Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Grzechotanie w prawej głowicy BOB :(

Damianos - |3 Paź 2012|, 2012 12:32
Temat postu: Grzechotanie w prawej głowicy BOB :(
Witam

Grzechota w prawej głowicy przy spadaniu z wysokich obrotów i tak samo przy stałych obrotach około 1700obr.

Od czego można dopasować nowy łańcuch w przyzwoitej cenie ??

Na razie zakładam że łańcuch jest wyciągnięty za bardzo i dlatego się tłucze ,bo napinacze i ślizgi są ok. Napinacze po modyfikacji.
Przy zakładaniu napinacza zmodyfikowanego z sprężyną od dohca napinał na tyle mocno że nie powinno nic się tłuc. A tu lipa bo gruchota...

Podpowiedzcie co najlepiej teraz zrobić. Nie wydając nast. 1000zł

pzdr
Damian

Reader - |4 Paź 2012|, 2012 00:15

Od razu po pierwszym od złożenia odpaleniu grzechotalo czy pojeźdzles trochę i zaczęło?
Chyba zdjęcie pokrywy zaworów Cię nie minie, inaczej szklana kula pozostaje.

Damianos - |4 Paź 2012|, 2012 11:56

Reader napisał/a:
Od razu po pierwszym od złożenia odpaleniu grzechotalo czy pojeźdzles trochę i zaczęło?
Chyba zdjęcie pokrywy zaworów Cię nie minie, inaczej szklana kula pozostaje.

Od razu po pierwszym odpaleniu jak się uspokoiły szklanki dostał oleju itd.. to dopiero zacząłem go słuchać no i tak po przejechaniu około 15km dalej tak samo grzechota. Według mnie to nie ustanie a z drugiej strony boję się sprawdzać czy ustanie bo nie chcę żeby rozrząd sobie przeskoczył.

Struna - |4 Paź 2012|, 2012 11:59

a osłonkę na daszek masz wogóle ?
Damianos - |4 Paź 2012|, 2012 12:29

Struna napisał/a:
a osłonkę na daszek masz wogóle ?

Właśnie ta osłonka ta nad kołami jest pęknięta zaznaczyłem na zdjęciu.

http://pokazywarka.pl/suw9zu/

Może to być przyczyną ,ale jeśli łańcuch się tłucze o ten element. To znaczy że jest wyciągnięty za bardzo tak ?
Według mnie nie powinien o to uderzać.

Napinacz mocno napina łańcuch.

Reader - |4 Paź 2012|, 2012 13:03

Ale to założyłeś pęknięty czy nie zakładałeś bo masz pęknięty?
Grzechotanie w wąskim zakresie prędkości obrotowej może świadczyć o wpadaniu łańcucha w rezonans.

Struna - |4 Paź 2012|, 2012 13:38

Damianos napisał/a:
Właśnie ta osłonka ta nad kołami jest pęknięta zaznaczyłem na zdjęciu.
a w jakim stanie ma powierzchnię roboczą ? bo przy takim uciągu łańcucha jaki sobie wyobrażam po tym co wpakowałeś do napinacza to wg. mnie daszek pewnie jest nieźle zjedzony.
Damianos - |4 Paź 2012|, 2012 14:13

Reader napisał/a:
Ale to założyłeś pęknięty czy nie zakładałeś bo masz pęknięty?
Grzechotanie w wąskim zakresie prędkości obrotowej może świadczyć o wpadaniu łańcucha w rezonans.

Właśnie według tego co wysłuchałem to łańcuch wpada w rezonans przy 17000obr i tak samo jak spada z wyższych to przy 1700 znów wpada w rezonans i przestaje poniżej tych obrotów.

Czyli już wiem że łańcuch do wymiany..
A jaką długość powinien mieć nowy łańcuch ?? ile ogniw ?
I od czego można go dokupić ? ,bo oryginał zabija ceną jak wiecie ;)

Struna - |4 Paź 2012|, 2012 14:19

bmw w dieslu któreś bodaj, ale trzeba skracać.
Zapytaj kolegi o nicku kaban, on miał u siebie łańcuchy dobrane

pepi - |4 Paź 2012|, 2012 15:03

on poszedł do sklepu i dobrał na miejscu
zakup do zakuwania i wyprasowania takie cudo
i wtedy to nawet od r4 se dorobisz ;)

Reader - |4 Paź 2012|, 2012 15:08

W BOB są wąskie łańcuchy, pomimo że, (typowe) 3/8'' tak jak w 2.0 DOHC IWISa jest szeroki.

pepicosi napisał/a:

Jak ostatnio kupowałem łańcuch do jednoślada to takie urządzonko DIDa kosztowało ~500 pln , czyli więcej niż łańcuch. ;)

Struna - |4 Paź 2012|, 2012 15:12

pepicosi napisał/a:
on poszedł do sklepu i dobrał na miejscu
ale podawał z jakiego auta to było
gufer-posepny - |4 Paź 2012|, 2012 17:24

albo jest łańcuch wyciągnięty albo napinacz nie odblokowany albo cisnienie oleju przepadło .
Kaban - |4 Paź 2012|, 2012 18:02

Jakieś BMW ale nie pamiętam od jakiego silnika ten łańcuch bo i tak musiałem go skracać więc to bez znaczenia... Poszedłem ze starym do sklepu żeby coś dobrali.
Został mi kawałek nowego po skróceniu, wygląda na trochę szerszy od oryginalnego, ale mieścił się na styk w prowadnicy. Z boku ma napis IWIS.

bogdan99 - |4 Paź 2012|, 2012 19:32

Pamiętasz ile kosztował? Pi razy oko tak.
Kaban - |4 Paź 2012|, 2012 20:08

Za jeden dałem ok 100zł

[ Dodano: |4 Paź 2012|, 2012 20:15 ]
W 2007r. ;)

Struna - |5 Paź 2012|, 2012 01:17

gufer-posepny, przeczytaj co gość napisał :) tam nie ma się co rozpinac lub nierozpinac bo napinacz jest mocno zmodyfikowany
ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 09:19

Reader napisał/a:
W BOB są wąskie łańcuchy, pomimo że, (typowe) 3/8'' tak jak w 2.0 DOHC IWISa jest szeroki.

pepicosi napisał/a:

Jak ostatnio kupowałem łańcuch do jednoślada to takie urządzonko DIDa kosztowało ~500 pln , czyli więcej niż łańcuch. ;)

Słabo czytałeś :)
http://allegro.pl/listing...ania&view=gtext

pepi - |5 Paź 2012|, 2012 09:39

tylko zastanawia mnie jedno jak on to na siłę podparł czy nie pourywał tu i tam
bo łańcuch ma być napięty ale z głową
a jak go za bardzo naprężył to poleciały ślizgi
któreś lub koło od pompy już nie ma ząbków

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 09:41 ]
dlatego zawsze pisałem aby za mocno nie podpierać
bo można przedobrzyć ;)

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 09:55

ford2fast napisał/a:

Pisałem o oryginalnym narzędziu a nie zalinkowanym dziadostwie rozlatującym się po kilku użyciach.

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 10:00 ]
Cytat:
Dlatego pisałem że, trzeba tam zajrzeć bo wymieniać na nowe łańcuchy to można sobie w nieskończoność.
ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 10:05

Reader napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Pisałem o oryginalnym narzędziu a nie zalinkowanym dziadostwie rozlatującym się po kilku użyciach

Taki jeden który naprawia motory niedaleko mnie twierdzi , że rozlatuje się dopiero po kilku miesiącach codziennego użytkowania :)
Sprawdzone a nie wyczytane :):

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 10:07

ford2fast napisał/a:
Taki jeden który naprawia motory niedaleko mnie twierdzi....

Usłyszane nie sprawdzone.

ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 10:20

Reader napisał/a:
ford2fast napisał/a:

Usłyszane nie sprawdzone.

Jak kiedyś dorośniesz to może zrozumiesz , że niektórym ludziom można wierzyć na słowo :roll:
A twierdzenie , że wskazane urządzenia do zakuwania łańcuchów rozlecą się po kilku użyciach jest zwykłym kretyństwem :)
Jeżeli jesteś innego zdania proponuję eksperyment w Twojej obecności
Przygotuj dwadzieścia łańcuchów motocyklowych lub z rozrządów samochodowych do zakucia , ja zakupię to najtańsze ze wskazanych urządzeń
Zrobimy jakiegoś spota niezbyt daleko od Puław z udziałem innych forumowiczów i przeprowadzimy próbę
Jeżeli urządzenie nie wytrzyma dwudziestu zakuć nie omieszkam napisać o tym na forum , a w podpisie mojego avatara umieszczę napis :
"Jestem durniem a Pan Reader moim nauczycielem"
Jeżeli bez problemu uda się zakuć te łańcuchy zabierzesz sobie sprzęt do domu zwracając mi uprzednio koszty urządzenia wraz z wysyłką
Po powrocie do domu opiszesz przebieg eksperymentu na forum i umieścisz w podpisie Twojego avatara napis :
"Jestem durniem a Pan ford2fast jest moim nauczycielem"
Zakład stoi ? :):

kat - |5 Paź 2012|, 2012 10:59

http://allegro.pl/lancuch...2676318912.html

459 zl

Damianos - |5 Paź 2012|, 2012 12:37

pepicosi napisał/a:
bo łańcuch ma być napięty ale z głową
a jak go za bardzo naprężył to poleciały ślizgi
któreś lub koło od pompy już nie ma ząbków

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 09:41 ]
dlatego zawsze pisałem aby za mocno nie podpierać
bo można przedobrzyć ;)

Koło ma zęby nawet w dobrym stanie poza tym napędza je lewa głowica a u mnie prawa grzechota. Silnik miałem na wierzchu i wszystko widziałem reszta jest ok poza tym że łańcuchy są wyciągnięte.

Teraz mam nadzieję że jak je zmienię to już wszystko będzie ok.
Ogólnie to jest silnik z tym "niby" ulepszonym rozrządem według mnie niczym się nie różni oprócz ślizgów które są lepiej wykonane. Bo poprzedni który umarł miał takie które się wysuwały.

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 12:40

Damianos napisał/a:
Koło ma zęby nawet w dobrym stanie poza tym napędza je lewa głowica a u mnie prawa grzechota.

Prawa to jest od pasażera.
Patrzysz tak jak siedzisz.
Z tego wynika że, grzechocze Ci w lewej - od strony kierowcy.

Damianos - |5 Paź 2012|, 2012 12:42

kat napisał/a:
http://allegro.pl/lancuch-rozrzadu-scorpio-cosworth-2-9-v6-z-aso-i2676318912.html

459 zl

Ile ten łańcuch ma ogniw bo mi wychodzi że 59 ??

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 12:42 ]
Reader napisał/a:
Damianos napisał/a:
Koło ma zęby nawet w dobrym stanie poza tym napędza je lewa głowica a u mnie prawa grzechota.

No tak pomyliłem strony w lewej mi grzechocze.

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 12:47 ]
Reader napisał/a:
Damianos napisał/a:

Przy zapalaniu nawet nic nie zastuka, cisza jest.
A przy 1700obr grzechota.

W poń biorę się za niego i będę pisał co i jak :)

Mam pytanie czy pod belką która jest przykręcana do budy tą pod wydechami są jakieś podkładki czy coś ją odsadza od karoserii ?? Bo po zakręceniu jej styka się z wydechami...
Jaka ma być przerwa między nią a wydechami ??

kat - |5 Paź 2012|, 2012 12:47

Damianos napisał/a:
kat napisał/a:
http://allegro.pl/lancuch-rozrzadu-scorpio-cosworth-2-9-v6-z-aso-i2676318912.html

459 zl

a skad mam wiedziec,jest lancuch to podaje linka ,cena taka,ale jak sie uprzecie to uwazam,ze jeszcze do zbicia

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 12:52

Damianos napisał/a:

Ma 118 ale jeśli kupujesz inny niż oryginał to warto sprawdzić bezpośrednio inne parametry (wymiary) bo tak jak pisałem od 2.0 DOHC też 3/8'' ma 138 ogniw ale nie siądzie bo za szeroki.

kat - |5 Paź 2012|, 2012 12:54

Damianos napisał/a:

Mam pytanie czy pod belką która jest przykręcana do budy tą pod wydechami są jakieś podkładki czy coś ją odsadza od karoserii ?? Bo po zakręceniu jej styka się z wydechami...

zle ja zalozyles

ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 12:55

kat napisał/a:
Damianos napisał/a:
kat napisał/a:

459 zl

a skad mam wiedziec,jest lancuch to podaje linka ,cena taka,ale jak sie uprzecie to uwazam,ze jeszcze do zbicia

Ta cena to żadna okazja :)
Okazją były jeszcze rok temu lub dwa takie łańcuchy w cenie 170 zł
Sprzedawała je FOTA :)

kat - |5 Paź 2012|, 2012 12:57

zdecydowanie tak,ale jak komus zalezy,to niech dzwoni i sie dogaduje,no chyba,ze czeka,az ten lancuch dojdzie do 170 zl

a Fota czsami ma faktycznie ladne wyprzedaze czyszczac magazyny

ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 12:58

kat napisał/a:
Damianos napisał/a:

zle ja zalozyles

Powinna być tak zamontowana aby mocowanie osłony było z przodu :)

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 15:31

Damianos, to czy łańcuchy są nadmiernie wyciągnięte to można wstępnie poznać po tym że znaki na wałkach się nie zgrywają.
Jak to było u Ciebie jak składałeś?
Nie było z tym problemów?

ford2fast napisał/a:
Jak kiedyś dorośniesz to może zrozumiesz , że niektórym ludziom można wierzyć na słowo :roll:
Problem w tym że, nie zaliczasz się do tych ludzi.
Ani do tych o których mowa przed jak i po przecinku.

Odnośnie testowania narzędzi mam dla ciebie lepsze zadanie.
Kup wszystkie z zalinkowanych aukcji ale nie po jednym tylko w ilościach reprezentatywnych.
Zrób testy trwałości w funkcji czasu użytkowania jak i ilości użyć.

Zbierz wyniki , przeanalizuj i zaprezentuj na FST.
Wszyscy skorzystają, i nie wąsko się tym podbudujesz.
Może nawet do "Pytanie na śniadanie" zaproszą.

EOT

pepi - |5 Paź 2012|, 2012 15:36

odwróć ją i ci wtedy nie zaczepi

to lewa strona ci się zepsuła
więc raczej obstawiam napinacz

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 15:40

Pisał że już od pierwszego odpalenia to się dzieje.
ford2fast - |5 Paź 2012|, 2012 16:20

Reader napisał/a:
Odnośnie testowania narzędzi mam dla ciebie lepsze zadanie

Kochane dziecko :)
Jeżeli potrzebujesz jakichkolwiek zadań zwróć się z prośbą o dodatkowe zadania domowe do Pani Nauczycielki lub Pana Nauczyciela , może dadzą Ci coś czym zajmiesz ręce zamiast paprać klawiaturę :)
Jeżeli powtarzasz klasę nie przejmuj się tym że inne dzieci się z Ciebie śmieją , Tobie pozyskana w ten sposób wiedza podwójnie zapadnie w pamięć :)
Wypierasz się własnych słów , krętactwem usiłując wprowadzić innych w błąd
Zaproponowałem prosty sposób na sprawdzenie Twojego oszołomiastego stwierdzenia a Ty zwyczajnie unikasz odpowiedzialności :)
Może jest jeszcze dla Ciebie jakaś nadzieja skoro tak się boisz poniesienia odpowiedzialności za własną głupotę ? :):
Przeczytaj jeszcze raz proponowane przeze mnie rozwiązanie na sprawdzenie prawdziwości Twoich słów , chyba nie zrozumiałeś co napisałem ? :):

Damianos - |5 Paź 2012|, 2012 17:48

[quote="Reader"]Damianos, to czy łańcuchy są nadmiernie wyciągnięte to można wstępnie poznać po tym że znaki na wałkach się nie zgrywają.
Jak to było u Ciebie jak składałeś?
Nie było z tym problemów?

Wałki się idealnie zgrywały i z ustawieniem rozrządu nie było problemów.

Napinacz napina łańcuch tak mocno już przy zakładaniu i bez ciśnienia oleju że wątpię żeby napinacz był sprawcą.. chyba że napina za mocno.

Jak już wspominałem jest zmodyfikowany tak że napina cały czas tak samo tzn nie napnie już mocniej niż w stanie spoczynku ,ponieważ ma dziurki które wystają za cylinderek. I jest na sprężynie z dohca z dwoma albo trzema podkładkami nie pamiętam dokładnie...
Wszystko będę widział w poniedziałek jak zabiorę się za rozebranie tego.

[ Dodano: |5 Paź 2012|, 2012 17:51 ]
pepicosi napisał/a:
odwróć ją i ci wtedy nie zaczepi

to lewa strona ci się zepsuła
więc raczej obstawiam napinacz

Sprawdzę to ale wydaje mi się że dobrze ją założyłem

Reader - |5 Paź 2012|, 2012 18:42

Damianos napisał/a:
Jak już wspominałem jest zmodyfikowany tak że napina cały czas tak samo tzn nie napnie już mocniej niż w stanie spoczynku ,ponieważ ma dziurki które wystają za cylinderek.

Jeżeli przez te otwory jest swobodny wypływ oleju to by wyjaśniało to grzechotanie.
Napinacz nie mając tłumienia olejowego tak jak fabrycznie a podparty jedynie sprężyście wpada w rezonans. Fabrycznie masz olej z zaworkiem zwrotnym dlatego nie drga.
Osluchaj śrubokrętem napinacz i od niego jdnak zacznij.

Damianos - |5 Paź 2012|, 2012 20:24

Reader napisał/a:
Damianos napisał/a:
Jak już wspominałem jest zmodyfikowany tak że napina cały czas tak samo tzn nie napnie już mocniej niż w stanie spoczynku ,ponieważ ma dziurki które wystają za cylinderek.

Jeżeli przez te otwory jest swobodny wypływ oleju to by wyjaśniało to grzechotanie.
Napinacz nie mając tłumienia olejowego tak jak fabrycznie a podparty jedynie sprężyście wpada w rezonans. Fabrycznie masz olej z zaworkiem zwrotnym dlatego nie drga.
Osluchaj śrubokrętem napinacz i od niego jdnak zacznij.

Aha o kurcze no to teraz otworzyłeś mi oczy.
Czyli najpierw napinacz zmienię i zobaczę co się będzie działo a później jeśli to nic nie da dalsza część zabawy...

Struna - |6 Paź 2012|, 2012 01:04

straszliwie przekombinowaleś z tym napinaczem
bingo - |6 Paź 2012|, 2012 10:09

Reader napisał/a:
Pisałem o oryginalnym narzędziu a nie zalinkowanym dziadostwie rozlatującym się po kilku użyciach.
bo trzeba umieć używać narzędzi, a do zakucia dwóch łańcóchów wystarczy ci spokojnie (a o tym tutaj jest mowa).
gufer-posepny - |6 Paź 2012|, 2012 20:14

Nie lubię przekuwanych łańcuchów , lubią strzelić właśnie tam .
bingo - |6 Paź 2012|, 2012 20:18

gufer-posepny napisał/a:
Nie lubię przekuwanych łańcuchów , lubią strzelić właśnie tam .
dobrze zakuty nie powinen mieć w tym miejscu słabego punktu, ale też często trzpień do zakucia jest słabszy od reszty, by mozna było go łatwiej zakuć, a wtedy jest słabym ogniwem ....