| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Ogólne - Zmiana głośników
Księgowy - |27 Maj 2005|, 2005 10:57 Temat postu: Zmiana głośników Witam, czy ktoś z was zastanawiał się nad zmianą tylnych głośników w sedanie. Myślę o czymś typu 6" x 9", ale oczywiście ford nie ułatwił nam zadania i dał ciała z fabrycznymi głośnikami i obudowami. Może ktoś zmieniał tylne głośniki i ma jakieś dośwadczenia w tym temacie.
Ujek - |27 Maj 2005|, 2005 11:34
oj w sedanie nie wiem jak jest ale tam chyba jak sie nie myle to jest blacha i bedzie troche ciezko.ja mam liftbaka i mam tam pulke oklejona dywanem i to jakis plastik jest czy cos i dalem 6x9.w Grandzi tez chcialem sobie dziury zrobic i wstawic wlasnei 6x9 ale blacha bylai wogule malo miejsca wiec zrezygnowalem.
barroz - |27 Maj 2005|, 2005 11:59
ja w kombi mam ten sam problem ale dałem do zrobienia taki płaskowniki i do nich dokręce co będę chciał te orginalne wejścia na dłośniki to neporozumienie
mmmk - |27 Maj 2005|, 2005 13:44
wszysko da sie zrobic. ja w buraku mialem glosniki 6x9cala mac audio i jakos xxxxx je tam upchnal. w ghii mam nadzieje albo,ze juz je zalozyl albo zalozy zaraz . wchodza w oryginalne fordowskie kosze i wygladaja jak seryjne kolumieniki. a pozatym dla chcacego nic trudnego w sierrce wycinalem z kolega wyzynarka i tez wlazly magnaty 6x9cala. i wszysko bylo super a sierra ma malutka polke ze na styk wlazly. tnie sie od dolu (ja musilem butle gazowa wyciagnac,zeby to zrobic).
pozdrawiaqm
maciek
Księgowy - |27 Maj 2005|, 2005 13:51
Nie wiem jak we wcześniejszych scorpio ale wieloryb ma tylne głośniki w jednym kawałku razem z obudową maskownicą itp. (wszysko zgrzane na ciepło, dodatkowo montowane tylko jedną śrubą (przykręcane od spodu jakby w środek magnesu głośnika), poza tym ford wyciął tak fantastyczne otwory w tylnej półce pod głośniki (zresztą tyko oni wiedzą po co takie wielkie), że zasłonić je maskownicą od głośnika 6 x 9 będzie niesamowicie trudno.
barroz - |27 Maj 2005|, 2005 14:00
są na rynku głośniki infinity specjalnie do Forda ale cena ok 300zł powala
Matth - |28 Maj 2005|, 2005 13:13
Witam
Mowicie ze ford dal ciala?? to ogladnijcie jak wyglada montowanie glosnikow w mietku w124 mozna pasc ze smiechu nic poza fabrycznymi rozmiarami nie pasuje nic absolutnie usmialem sie jak norka jak zobaczylem te miejsca montazowe w drzwiach z tylu z profilowana pod reke oslona i z przodu na podszybiu nie jest zle Panowie troche inwencji
mmmk - |29 Maj 2005|, 2005 08:54
no wieloryba fakt nie ogladalem jezeli chodzi o glosniki ale w mk1 tez sa wkrecane na 1 srube od spodu w magnes. a cena 300zl? za sztuke to moze i drogo ale za komplet?? zupelnie normalna cena wedlug mnie scorpio to nie golf albo audi(w mojej bylej pracy stoi coupe i ma w tylnej polce 12 albo 14 glosnikow)w ktore pakuje sie buszmeny albo inne cuda za 10 zl.
pozdrawiam
maciek
COSSY - |29 Maj 2005|, 2005 09:05
Dla mnie tylne głośniki są wystarczające w sedanie, wystarczy dobre radio, jeżeli fabryczne to Ford 7000 przynajmniej.
barroz - |29 Maj 2005|, 2005 11:46
| COSSY napisał/a: | | Dla mnie tylne głośniki są wystarczające w sedanie, wystarczy dobre radio, jeżeli fabryczne to Ford 7000 przynajmniej. |
moje głośniki z tyłu były orginalne i już ledwo zipały mam troszke inne zdanie od ciebie w tej kwesti uważam że jak masz lepsze głośniki to nawet z "gorszego" radia da się coś wyciągnąć jak masz słabe głośniki to można radio nawet za 5tyś kupić i będzie padaka
megalith - |29 Maj 2005|, 2005 17:01
Mam co prawda MK1, ale jak dla mnie seryjne głośniki grają bardzo ładnie - może nie ten bas co w JBLkach, ale bardzo przyzwoity, czysty dźwięk pomimio upływu czasu.
Generalnie do całości nagłośnienia to zmieniłem u siebie tylko seryjnego forda-kaseciaka na low-brandowego (niestety kasa....) mp3 i dodałem kawał tuby ze wzmacniaczem do bagażnika . Na razie hula i jestem bardzo zadowolony .
monter - |29 Maj 2005|, 2005 22:21
Ja tez mam oryginalne glosniki z radyjkiem CD JVC 4x45W i jest super. Brak basu wiec w przyszlosci tylne glosniki zamienie na jakies niskotonowe o tej samej srednicy (jak sie nie myle to 13''). Niestety przez wielka butle od gazu oraz koniecznosci wozenia wozka dla synka nie moge wstawis subwoofera.
IBOL - |30 Maj 2005|, 2005 22:48
Jak na moje ucho jakosc dzwieku oryginalnych glosnikow pozostawia sporo do zyczenia, jednak z uwagi wlasnie na to ze musialbym ciac blache, darowalem sobie ich wymiane. Wrzucilem tube basowa, wzmacniacz, radio na mp3 i tyle. Moze kiedys znowu mnie natchnie na zmiany ale i tak nie wiem czy odwaze sie go pociac.
awb - |3 Cze 2005|, 2005 22:05
wystarcza oryginaly ale trzeba odpowiednio zestroic radyjko mmmk slyszala jak to gra na oryginalach a z przerobka nie ma problemu za 7 do 15 zeta sa do kupienia specialne naby z ala plastiku przykrecasz do dechy wkrecasz w nie glosnik i montujesz kratkie wszystko pasuje wyglada ladnie i nic nie widac tylko glosnik jest wyzej o jakies 0.7 cm polecam
mmmk - |3 Cze 2005|, 2005 22:16
no to jak zwykle naklamalem,. do ghii moje mac audio nie wleza. mam elektryczna kanape i ona chce je zgilotynowac . musze zalozyc inne. znaczy xxxxx juz zalozyl ale to nie mac audio .
pozdrawiam
maciek
awb - |3 Cze 2005|, 2005 22:20
maciej czytaj wyzej ja wewlilbym ci te mc
mmmk - |3 Cze 2005|, 2005 23:33
no podobno ten zestaw co mialem w buraku jak byl nowy to kosztowal kolo 500euro 6 glosnikow ze zwrotnicami (2 sredniotonowych juz nie ma, porwaly sie) wiec raczej do seryjnych nie ma co porownywac. stane troche na nogi, znajde prace i cos dokupie. moze w koncu tube?? sam jeszcze nie wiem.
pozdrawiam
maciek
zajcev - |4 Cze 2005|, 2005 11:37
kiedys naprawialem glosniki w dawnej pracy, Maciek, jesli graly fajnie i nie sa fest porwane (jak mozesz to zapodaj mi zdjecia co w nich jest rozdarte) to moge ci orientacyjnie dac znac jaki kosz materialu na naprawe i cos moze daloby sie z nimi zrobic. ale to jak uwazasz, nie moge wszak zagwarantowac ze bym je idealnie zreanimowal, ale w starej robocie mi to dosc dosc wychodzilo, klienci nie narzekali.
zajcev - |4 Cze 2005|, 2005 12:09
a jesli chodzi o zmaine glosnikow, to ja u siebie z tylu wycielem w tym oryginalnym plastiku otwor jakies 30mm i wkleilem cyjanopanem maly wysokotonowy, bo w sumie bas jest calkiem przyzwoity, tylko wlasnie sopranu brakowalo, to idąc za radą kolegow (z firmy "Martos" z Tynca Malego - spece jedni z pozadniejszych w kraju od skrzyn basowych) uzupelnilem pasmo, ktorego mi brakowalo, a dla lepszego basu, ale nie tupiącego tak zeby uszczelki od szyberdachy sie darly to mi doradzili mala kompaktowa skrzynkę zamkniętą z glosnikiem 8".
a z przodu to narazie mam gwizdki wklejone kombinowaniem, ale chce jakis ladny profil kupic (zrobic) i na słupku od szyby czolowej je zamontowac.
radio tylko lipne mam fabryczne, ae jak sie nie ma co sie lubi to sie lubie i fabryczne radio, zawsze cos tam charczy muzyką (sie rozpisalem, przepraszam)
|
|