Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - 2.9 Cosworth po remoncie skrzyni brak reakcji na D oraz R

Banas - |14 Lis 2010|, 2010 16:57
Temat postu: 2.9 Cosworth po remoncie skrzyni brak reakcji na D oraz R
Tak, jak w temacie. Skrzynia mi padła, co po rozebraniu okazało się że tarcze kompletnie zjechane. PO wymianie tarcz, uszczelek, wsio wsio co dałoby wymienić auto nie reaguje na D oraz R. Na 2 bądź 1 normalnie jedzie do przodu, jak wrzucę na D od strony 2 to też będzie jechać. Jak wrzucę na R to czuć i widać że załącza skrzynie ale nie chce jechać, nawet jak mu się pomoże że się pcha auto. Co może być nie tak? Tyle kasy poszło na remont a to dalej nie chodzi. Czy mogą mieć coś z tym wspólnego taśmy te 2 co są, i co da je naprężać?
Julek - |14 Lis 2010|, 2010 17:54

Kto robił ten remont? Przy okazji wiązka została poprawiona?
Banas - |14 Lis 2010|, 2010 18:01

Wiązka była robiona wcześniej, a remont zrobiłem sam. I nie mam pojęcia czy np. moze to być związane z taśmami, bo skrzynia jest złozona na 100% tak jak powinna być.
Gaiger - |14 Lis 2010|, 2010 21:48

Banas napisał/a:
bo skrzynia jest złozona na 100% tak jak powinna być
widać jednak nie jest.
Banas, sprawdzałeś przy składaniu czy ciśnienie załącza sprzęgła i taśmy??

Banas - |14 Lis 2010|, 2010 21:53

OJ nie chyba, a jak się to sprawdza? I czy to może być wina słabego ciśnienia?
pepi - |14 Lis 2010|, 2010 22:01

no można tylko ja bym to auto odał komuś kumtemu bo sam już nawojowałeś
Banas - |14 Lis 2010|, 2010 22:04

Eh, ja chciałem się dowiedzieć co może być tego przyczyną, jaki element, co moze być jeszcze w niej nie tak, a nie to czy mam oddać komuś..
Boni - |15 Lis 2010|, 2010 00:45

Co najmniej sprzęgło wysokich nie chodzi, a czemu, to nikt ci nie zgadnie, pewnie skopany/źle złożony bęben i sprzęgło, ale równie dobrze płyta/zawory albo i wiązka/elektryka. Albo zupełnie coś obok "spuszcza" ciśnienie z tego sprzęgła, choćby obwód siłownika drugiej taśmy - dlatego sprawdza się ciśnieniem takie rzeczy zanim się poskłada ostatecznie skrzynię, to o co Gaiger zapytał.

Morał - poza sercem i kasą w remont ASB trzeba włożyć dużo wiedzy.

ford2fast - |15 Lis 2010|, 2010 01:11

Banas napisał/a:
ja chciałem się dowiedzieć co może być tego przyczyną, jaki element, co moze być jeszcze w niej nie tak

Gdyby naprawa skrzyni była taka prosta , to co drugi mechanik by to robił :roll:
A prawda jest taka , że prawie każdy nie podejmuje się naprawy bo nie ma o tym pojęcia
Trzeba było zapytać o sens takiej robótki zanim wydałeś pieniążki na części , może posłuchałbyś i zwyczajnie kupił inną sprawną skrzynię

Banas - |15 Lis 2010|, 2010 08:45

Tak, 2gą sprawną skrzynie. To była właśnie druga sprawna skrzynia która po pewnym czasie sobie padła. No nic, dzięki za informacje.

A jeszcze, jak ciśnienie gubi tych "wysokich" To na ustawieniu lewarka 2 i 1 auto będzie normalnie jechać?

Gaiger - |15 Lis 2010|, 2010 10:50

Banas napisał/a:
jak ciśnienie gubi tych "wysokich" To na ustawieniu lewarka 2 i 1 auto będzie normalnie jechać?

Może choć nie musi.
Olej płynie inną drogą na "D" i inną jeżeli zapniesz bieg na sztywno.
Boni napisał/a:
dlatego sprawdza się ciśnieniem takie rzeczy zanim się poskłada ostatecznie skrzynię

Dokładnie, wtedy wszelkie nieszczelności wychodzą.
Ja dzięki temu tylko demontowałem skrzynie po raz drugi a nie wyciągałem jej z auta.
Banas, jak rozbierałeś skrzynie łożyskowania miałeś na panewkach ślizgowych czy na łożyskach wałeczkowych??
W tym pierwszym przypadku podejrzewam że masz nieszczelność na połączeniu sprzęgła-suport.
Tam są metalowe pierścienie uszczelniające włożone w rowki w bębnach.
Rowki zewnętrzne mocno się wyrabiają co prowadzi do utraty szczelności.
Podejrzewam że to 90% uszkodzeń tych skrzyń.

Boni - |15 Lis 2010|, 2010 11:42

Bez przesady, powiedziałbym że 90% to uszkodzenia związane z overdrive; konwerter-wałek-pompa; no i historie z modulatorem ;) ale połączenie suport-bęben wysokich to też dość znany motyw.

Banas, z ciekawości, jaką dokumentacją posługiwałeś się przy remoncie, i co pisało tam o składaniu suportu z bębnem wysokich/wstecznego?

Gaiger - |15 Lis 2010|, 2010 12:19

Boni, skrót myślowy, 90% uszkodzeń typu "zniknęły biegi" ;) .
Boni napisał/a:
co pisało tam o składaniu suportu z bębnem wysokich/wstecznego

Hmmm a z ciekawości, jest tam jakiś zonk??

Boni - |15 Lis 2010|, 2010 12:55

Dla wersji z panewkami jest zonk jak złożyć nie przycinając uszczelek (bo niejeden myślał że się da to wcisnąć, i nawet wcisnął, tylko potem zonk...), i dobre manuale podają czasem ciekawe patenty, poza tym jedynym właściwym, czyli użyciem przyrządu Ford HGW-ZACO-1000-PLN ;)
Rafał A.(antek) - |16 Lis 2010|, 2010 08:41

no wlasnie a macie jakis sposob na wciskanie uszczelek?
grand funk - |16 Lis 2010|, 2010 10:47

ford2fast napisał/a:
Gdyby naprawa skrzyni była taka prosta , to co drugi mechanik by to robił

znam górnika z moich okolic co sam skrzynie do boa naprawił.... :>