Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - Niedomaganie sprzęgła - Wieloryb DOHC

Reader - |9 Lis 2010|, 2010 09:07
Temat postu: Niedomaganie sprzęgła - Wieloryb DOHC
Witam

Problem występuje od początku mojego użytkowania ~ 1,5 r. , ~ 35 000 km

Po rozgrzaniu, nie ważne czy jazdą na półsprzęgle , czy długim dystansem w trasie występuje niecałkowite rozłączenie sprzęgła - efekt trudności ze zmianą biegów, zwłaszcza przy ruszaniu.

Po ostygnięciu wszystko wraca do normy i pięknie działa.

Podejrzewam że, tarcza odkształca się pod wpływem temperatury.
Dziwne że, układ hydrauliczny nie zapewnia takiego ruchu wysprzęglika aby rozłączyć napęd. :/

Pytanie czy w Scorpio , w układzie hydraulicznym sprzęgła jest jakiś zawór utrzymujący nadciśnienie ?
Przeglądając materiały o fieście, natknąłem się na taki zaworek który ma za zadanie utrzymanie ciśnienia 0,1 MPa (jeśli dobrze pamiętam).

Biorę pod uwagę jeszcze zacieranie się piasty tarczy sprzęgła na wałku.

Układ odpowietrzany i wymieniany płyn.
Wymiana sprzęgła zapewne nieunikniona, jednak może uda się coś jeszcze powalczyć...

Slawek - |2 Gru 2010|, 2010 19:33

Podobne objawy miałem.Zatarło się łożysko w wale korbowym.
Reader - |3 Gru 2010|, 2010 12:26

Też to brałem pod uwagę.

U Ciebie też na zimnym wracało do normy ?
Z biegiem czasu sytuacja się pogarszała czy raczej bez zmian ?

Pierre - |3 Gru 2010|, 2010 15:41

3 lata temu wymieniałem sprzęgło przy identycznych objawach jak u Ciebie Reader, , po zdjęciu okazało się że były zajechane sprężyny na tarczy - amortyzatory drgań - przez co na ciepłym haczyły mi biegi szczególnie przy redukcji z 3 na 2 - przez co skrzynia też została podmieniona. Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...). Na zimnym silniku wsio było cacy.

NIE WIEM jaki to ma związek z objawami ale tak było.

Reader - |3 Gru 2010|, 2010 16:13

U mnie ewidentnie nie rozłącza do końca napędu. Im bardziej rozgrzane sprzęgło tym gorzej.
Ale zawsze po ostygnięciu wraca do normy.

W ekstremalnych przypadkach pomaga (przy ruszaniu) włączenie 4-ki , potem szybka zmiana 3 - 2 - 1.

Jeszcze dodatkowo sporadycznie występujący przy ruszanie efekt dźwiękowy - piszczenie , "ćwierkanie" . ;)
No i jeszcze jeden efekt o którym nie napisałem - przy ruszaniu na tak rozgrzanym sprzęgle jest tendencja to trzęsienia budą.

Pierre, ale w jaki sposób te sprężyny wpływały na wysprzęglanie ?

Pierre - |3 Gru 2010|, 2010 17:18

jak już napisałem:

NIE WIEM jaki to ma związek z objawami ale tak było.

nie ściemniam :)
Reader napisał/a:
Jeszcze dodatkowo sporadycznie występujący przy ruszanie efekt dźwiękowy - piszczenie , "ćwierkanie"

a to to :) u mnie tez było bo sie sprezynki ocierały (chyba bo innego wytłumaczenia nie mam...)
moze przy dużym luzie spręzynek hacza z dociskiem???

pepi - |3 Gru 2010|, 2010 18:12

Pierre napisał/a:
Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...). Na zimnym silniku wsio było cacy.
-co nie urwało tarczy ?? a u kolegi stawiam na koniec tarczy
Reader - |3 Gru 2010|, 2010 22:11

pepicosi napisał/a:
... a u kolegi stawiam na koniec tarczy

No ok, ale dlaczego nie idzie w tendencje do poślizgu po zasprzęgleniu (z tym najczęściej się spotykałem) ?
Wichruje ją ?

Pierre - |5 Gru 2010|, 2010 08:52

pepicosi, tak już 25kkm i na razie jedzie, czasami nawet bokami :)

Reader napisał/a:
No ok, ale dlaczego nie idzie w tendencje do poślizgu po zasprzęgleniu (z tym najczęściej się spotykałem) ?

Scorpio to nie jest normalny samochód więc... - wszystko mozliwe

Reader - |26 Sty 2011|, 2011 23:50

Pierre napisał/a:
3 lata temu wymieniałem sprzęgło przy identycznych objawach jak u Ciebie Reader, , po zdjęciu okazało się że były zajechane sprężyny na tarczy - amortyzatory drgań - przez co na ciepłym haczyły mi biegi szczególnie przy redukcji z 3 na 2 - przez co skrzynia też została podmieniona. Przyszedł komplet z 2,3 i tak jeżdzę do dzisiaj - niestety - z drganiami na budzie spowodowanymi brakiem tłumików drgań na tarczy sprzęgła (bo w 2,3 jes 2mas...).

Ale Ty masz 8V czy 16V ?
Generalnie rozglądam się powoli za sprzęgłem i niestety ceny nie napawają optymistycznie.
(prawie 1400 za wysprzęglik i 1000 za tarcza+docisk)
Zastanawiam się nad przejściem na komplet z 16V bo z deka łatwiej z zamiennikami.

pepi - |27 Sty 2011|, 2011 13:51

poszukaj takiej firmy Cis :-D tam jest wkładane markowe drogie sprzęgła i to jest tanieeee
Reader - |14 Kwi 2011|, 2011 11:09

Wczoraj po pracy , pod wpływem chwili wziąłem się za wyjęcie skrzynki przekładniowej.

Stan poszczególnych podzespołów przedstawia się następująco :

1. Docisk oryginalny LUK - zużycie ~ 0,8 mm

2. Tarcza okazała się nędznym zamiennikiem - zużycie - grubość 6,8 mm , ( pomiar nowej - grubość 7,8 mm)

3. Koło - zużycie ~ 0,4 mm

4. Wysprzęglik - rozpięty , łożysko ok, jednak rozłączone od wysprzęglika

I tu mam pytanie czy ten wysprzęglik ma w sobie taką dość silną sprężynę czy to jakaś modyfikacja była ?
Jeśli ma sprężynę to w jaki sposób jest ona spinana bo nie sądzę aby osłona karbowana (zielona) to wszystko trzymała razem ?

Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 11:45

Reader, jaki Ty masz przebieg w aucie, że to sprzęgło takie zaorane ?
Reader - |14 Kwi 2011|, 2011 11:51

247 000 km , podobno.
Jednak trzeba przyznać , że bardzo długo jeździłem z niedomagającym sprzęgłem co też pewnie nie pozostało bez wpływu na docisk i koło.

Aha, łożysko igiełkowe zatarte. Pewnie nie wymieniali przy ostatniej zmianie tarczy.

Struna - |14 Kwi 2011|, 2011 11:58

Reader napisał/a:
Jednak trzeba przyznać , że bardzo długo jeździłem z niedomagającym sprzęgłem co też pewnie nie pozostało bez wpływu na docisk i koło.
hmmm, no być może - ale przecież okładziny były, nitami nie szlifowało więc... u mnie po spotkaniu z nitami nie było takich wżerów na kole i docisku. No ale może R4 mają inaczej ;)
VIK - |14 Kwi 2011|, 2011 15:53

Standardzik. Pewnie ktoś kiedyś wymieniał samą tarczę, takie są efekty. Do tego mało kto ogląda koło zamachowe. Kółko do splanowania, kpl. sprzęgło do zmiany i będzie jak nowy.
Jeśli masz sprzęgło w 8V typu 215mm, a na 90% takie masz, to kpl. bez wyprzęgnika, z LUKa, ze 300zł.

pepi - |14 Kwi 2011|, 2011 21:00

ja tam widziałem koła popękane od ciepła
bo jak się ślizga to się robi a nie śmiga

Reader - |4 Maj 2011|, 2011 00:07

Tak, sprzęgło 215 mm, jednak sterowane hydraulicznie przez co podobno inny docisk (wg. informacji z kilku źródeł) - droższy i trudniej dostępny względem starszego DOHC.
Wygląda , że ktoś wymienił samą tarczę (E.SASSONE 03.04.2006r. ITALY) - marny przebieg po tej "naprawie" .
Teraz poszedł nowy komplet.

Po ~1300km na nowym sprzęgle zrzuciłem jeszcze raz skrzynkę przekładniową celem doszczelnienia miski olejowej (robić od razu nie było czasu).
Jak się okazało widać bardzo delikatne ślady przenikania oleju z silnika śrubami na koło zamachowe zarówno od strony wału korbowego jak i na powierzchnię dociskaną śrubami a przez co siłą odśrodkową na powierzchnię roboczą sprzęgła. :shock:
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. ;)