| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Elektryka - brak swiatla mijania - urwana blaszka
wakabajaszi - |10 Sty 2012|, 2012 13:55 Temat postu: brak swiatla mijania - urwana blaszka hej, szybkie pytanie
jedno swiatlo w wielorybie z 96 roku (2.3 benzyna) nie dziala z powodu urwanego zaczepu, do ktorej wpina sie kabel. chodzi o ten zaczep z drugiej strony blaszki (posiada jakies symbole LH), do ktorej mocuje sie zarowke h4 za pomoca takiego specjalnego spinacza. zaczep po prostu zardzewial i sie uksyl.
czy taka blaszke mozne kupic solo? szukalem na allegroszu, ale niestety nie moge tego wytropic do scorpio. a moze ta blaszka z tym zaczepem jest uniwersalna do kazdego auta i kupie ja w zwyklym motoryzacyjnym?
dzieki z gory,
waka
masa300789 - |10 Sty 2012|, 2012 17:08
A tam na mijania masz h4 a nie przypadkiem h1?
gufer-posepny - |10 Sty 2012|, 2012 17:15
pozostaje zakup tyłu lampy albo wnętrzności i przekładka optyki od mijania . Albo przekładać całe wnętrzności . Sama blaszka niedostępna . Ostatecznie ten konektorek podłóż pod tą spinkę i będzie go trzymała .
bingo - |10 Sty 2012|, 2012 17:29
możesz też przylutować do blaszki
levy - |10 Sty 2012|, 2012 20:33
Nie wiem czy o to chodzi ,ale:
też spotkało mnie nieszczęście z zardzewiałym
połączeniem przewodu masowego i poradziłem sobie
w sposób widoczny na zdjęciu http://tvi.republika.pl/lampa.jpg
zaznaczona jest elekt. listwa zaciskowa (kostka elekt.)
do której przykręciłem kabelek
wakabajaszi - |14 Sty 2012|, 2012 18:05
No i tak panowie, bylem u elektryka, wymienil bezpiecznik, podlaczyl te mijania w inne miejsce (nic nie dolutowywal) i swiatla dzialaly. Wszystko elegancko, wrocilem po zonke do sklepu, po godzinie z niego wychodzimy, patrze sie, a skorupa stoi na dlugich Przy wylaczonym zaplonie kontrolka dlugich lekko sie swieci, odpalam auto, dlugie dalej sa Generalnie swieca sie w kazdej pozycji pokretla swiatel, przy wylaczonym zaplonie, czyli w skrocie swiatla sa naprawione az za dobrze. Na razie odpialem akumulator, zeby nie zdechl i bede musial przywolac magika z powrotem po weekendzie.
pablo19 - |14 Sty 2012|, 2012 18:33
| wakabajaszi napisał/a: | | ... podlaczyl te mijania w inne miejsce (nic nie dolutowywal) i swiatla dzialaly. ... | Dalej tak kombinuj, to następnym razem zobaczysz przed sklepem ognisko.
wakabajaszi - |14 Sty 2012|, 2012 21:38
przeciez pisalem, ze bylem u elektryka samochodowego w jego zakladzie i nic sam przy tym nie dlubalem. nie wiem dlaczego piszesz, ze 'kombinowalem' w przypadku, gdy zlecilem to ponoc profesjonaliscie i zaplacilem za to.
zakladalem ze gosc zna sie na rzeczy, z tego co zaobserwowalem nic nie lutowal, wiec tak napisalem, calosc trwala 15 minut.
rabbit1 - |14 Sty 2012|, 2012 22:34
nie wiesz co dokładnie zrobił bo cię przy tym nie było,jak sam nie zrobisz to elektryk tylko pogorszy sprawę.ja kiedyś byłem u dwóch fachmanów i jeden od razu odmówił bo się po prostu bał tego samochodu a drugi zaczął ściemniać i także sam sobie to zrobiłem.Jeżeli podłączył kabel w inne miejsce na obudowie świateł mijania to przecież lampa ma obudowę plastikową także nie widzę możliwości żeby był jakiś mostek między długimi skoro nic nie dolutowywał,albo dolutował i ściemnił...........albo skrzynki się kłaniają.
pablo19 - |14 Sty 2012|, 2012 23:16
Może źle mnie zrozumiałeś, nie piję do Ciebie tylko do tego na co się godzisz. Nie pozwalaj na wiejską tymczasową naprawę! Zregeneruj kabelki jak trzeba i ciesz się wielorybem jak pozostali użytkownicy.
rabbit1 - |15 Sty 2012|, 2012 10:44
| pablo19 napisał/a: | | Nie pozwalaj na wiejską tymczasową naprawę! Zregeneruj kabelki jak trzeba i ciesz się wielorybem jak pozostali użytkownicy. |
czytaj i dowierzaj chłopak dobrze ci radzi.elektryki w warsztatach to partacze jak zajeżdżasz to ściemnia że się zna na tym modelu a tak ogóle to nie ma o nim pojęcia
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 11:00
w tym przypadku kłania się duża skrzynka do zrobinia. Czy elektryk robił ci auto na dworze czy w garażu? i czy zanim otworzył maskę, to ją wytarł (jak była mokra od deszczu)? Pewnie woda nakapała do skrzynki przy wymianie bezpiecznika.
wakabajaszi - |15 Sty 2012|, 2012 11:00
problem w tym, ze po pierwsze nie znam sie na tym za bardzo, po drugie nie mam czasu i warunkow grzebac przy skorupie jestem tym uzytkownikiem, ktory niestety za takie rzeczy musi placic innym
ford2fast - |15 Sty 2012|, 2012 11:09
Poszukaj kogoś w okolicy kto zregeneruje Ci dużą skrzynkę bezpiecznikową
Lub kup taką po regeneracji i poszukaj fachowca , który ją wymieni
Zamiast dawać się naciągać partaczom , skieruj się do fachowca:
http://ford-scorpio.pl/fo...iewprofile&u=63
wakabajaszi - |15 Sty 2012|, 2012 13:51
bingo: robil to w garazu, ale najprawdopodobniej stalo sie tak jak mowisz, czyli nie wytarl skrzynki podczas wymiany bezpiecznika i mogla tam sie dostac woda.
czyli co, skrzynka do regeneracji?
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 14:07
jeżeli maska była mokra, a on ją otworzył i otworzył też skrzynkę dużą, nie zabezpieczając przed spływającą wodą, to naprawił ci drobiazg, zapewniając równocześnie sporą naprawę - możesz mu dać auto do poprawki w ramach reklamacji ...
Adam73 - |15 Sty 2012|, 2012 14:34
| bingo napisał/a: | | jeżeli maska była mokra, a on ją otworzył i otworzył też skrzynkę dużą, nie zabezpieczając przed spływającą wodą, |
Ja właśnie w tym temacie ostatnio eksperymentuje. Na razie założyłem te listwy rantówki co do drzwi zakładają ale mają za niski rancik.Fakt jak powoli otwieram to woda sływa na boki ,ale jak szybko to się przelewa.
wakabajaszi - |15 Sty 2012|, 2012 14:51
to wszystko jasne, dzieki panowie za pomoc. po weekendzie oddaje w ramach reklamacji - mam nadzieje, ze po kolejnej interwencji nie bedzie plonal pod sklepem
bingo - |15 Sty 2012|, 2012 18:12
| wakabajaszi napisał/a: | | ze po kolejnej interwencji nie bedzie plonal pod sklepem | - nie wróżę nic dobrego ...
Maross - |15 Sty 2012|, 2012 18:37
Mogę się wtrącić ? u mnie w mieście jest elektromechanik co owszem przyjmuje wieloryby na warsztat ale skrzynek ani wiązek nie rusza , robi ludziom obejścia . także ostrożnie ...
sobolaqe - |15 Sty 2012|, 2012 19:34
| wakabajaszi napisał/a: | problem w tym, ze po pierwsze nie znam sie na tym za bardzo, po drugie nie mam czasu i warunkow grzebac przy skorupie jestem tym uzytkownikiem, ktory niestety za takie rzeczy musi placic innym |
jak cos to na miejscu masz VIKa ktory Ci moze wymienic skrzynki.
ja u niego przekladalem i zajelo mu to chwila moment(za bardzo rozsadne pieniadze
jak chcesz to mozemy sie dogadac, mam jeszcze dwie luzne skrzynki moge je rozebrac i zregenerowac(zdjecia moge pstryknac jak wygladaja w srodku) i sprzedac Ci je a VIK by je pewnie przelozyl
rabbit1 - |15 Sty 2012|, 2012 20:29
| bingo napisał/a: | | Czy elektryk robił ci auto na dworze czy w garażu? i czy zanim otworzył maskę, to ją wytarł (jak była mokra od deszczu)? Pewnie woda nakapała do skrzynki przy wymianie bezpiecznika. |
ja dałem raz auto do jednego,przyjeżdżam po pewnym czasie a auto na dworze w zimę z podniesiona maską i duża skrzynka otwarta.jak mu zwróciłem uwagę powiedział że się tym zajmie.W końcu odebrałem samochód zajeżdżam wieczorem pod dom otwieram kapsel a tu sąsiadka puka do drzwi że świateł nie zgasiłem,patrze przez okno a on ma długie włączona zaszedłem automat do świateł wyłączony przekręciłem go jeszcze raz i zgasły odczekałem chwile i znowu to samo długie się włączyły.Na drugi dzień narzędzia w ręce i skrzynka wek jak otworzyłem to prawie pół szklanki wody zlałem.Dlatego nie ufam żadnym mechaniorom z pobliskich warsztatów bo to partacze.
wakabajaszi - |31 Sty 2012|, 2012 13:04
sobolaqe, dzięki za ofertę, ale auto naprawione w ramach gwarancji, wszystko gra i trąbi. panowie, głowa do góry - czasem jednak można trafić na gościa z jajami, co nie chowa głowy w piasek po małej wtopie
pozdrawiam i dzięki za diagnozę problemu!
adamf - |24 Lut 2012|, 2012 21:07
u mnie od tych mrozów zaczęło się coś partaczyć ze światłami po załączeniu świateł mijania lewe zapala się po czterech sekundach a prawe po dwóch po lewym później jest idealnie, ale gdy gaszę światła pierwsze gaśnie prawe a później lewe - wygląda mi na to że do wieloryba wlazł śpiący krokodyl;) ( i mruga oczami - pewnie skrzynki do roboty) - pozdrawiam
bingo - |25 Lut 2012|, 2012 11:30
sprawdz też dużą wtyczkę, bo coś tam też może być na rzeczy
|
|