Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Elektro-Gadżet-Lab - Instrukcja obsługi do Forda 2006/2007 RDS

Adam73 - |28 Sie 2009|, 2009 10:03
Temat postu: Instrukcja obsługi do Forda 2006/2007 RDS
Jak w temacie , bo mam instrukcje w języku naszych zachodnich sąsiadów ,ale ni w ząb tego nie kumam.
Ew. prosze o "łopatologiczne " wytłumaczenie jak programuje sie stacje ,ustawia w tychFM1,FM2,FM-AST, i o co kaman z przyciskami A-ST,AMS i TP.

Proszem o wyrozumiałość ,ale jak to mówią "Troche techniki i sie człowiek gubi" ;)

maross442 - |28 Sie 2009|, 2009 12:18

adam kubiak napisał/a:
prosze o "łopatologiczne " wytłumaczenie jak programuje sie stacje

miałem przejściówkę przez prawie dobę a w niej 2007 , co do ustawiania stacji radiowych to chyba z tego co pamiętam ustawia się stacje i przyciska dłużej przycisk z numerem na którym chcemy zapamiętać ale mogę się mylić , jednak prawie doba postoju na podwórku i 10 minut spędzone w samochodzie to nie jest dużo :P

Zysio - |28 Sie 2009|, 2009 13:37

Adam, po weekendzie coś więcej Ci napiszę..

Niby mam niemiecką, ale spróbuję ogarnąć to na polski.

Guzików A-ST, AMS i TP nie używałem nigdy w każdym razie :):

Stację najpierw wyszukujesz guzikami > lub < po prawej stronie panelu, potem jak cosik znajdzie - przytrzymujesz ze 2-3 sekundy przycisk z nr kanału, na który chcesz wprogramować daną stację, poznasz, kiedy się do pamięci wprowadzi.

Struna - |28 Sie 2009|, 2009 13:38

Zysio napisał/a:
Guzików A-ST, AMS i TP nie używałem nigdy w każdym razie :):

AMS to chyba samo szuka stacje i zapamiętuje a pozostałe dwie nie do użycia w Polsce.

Zysio - |28 Sie 2009|, 2009 13:39

Raczej A-ST do tego co piszesz jest.
Struna - |28 Sie 2009|, 2009 13:42

a widzisz, może :) generalnie jedno z nich własnie samo po kolei skanuje pasmo i co znajdzie to zapisuje pod guziki. A reszta to rozszerzenie RDS, ale w Polsce tego nie ma więc nie działa.
Zysio - |28 Sie 2009|, 2009 13:45

A, Adam - no i wprowadzanie kodu Ci się może przydać.

Wprowadzasz kolejne cyfry przyciskami od 1 do 4, klikasz każdy przycisk tyle razy, jaką cyfrę chcesz osiągnąć, zatwierdzasz przyciskiem SELECT.

Przycisk Select służy Ci ponadto do ustawiania Balans/Fade/Bas/Treble, regulacja po wybraniu opcji przyciskami od głośności; przeskok do kolejnej opcji - wciśnięcie SELECT po raz kolejny.

I w sumie cała instrukcja tego co Ci potrzebne :)

PS. Tyle tych opcji jest, że nie ma co instrukcji czytać, ja na macanta ogarniałem to :):

Struna - |28 Sie 2009|, 2009 13:54

nie wiedziałem, nie raz se to nacisnąłem i nic sie nie zrobiło a czytalem w manualu że to musi własnie stacja jakis sygnał nadawać dodatkowy, skoro nie zadziałało to wyszłem z założenia że nie nadają :)
sobolaqe - |28 Sie 2009|, 2009 17:10

Struna napisał/a:
nie wiedziałem, nie raz se to nacisnąłem i nic sie nie zrobiło a czytalem w manualu że to musi własnie stacja jakis sygnał nadawać dodatkowy, skoro nie zadziałało to wyszłem z założenia że nie nadają :)

kiedys jeszcze jak RMF nadawal traffic to to chyba dzialalo, bo przelaczalo na wiadomosci

Adam73 - |28 Sie 2009|, 2009 18:08

Zysio napisał/a:
A, Adam - no i wprowadzanie kodu Ci się może przydać.

Wprowadzasz kolejne cyfry przyciskami od 1 do 4, klikasz każdy przycisk tyle razy, jaką cyfrę chcesz osiągnąć, zatwierdzasz przyciskiem SELECT.

To akurat ogarnołem, tyle że trzy razy kod wprowadzony z pamięci i 30 min przyjemnego jeżdżenia miałem.

OK, programować już umiem, balansami tez sie pobawiłem ,ale jak przełancza sie to ustrojstwo pomiedzy FM1,FM2 i FM3 ??

Miszcz - |28 Sie 2009|, 2009 18:58

adam kubiak napisał/a:
jak przełancza sie to ustrojstwo pomiedzy FM1,FM2 i FM3 ??

Przycisk AM/FM bodajże :)

Adam73 - |28 Sie 2009|, 2009 19:00

Miszcz napisał/a:
adam kubiak napisał/a:
jak przełancza sie to ustrojstwo pomiedzy FM1,FM2 i FM3 ??

Przycisk AM/FM bodajże :)

Podziękował :)

jaroz - |28 Sie 2009|, 2009 20:22

Tiaaaa, tyle tylko, że jak wprowdza się kod, to nie raz wyskakuje na całym ekranie rząd LITEREK i ni huhu nie wiem o co kaman? :)
Jak ktoś ma instrukcję też do CD, to do czego służy przycisk COMP? Bo nie wiem czy dobrze zajarzyłem (przez przypadek), że w przypadku płyt nagranych na kompie działa na zasadzie LOUDNESS (i po to chyba jest). I tylko w przypadku takich płyt. Natomiast nie ma żadnej różnicy w przypadku odtwarzania oryginalnie nagranych płyt.

Zysio - |28 Sie 2009|, 2009 20:57

jaroz napisał/a:
Tiaaaa, tyle tylko, że jak wprowdza się kod, to nie raz wyskakuje na całym ekranie rząd LITEREK i ni huhu nie wiem o co kaman?

O, do tego pytania też się z Vauxem przyłączamy, u niego też to jest i ni cholery nie wydedukowałem co to.

Adam73 - |28 Sie 2009|, 2009 21:32

jaroz napisał/a:
Tiaaaa, tyle tylko, że jak wprowdza się kod, to nie raz wyskakuje na całym ekranie rząd LITEREK i ni huhu nie wiem o co kaman?

Jest to podobno tzw. napis powitalny wpisany przez poprzedniego właściciela.
Można to zmienić wciskając podobno razem "select+1".

jaroz - |29 Sie 2009|, 2009 11:55

Adam, a jak to obsłużyć? tzn. wg systemu jak przy wprowadzaniu kodu? Bo rozumiem, że "select+1" to aktywujemy aby dokonać zmian, tak?
Zysio też pewnie jest ciekaw ;)

Adam73 - |29 Sie 2009|, 2009 12:07

Nie wiem sam nie kombinowałem z tym do tej pory ,ale mam takie coś z www.elektroda.pl :
Re: FORD 2006 napis EE na wyświetlaczu
--------------------------------------------------------------------------------
XXXXXXX to jest tekst powitalny, można go ustawić wciskając razem SELECT+1, radio zapyta się o kod, potem można ustawić dowolny tekst o długości chyba do 16 znaków (dokładnie nie pamiętam).

Struna - |29 Sie 2009|, 2009 13:10

jaroz napisał/a:
do czego służy przycisk COMP
w 7000 to jest włączenie kompresora dźwięku - toto wyrównuje poziom do mniej więcej jednakowego jak masz z różną głośnością nagrane.
jaroz - |29 Sie 2009|, 2009 14:55

Struna napisał/a:
toto wyrównuje poziom do mniej więcej jednakowego jak masz z różną głośnością nagrane
To by się zgadzało :) wyrównuje do poziomu radia chyba. No i działa, jak już pisałem, podobnie jak LOUDNESS bo wzrasta dynamika dźwięku.
gufer-posepny - |29 Sie 2009|, 2009 16:30

LOUDNESS podbija tony niskie i wysokie przy małej głośności , wraz ze wzrostem efekt ten osłabiany jest zgodnie z zachowaniem słuchu ludzkiego .
jaroz - |29 Sie 2009|, 2009 16:57

No dokładnie Gufer :) I tak odczuwa się te COMP. Bo nie dość, że podnosi głośność, to dźwięk staje się bardziej dynamiczny (rzekłbym, że bardziej przestrzenny, bo z wyłączoną funkcją nie brzmi "stereofonicznie") w przedziale niskich i wysokich tonów.
maross442 - |2 Wrz 2009|, 2009 13:43

Pany czy 2006/2007 współdziała ze wzmakiem na półeczkę , bo dobry wujek podpowiedział że montaż odseparowanego wzmaka w MK1 jest czynnością rzeżbiarską i trza by stelaż pod dechą zmieniać . Chciałbym łyknąc takie radio ze wzmaczkiem , głosniki z serii są zmienione na jakieś 60-tki
gufer-posepny - |2 Wrz 2009|, 2009 17:24

Są i takie i takie radyjka .