Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Ogólne - Nakretki Forda do felg alu

berkant - |16 Maj 2005|, 2005 21:46
Temat postu: Nakretki Forda do felg alu
Czesc wszystkim, dawno mnie nie bylo, niestety mam kupe na glowie i nie zanosi sie na poprawe :( ale pocieszam sie faktem ze niedlugo wakacje :D

Do sprawy: Czy ktos sie orientuje ile moga kosztowac oryginalne fordowskie nakretki do felg alu? I czy cena na tej aukcji moze wskazywac na oryginalnosc tych nakretek? http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=50774037

Co sadzicie o tym czy w ogole zawracac sobie glowe czy to oryginal czy nie i czy temat nie jest zbyt błachy....? Pamietajac ze te sruby i nakretki trzymaja nasze cztery kolka :)

Anegdota: Musze kupic prawie na wszystkie kola te nakretki bo stare sa tak zjechane ze mialem cholerne problemy zeby zmienic kolo na trasie podczas majowki i zajelo mi to duzo czasu, nie wspominajac o przepakowaniu pelnego kufra zeby tylko wyjac kolo, a bagazu bylo po sam dach :) Cholerne dziury w drogach, moznaby wezwac policje zmarnowac 4 godziny na spisanie protokolu uszkodzenia pojazdu przez dziure w jezdni i pozniej wyslac do zarzadu drog i czekac 3 miesiace na odmowna odpowiedz ble ble ble i takie tam, wiec darujmy sobie.

PS Felga wyklepana i wytoczona na cacy, odrestaurowana z zewnatrz i zaimpregnowana wewnatrz oraz odwazniki zamocowane wewnatrz felgi, wyglada imponujaco (tylko troche glupio wyglada na tle pozostalych obskurnych :) ) Jak to powiedzial ten mistrz od alufelg w Sokolowie Podlaskim "felga aluminiowa ma wygladac, a nie szpecic". Koszt naprawy 100 zl.

Pozdrawiam
Maciej (berkant)

marcys - |16 Maj 2005|, 2005 22:49

przerabiam ten motyw 2-3 razy do roku z moimi 20 letnimi srubami... jesli nie masz zapasowych śrub a objechała ci sie ta chromowana nakladka z góry to usuwasz ją a pod spodem powinna byc normalna nakretka u mnie rozmiar 18... a ten ruchomy pierscien- lubi przyrdzewiec do felgi ostroznie przy odkrecaniu. a jak zostanie na feldze to nabicie na nakretke z powrotem nie jest trudne. a srub za 10 nie kupie bo komplet srub wiecej wart niz felgi ktore mam na aucie.
Gierap - |16 Maj 2005|, 2005 22:58

a ja zakupiłem u siebie po 6zl za sztukę do felasi :mrgreen: :mrgreen:
berkant - |17 Maj 2005|, 2005 00:29

No jestem ciekaw waszych opinii, tak na marginesie te sruby za 6 zeta to gdzie mozna kupic (bo ja jestem z wawki) i czy nie sa zrobione ze zbyt miekkiego materialu zeby sie nie deformowaly?
Gierap - |17 Maj 2005|, 2005 00:30

Słuchaj ja jej mam no i jak narazie raptem 1 miech,ale nie ma z nimi problemu,a nawet ładnie się prezentują(Pershing potwierdź widziałeś :mrgreen: ).
PS.Uzupełnij opis kolego Berkant(model,rocznik,silnik autka :wink: )bo Cię Szeryf Speedo zaraz zajedzie :twisted: :twisted:

Pershing - |17 Maj 2005|, 2005 00:33

Felasie ładne, widzialem ale srobom sie nie przygladalem ;)
Gierap - |17 Maj 2005|, 2005 00:34

No kurna hehe jak można było nie zwrócić uwagi na takie super-mega-hiper nakrętki(a felgi ponoć jak dekle od Poldolta hehe :mrgreen: :mrgreen: )
Pershing - |17 Maj 2005|, 2005 00:38

Dopatrzylem sie podobienstwa ;)
Gierap - |17 Maj 2005|, 2005 00:56

Pewne istenieje hehe bo sam przyznaję że po Twej sugestji sam się w nich dopatrzyłem,ale i tak cieszą me oko :mrgreen: :mrgreen:
COSSY - |17 Maj 2005|, 2005 01:42

Mogę sprzedać takie , aby kolor jest czarny. 3 zł./szt. Nie wiem tylko ile mi ich tylko zostało.
megalith - |17 Maj 2005|, 2005 10:57

U "dilera" te nakrętki kosztują bodajże 24 zł/sztuka. Wiec nawet te 10zl sie oplaca jak to nówki - no ale jak koledzy się oferują po 3 zeta :mrgreen:
mmmk - |17 Maj 2005|, 2005 15:46

no kolo mnie 1 kolo 40 a w zasadzie ponad. sklep forda na slaskiej pytalem z pol roku temu. ale te 10 zl to straszzzzzzzzzzzzzznie drogo :wink:
ja kupilem to:

www.allegro.pl/show_item.php?item=51572957

za jedyne 9,5 zl/szt
pozdrawiam
maciek

berkant - |17 Maj 2005|, 2005 22:52

Kurcze, opis zawsze pisalem recznie co i jak ale teraz zapomnialem a jakos nie wchodzilem do opisu profilu, uzupelnie w kazdym razie.

Za 3 zeta to naprawde okazja tylko ze czarnych nie chce.

mmmk wykupiles mi polowe nakretek :P hehehe

Musze staremu powiedziec zeby kasa sypnal zeby cos ruszyc z tymi nakretkami bo jak przyjdzie w trase jechac to tragedia jak trzeba bedzie znowu kolo zmieniac :)

Musze pomyslec...

hmmm chyba jest juz pozno na moj umysl zeby byl trzezwy wiec lepiej oddale sie do wyra bo w pracy musze skonczyc projekt do piatku i w piatek zawiesc do Kamiennej Gory :( az mi sie nie chce. Chcialem jechac Scorpionem ale kolezanka z pracy tez lubi jezdzic samochodami i niestety nie poszla na zamiane :) i bedziemy sie tlukli 400 kilosow w cytrynie c15, tak to jest z babami inzynierami hehehe ;)

PS I Tak na marginesie co ciekawego powiecie o swoich scorpionach? Jestem ciekaw co was zaskoczylo, rozczarowalo, wkurzylo, zdziwilo, ucieszylo, co odkryliscie itp. :)

PS II Musze dodac ze niestety wlascicielem naszego wieloryba sa starzy, mi jeszcze duzo brakuje zeby miec swojego wlasnego :D

COSSY - |17 Maj 2005|, 2005 23:38

Kolor nakrętek ma nic do rzeczy, jeżeli są alusy z dużymi deklami zakrywające nakrętki.
mmmk - |20 Maj 2005|, 2005 06:12

no to ja juz swoje z allegro dostalem. gosc jest ok. szybko wyslal, super zapakowane(w folii bomblowej :wink: po 2 sztuki) sam sie dziwie,ze mu sie az tak chcialo pakowac. ale stan tego jest jak nowy, wiec jak ktos potrzebuje niekomplet :D to ja go polecam.
pozdrawiam
maciek

fordzik3 - |23 Maj 2005|, 2005 09:31

tak a propo felg, czy ktoś wie gdzie dostane dekle do 15'' alu ??? Ewentualnie czym można je odnowić bo lakier straśnie odłazi :wink: