| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - 2.0DOHC ASB Na paliwie zimny gaśnie a ciepły się dławi
Paweł_F. - |7 Lis 2012|, 2012 20:24 Temat postu: 2.0DOHC ASB Na paliwie zimny gaśnie a ciepły się dławi Witam.
Mam taki problemik po wymianie świec kabli na nowe i pompki paliwa, najpierw na gazie zaczął podczas jazdy się dławić nagle spadały obroty ( jakby tryb awaryjny) po wciśnięciu gazu było czuć kickdown ale brak obrotów po kilku krotnym pedałowaniu odwieszał się i była normalna jazda, teraz z gazu przeszło to na benzynę z tą różnicą że zimny rano nie daje rady jechać. Na P I N jak wcisnę pedał to czasami wejdzie na obroty a czasami się dławi jak się rozgrzej do temp. przełączenia na GAZ, (na wskaźniku temp. pod literą R ) jedzie normalnie ( nie licząc wyżej opisanego dławienia się i braku obrotów ).
Zastanawia mnie albo sonda, raczej nie regulator obrotów bo wymieniony był rok temu.
Macie jakieś pomysły ??
Pozdrawiam.
Adam_2000 - |7 Lis 2012|, 2012 20:29
Sugerowałbym sprawdzenie czujników - TPS-a i MAP-a.
Kevin Xy - |7 Lis 2012|, 2012 20:33
mk2 czy mk3 ?
Paweł_F. - |7 Lis 2012|, 2012 20:54
to jest przejściówka z '94 MK1 lub jak kto woli MK2
Vaux - |7 Lis 2012|, 2012 21:59
Lepiej odpuść na forum tę "przejściówkę mk1" bo jak będziesz chciał kupić jakieś części to się możesz zdziwić jak dostaniesz nie to co potrzeba
Zobacz czy wężyki podciśnieniowe ci się nie pozsuwały/popękały...np. od modulatora ASB albo MAP'a
lukas2 - |7 Lis 2012|, 2012 22:41
Czyli masz mk2
1Bodzio - |7 Lis 2012|, 2012 23:06
Skoro stało się to po wymianie świec i kabli, to od tego bym zaczął poszukiwanie przyczyn. To że wymieniłeś je na nowe, nic jeszcze nie znaczy. Coraz częściej się zdarza, że świece z przebiegiem 100tys km, lepiej się sprawują niż nowe, prosto z pudełka.
lukas2 - |7 Lis 2012|, 2012 23:26
Świece jakie założyłeś? Zakładałem u siebie MC i były gorsze od NGK. Kopułka i paluch rozdzielacza w jakim stanie? Zaglądałeś do nich?
Paweł_F. - |8 Lis 2012|, 2012 10:59
Zapomniałem dodać ze jeszcze była wymieniana uszczelka pod skrzynią ale niestety nie dostałem filtra więc został stary ale on ma może ze 20tyś.
Kopula szczelna iskra na przewody jest palec był lekko osmolony wyczyściłem lekko ale dalej to samo.
Nawet gorzej bo rano mam trudności z odpaleniem , odpalę go pochodzi z 2 min. i gaśnie.
Jak po odpaleniu wcisnę gaz i trzymam go na wyższych obrotach to chodzi i tak aż się nie zagrzeje przełączam na gaz i tak co dzień. Na gazie sie poprawiło po regulacji.
Gdzie szukać tego MAP'a i TAP'u o których kolega wcześniej pisał.
Świece BOSCH FR6DC
lukas2 - |8 Lis 2012|, 2012 11:25
Mapa masz koło prawej kolumny zamieszenia takie czarne plastikowe (pół paczki papierosów) skrzyneczka z wężykiem od kolektora i wtyczką.
Paweł_F. - |8 Lis 2012|, 2012 12:32
Wężyk od MAP jest cały nie popękany a ni nie wygląda źle, jedynie co to przy MAP'ie jest cały zaolejony i cały MAP tak samo ( czy tak może być), po ściśnięciu wężyka i puszczeniu lekko traci obroty ale nie gaśnie ( sprawdzałem na benzynie i silnik był jeszcze lekko ciepły).
A jeszcze lepsze jest to ze odpaliłem go i zacząłem testować (diodką) i wyszło że brak usterek kod 11 ale jak wsiadłem i chciałem jechać to nawet ciepły miał problem żeby się zebrać jechał ale nie równo i jak by bez obrotów.
lukas2 - |8 Lis 2012|, 2012 13:48
Dużo oleju w kolektorze ssącym że aż ci mapa zawaliło.
Adam_2000 - |8 Lis 2012|, 2012 14:52
Pewnie modulator ASB do wymiany.
Paweł_F. - |9 Lis 2012|, 2012 10:58
A czy może być winą pompka paliwa bo ta co mi dali w EDPOL'u była inna niż wymontowana później z baku.
Z dnia na dzień jest gorzej na paliwie odpalam ale muszę go trzymać na obrotach żeby nie zgasł dopóki się nie rozgrzeje do temp. przejścia na gaz.
W tej chwili jeżdżę na gazie ( nie wiedzieć czemu objawy z gazu przeszły na benzynę po zamontowaniu pompki zachowywał się tak gaz a teraz benzyna) bo na paliwie nawet jak jest ciepły po wyłączeniu Gazu podczas jazdy nie przyśpiesza porostu brakuje mu jakby paliwa nie miał.
Na Gazelo znalazłem pompkę podobna do tej co była w baku ma to samo ciśnienie ale lepszą wydajność 130L/h a ta ma 85l/h. Nie brałem tego do tej pory pod uwagę bo wcześniej zachowywał się tak na Gazie a na paliwie zaraz po zamontowaniu było ok.
lukas2 - |9 Lis 2012|, 2012 11:19
Filtr paliwa wymieniałeś kiedyś?
Paweł_F. - |10 Lis 2012|, 2012 23:22
Filtr wymieniony nic się nie zmieniło.
W poniedziałek idzie do warsztatu zostawiam n cały tydzień żeby zdiagnozowali przyczyny.
Zastanawiamy się nad przepustnicą ( no ale na gazie tez by był problem) a z drugiej strony nie wie czy wymieniona pompka nie jest zła bo po założeniu po tygodniu się zaczęły problemy. Nic zobaczymy co stwierdzą, jak będę wiedział to dam znać.
[ Dodano: |25 Lis 2012|, 2012 09:47 ]
No i stwierdził cewkę wolnych obrotów i MAp sensonr ni współgrają z sobą.
Wczoraj siedziałem nad autem bo miałem starą cewkę od wolnych obrotów od znajomego po jej wymianie nic się nie zmieniło pracował tak samo po odjęciu MAP'u silnik na benzynie nie gasł natomiast jak się zagrzał i przełączyłem na GAZ to falowały obroty po podłączeniu MAP'u jeździ super.
Natomiast powiedzcie mi taką rzecz bo przez to ze mam GAZ ( kupiłem auto już z ..) cewka wolnych obrotów nie jest na rurze dolotowej do kolektora tylko z boku za Lampą pasażera, bo tam widać było miejsce i jest przykręcona na takich metalowych wąsach w pionie a nie w poziomie jak pierwotnie i wężykami podłączone wlotowy (tak mniemam) zaraz przed przepustnicą tam gdzie jest podłączony przewód od gazu do mieszalnika a drugi przewód tam gdzie powinien być czyli wkręcony w kolektor.
Czy może mi ktoś powiedzieć czy tak musi być bo jest gaz czy mogę to wrzucić tam gdzie być powinno.
A druga sprawa jak działa cewka wolnych obrotów bo wczoraj jak się nią bawiłem to nie ważne jak podłączyłem przewody ( do kolektora i od ten drugi gdzie pobiera powietrze) to i tak chodził silnik, a druga sprawa jak odłączyłem przewód ( ten przed przepustnicą) to nic mu się nie zmieniało. brał sobie normalnie powietrze z otoczenia.
I jeszcze w kwestii MAP'u czemu benzynę dusi a GAZ nie czy ktoś miał podobne problemy.
Bo jak sztucznie wymusiłem podciśnienie w przewodzie do MAP'u to się podnosiły obroty silnika i nie gasł na Benzynie.
Pozdrawiam.
[ Dodano: |25 Gru 2012|, 2012 21:54 ]
Powiedzieli mi ze to wina silniczka wolnych obrotów. Ale po wymianie nic to nie dało.
Mimo to na benzynie z rana ma problem z odpaleniem jeśli nie dostarczę mu lewego powietrza( odłączam MAP sensor od kolektora) odpalam, pali trochę więcej ale po nagrzaniu się zmieniam na gaz i podłączam MAP's i ok jeżdżę na gazie.
A jak się nagrzej i chce odpalić na Benzynie to lipa na 2-3 sek odpali i gaśnie albo w ogóle nie zapali do rozładowania AKU. Dopiero po ostygnięciu zapala (bez MAP'u).
Ostatnio dodatkowo jeszcze ASB zaczęła wyrzucać biegi przy ostrym hamowaniu lub na światłach z N na D musi się namyśleć by wystartować. Zastanawia mnie Modulator ASB.
Znacie kogoś dobrego w Częstochowie kto zna scorpia i może pomóc. Bo pomału tracę cierpliwość i mam chęć pojechać na Herby i kupić coś innego. Szkoda by mi było ale co zrobić.
|
|