może być przyczyną resetowania sie licznika kilometrów dziennych przy odpalaniu samochodu a i wskazówki zegarów też idą na maksa do końca i wracają spowrotem do pozycji zero
VIK - |18 Lis 2012|, 2012 12:33

To może być na przykład słaby akumulator albo uszkodzony kondensator w zestawie liczników, użyj "szukaj", temat wielokrotnie poruszany.
ford2fast - |18 Lis 2012|, 2012 12:37

Słaby akumulator :)
Sądząc po tematach , które zakładasz masz skrzynki do wymiany/regeneracji :)

bingo - |18 Lis 2012|, 2012 17:28

to się nazywa restar zegarów. bezposrednia przyvczyna to spadek napięcia przy odpalaniu (lub po odłaczenu aku), u ciebie bezpośrednia przyczyna to nie naładowany aku, a pośrednia to skrzynki do regeneracji.
najdo6 - |14 Gru 2012|, 2012 14:24

akumulator mam dobry bo w największe mrozy kręci bezproblemu, i nie zawsze sie restartuje
artur.k - |14 Gru 2012|, 2012 16:23

skrzynki :/
bingo - |15 Gru 2012|, 2012 11:25

najdo6 napisał/a:
akumulator mam dobry bo w największe mrozy kręci bezproblemu, i nie zawsze sie restartuje
- co nie jest równoznaczne z tym, że jest naładowany. Odpala bez problemów, bo masz odpowiednią moc, ale napięcie spada, bo jest nie doładowany. a jest nie doładowany, o skrzynki proszą o regenerację ...
artur.k - |15 Gru 2012|, 2012 16:19

chyba, że mało jeździsz i na króciutkich trasach, to wtedy też nie doładowany będzie...
Adam73 - |15 Gru 2012|, 2012 17:42

artur.k napisał/a:
chyba, że mało jeździsz i na króciutkich trasach, to wtedy też nie doładowany będzie...
tutaj bym dyskutował,wszystko zależy od aku. Od dwóch miechów jazda na dystansie 3-5km i jakos daje rade.Dodam ze zazwyczaj radio "ON" zaraz po odpaleniu + jakieś grzanie szyb + nadmuch i jak narazie objawów niedoładowania brak. ;)
artur.k - |15 Gru 2012|, 2012 19:08

Adam73 napisał/a:
tutaj bym dyskutował,wszystko zależy od aku.
zgadzam się,zależy od aku,ale też od tego jakie jest ładowanie i stan inst.elektrycznej :)
Grześ - |15 Gru 2012|, 2012 20:17

artur.k napisał/a:
Adam73 napisał/a:
tutaj bym dyskutował,wszystko zależy od aku.
zgadzam się,zależy od aku,ale też od tego jakie jest ładowanie i stan inst.elektrycznej :)

Też to miałem, elektrolit we wskaźnikach nawet na większy wymieniłem, dalej to samo. Powodem jesz chwilowy spadek napięcia przy odpalaniu - ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.

Można się w taki sposób zabezpieczyć, że na linii zasilania daje się diodę i za nią mały akumulatorek 12V. Wtedy nawet po odpięciu akumulatora nie resetują się wskaźniki, w tym licznik dzienny.

Można też dać dobry akumulator. Aha - i klemy oraz kabelek do masy też muszą być w dobrym stanie !!!

Pzdrw.

pepi - |15 Gru 2012|, 2012 21:47

a wy to chyba nie słyszeli o zegarach i wymianie czegoś co po latach już nie gromadzi tyle co powinno :roll: :695:
pablo19 - |16 Gru 2012|, 2012 13:56

Grześ napisał/a:
Powodem jesz chwilowy spadek napięcia przy odpalaniu - ...
Skoro to jest przyczyna to ten patent z diodą o którym pisałeś ma jak najbardziej sens.
Adam_2000 - |16 Gru 2012|, 2012 14:10

pablo19 napisał/a:
Grześ napisał/a:
Skoro to jest przyczyna to ten patent z diodą o którym pisałeś ma jak najbardziej sens.

Właśnie, że nie ma to sensu.
Zegary się resetują, bo zasilanie całej ich elektroniki zrobione jest na zwykłym liniowym regulatorze. Wszystko jest OK, do czasu, aż napięcie na wejściu regulatora nie spadnie poniżej 8V. Wątpię, że przyczyną tego jest aż taki spadek na akumulatorze, szczególnie w miarę sprawnym.
Winę ponoszą wszelkie złącza po drodze, a więc m.in. skrzynka bezpieczników.
Owszem, wymiana elektrolitu na wejściu nigdy nie zaszkodzi, bo po tych 10-ciu latach jego pojemność na pewno drastycznie spadła.
Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby.

Grześ - |16 Gru 2012|, 2012 14:15

pablo19 napisał/a:
Grześ napisał/a:

Zrobiłem to jakieś 200 tys km temu - po prostu nie widziałem innego sensownego wyjścia. Oczywiście akumulator BANNER został zbanowany :-D !

Pzdrw.

[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 14:20 ]
Adam_2000 napisał/a:
Zegary się resetują, bo zasilanie całej ich elektroniki zrobione jest na zwykłym liniowym regulatorze. Wszystko jest OK, do czasu, aż napięcie na wejściu regulatora nie spadnie poniżej 8V. Wątpię, że przyczyną tego jest aż taki spadek na akumulatorze, szczególnie w miarę sprawnym.

Wiesz, przy odrobinkę gorszym aku i dobrych kablach - napięcie potrafi spaść nawet do 6-8 V. Włącz sobie oscyloiskop z pamięcią to zobaczysz.

Adam_2000 napisał/a:

Winę ponoszą wszelkie złącza po drodze, a więc m.in. skrzynka bezpieczników.

To musiałaby być totalnie zaśniedziałe - jako że w tym obwodzie pobór prądu jest niewielki !!!

Adam_2000 napisał/a:
Owszem, wymiana elektrolitu na wejściu nigdy nie zaszkodzi, bo po tych 10-ciu latach jego pojemność na pewno drastycznie spadła.

Niekoniecznie - ten elektrolit jest cały czas pod napięciem.

Adam_2000 napisał/a:
Poprawianie fabryki - jakieś dodatkowe akumulatory itp, to takie leczenie objawów, a nie choroby.

Powiesz to samo o napinaczach w BOBie ? Albo o wymianie kabli we wiązkach na wysokotemperaturowe ? I wielu wielu innych rzeczach, z których fabryka część poprawiła ???

Ja osobiście uważam, że każdy środek usuwający niekorzystne działanie urządzeń jest dobry - po prostu ułatwia nam życie. Poprawia niezawodność urządzeń, a czasem także bezpieczeństwo.

Pzdrw.

pepi - |16 Gru 2012|, 2012 16:22

Kondensator jest w liczniku i on z biegiem lat ....
a więcej niech sobie każdy dopowie :-d
ale jak widać kolega Grześ, -rozumy pozjadał :-d

Grześ - |16 Gru 2012|, 2012 18:10

pepi napisał/a:
tak tylko autor pisał że ma sprawne aku

Ja też miałem ... nówkę Bannera.

Poza tym może być jeszcze problem ze stykiem na klemach, a także aku może być lekko niedoładowane - wtedy efekt jest podobny.

Pzdrw.

bingo - |16 Gru 2012|, 2012 18:49

Grześ napisał/a:
ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.
- mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu.

Adam_2000 napisał/a:
- zgadzam się z tym w 100%
Grześ - |16 Gru 2012|, 2012 19:14

pablo19 napisał/a:
pepi napisał/a:
...
[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 17:42 ]
przepraszam czy u nas na forum nie ma obowiązku wypełnienia wieku ??
czy coś się zmieniło ??
Co ten "obowiązek" miał by dawać? Toć mogę sobie dziś zmienić wiek i znów będę miał 19 lat :)

Dokładnie ! Lepiej by było podać ilość przejechanych km - choć to też nie zawsze odzwierciedla wiedzę czy doświadczenie piszącego ...

[ Dodano: |16 Gru 2012|, 2012 19:18 ]
bingo napisał/a:
Grześ napisał/a:
ja to maiłem na aku BANNER - odradzam wszystkim.
- mam też nie dobre wspomnienia o aku Banner, ale przy sprawnej instalacji i prawidłowym ładowaniu nie ma prawa spaść napięcie poniżej progu resetu.

Nie powinno - ale w zimie, przy większej ilości startów, i nienajlepszym regulatorze napięcia (np. tylko 13,7V) - wtedy może się pojawić. Tak było u mnie.

bingo napisał/a:
Adam_2000 napisał/a:
- zgadzam się z tym w 100%

Toteż aku poszedł po paru miesiącach w odstawkę !

BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ???

Cytat:
bo pepi uważa że ryby i dzieci nie maja głosu :P

Jako małolat powinien po piwo innym latać ;-) !

Pzdrw.

Adam_2000 - |16 Gru 2012|, 2012 19:37

Grześ napisał/a:
BTW, w takim razie jak poprawiasz np. napinacze, węża powrotnego do termostatu, instalację ??? Podpowiesz coś konkretnego ???

Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5.

Grześ - |16 Gru 2012|, 2012 20:08

pablo19 napisał/a:
Grześ weź mi napisz po co robisz podjazdy do Adama i bingo?

A gdzie ty widzisz jakieś podjazdy ????

pablo19 napisał/a:
Chłopaki napisali w kontekście dodawania pierdółki do zegarów, a Ty podpinasz ich tekst do całego samochodu.

Napisałem o moich własnych doświadczeniach.

A że w każdym niemal samochodzie są jakieś słabsze punkty - chyba to dość oczywiste. I jeżeli coś da się poprawić - to dlaczego nie ? Rozwiązania fabryczne są często kompromisem, a nierzadko są po prostu niedopracowane.

Adam_2000 napisał/a:
Jestem zwolennikiem przywrócenia do stanu fabrycznego.
Jeżeli coś wytrzymało 10-15 lat, to po takiej naprawie będzie śmigać następne 5.

Być może - ale nie zawsze. Nie ma reguły, inaczej jest w przypadku zużycia, inaczej przedwczesnego starzenia, a inaczej przy błędach czy niedoróbkach konstrukcyjnych. Ja nie generalizuję - staram się przyjrzeć problemowi i usunąć przyczynę kłopotów lub je np. obejść - jak np. z tym małym akumulatorkiem przy wskaźnikach. Albo rozdymanych chłodnicach w BOB-ie - choć to trudniejszy problem.

Pzdrw.

artur.k - |16 Gru 2012|, 2012 20:17

Adam_2000 napisał/a:

dokładnie Adam;chyba zapominamy czasem, że nasze autka maja po kilkanaście lat i nie uwierzę że w 99roku w wielorybie padła wiązka,skrzynka czy kolektor przy prawidłowej eksploatacji autka :512:

Reader - |17 Gru 2012|, 2012 08:19

Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).
Można by też taki 4,8V dać bezpośrednio w zegarach.

Sprawdzałeś jaki maksymalny pobór prądu występuje na linii zasilającej zegary?

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 08:30

Reader napisał/a:
Pomysł z diodą i akumulatorkiem ciekawy (brak kasowania po odpięciu akumulatora).

Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.

Reader napisał/a:

Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!!

Podejrzewam, że ułamek mA - bo to przecież rozładowuje Aku. Kiedyś mierzyłem prąd z aku, w stanie czuwania na zamkniętym aucie. Wyszło coś koło 4 mA - ale dopiero po jakiś 10 minutach albo więcej. Odbiornik radiowy pilota bierze co najmniej 2 mA ...

Pzdrw.

buku - |17 Gru 2012|, 2012 10:22

Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo :) i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
Reader - |17 Gru 2012|, 2012 10:28

buku napisał/a:
Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera?
Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 10:35

buku napisał/a:
Przerabiałem już wszystko... i dałem spokój. Wiosna. lato jesień i do temperatury 0C nie wiem co to reset. jak spada poniżej zero to co dwa tygodnie po pierwszym resecie doładowuje i znowu spokój na dwa tygodnie. Kondensator wymieniony, akku wymienione (banner) chyba pechowo :) i dalej to samo co dwa lata temu. Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.

No właśnie tak miałem, tylko w schowku światełko gasło. teraz mam LEDy i sprawdziłem, wyłącza.

Banner ma właśnie taką cechę że ma większą rezystancję wewnętrzną. I stąd ten dodatkowy akumulatorek.

[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 10:36 ]
Reader napisał/a:
buku napisał/a:
Aha taka mała ciekawostka, kapnąłem się pół roku temu ze mi światło w schowku nie gaśnie :) Może przez to nowe akku rozwaliłem.
TIMER powinien rozłączyć po kilkunastu minutach zdaje się. U Ciebie lampka rozładowywała akumulator do zera?

Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza.

Pzdrw.

Reader - |17 Gru 2012|, 2012 12:16

Grześ napisał/a:
Powinien ... A próbowałeś ? Bo ja widziałem że u mnie nie wyłącza, nawet po zamknięciu centralnym nie gaśnie - jak wewnętrzne. A i wnętrze i te do czytania timer wyłącza.

Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system.

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 12:52

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:

Bo on rozłącza dopiero później, po kilkunastu minutach.
Jest za to odpowiedzialny TIMER, zresztą nigdy nie robiłeś przy Scorpio z pootwieranymi drzwiami , np. sprzątając?
Wtedy przechodzi w stan oszczędzania akumulatora i dopiero otworzenie drzwi kierowcy albo włączenie zapłonu wybudza system.

Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.

Pzdrw.

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 12:55

Adam_2000 napisał/a:
Struna napisał/a:
czemu takie tematy z modyfikacjami lądują w koszu...

A widzisz tutaj coś konkretnego ?
Od strony normalnego użytkownika, to tylko jakieś sugestie, bez opracowania step-to-step.
A tematów "reset zegarów" było już chyba parę, nie ?

Nie jest tak źle - ci co obserwują - widzą co się dzieje. Inni ... faktycznie za wiele informacji nie ma, ale np. te o aku Banner są w moim odczuciu ważne.

Ale co ciekawe - tego Bannera nie używam w aucie od 2006 roku, po problemach w zimie w PL i w następnym roku lecie we Włoszech. I do dziś mam go w przyczepie, ma około 40% pierwotnej pojemności, tyle że dla małych prądów rozładowania (tak do 10A - w przyczepie wystarcza).

Pzdrw.

[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 12:58 ]
Struna napisał/a:
Grześ napisał/a:
Wiele razy to widziałem, choćby czytając coś na parkingu. Ale schowka jakoś nie wyłączało ... No i powinno wyłączyć po zamknięciu auta pilotem czy też kluczykiem.
akurat schowka nie wyłącza - też to miałem.

Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ... Chyba warto by było się wpiąć na zasilanie np. lampek do czytania.

Teraz ma 3 białe LEDy, świecą tak samo, a biorą 20 mA. Ale taka mała zmiana wydaje się sensowna - nie raz widziałem aku rozładowane przez lampkę w schowku.

Ktoś wie którą stroną słupka kable od tych lampek idą ?

Pzdrw.

Reader - |17 Gru 2012|, 2012 12:59

Grześ napisał/a:

Nie, po zamknięciu pilotem czy kluczem to co innego.
Jeśli system wejdzie w stan oszczędzania to np. otworzenie innych drzwi niż kierowcy nie spowoduje wybudzenia.

Przecież jak zostawisz włączone oświetlenie kabiny (na stałe) to też rozłączy.

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 13:02

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:

Nie, po zamknięciu pilotem czy kluczem to co innego.
Jeśli system wejdzie w stan oszczędzania to np. otworzenie innych drzwi niż kierowcy nie spowoduje wybudzenia.

Przecież jak zostawisz włączone oświetlenie kabiny (na stałe) to też rozłączy.

Wiem. Ale coś mi się wydaje, że schowek jest na stałe - ale sprawdzę. Może to też kwestia wersji instalacji - było tego trochę.

pzdrw.

Reader - |17 Gru 2012|, 2012 13:04

Na stałe nie może być, bo jak TIMER wprowadzisz w tryb diagnostyki to potrafi stwierdzić, że pokrywa schowka nie rozłącza lampki!
Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 13:06

Reader napisał/a:
Na stałe nie może być, bo jak TIMER wprowadzisz w tryb diagnostyki to potrafi stwierdzić, że pokrywa schowka nie rozłącza lampki!

A jak go w ten tryb wprowadzić ?

Pzdrw.

Struna - |17 Gru 2012|, 2012 13:07

mam IDS-a, nie widziałem tam procedury testowania TIMRE-a.
Reader - |17 Gru 2012|, 2012 13:46

Grześ napisał/a:
A jak go w ten tryb wprowadzić ?Pzdrw.

Procedura jest następująca:

1. Klucz w stacyjce - pozycja 0
2. Wciskasz i trzymasz przycisk ogrzewania tylnej szyby
3. Klucz przekręcasz w pozycję II (zapłon)
4. Puszczasz przycisk OTS

Powinieneś usłyszeć 3 krótkie sygnały TIMERA potwierdzające wejście w tryb diagnostyki.
Teraz możesz sprawdzić każdy obwód obsługiwany przez TIMER - poprawność zadziałania to ciągły sygnał z TIMERa.

Przykładowo otwierasz drzwi: biiiiiiiiiiiiiip , naciskasz przycisk lampki do czytania: biiiiiiiiiip , otwierasz schowek: biiiiiiiiiiip. ;)

Obwody które możesz sprawdzić:

Przyciski ogrzewania szyb (przód/tył)
Wszystkie przełączniki oświetlenia sufitowego
Czujniki otwarcia wszystkich drzwi i pokrywy bagażnika
Czujnik schowka.

Pewnie coś jeszcze ...

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 13:48

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
A jak go w ten tryb wprowadzić ?Pzdrw.

Procedura jest następująca:

.......

Pewnie coś jeszcze ...

Super, dzięki !

A ... jak zaprogramować miganie migaczami po otwarciu/zamknięciu zamkiem centralnym ? Ja to mam w tej chwili na małym własnym układzie ... Ponoć stary FDS to programował.

Pzdrw.

Struna - |17 Gru 2012|, 2012 15:20

Reader napisał/a:
Pewnie coś jeszcze ...
wycieraczki czasowe też timer obrabia, więc teoretycznie powinno się testować.
gufer-posepny - |17 Gru 2012|, 2012 18:17

kierunki to różnie migają w zależności od wersji modułu centrala . mi mrugają tylko na podwójnym ryglu . innym raz przy pojedynczym a potem przy podwójnym .
Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 18:58

gufer-posepny napisał/a:
kierunki to różnie migają w zależności od wersji modułu centrala . mi mrugają tylko na podwójnym ryglu . innym raz przy pojedynczym a potem przy podwójnym .

Mnie też migają przy podwójnym zamknięciu.

[ Dodano: |17 Gru 2012|, 2012 19:00 ]
Reader napisał/a:

Masz rację - wyłączył. Ale nie zamykałem auta całkiem, tylko przymknąłem drzwi, w garażu.

Pzdrw.

buku - |17 Gru 2012|, 2012 20:07

gufer-posepny napisał/a:

Kurde mi nie mruga nic , ani na pojedynczym ani na podwójnym. już się nawet przyzwyczaiłem że schylam łeb i patrzę na klamkę wewnątrz czy zamknąłem auto. Można to mruganie zaprogramować?

Struna - |17 Gru 2012|, 2012 20:08

przy podwójnym nie masz mignięcia ? e to Ty chyba wogóle podwójnego rygla nie odpaliłeś :)
buku - |17 Gru 2012|, 2012 20:10

odpalam tak: zamykam pilotem raz klamka się zamyka. zamykam drugi raz , klamka jakby dociąga do końca. To nie jest podwójny rygiel?
Adam_2000 - |17 Gru 2012|, 2012 20:15

buku napisał/a:
zamykam drugi raz , klamka jakby dociąga do końca.

Powinna odskoczyć.

gufer-posepny - |17 Gru 2012|, 2012 20:32

niekoniecznie , poprostu słychać ponownie siłowniki .
Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 20:36

Adam_2000 napisał/a:
buku napisał/a:
zamykam drugi raz , klamka jakby dociąga do końca.

Powinna odskoczyć.

Ja tylko słyszę pracę silniczka blokady, klamki jeżeli się ruszają to bardzo nieznacznie. Jakby drgnęły, ale na pewno nie odskakują.

Aha - jak autko przywiozłem, też nie migały. Ale jak poruszałem modułem (wkładałem tam parę rzeczy) to zadziałało.

Pzdrw.

Struna - |17 Gru 2012|, 2012 20:45

ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu )

Grześ - |17 Gru 2012|, 2012 20:52

Struna napisał/a:
ja widziałem dwie odmiany modułów. Jedna ( moim zdaniem lepsza ) po zamknięciu auta mruga raz a przy podwójnym ryglu dwa razy. Jak się otworzy bagażnik z pilota to też mrygnie, jak się otwiera auto to też jeden mryg.
Druga wersja mryga tylko przy podwójnym ryglu i to po chwili ( swoją drogą trochę bez sensu )

Niestety w obu autach mam tą drugą. I słyszałem że da się toto przeprogramować, ale starym FDSem. Niestety nie mam dojścia, o ile toto jeszcze gdzieś jest.

Ale dorobiłem sobie układ, który przy otwieraniu mruga 1 raz,a przy zamykaniu 2 razy. Tak jak w typowych alarmach (taki miałem). A jak zamykam podwójnie, to 2 x 2 mrugnięcia. Problemem jedynym są tylko przekaźniki - mam takie 8A, potrafią się styki skleić i raz na 2 lata muszę przeczyścić. Ale to dla mnie jakieś 3-4 tysiące mrugnięć ;-) !

Pzdrw.

gufer-posepny - |17 Gru 2012|, 2012 21:00

można od kogoś kupić moduł za pare zeta co mruga . ja patrzę czy mruga . jak mruga znak że dobrze zamknięte drzwi .
Adam_2000 - |17 Gru 2012|, 2012 22:49

http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm
Grześ - |18 Gru 2012|, 2012 07:55

artur.k napisał/a:
wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest :)

No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?

A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.

Pzdrw.

pepi - |18 Gru 2012|, 2012 08:02

co do migania kierunkami moje 2 bestie mrugały jeszcze raz po upływie 5-10 minut
tak jakby po tym czasie jeszcze coś się uzbrajało

Reader - |18 Gru 2012|, 2012 08:14

Grześ napisał/a:
Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować.

Grześ napisał/a:
Masz rację - wyłączył. Ale nie zamykałem auta całkiem, tylko przymknąłem drzwi, w garażu.
Schematów obwodów TIMERa jako takiego nie ma, jedynie trzeba łowić pojedyncze podłączenia z innych.
Wstępnie go nawet rozpracowywałem ponieważ chcę niewielkie zmiany wprowadzić.
No i stąd wiem, że pin 22 TIMERa steruje Batery Saver Relay.
I tym samym czuwa nad tym aby nie rozładować akumulatora lampką.

Grześ napisał/a:
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ...
Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. ;)
Grześ - |18 Gru 2012|, 2012 08:30

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.
W module jest trochę miejsca i łatwo go otworzyć więc można tam spróbować układ upakować.

Ano jest. BTW, chyba podłączę sobie zewnętrzną antenkę do radia - bo oryginalnie zasięg to jest dupiaty ...

Reader napisał/a:
Grześ napisał/a:
Jak sobie pomyślę, że na parkingu w Espot po tygodniu parkowania musiałbym wyciągać kable i szukać jelenia ...
Jakbym nie był pewny akumulatora lub instalacji w samochodzie to bym chyba klemę zrzucał w takich przypadkach. ;)

Niemal nowy był. I duży, 77 Ah.

Inna sprawa że tak jeździ trochę aut, Hiszpanie są dość mili, pewnie bym coś załatwił. Kable mam solidne, od spawarki, odpala idealnie. Najczęściej to jednak ja odpalam innym - mnie w ciągu ostatnich lat raz odpalali. Powodem był marny regulator napięcia, dawał ok. 12,8 V i to an mrozie. I się po kilku dniach jazdy pod wyciągi z włączonym podgrzewaczem jajek po prostu rozładował.

Pzdrw.

artur.k - |18 Gru 2012|, 2012 09:29

Grześ napisał/a:
artur.k napisał/a:
wiesz może i mam ale wiedzy nie mam jeszcze dostatecznej, a ojciec 700km ode mnie i jak coś się sknoci to za daleko żeby poprawiać...oczywiście bym sfinansował takie zamówienie,wszystko do dogadania jest :)

No to pomyślę. Ale musiałby być w okolicy twojego ojca ktoś kto by to założył - gdzie mieszka ?

A ten układ http://www.fordscorpio.co.uk/flashermod.htm to miga ale jeden raz przy zamykaniu. Mój 2 x przy zamykaniu, 1 x przy otwieraniu. Podłącza się 4 kabelki do przewodów przy module i jeden do masy - ja dałem gdzieś pod śrubę.

Pzdrw.

ja tam do niego ze 3 razy w roku jeżdżę więc bym założył, grunt by migał przy zamknięciu a ilość razy to mniej istotne...

Reader - |18 Gru 2012|, 2012 10:19

Grześ napisał/a:
Reader napisał/a:

Oj nie wiem czy Goldcap by się sprawdził - nie wiem skąd jest źródło RESETA dla procesora. Jak rozbebeszę poprzedniego wieloryba to sprawdzę.

Reader napisał/a:

Nie ... Ale w każdym razie akumulator ołowiowy (uwaga na ładowanie tych NiMH czy NiCd !!! - ołowiowy ładuje tak samo) 12V 0,6 Ah starcza na przynajmniej kilka dni !!!

No to może umieść link albo typ do konkretnie takiego akumulatorka jaki zastosowałeś i jak u Ciebie się sprawdził.
Zegary kiedyś rozbierałem, ale nie myślałem wtedy aby zrobić podtrzymanie napięcia.

bingo - |18 Gru 2012|, 2012 16:22

odnośne kierunków - w wersji z mrugnięciem po podwójnym ryglowaniu, kierunki mrugną tylko przy całkowicie zamkniętych obwodach - również bagarznik i maska, jak nie są zamknięte (lub włącznik maski nie sprawny), to kierunki nie mrugną, chociaż podwójny się uzbroi. no i kierunki mrugają po chwili od zamknięcia auta.
gufer-posepny - |18 Gru 2012|, 2012 17:03

a co do resetowania zegarów to pewnie wyjdzie że alternator nawala ...
Spawacz - |19 Gru 2012|, 2012 08:43

Mnie się resetowały tak samo, aku w największych mrozach kręcił. A co się okazało nie trzymał napięcia nawet latem, po wymianie nie dość, że wszystko działa sprawniej na wyłączonym silniku to się nie resetują. ;)
bingo - |20 Gru 2012|, 2012 10:38

taka mała uwaga - jeśli jedna cela aku będzie uszkodzona, będziemy mieli około 10V, zegary będą sie resetować, ale przy odpowiednij mocy pozostałych cel, rozrusznik powinien zakręcić bez problemów.