| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Silnik + zasilanie paliwem - rośnie temperatura i spada...
konradow - |30 Cze 2012|, 2012 17:55 Temat postu: rośnie temperatura i spada... Panowie, mam taki problem, że podczas jazdy temperatura rośnie pod czerwone pole po czym spada. Jak zatrzymuje auto, czekam chwile aż ostygnie to temp. trzyma prawidłowo. Po jakimś czasie znów to samo. Zdarza się to niezależnie czy jadę 90 czy 200 czy stoję w korku. Wentylatory załączają się, przy czym zauważyłem ze oba kręcą się w przeciwnych kierunkach(do środka). Czy tak powinno być? Podejrzewam termostat lub czujnik temperatury(jest tylko jeden czy więcej, i gdzie się znajduje??). Przekaźnik wentylatorów wymieniłem.
gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 18:11
jeden wentylator źle podłączony . mają dmuchać w stronę silnika . to akurat nie będzie trudne bo mają wtyczki i można zamienić kabelki .
konradow - |30 Cze 2012|, 2012 18:20
| gufer-posepny napisał/a: | | mają dmuchać w stronę silnika |
to znaczy, patrząc od przodu w lewo czy w prawo?
gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 18:25
niech se popatrzę na zdjęcie wentyli ....
od przodu patrząc w prawo oba .
WieSiu - |30 Cze 2012|, 2012 20:33
moj przy temperaturach ponad 30 stopni tez tak robi, tyle ze na klimie jest znacznie gorzej. jak temperatura jest znacznie ponizej 30 to trzyma temperature bez problemow na polowie. ale u mnie wentyle wlaczaja sie na maksa raczej pod czerwonym polem (ciezko stwierdzic kiedy bo to wystepuje w czasie jazdy), komputer podaje wtedy ok 106-108 stopniu. jak robilem wiazki to wpialem przez przypadek jeden wentyl na odwrot ale to bylo od razu slychac, bardzo glosno chodzily i nie chcialy sie wylaczyc.
Adam73 - |30 Cze 2012|, 2012 20:44
| gufer-posepny napisał/a: | niech se popatrzę na zdjęcie wentyli ....
od przodu patrząc w prawo oba . |
Albo łopatologicznie,krawędź łopatki bliżej chłodnicy idzie przodem .
gufer-posepny - |30 Cze 2012|, 2012 21:07
| WieSiu napisał/a: | | moj przy temperaturach ponad 30 stopni tez tak robi, tyle ze na klimie jest znacznie gorzej. jak temperatura jest znacznie ponizej 30 to trzyma temperature bez problemow na polowie. ale u mnie wentyle wlaczaja sie na maksa raczej pod czerwonym polem (ciezko stwierdzic kiedy bo to wystepuje w czasie jazdy), komputer podaje wtedy ok 106-108 stopniu. jak robilem wiazki to wpialem przez przypadek jeden wentyl na odwrot ale to bylo od razu slychac, bardzo glosno chodzily i nie chcialy sie wylaczyc. |
czujnik na wskaźnik masz nie ten . u mnie niezależnie od temperatury poziom . minimalne odchyły są przy wyłączonej klimie bo wtedy jest cykliczna praca wentyli w pętli , przy klimie poziom bez niczego . jedynie zmiana wolna - szybka praca wentyli .
WieSiu - |30 Cze 2012|, 2012 23:13
to znaczy ze temperatura odczytana z kompa 107 to nie jest jeszcze nic strasznego i nie mam czym sie przejmowac ? bo jesli to tylko czujnik na zegary robi sobie jaja to przyzwyczaje sie i po sprawiem
gufer-posepny - |1 Lip 2012|, 2012 09:21
110 to start wentylatorów . 105 stopni wyłączane są . czujnik z 2,9 12V zamontować i będzie dobrze , bo ten z katalogów do 24V jest niewłaściwy i daje właśnie takie wskazania że wentylatory startują przy czerwonym polu .bob ma bardzo wysoką temperaturę pracy w porównaniu z wieloma silnikami .
WieSiu - |1 Lip 2012|, 2012 09:54
a to mam ten czujnik gdzies, niech sobie tak pokazuje, mi to nie przeszkadza, wazne ze wiem ze mam dobra temperature czytajac z innego czujnika i wentylatory startuja tak jak powinny jak wejdzie na czerwone to sie bede martwil. dzieki gufer.
bingo - |1 Lip 2012|, 2012 11:01
co do wentyli - patrzysz, który dmucha w stronę silnika i ten jest OK, a drugi do zamiany kabelki.
ja miałem problemy, jak wtyczka od przekaźnika była źle wsadzona i łapał dopiero wysoki bieg. Zanim zaczeły schładzać, to podchodziło pod czerwone pole. po włażeniu wtyczki i przeniesieniu przekaźnika pod osłonę lampy (bo mi komp od gazu przeszkadzał) wskazówka stoi na połowie niezależnie od temperatury zewnętrznej i klimy.
konradow - |4 Lip 2012|, 2012 13:34
| gufer-posepny napisał/a: | | czujnik z 2,9 12V zamontować i będzie dobrze |
w którym miejscu jest ten czujnik? za zegarami czy gdzieś indziej?
WieSiu - |4 Lip 2012|, 2012 13:35
na przodzie silnika, patrzac od przodu auta to po prawej stronie od cewki. Taki czujniczek z 1 kabelkiem.
pepi - |4 Lip 2012|, 2012 15:30
wywalić asb i po kłopocie
wtedy auto nie ma objawów cytowanych wyżej
na dodatek ma chłodnice z 12 v
a co do odczytu wskazania temperatury bywa że zakłamuje czujnik temperatury
ten na zegar bo niby czarny i zielony to to samo lecz tak nie jest
konradow - |15 Paź 2012|, 2012 12:25
Powrócę do tematu i powiem, że wentylatory już chodzą w dobrą stronę oba. Jednak nadal zdarza się, że temp. podchodzi pod czerwone pole po czym spada. Nadal obstawiam na walnięty termostat lub czujnik temp. Dzisiaj np. jadąc do gazownika, temp podskoczyła już prawie że na czerwone pole więc zatrzymałem auto, otwieram mache i w zasadzie to silnik nie był aż tak gorący. Barany prawie że zimne. Odpaliłem po chwili i temp w normie, ujechałem z 200m i znów to samo ale zaczęło powoli opadać.
Przyuważyłem również, że jak już miał wskazówkę na połowie, czyli norma, opadła nieco po czym wróciła do połowy i dopiero zaczęło dziać się tak jak opisałem wyżej.
bingo - |15 Paź 2012|, 2012 13:04
| konradow napisał/a: | | w zasadzie to silnik nie był aż tak gorący. | - dobry jesteś, że wychwycisz różniće między 90 a 100*C na oko.
barany są chłodzone powietrzem zasysanym przez silnik i są prawie zawsze zimne.
obserwuj, jak chodzą wentyle - czy najpierw niskie obroty, potem wyższe, czy od razu na wysokie wskakują.
Vikinger - |15 Paź 2012|, 2012 13:13
U mnie świrowało niedawno ale w drugą stronę. Czyli trzymał normalną temperaturę po czym opadała na minimum, za chwilę się podnosiła na normal i znów w dół. Wymiana czujnika temp. na zegary pomogła
Jacek12 - |15 Paź 2012|, 2012 15:57
kiedyś miałem podobnie w swoim,po wymianie termostatu i przy okazji czujnika temperatury( sprawdź jaki idzie do twojego-zielony czy czarny), wskaźnik zaczął pokazywać prawdę, pamiętam też że trafił mi się wadliwy nowy czujnik temperatury.
gufer-posepny - |15 Paź 2012|, 2012 17:55
niech gazownik jeśli ma taka możliwość odczyta temperaturę płynu chłodzącego . na niewłaściwym czujniku właśnie koło czerwonego lata i wraca do połowy . poprostu czujnik ten ma zakres do 110 stopni ma bardziej rozciągnięty niż właściwy dla tego silnika . albo jakiś interfejs do silnika i też zbadać . niemniej jak wentylatory cyklicznie włączają się i wyłączają to jest szansa że silnik pracuje w normalnej temperaturze . sprawdziłbym też czy na zagrzanym silniku węże twardnieją . jeśli będą miękkie to znak że układ jest nieszczelny i się płyn gotuje . jeśli płynu nie ubywa to pewnie pękł zbiorniczek wyrównawczy albo sam korek jest uszkodzony .
Struna - |15 Paź 2012|, 2012 18:04
reduktor magic - wywal to w cholerę i problemy pewnie ustaną.
konradow - |15 Paź 2012|, 2012 19:28
| gufer-posepny napisał/a: | | jeśli płynu nie ubywa to pewnie pękł zbiorniczek wyrównawczy albo sam korek jest uszkodzony |
płyn właśnie ubywa trochę ale to jest wina pocącej się chłodnicy, na razie nie mam możliwości jej regeneracji czy wymiany
Jacek12 - |15 Paź 2012|, 2012 19:33
| gufer-posepny napisał/a: | | ...sprawdziłbym też czy na zagrzanym silniku węże twardnieją . jeśli będą miękkie to znak że układ jest nieszczelny i się płyn gotuje . jeśli płynu nie ubywa to pewnie pękł zbiorniczek wyrównawczy albo sam korek jest uszkodzony . |
nie żebym się czepiał ale chyba trochę pomieszałeś.
gufer-posepny - |15 Paź 2012|, 2012 19:54
No skoro chłodnica nieszczelna jest to jest winowajca . Nie ma sensu takiej starej regenerować . Wychodzi to połowa ceny nowej a ta znów puści gdzieś obok .
bingo - |15 Paź 2012|, 2012 19:58
układ chłodzenia w scoprpio jest ciśnieniowy. jak masz wyciek, to nie masz ciśnienia, a jak nie ma ciśnienia, to układ będzie wariował.
gufer-posepny - |15 Paź 2012|, 2012 20:17
Mi minimalnie wiosną sączyło się spod uszczelki pompy cieczy , taki sam efekt był .
Polecam wyciek naprawić bo choć głowice w bobie są dosyć wytrzymałe to jednak też lubią wypękać sobie .
konradow - |16 Paź 2012|, 2012 13:43
| Struna napisał/a: | | reduktor magic - wywal to w cholerę i problemy pewnie ustaną. |
jaki reduktor bys polecil do tej instalacji, oczywiscie w jakiejs rozsadnej cenie?
Struna - |17 Paź 2012|, 2012 10:07
ac-r01 150 od biedy ale lepiej by było model 250 wrzucić.
pepi - |17 Paź 2012|, 2012 12:29
zavoli gunter
bo ten ac -może mi się taki trafił ale słabo grzeje gaz
konradow - |28 Paź 2012|, 2012 18:35
nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale napisze tutaj by nie zaczynac nowego tematu. mianowicie chodzi mi o to ze mam u siebie uklad od webasto ktore nie bylo uzywane przez lata i wlasciwie nie wiadomo czy dzialalo. pewnie ktos sporo czasu przede mna tego uzywal, ja nie bo w sumie nie wiadomo bylo jak to uruchomic. mam zamiar wywalic to z auta i moje pytanie brzmi: czy ten uklad ma jakis wplyw na uklad chlodzenia czy jakis zwiazek znim i jego dzialaniem?
Vikinger - |28 Paź 2012|, 2012 18:42
Na pewno jest podłączony pod układ chłodzenia. Powinna gdzieś być pompka obiegu wody która jest wpięta w układ.
Ale dziwię się trochę, że chcesz się tego pozbyć. Może poszukaj gdzieś jak to się odpala i używaj. Okres nadchodzi odpowiedni.
ford2fast - |28 Paź 2012|, 2012 19:18
Zrób zdjęcia urządzenia
gufer-posepny - |28 Paź 2012|, 2012 19:24
Zrób zrób , bo może sobie zasadzę toto . Jedno takie mam w dostawczaku i super sprawa .
Vikinger - |28 Paź 2012|, 2012 19:32
Ja mam w Scorpiaku i przestało działać rok temu, ale ogólnie jak działało super sprawa:)
konradow - |29 Paź 2012|, 2012 11:18
panowie, a mozecie powiedziec jak w waszych scorupkach sie to uruchamialo? ja nie mam zadnego pomyslu jak do tego podejsc
Vikinger - |29 Paź 2012|, 2012 11:36
A jak wygląda zegar sterujący? To Eberspacher, czy Webasto? U mnie najszybciej jak można uruchomić, to naciska się ikonkę takich jakby płomeni. Drugi albo trzeci przycisk od lewej. Powinien się włączyć nawiew, pompa obiegu wody, za chwilę pompka podająca paliwo z baku(stukanie w bagażniku), za chwilę 1-2 min powinien zapalić się piecyk(stojąc na zewnątrz brzmi to jakby piecyk junkersa zapalił).
gufer-posepny - |29 Paź 2012|, 2012 18:29
i w niektórych modelach najpierw wygasza się płomień a dopiero w pełni wyłacza urządzenie bo świeca żarowa obrywa mocno .
Vikinger - |29 Paź 2012|, 2012 22:26
gufer-posepny, takoż działo się i u mnie dopóki nie wysiadło
konradow - |24 Gru 2012|, 2012 11:40
witam, powracam do tematu aby powiedziec, ze temperaturka juz nie rosnie, trzyma sie w normie tak jak powinno byc. wymieniony zostal termostat i zgodnie z zapowiedzia wywalilem webasto (jak ktos zainteresowany to wiecej info na priv). wszystko bylo pieknie przez kilka dni a teraz uklad chlodzenia sie zapowietrza, przez co:
1) woda nie dochodzi do reduktora i nie przelacza na gaz
2) w kabinie robi sie zimno i nie ma ogrzewania
odpowietrzam uklad, wszystko ok a na drugi dzien po nocce znow jest zapowietrzony. stad moje pytanie, czy moze gdzies lapac powietrze czy cos innego jest przyczyna zapowietrzania?
i przy okazji zycze Wszystkim Wesolych Swiat
gufer-posepny - |24 Gru 2012|, 2012 13:47
jeśli to nie przepuszcza parownik gazu to albo uszczelka albo głowizna dostała .
bingo - |24 Gru 2012|, 2012 14:17
tylk się zapowietrza, czy też ubywa płynu? po odpowietrzeniu układ ogrzewania kabiny pracuje normalnie? czy zwiększenie obrotów polepsza komfort w kabinei?
gufer-posepny - |24 Gru 2012|, 2012 14:25
w sumie test na CO2 w zbiorniczku i będzie wiadomo
konradow - |24 Gru 2012|, 2012 14:58
| bingo napisał/a: | | po odpowietrzeniu układ ogrzewania kabiny pracuje normalnie? |
tak, po odpowietrzeniu wskakuje na gaz
| bingo napisał/a: | | czy zwiększenie obrotów polepsza komfort w kabinei? |
dokladnie, podczas jazdy i na wyzszych obrotach ladnie daje ciepelko a na postoju, wolnych obrotach czy tez na swiatlach robi sie chlodniej
| bingo napisał/a: | | tylk się zapowietrza, czy też ubywa płynu? |
ubywa plynu (napewno troszke chlodnica poci) ale nie wiem czy tylko stamtad
Robert !!! - |25 Gru 2012|, 2012 11:43
Mam taki sam objaw, u brata też tak było. Przyczyną była pompa wody. Zobacz czy masz sucho przy pompie, czy nie jest pochlapane płynem. Pompę zamówiłem, po świętach biorę się za to. Doraźnie, żeby móc się poruszać to leje płyn na full i nie zakrecam korka tylko lekko łapie.
bingo - |25 Gru 2012|, 2012 11:50
pompa wody w pierwsej kolejności, może też dodatkowo nagrzewnica siadać (im dłużej tak będziesz miał tym większa szansa na zatkanie nagrzewnicy).
gufer-posepny - |25 Gru 2012|, 2012 11:55
czyli pompa i chłodnica cieknie . a skoki temperatury są od braku szczelności układu .
Jankes - |25 Gru 2012|, 2012 11:57
A od skoków temperatury juz blisko do uszczelki pod głowicą...nawet w BOBie
Robert !!! - |25 Gru 2012|, 2012 12:13
| bingo napisał/a: | | pompa wody w pierwsej kolejności, może też dodatkowo nagrzewnica siadać (im dłużej tak będziesz miał tym większa szansa na zatkanie nagrzewnicy). |
Niby czym ma się zatkać, bo chyba czegoś nie kumam?
gufer-posepny - |25 Gru 2012|, 2012 12:16
| Jankes napisał/a: | | A od skoków temperatury juz blisko do uszczelki pod głowicą...nawet w BOBie |
true .
trzypion - |25 Gru 2012|, 2012 14:59
Zaiste dobrze prawicie. W V6 pompa wody potrafi zasysać powietrze przy osi i pchać je do układu
bingo - |26 Gru 2012|, 2012 00:14
| Robert !!! napisał/a: | | Niby czym ma się zatkać, bo chyba czegoś nie kumam? | - tym, co masz wlane do układu i co spowodowało już przez te lata dzieła zniszczenia. czyli wnętrzem układu oraz skrystalizowanymi składnikami płynów.
|
|