Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Skrzynia biegów + przeniesienie napędu - skrzyna asb ,scorpio 85r,silnik 2.9,jazda do przodu

bodzio987 - |30 Sie 2010|, 2010 15:26
Temat postu: skrzyna asb ,scorpio 85r,silnik 2.9,jazda do przodu
witam miło
mam takie małe pytanko ?
skrzynia rusza z opóźnieniem ,biegi działaja ,wsteczny idzie odrazu,
po odpaleniu auta i próbie ruszenia do przodu jest opóźnienie jak dam buta to rusza szybciej,ale i pisk opon można zrobić;),,potem działa normalnie tak mi się wydaje ,jade normalnie to zmienia na szybsze dam buta to zmienia na nizszy i sie rozpedza,
gdy kupułem to auto ruszało ale z duzym opóźnieniem i kumpel co sprzedawał mówił że olej i filtr,zmienilem olej i filtr,jest lepiej,oleju lekko jest ponad normę,na pracującym silniku i rozgrzanym oleju,olej zalałem był czerwony weszło z 4 litry,teraz jest czarny bo się ze strym wymieszał chyba
no i pytanie?
zmienic olej jeszcze raz tylko ten co jest spóścić przy odpalonym silnikui powajchować dźwignią od biegów,żeby cały wyleciał?i zaloać na nnowo olej??
pomoże taka operacja?kasy za wiele nie mam i nie wiem czy się za to zabierac bo jak nie pomoze to po co mi tyle oleju?? chyba ze do mojej głowy:))
pozdrawiam
bodzio 987

[ Dodano: |30 Sie 2010|, o 20:54 ]
te śruby do regulacji taśm to takie co maja kwadratowe zakończenia i kontre?

pablo19 - |31 Sie 2010|, 2010 08:07

Ogarnij trochę swoje myśli. Czego oczekujesz po zmianie oleju?
bodzio987 - |31 Sie 2010|, 2010 18:11

ok po zmianie oleju przestanie ruszać do przodu z opóźnieniem
pozdrawiam :)

Boni - |31 Sie 2010|, 2010 19:41

Raczej nie przestanie. Powiedzmy, na 99% - nie przestanie. Dla twojego przypadku to powiedziałbym tak - zmienić olej jeszcze raz dla świętego spokoju, wyregulować taśmy, dać na mszę czy na inne modły do odpowiedniego guru ;) i DELIKATNIE go używać (Scorpio, nie guru!). To może jeszcze trochę pojeździ.
bodzio987 - |1 Wrz 2010|, 2010 04:41

czyli skrzynia kończy żywot?
a te taśmy to te sruby trzeba wkrecac czy wykrecać?
pozdrawiam bodzio

Boni - |1 Wrz 2010|, 2010 08:19

Nie wiadomo czy "kończy żywot", ale oczywiście jest mocno zużyta. Konwerter, sprzęgła i hamulce, uszczelnienia, panewki - to wszystko się po prostu zużywa. A z takim stanem jak opisujesz to na przykład jazda z przyczepą czy katowanie jej dłuzej z dużą prędkością, czy ostre deptanie, żeby tak fajnie biegi zmieniała, to proszenie się o jej błyskawiczny zgon.

Trzeba taśmy wyregulowac zgodnie "z książką", jak tego nie robiłeś nigdy to najpierw poczytaj, chyba było na forum (ja z głowy tego nie pamiętam, ile Nm dokręcania i o ile odkręcać w której skrzyni), dwa, potrzebujesz do tego mały klucz dynamometryczny. Raczej nie próbuj kręcić tym na czuja, bo źle ustawiona taśma zjara ci świeży olej albo i całą skrzynię, przy odrobinie pecha.

ford2fast - |1 Wrz 2010|, 2010 08:33

bodzio987 napisał/a:

te śruby do regulacji taśm to takie co maja kwadratowe zakończenia i kontre?

Tak :)
Często pomaga rozebranie i dokładne wyczyszczenie sterowania , warto też sprawdzić stan gum w siłownikach naciągających taśmy 8)
Zazwyczaj są stwardniałe na kamień :roll:

bodzio987 - |1 Wrz 2010|, 2010 17:08

dzieki wam za pomoc ,chyba ja zostawię tak jak jest a jak padnie to zmienię na manuala
czy z forda 85 r, pojemnośc 2.0 ,bedzie pasować do forda 85 r,2.9
bo w sumie to mam 2 scorpio,jak padnie automat to zmienię na tą od 2.0 chyba bedzie najprosciej
pozdrawiam
bodzio 987

Darol - |1 Wrz 2010|, 2010 17:11

V-ka ma inny ksztalt kielicha zupelnie i rozrusznik po drugiej stronie, zamach od 2.0 tez chyba nie podchodzi.
pablo19 - |1 Wrz 2010|, 2010 21:29

Darol napisał/a:
V-ka ma inny ksztalt kielicha zupelnie i rozrusznik po drugiej stronie, zamach od 2.0 tez chyba nie podchodzi.
Zarówno przy manualu jak i automacie wystarczy zmienić dzwon i już skrzynia pasi. Jedynie pomysł zakładania słabszej ASB od 2.0 do 2.9 jest nie ten tego, chyba, że chodzi o MSB to już powinien być większy luzik.
ford2fast - |1 Wrz 2010|, 2010 21:53

pablo19 napisał/a:
Darol napisał/a:
Zarówno przy manualu jak i automacie wystarczy zmienić dzwon i już skrzynia pasi. Jedynie pomysł zakładania słabszej ASB od 2.0 do 2.9 jest nie ten tego, chyba, że chodzi o MSB to już powinien być większy luzik.

Jeżeli chodzi o zamianę manualnej skrzyni z 2,0 do 2,9 to niestety sprawa nie jest taka prosta :)
Skrzynie do V6 mają dłuższy wałek sprzęgłowy , jeździć po takiej przeróbce będzie , jednak znacznie szybciej się skończy :roll:

bodzio987 - |2 Wrz 2010|, 2010 04:30

czyli przekładka skrzyni razem z silnikiem
wybrać 2.9 z automatem i wstawić 2.0 z manualna skrzynią

Boni - |2 Wrz 2010|, 2010 06:57

Albo - jeździć aż zupełnie padnie ASB, a potem po prostu oddać go na złom. Albo sprzedać na forum za cenę złomu plus sześciopak, na oryginał '85, nawet z uwaloną ASB, ktoś się może skusić, np. ja ;) Jeśli to w miarę oryginał i w miarę ogarnięty poza ASB oczywiście.

Z innej beczki, mam silne wrażenie, że mk1 ASB od 2.0, 2.4 i 2.9 są identyko w sensie bebechów, nie ma "mocniejszych" czy "słabszych", dopiero cossie ma wzmocnioną ASB.

pablo19 - |2 Wrz 2010|, 2010 07:54

Boni napisał/a:
...
Z innej beczki, mam silne wrażenie, że mk1 ASB od 2.0, 2.4 i 2.9 są identyko w sensie bebechów, nie ma "mocniejszych" czy "słabszych", dopiero cossie ma wzmocnioną ASB.
Widziałeś w środku taką z 2.0 ?
ford2fast - |2 Wrz 2010|, 2010 08:50

pablo19 napisał/a:
Boni napisał/a:
...
Widziałeś w środku taką z 2.0 ?

Chyba nie widział :)
Napisał przecież , że jest pod silnym wrażeniem :-D

Boni napisał/a:
na oryginał '85, nawet z uwaloną ASB, ktoś się może skusić

Niemożliwe aby to był oryginał :)
W 1985 roku nie produkowali Scorpio z silnikiem 2,9 tylko 2,8 :roll:

pablo19 - |2 Wrz 2010|, 2010 09:09

ford2fast napisał/a:
...
W 1985 roku nie produkowali Scorpio z silnikiem 2,9 tylko 2,8 :roll:
Właśnie to mnie powstrzymało przed złożeniem oferty kupna ;)
Boni - |2 Wrz 2010|, 2010 13:29

Aż tak mi na oryginalności nie zależy, akurat to że wtedy nie było jeszcze fabrycznie 2.9 to wiem, ale wolę unifikować flotę do 2.9 (i raczej nie mam zamiaru rejestrować się na żółto :P ), stąd blady zarys mojej oferty kupna ;)

Co do krzynek - widziałem 2.0 (pozdrowienia dla toomcata ;) ) i 2.9 ale jeszcze nie miałem rozłożonych obok siebie, więc może jakieś przeoczone przeze mnie różnice tam są? Tyle że prosiłbym o solidne wskazówki o tych różnicach a nie teorie, no i z dokładnością do rocznika (bo to że różniły się A4LDe 2.0 z 1987 i 2.9 z 1993, to jest jasne, tyle że dwie 2.9 też się mogą różnić, bo były drobne zmiany w czasie) - ja nic nie zanotowałem, manuale do A4LDe które mam też nie (odróżniają tam tylko zwykłe, cossie, 4.0, no i legendarne 4.0 wzmocnione, której na oczy nie widziałem i nikt nic nie wie na pewno w czym te skrzynie można by znaleść)

bodzio987 - |2 Wrz 2010|, 2010 18:01

w dowodzie ma 2.8 ale siedzi 2.9 tak mi mówił sprzedajacy to auto,ma 2 przepływomierze ,sondę ma odłaczona,
no ale mi sie i tak podoba;)
pozdro