| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Zawieszenie i układ jezdny, hamulce - Dziwne stuki
fox_tychy - |3 Wrz 2010|, 2010 15:05 Temat postu: Dziwne stuki Witam. Dziś w drodze z pracy na ostrym skręcie w prawo przy maksymalnie wykręconej kierownicy coś stuknęło efekt taki że jadąc słychać stukanie i jest drobne bicie na kierownicy stukanie dochodzi jakby z lewego przedniego koła przy hamowaniu też czuć tak jakby coś było krzywe sprawdzałem oba koła tzn kręcąc kierownicą i wszystko wygląda tak samo prawa i lewa strona. Co to mogło się stać?
Domyn0 - |3 Wrz 2010|, 2010 15:46
u mnie jest podobnie po ostrym skrecie w prawo... na trasie zaczyna drżeć lekko kiera po paru skretach lewo/prawo dolegliwość ustępuje... Czytając inne posty forumowicze wypowiadali się, że może być pęknięty któryś górny zwój sprężyny
darecki111 - |3 Wrz 2010|, 2010 19:00
Sprawdz czy drążek kierowniczy nie jest zgięty i czy przypadkiem nie obciera o felgę przy maksymalnym skrecie. Ja dziś właśnie wymieniłem drążek bo go zgiołem podczas wymiany tarcz hamulcowych i efektem tego było właśnie ocieranie o rant felgi przy maksymalnym skręcie w prawo.
[ Dodano: |3 Wrz 2010|, o 19:00 ]
zgięcie naprawdę nie musi być duże
gufer-posepny - |3 Wrz 2010|, 2010 20:03
Piszesz chyba o łączniku stabilizatora . Bo jego jeszcze niby da się wygiąć . Ale to świadczy tylko o jego trwałości . A jak felga trze to może ET i szerokość niekoniecznie do scorpio pasująca .
fox_tychy - |3 Wrz 2010|, 2010 20:32
Żaden z Was nie trafił a ja okazałem się totalnym laikiem ale to może przez to że to sprawdzałem na trasie na szybko. Pod domem na spokojnie zapiołem lewarek koło do góry i co się okazało? ten stuk przy skręcie to była pękająca szpilka a te stuki to po prostu poluzowane śruby tylko jedna trzymała pierwszy raz miałem takie zdarzenie żeby śruby się poluzowały,teraz jest już ok okazało się też że z drugiej strony 3 śruby luźne ale już wszystko dokręcone teraz tylko wymiana tej złamanej szpilki i będzie ok.
Dzięki za szybkie odpowiedzi może jak zaś coś podobnego się stanie to po przeczytaniu tego tematu będę wiedział co i gdzie szukać. A może mój przypadek okaże się komuś pomocny choć w to wątpię.
gufer-posepny - |3 Wrz 2010|, 2010 20:50
A koła mają właściwy otwór centrujący ? może pierścieni brakuje ? Bo na fotce nie jestem pewien co to za felgi .
fox_tychy - |3 Wrz 2010|, 2010 21:11
Felgi to CMS ale to wszystko co wiem na ich temat
Mogę zrobić bardziej szczegółowe fotki
ale tylne koła są ok śruby trzymają
gufer-posepny - |3 Wrz 2010|, 2010 22:27
zobacz czy otwór felgi siada ciasno na piaście . Bo z jakiegoś powodu urwało tą szpilkę .
darecki111 - |4 Wrz 2010|, 2010 11:00
| gufer-posepny napisał/a: | | Piszesz chyba o łączniku stabilizatora | Jeśli to do mnie to. Mam na myśli drążek który łączy sie z jednej strony z listwą wspomagania a z drugiej strony z zwrotnicą. Nie wiem czy ET felgi (mam standardowe opony)jest właściwe ale do czasu zgięcia drążka nigdy mi nie tarło po wymianie na prosty też mi nie trze.
[ Dodano: |4 Wrz 2010|, o 11:08 ]
A drążek bardzo łatwo zgiąć wystarczy zdjąć zacisk hamulcowy postawić na drążku i opuścić samochód ja niestety niechcący taki manewr wykonałem.
fox_tychy - |4 Wrz 2010|, 2010 11:42
| gufer-posepny napisał/a: | | zobacz czy otwór felgi siada ciasno na piaście . Bo z jakiegoś powodu urwało tą szpilkę . |
Teraz siedzi wszystko ciasno wtedy było luźne bo poluzowały się śruby na 4szt tylko jedna była ok a trzy poluzowane.
gufer-posepny - |4 Wrz 2010|, 2010 18:21
| darecki111 napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | Piszesz chyba o łączniku stabilizatora | Jeśli to do mnie to. Mam na myśli drążek który łączy sie z jednej strony z listwą wspomagania a z drugiej strony z zwrotnicą. Nie wiem czy ET felgi (mam standardowe opony)jest właściwe ale do czasu zgięcia drążka nigdy mi nie tarło po wymianie na prosty też mi nie trze.
[ Dodano: |4 Wrz 2010|, o 11:08 ]
A drążek bardzo łatwo zgiąć wystarczy zdjąć zacisk hamulcowy postawić na drążku i opuścić samochód ja niestety niechcący taki manewr wykonałem. |
no to ręką nie zegniesz , a jak postawisz 1 tonę to fakt . Tak mniej więcej tyle przód waży .
Adam73 - |4 Wrz 2010|, 2010 18:31
| darecki111 napisał/a: | | Nie wiem czy ET felgi (mam standardowe opony) |
ale opony (nawet standart) mają sie nijak do ET.
YGH - |4 Wrz 2010|, 2010 18:46
...a zaś u mnie przy pełnym skręcie w prawo trzaska coś przy prawym kole! Przejrzałem, nie obciera koło o nic, sprężyny całe, łączniki stabilizatora wymienione (przed wymianą było to samo). To jest takie trzaskanie (jak w przednionapędowym walnięty przegub) połączone ze skrzypieniem takjakby. Co to może być? Łożysko amortyzatora? Łożysko koła jakimś cudem?
gufer-posepny - |4 Wrz 2010|, 2010 18:50
sworzeń wahacza ? albo sam amor .
YGH - |4 Wrz 2010|, 2010 18:53
| gufer-posepny napisał/a: | | sworzeń wahacza |
to by na dziurach stukało, a u mnie jest cichutko
| gufer-posepny napisał/a: | | albo sam amor |
skrzywiony może być? może to i on trzaska bo jak słuchałem to przy nim słychać trzaski.
gufer-posepny - |4 Wrz 2010|, 2010 19:13
To pobujaj autem . Będzie słychać .
YGH - |4 Wrz 2010|, 2010 19:18
chyba przy wymianie płynu hamulcowego sprawdzę ...tylko trzeba na to czasu czasu i jeszcze raz ...kanału
gunia - |26 Wrz 2010|, 2010 20:39
U mnie tez zaczęło stukać w lewym przednim kole przy skręcie ostro w prawo. Ostatnio odebrałam auto od mechanika który wymieniał tarcze i klocki i właśnie po tym zaczęło stukać. Dziś ściągnęłam koło sprawdziłam czy nie ma pęknięć, no i wszystko gra, a stuka dalej są... w lipcu robiłam całe zawieszenie amory stabilizatory wszystko co trzeba było to zostało wymienione, macie jakieś sugestie co to może być?
jutro jak będzie pogoda, bo nie mam garażu to jeszcze raz zaglądnę do niego, może coś wypatrzę.
gufer-posepny - |26 Wrz 2010|, 2010 20:48
Tak oglądając to niewiele widać . Poruszaj kierownicą może będzie słychać . Ktoś by musiał włożyć rękę pod auto i chwycić za drążek kierowniczy a później za końcówkę drążka jak będziesz ruszać kierownicą . Może wyczuje luz .Może to łącznik . Ale łączniki tłuką się przy powolnej jeździe . Pozostaje sworzeń wahacza .
gunia - |26 Wrz 2010|, 2010 21:04
Dzięki gufer-posepny, zrobię jak pisałeś.
|
|