Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - szarpanie przy ruszaniu

Mariusz - |15 Maj 2005|, 2005 13:37
Temat postu: szarpanie przy ruszaniu
Witam
od jakiegoś czasu szarpie mi furka przy ruszaniu, jest to bardziej odczuwalne przy ruszaniu do tyłu. Cała buda aż podskakuje. Sprzęgło kpl. mam nowe (na starym też tak było) wał nie ma luzów, łożysko podporowe jest OK, lekki luz na przegóbach.
Wydaje mi się, że bardziej szarpie jak ruszam po łuku.
Acha - szarpać zaczyna jak już koła ruszą z miejsca a jak osiągnie jakąś prędkość (puszczone sprzęgło, obroty na 1000) to przestaje.
Czasami szarpie tak mocno, że muszę wcisnąć jeszcze raz sprzęgło.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
pozdro

Mariusz

Pershing - |15 Maj 2005|, 2005 15:37

Ja mialem cos takigo. W moim przypadku pomogla wymiana sprzegla.
Aro - |15 Maj 2005|, 2005 17:16

Ja bym jednak stawiał na tarczę sprzęgła, no ostatecznie gumowy łacznik wału. Jak już normalnie jedziesz, nie masz jakichś wibracji?
Adam_2000 - |15 Maj 2005|, 2005 17:26

Cześć...
sprawdź poduszki silnika.
Po przejechaniu kilku kilometrów, sprawdź wszystkie koła, czy są gorące ? Jeżeli tak - to zaciski nie odpuszczają (może są zapowietrzone ?)

grzegorz x - |15 Maj 2005|, 2005 17:39

moze byc tez tylny most na wykonczeniu --ale to ostatecznosc....
monter - |15 Maj 2005|, 2005 22:40

Mam dokladnie to samo. Jeszcze nie szukalem ale mam zamiar niebawem. Niedawno mi to na forum koledzy tlumaczyli.
kJoFoL - |16 Maj 2005|, 2005 07:56

Mozliwosci jest kilka: poduszka skrzyni biegow, lacznik gumowy walu, sprzeglo, luzy w podporach walu. Ja tez borykam sie z tym problemem, z tym ze u mnie on sie pojawia od czasu do czasu wiec ja stawiam na poduszke skrzyni lub podpore walu, bo jak lacznik gumowy pierd... lub padnie sprzeglo to problem jest raczej ciagly. U mnie raz szarpie a raz nie, wiec tak sobie wykombinowalem ze raz skrzynia dobrze wisi a raz zle, podobnie z walem :)
Mariusz - |16 Maj 2005|, 2005 21:42

Dzięki panowie, ale podpora i łącznik gumowy - skrzynia/wał odpada, wymontawałem wał, podpora OK gumę wymieniłem, poduszki pod silnikiem też OK, pod skrzynią poduszka wygląda dobrze, sprzęgłojak już pisałem nowe (kompletne), tylny most jest prawie bez luzów - nie wyje.
wydaje mi się, że szarpie z tyłu - czy to mogą być przeguby? mały luz mają?!
no i dzieje się to nie zawsze :shock:

monter - |16 Maj 2005|, 2005 23:14

A u mnie przypuszczam ze bedzie to most jednak. Troche wyje niestety a tego odglosu to ja nie lubie. Nasluchalem sie wystarczajaco jezdzac trzema Polonezami. Jeszcze tylko sprawdze czy mam w nim wogole olej bo moze nie byc.
kuba - |17 Maj 2005|, 2005 16:49

Przeguby by waliły, do szarpania nie mają nic wspólnego. Prawdopodobnie docisk nie pracuje całą powierzchnią, albo tarcza nie pracuje całą powierzchnią do koła zamachowego.
felukes - |18 Maj 2005|, 2005 00:52

Juz wiem co jest!! Skoro bylo wymieniane sprzeglo to ktos ci zamocowal tarcze nie tak jak powinna byc i tlumiki drgan skretnych nie dzialaja. Jest to chyba ostatnia rzecz jaka przychodzi mi do glowy. :roll:
danyy90 - |20 Maj 2005|, 2005 16:46

jeśli stało się tak po zmianie sprzegła to stawiałbym na żle poskładane ono :!:

jakby to widziała pani prof. z j. polskiego :P

Mariusz - |20 Maj 2005|, 2005 22:58

było przed i jest po Niestety
może jest nie równe kołozamachowe?

VIK - |21 Maj 2005|, 2005 09:15

może, to ta łajza co zmieniała sprzęgło nie widziała??
może przypalona powierzchnia, dlatego może się tak dziać

felukes - |21 Maj 2005|, 2005 17:33

No to pozostaje tylko odlaczenie skrzyni od silnika i zobaczenie co sie tam gdzieje.
Mariusz - |12 Cze 2005|, 2005 09:52

na razie sprawę olałem i opracowałem specjalną technikę ruszania :D
ale zamierzam w przyszłości wymienić poduszkę pod skrzynią

monter - |12 Cze 2005|, 2005 21:53

No trafilem ostatnio na warsztat gdzie byl regularnie naprawiany moj Scorpio przez poprzednika. Rozmawialem z kolesiem ktory 5 miechow temu zmienial skrzynie. Mowil ze poprzednik chcial kupic nowe sprzeglo ale to co mial bylo stan igla wiec nie ma sie co obawiac.
Pozostaje mi chyba podpora walu. Po jezdzie probnej z Kamaxem stwierdzil najpierw ze to polos ale pozniej wlazl pod auto i wykluczyl to. Zobaczyl ze krzyzaki sa nisko polozone na podporze wiec pewnie to ona jest winna.

Boni - |13 Cze 2005|, 2005 13:43

Z głupawych rzeczy pt. "szarpanie z tyłu raczej po łuku w Scorpio" to widywałem polepione nieoryginalne tłumiki, które kiwały się gdzie chciały i na łuku, przy cofaniu, albo w pewnym zakresie prędkości obrotowej dotykały do lewego tylnego koła :) Z jeszcze głupszych rzeczy, to bywa że w przegubie gumowym za skrzynią brakuje 1/6 gumy, i pięciu ludzi się na to patrzyło a nikt nie zauważył :D
monter - |13 Cze 2005|, 2005 22:41

Wiesz Boni to istotne spostrzezenia. Moj ostatni tlumik wola juz dawno o pomste do nieba. Jeszcze taksiarz go powiazal drutami na wszystkie strony. Musze tam zajrzec.
iwan - |14 Gru 2007|, 2007 20:05

Moze ktos wie?Co moze byc przyczyna stukniecia?ma to miejsce podczas dodania badz odpuszczenia gazu podczas jazdy.Czy moze to byc jakims objawem zuzytego sprzegla?Prosze o podpowiedz.Pozdrawiam. :?
Luke - |14 Gru 2007|, 2007 20:31

luz na przekładni, podpora wału, poduszka pod skrzynią...