| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - modul klimatronika
grzechu913 - |19 Sty 2011|, 2011 20:27 Temat postu: modul klimatronika Mam pytanie czy ktos naprawial ten modul albo wie co moze byc przyczyna i mial podobny objaw,chodzi mi o to ze nie idzie wylaczyc klimatrona ,w pozycji 0 zawsze byly -- na wyswietlaczach ,teraz nie idzie wylaczyc slychac wentylator,wyswietlacze wskazuja ustawiona temp,idzie wlaczyc sprezarke i recyrkulacje powietrza,w pozycji AUTO chodzi na troche wiekszych obr .,ogolnie da sie regulowac obr silnika ale nie idzie wylaczyc,panel byl sprawdzany,jeden nawet kupilem od julka bo myslalem ze potencjometr padl,a mialem tez lekko wylany wyswietlacz wiec byla okazja go wymienic,ale nic to nie pomoglo,podmienilem tez z kosiarki i tez nic. W kosworcie te panele dzialaja idealnie,wiec wyglada ze modol padl,idzie to naprawic czy lepeij zamowic drugi sprawny?
[ Dodano: |19 Sty 2011|, o 20:28 ]
dodam ze nie idzie zrobic resetu wiec cos sie pokrecilo ostro,nawet rozebralem panel i krecilem potencjometrem aby mial mniejsz zakres ale nic to nie daje
Struna - |19 Sty 2011|, 2011 21:02
u sobolaqe było to samo, po krótkiej walce dał się okiełznać.
sobolaqe - |19 Sty 2011|, 2011 21:11
no mialem podobnie, wygladalo jak by kalibracja pokretel zeswirowala.
sprawdz czy jak dasz pokretlo na maxa w lewo(troche silowo nawet) to czy nie wylaczy Ci sie.
jesli tak to coz, krecic i trzymac pokretlo i rownoczesnie resetowac klime i miec nadzieje ze przez 10 sec jak bedziesz wciskal przyciski, klima Ci sie nie zalaczy.
u mnie tak rozwiazalismy ten problem ze Struna.
jesli dalej nic, to moze rozebrac panel, podlaczyc i samym potencjometrem zjecac na maxa w lewo(bez pokretla moze da sie go troche bardziej skrecic). pozniej troche cofnac, reset, zlozyc panel i znowu reset we wlasciwych pozycjach.
PS
ehhh teraz doczytalem co dopisales pozniej.... no to niewiem.
grzechu913 - |19 Sty 2011|, 2011 21:17
wczesniej byl blad jak sie dalo jescze sprwdzic 52 jak mnie pamiec nie myli teraz juz nic nie idzie sprawdzic nawet jak do potencjometrow sie dostane to nie idzie wylaczyc pomimo ze dam je nizej niz pokretlem mozna
sobolaqe - |19 Sty 2011|, 2011 23:30
| grzechu913 napisał/a: | | wczesniej byl blad jak sie dalo jescze sprwdzic 52 jak mnie pamiec nie myli teraz juz nic nie idzie sprawdzic nawet jak do potencjometrow sie dostane to nie idzie wylaczyc pomimo ze dam je nizej niz pokretlem mozna |
gdzies mam stary panel, moge Ci podeslac na testy jak chcesz
Struna - |19 Sty 2011|, 2011 23:39
tez mam jakiś luzem, można w sobotę na hamowni to połączyć.
bingo - |20 Sty 2011|, 2011 09:27
miałem to, kwestia jest interpretacji oporu przez kompa klimy sygnału z panelu - reset klimy rozwiązuje ten problem. przed resetem jednak należy przetrzyścić potencjometr panelu, bo nawet lekkii niestyk, a włąściwie dodatkowy styk powoduje całe zamieszanie. U mnie było ok, tylko czasem wariował (rozłaczał na AUTO), po zrobieniu resetu ześwirował totalnie - przestawiona skala, dopiero wyczyszczenie panelu i dodatkowy reset rozwiązalo problem.
Struna - |20 Sty 2011|, 2011 12:06
bingo, a jak Ty ten potencjometr czyściłeś jak to takie jakieś jakby mocno zabudowane i jakby szczelne ?
bingo - |20 Sty 2011|, 2011 14:31
kręciłem w lewo i prawo intensywnie w strumieniu azotu. azot dmuchałem od tyłu płytki, tam, gdzie nie ma plastiku od podświetlenia. Mozna tez rozlutować trzy nóżki i wtedy chyba można to rozebrać, ale tego nie robiłem.
gufer-posepny - |20 Sty 2011|, 2011 14:35
ja bym powiedział że zimne luty ......
grzechu913 - |20 Sty 2011|, 2011 15:02
nio panel mialem ten swoj i na nim nie dzialalo,nastepnie kupilem od Julka z forum tez nie dziala,wzialem jeszcze od brata z cosiarki i tez nic,a w jego aucie wszsytkie te panele sterowania dzialaja idealnie,wyglada ze ta puszka za drewienkiem chyba sie wykonczyla albo nie wiem co bo normalnie wszytko dziala tylko nie mozna wylaczyc hehe
gufer-posepny - |20 Sty 2011|, 2011 15:04
no możliwe że moduł padł .
grzechu913 - |20 Sty 2011|, 2011 15:11
nio na to wyglada tylko ze w dziwny sposob ale co zrobic ,dzis jeszcze sprobuje go odlaczyc od pradu jak nie pomoze to jedynie wymiana
Julek - |20 Sty 2011|, 2011 22:03
grzechu913, podmień jeszcze HBC. Ja już w dwóch scorpiakach widziałem przypadek następujący - po odpaleniu auta OK. Następnie nie da się wyłączyć klimy, a temperaturę da się tylko zwiększać, nie zmniejszać. Potem zaczynają się dziwne krzaki - przyciskiem do obiegu wewnętrznego daje się zmieniać temperaturę. Pomogła wymiana HBC. Pożycz na chwilę i podmień.
grzechu913 - |21 Sty 2011|, 2011 16:08
u mnie sie da wszsytko zrobic,dziala obieg ,zalacza sprezarke bez problemu steruje temperatura idealnie w dol i gore ,obroty wentylatora tez da sie regulowac ,co prawda na min maja troche wieksze obr niz byly wczesniej ale jest i mozna plynnie regulowac do max,ale podmienie bo mam jeszcze kosiarke dostepna to mozna kombinowac ,ale bardziej obstawiam ten caly modul glowny
gufer-posepny - |21 Sty 2011|, 2011 22:34
zawsze można odpiąć wtyczkę małą z HBC . 10 sekund .
grzechu913 - |22 Sty 2011|, 2011 08:27
odpinalem,klimatrona nadal sie nie da wylaczyc i tyle,cyferki jak swiecily tak swieca
|
|