Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Silnik + zasilanie paliwem - Koledzy proszę o radę!

sp4lvc - |30 Cze 2012|, 2012 20:00
Temat postu: Koledzy proszę o radę!
Wczoraj majster dokręcił mi zaworek pompy oleju, bo zacząłem mieć od jakiegoś czasu typowe objawy. Operacja się udała, ale przy okazji wygrzebał mi spory kawał tego długiego ślizgu. Mówi, że gdzieś to sobie leżało w okolicach pompy. Chcąc zrobić na tzw. tip top potrzebne są dodatkowe zakupy i koszty. Ślizgi, pewnie łańcuch, napinacz i Bóg wie co jeszcze. Auto w sumie jeździ raczej bezproblemowo, ale przebieg ma już solidny (407 kkm). Dół zdrowy, oleju nie brał jak na razie. Zastanawiam się, czy można jeździć w takiej konfiguracji i jak długo, czy jednak odżałować kasę i robić jak Bóg przykazał. W sumie mam świadomość, że samochód ma już raczej ,,górki", jeśli chodzi o swój żywot - stąd moje dylematy. Co byście poradzili?
playandwin24 - |30 Cze 2012|, 2012 20:04

A w jakim stanie masz blachę i resztę autka?
Larix - |30 Cze 2012|, 2012 20:08

sp4lvc napisał/a:
przy okazji wygrzebał mi spory kawał tego długiego ślizgu.

Inne kawałki zapewne masz w misce.

sp4lvc napisał/a:
Zastanawiam się, czy można jeździć w takiej konfiguracji i jak długo

U mnie skończyło się to stopniowym zatarciem silnika.

sp4lvc napisał/a:
W sumie mam świadomość, że samochód ma już raczej ,,górki", jeśli chodzi o swój żywot - stąd moje dylematy. Co byście poradzili?

W sumie niejeden tutaj ma takie dylematy.
Ja na przykład inwestuję w 2.9 pomimo, że to nieopłacalne niby :)

kat - |30 Cze 2012|, 2012 20:10

odwieczny dylemat,robbic czy huta?

1000 zl i jezdzisz dalej fajnym autem

a teraz pomysl

gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 20:11

uzupełniłbym te ślizgi i jezdził .
sp4lvc - |30 Cze 2012|, 2012 20:25

Dobra Panowie, napiszcie więc, co muszę wymienić przy okazji robienia ślizgów. Zaglądanie w miskę olejową na razie odpuszczam, bo prawdopodobnie silnik trzeba podnosić. Spróbuję to jakoś finansowo przeanalizować.
gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 20:29

łańcuch , napinacz , jakieś uszczelki może .
sp4lvc - |30 Cze 2012|, 2012 20:31

Z uszczelkami w ogóle jest bieda. Majster mówił, żeby szukać dekli w całości, bo np. simering na kole pasowym był wklejony w dekiel. Jak mi pokazał po rozbiórce, to jakby przecinakiem po nim jechał. Mówił, że inaczej by go nie wydłubał. Czy to patent fabryczny?
kat - |30 Cze 2012|, 2012 20:45

zimering na wal to czesc wymienna

jak chcesz po calosci to
-napinacz
-slizg na pompe,boczny i gorny
-ostroga z kółkiem
-zimering na wał
-uszczelki pod dekle rozrzadu ,pompy i zaworowy
-łancuch rozrzadu
-łancuch na pompe

Czesc mozna wyeliminowac ,od ciebie zalezy ile masz kasy i co chcesz zrobic

np.Lukas2 zrobil kapitalke za 5 tys.

sp4lvc - |30 Cze 2012|, 2012 21:05

Podchodzą graty od 2,3 czy nie bardzo? Widziałem jakieś takie kompletne zestawy na znaym serwisie aukcyjnym.
Zysio - |30 Cze 2012|, 2012 22:30

myślę, ze jak Kat pisze, w tysiaku się ogarniesz i smigasz dalej
lukas2 - |30 Cze 2012|, 2012 22:40

Kat 6 wyszła. Wszystko co kat napisał plus koło zębate na dole. Mitem jest że rozrząd na łańcuchu jest wieczny. Właśnie ślizgi lecą i to koło na dole się wyciera. jak kupujesz inne auto z paskiem zawsze pierwsze co rozrząd robisz. Za 1000 i tak nic nie kupisz więc sam sobie opowiedz czy autp warte roboty.
Zysio - |1 Lip 2012|, 2012 01:40

ale za to za tysiaka ogarnie rozrzad bez zrywania góry, zatem mając dobra bude ja bym robil, albo dolozyl troche i szczepil 2.3 16V.
Larix - |2 Lip 2012|, 2012 14:02

sp4lvc napisał/a:
Zaglądanie w miskę olejową na razie odpuszczam, bo prawdopodobnie silnik trzeba podnosić.

Zrobisz jak zechcesz, ale ja po rozbiórce zatartego miałem wszystkie drobne odłamki pięknie do smoka przyssane :roll:

Reader - |2 Lip 2012|, 2012 14:25

sp4lvc napisał/a:
Dobra Panowie, napiszcie więc, co muszę wymienić przy okazji robienia ślizgów. Zaglądanie w miskę olejową na razie odpuszczam, bo prawdopodobnie silnik trzeba podnosić. Spróbuję to jakoś finansowo przeanalizować.

Silnika nie trzeba podnosić, wystarczy belkę zawieszenia opuścić.

Co do Twojego przypadku to przy robieniu zaworka pompy widać jak na dłoni co jest z prowadnicami.
Jeśli wszystkie elementy, pomimo połamania dają się odnaleźć to bym zdejmowanie miski sobie darował.
Sprawdził wyciągnięcie łańcucha i stan kół zębatych.
Jeśli nie odbiegają zbytnio od nowych to zmieniłbym napinacz hydrauliczny i prowadnice - w częściach to jakieś 200 pln.

darecki111 - |2 Lip 2012|, 2012 16:10

Ja jak kupowałem rozrząd do mojego to brałem z tego sklepu http://moto.allegro.pl/fo...2444219807.html . Ceny juz nie pamietam ale wydaje mi się że było kiedyś (2,5roku temu) o wiele taniej