Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Zamki i kluczyki raz jeszcze

Księgowy - |4 Maj 2005|, 2005 13:20
Temat postu: Zamki i kluczyki raz jeszcze
Na początek: już użyłem SZUKAJ

Więc tak

Posiadam wszystkie trzy oryginalne kluczyki. Niestety są na tyle zużyte, że nie odpalę nimi samochodu, ale mogę nimi bez problemu otwierać najmniej zużyty zamek, czyli drzwi pasażera.

I teraz pytanie:
1. czy dorabiać nowe klucze (bo w końcu czerwony też się wytrze i będzie po zawodach)

2. czy też regenerować stacyjkę i zamek w drzwiach kierowcy (wtedy powinny chyba wszystkie klucze działać bez problemu)

3. Czy też może obie powyższe czynnności na raz

Pozdrawiam

Pershing - |4 Maj 2005|, 2005 13:26

Jezeli mozesz otwierac jednym kluczem a drugim sie nie da to wina jest kluczyka. Dorób i bedzie po klopocie. Mialem to samo. Nie moglem otworzyc drzwi po stronie kierowcy i bagaznika. Dorobilem i wszystko gra i buczy :)
marcys - |4 Maj 2005|, 2005 15:21

ja mam skorasa z poczatku produkcji i mam ten dziwny kluczyk z zabkami z obu stron. ekstremalnie zuzyty. zapasu oczywiscie brak :D
pojechalem do znajomka co dorabia klucze. probowal do wlozyc to maszyny kopiujacej klucze i okazalo sie ze sie nie da bo jest zbyt zuzyty. w takim razie wkrecil go w imadlo wzial do reki duuża pile do metalu ( 30 cm powiechni tnacej! ) i docial nowy kluczyk recznie. facet jest tak dobry ze nowy kluczyk dziala duuzo lepiej niz stary!

Pershing - |4 Maj 2005|, 2005 15:37

U mnie koles wymontowal stacyjke i na jej podstawie dorobil klucz bo stary byl prawie okragly :roll:
Krzysiek - |4 Maj 2005|, 2005 18:50

Jak masz czerwony to kup np na alegro surowiec z imobilajserem zanieś do,, klucznika'' i dorób i zakoduj klucz.
Księgowy - |22 Cze 2005|, 2005 11:37

Mechaniki zregenerowali mi zaki i wszystki tmoge teraz otwierać wszystkimi 3 oryginalnymi 10-letnimi kluczykami. I wyszło taniej niż dorabianie klucza z immobiliserem
Marcin - |22 Cze 2005|, 2005 12:01

a ile płaciłeś za regenrację zamka?

u mnie w Bydzi za zamek od drajvera :) płaciłem 80 zeta

jeśli chodzi o cenę kluczy, to w sklepie z częściami do forda [nie aso] za klucz matke wołają 120zł [30 zeta mniej niż w aso :D ]

Księgowy - |22 Cze 2005|, 2005 12:06

140 zł za stacyjkę i drzwi kierowcy oczywiście z wymontowaniem i zamontowaniem
irek - |17 Lip 2005|, 2005 19:17

Witam

Panowie a oco chodzi z tymi kluczami no bo kupiłem wielorybka i mam 3 klucze 2 czarne jeden czerwony no i pilota, jak już wyczytałem pilota się programuje... a co robi sam kluczyk ??????
gdybym np: chciał dorobić nowy to rozumiem, że są one z imobilaizerem i trzeba go na nowo zakodować - ale jak się to robi ????

i co robi sam imobilaizer w kluczu ??? - w tym temacie to jestem zielony

Proszę o rozjaśnienie mojego umysłu :)

Pozdrawiam
Irek

Matth - |18 Lip 2005|, 2005 01:27

imobilajzer to taki uklad ze jak nie zdezaktywujesz go nadajnikiem w kluczu czy pilocie to odlacza zaplon i mozesz sobie krecic rozrusznikiem a i tak nie zapali.. kiedys tzreba bylo przykladac takie cos do czujniczka a teraz juz nie trzeba ale jest to sposow na uniemozliwienie uruchomienia auta na krotko..
omni - |19 Lip 2005|, 2005 18:05

Więc z czeronym kluczykiem to jest tak:
przy pomocy tego kluczyka można zakodować kluczyki zapasowe, aby to zrobić trzeba czerwony kluczyk ustawić w pozycji II (stacyjka) i kiedy zaświeci się lampka kontrolna wyłączyć zapłon, wyjąć kluczyk ze stacyjki i poczekać aż lampka zapali się ponownie (jakieś 2 sekundy). Kiedy zgaśnie masz 10 sekund na zaprogramowanie zapasu porzez włożenie go do stacyjki i przekręcenie do pozycji II. Zapalona lampka oznacza sukces.

irek - |19 Lip 2005|, 2005 19:21

Dzięki

Przyda się ta wiedza :)

Irek

airzocho - |9 Wrz 2009|, 2009 16:23

Jakoś głupio mi zakładać nowy temat więc odgrzeje sobie kotleta z przed 4 lat :D

Ten magiczny "czerwony kluczyk"? Jest cały czerwony czy ma tylko czerwoną pastylkę immo?

Ja niestety mam tylko 1 klucz, taki jak na zdjęciu i niestety zaczyna odmawiać posłuszeństwa:

Zysio - |9 Wrz 2009|, 2009 16:31

Czerwony ma ten plastik czerwony cały, nie tylko pastylkę niestety.
gufer-posepny - |9 Wrz 2009|, 2009 17:05

no i kredki bo nie masz jak zaprogramować dodatkowego klucza . najtaniej to zakup modułu immo z chociażby jednym kluczem i zaprogramowanie tych co masz . odpada wymiana zamków i stacyjki
Struna - |9 Wrz 2009|, 2009 17:28

eee opowiadasz :) dzisiejsza technika pozwala na klonowanie chipa z kluczyka - będzie działać.
airzocho - |9 Wrz 2009|, 2009 18:59

Spoko, kluczyk z immo można dorobić za 160zl więc to nie stanowi problemu.
Tak tylko z ciekawosci pytalem. Klucz dorobie sobie zwykły za 30zl a pastylke od immo przykleje pod stacyjka.
I tak nikt nie ukradnie mojego 6-cio kolorowego złoma ;)

Struna - |9 Wrz 2009|, 2009 19:02

airzocho napisał/a:
I tak nikt nie ukradnie mojego 6-cio kolorowego złoma ;)
nawet jakby byl jednokolorowy to tez raczej nie ukradną :)
gufer-posepny - |9 Wrz 2009|, 2009 22:54

no nie wiem u mnie oczak to wzbudza większe zainteresowanie niż te wszystkie subaru czy bmw .
Struna - |9 Wrz 2009|, 2009 22:55

obrzydzenie :D
airzocho - |10 Wrz 2009|, 2009 10:37

Masakra dorobiłem klucz podając gościowi tylko sekwencje zapadek.
Niestety, zamki otwiera, a stacyjka jak nie chciała współpracować tak nie chce.
Czeka mnie chyba reanimacja stacyjki :(

Struna - |10 Wrz 2009|, 2009 10:40

a to miałem tak, zapadki się musiały nieco wytrzeć i Ci blokuje taki wałeczek. Ja sobie zreanimowałem ale chyba z 10 razy rozkładałem i składałem zanim w końcu było dobrze.
gufer-posepny - |10 Wrz 2009|, 2009 18:53

Struna napisał/a:
obrzydzenie :D

no wiesz .... fohhh :P .

Jednak wymiana na sprawny zestaw jest dość pewna . a według oznaczeń zapadek to nie ma co po takim czasie bo przecież są wytarte .

Struna - |10 Wrz 2009|, 2009 19:20

gufer-posepny napisał/a:
no wiesz .... fohhh :P .
to tak działa, sporadycznym się podoba a reszta patrzy ze zgorszeniem :)
airzocho - |10 Wrz 2009|, 2009 21:08

Panowie, MASAKRA
Chcialem stacyjke rozebrac w weekend ale....
samochod stoi pod sklepem z uchylonymi szybami, uchylonym dachem, i nie ma opcji zeby przekrecic kluczyk w stacyjce.

Rozberalem plastiki, z tego co widze to blokada na kierownicy jest nie do zlamania przy pomocy srubokreta.
Wie ktos które przewody musze zewrzec zeby byl zaplon i zebym mogl pozamykac szyby?
Blokade utne jutro szlifierka katowa, ale co ze stacyjka? Jak ja zniszczyc tak zbym mogl wrocic do domu i zalozyc w spokoju nowa?
Nie moge jej przekrecic w 1 pozycje wiec z rozebrania nici :(
Czy ta blokada bebenka stacyjki to takie wglebienie wielkosci 1grosza? To trzeba wcisnąć?
Ide kombinowac z wazeliną techniczną, moze pomoze.
Swiezo dorobiony kluczyk nie dal rady i sie przekrecil w plastiku :((

Struna - |10 Wrz 2009|, 2009 21:15

ej, ej - po co jakiś śrubokręt czy szlifierka.

Zrób tak. Zdejmij obudowę z kolumny kiery. Po drugiej stronie stacyjki zobaczysz kostkę stacyjki zapiętą na zatrzask do dobudowy zamka stacyjki.

Zdejm tą kostkę ( tam trzeba coś nacisnąć i zlezie - obejrzyj dokładnie to zakumasz.

Jak zdejmiesz to weź śrubokręt i najnormalniej przekręć to czym normalnie kręci trzpień stacyjki. Przekręcisz sobie na zapłon i pozamykasz wszystko co chcesz. Jak zechcesz to i mozesz sobie odpalić - ale mniejsza o to.

Najważniejsze jest to, że jak zdejmiesz tą kostkę to na 99% będziesz w stanie prekręcić kluczyk w stacyjce i wyłączyć blokadę kiery. A wtedy do już standardowy demontaż stacyjki bez zbędnych szkód.

airzocho - |11 Wrz 2009|, 2009 08:39

dzieki Struna, uratowales mi zycie :564:

Odpalilem srubokretem tak jak napisales, co do blokady kiery to nie udalo sie przekrecic bebenka stacyjki, ale zauwazylem, ze od spodu jest taka blacha maskujaca. Zdjalem ta blache i zwolnilem blokade.
Szkoda tylko ze nie udalo sie przekrecic bebenka, bede musial silowo zalatwic sprawe stacyjki w weekend, kupic nową i dopasowac zapadki pod kluczyk.

A moze zdejme sobie blokade na stale, a odpalanie zrobie z guzika :-d

P.S. jest jakas roznica we wkladce z immo i bez? moze to bedzie pasowalo?
http://allegro.pl/item736..._fiesta_ka.html

Struna - |11 Wrz 2009|, 2009 10:10

wkładka taka sama, immo to tylko pierścień nakładany na obudowę stacyjki.
airzocho - |11 Wrz 2009|, 2009 11:00

A masz jakiś pomysł jak rozpruć wkładkę, tak, żeby nie uszkodzić kolumny kierownicy?

Ja bym chyba najpierw próbował rozpruć tą zewnętrzną część z blaszką na sprężynce, a później do środka wjechać wiertarką. Czy może jechać od razu wiertarką, bez wywalania blaszki?

Struna - |11 Wrz 2009|, 2009 11:28

od razu wiertarka.
airzocho - |12 Wrz 2009|, 2009 14:56

Zrobione, zajęło mi to 5 min licząc z zejściem z 2 piętra ;)

Do wiercenia najlepiej podejść wiertłem 12mm albo większym, obudowa stacyjki jest jak masło, zrobić dziurę na tyle dużą żeby dało się wyciągnąć zapadki bez ich uszkodzenia, później przekręcić w 1 pozycję, nacisnąć zabezpieczenie i wyjąć stacyjkę.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam