| |
Ford Scorpio Team Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio |
 |
Wnętrze + klimatyzacja - Podświetlenie tylnej zapalniczki
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 18:31 Temat postu: Podświetlenie tylnej zapalniczki Witam,
szybkie pytanko, które nasunęło mi się dziś spontanicznie podczas sprzątania auta -
- czy zapalniczka obsługująca tylną kanapę posiada podświetlenie? Mam na myśli, czy ten zielony plastikowy ring ma podświetlenie? Bo jeśli tak to będzie okazja pogrzebać
Z góry dziękuję za info.
Struna - |4 Maj 2009|, 2009 18:33
ma
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 18:34
A jak to Jurek wytargać? Normalnie podważyć czy jak?
Struna - |4 Maj 2009|, 2009 18:36
nie wyjmowałem nigdy tylnej. Ale, puść sobie śruby od podłokcia to go nieco podniesiesz i zerkniesz do środka.
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 18:39
Ok. Tak właśnie myślałem. Dzięki za potwierdzenie tezy Zaraz tam się udam i pogrzebię.
Struna - |4 Maj 2009|, 2009 19:00
f2f pewnie będzie wiedział co i jak
pablo19 - |4 Maj 2009|, 2009 19:00
Tak wygląda ta zapalniczka w MKI:
Jeżeli w MKII jest ta sama to podważenie jej niewiele pomoże, bo ona nie wyjdzie przez tą dziurę z dołączoną oprawką od żarówki (to to czarne).
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 19:13
Panowie spokojnie Cała ścianka wraz z oprawką wychodzi bez problem z podłokietnika Wystarczy stanowcze podważenie tej ścianki w podłokietniku (stwierdziłem, że ileś tam śrub całego podłokietnika nie może decydować o wyjęciu takiego drobiazgu i nie myliłem się). Wygląda podobnie jak na fotce kolegi pablo19. Oprawka z żaróweczką (1,2W) wychodzi swobodnie (zatrzask). Następnie wyciągamy samą żarówkę i wymieniamy Składamy w odwrotnej kolejności. Cała operacja to jakieś 2 minuty.
Temat można uznać za zakończony.
Kevin Xy - |4 Maj 2009|, 2009 19:19
moze do warsztatu ??
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 19:34
Eeee Kevin, chyba za "cienki" temat do warsztatu (tak sądzę). No chyba, że admini sądzą inaczej
gufer-posepny - |4 Maj 2009|, 2009 21:47
Panie tylna zapalniczka to ja po ciemku . Wymień w przedniej czy zegarku .
YGH - |4 Maj 2009|, 2009 22:16
eee w przedniej nie ma problemu ostatnio wymieniałem!! tylko nie wiem po co? dzisiaj wymontowałem całkowicie popielniczke i gniado zapalniczki, wstawiłem se tam CB i podłączyłem do tego gniazda. W MK3 należy wykręcić gwiazdeczke w środku gniazda i wyciągnąć cały wkład, zielona oprawka raczej nie jest do zdemontowania
jaroz - |4 Maj 2009|, 2009 22:36
| gufer-posepny napisał/a: | | Wymień w przedniej czy zegarku | Właśnie Jutro chcę to zrobić, ale za Chiny nie chcę tego ruszać ... bo to przekleństwo (jak w Escorcie).
gufer-posepny - |4 Maj 2009|, 2009 22:50
| YGH napisał/a: | eee w przedniej nie ma problemu ostatnio wymieniałem!! tylko nie wiem po co? dzisiaj wymontowałem całkowicie popielniczke i gniado zapalniczki, wstawiłem se tam CB i podłączyłem do tego gniazda. W MK3 należy wykręcić gwiazdeczke w środku gniazda i wyciągnąć cały wkład, zielona oprawka raczej nie jest do zdemontowania |
Ja drewno zdjąłem . A tak to sie 10 razy zewrze .
YGH - |4 Maj 2009|, 2009 22:52
też dzisiaj ściągałem drewno, a w tej zapalniczce nie była taka tragedia wymieniać żaróweczke jak pamiętam
Struna - |5 Maj 2009|, 2009 11:39
| gufer-posepny napisał/a: | | Ja drewno zdjąłem | zwłaszcza że to prosta robota w sumie.
kat - |5 Maj 2009|, 2009 11:43
| Struna napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | Ja drewno zdjąłem | zwłaszcza że to prosta robota w sumie. |
tiaa,pod warunkiem,ze po drodzie nie polamiesz zaczepów
Struna - |5 Maj 2009|, 2009 11:44
| kat napisał/a: | | tiaa,pod warunkiem,ze po drodzie nie polamiesz zaczepów | a po co je łamać ? ładnie za koleją zdejmować i po zawodach. ( btw, jakby co to mam drewienko niepołamane )
Struna - |5 Maj 2009|, 2009 11:47
| Speedo napisał/a: | | no i pod warunkiem ze patefon chce sie wyjac bo to tez nie zawsze do konca sie udaje prosto | ja patefon wyjmuję razem z drewnem. jak mi drewno sie odsunie na jakieś 3 - 5 cm to se paluchami blokady zwalniam i wtedy wyjmuję całkiem. Łatwiej mi tak niż się brandzlować z drutami
kat - |5 Maj 2009|, 2009 11:58
Jak z Guferem deske ostatnio zmienialismy to wlasnie jakis aparat chyba wsio wyrwal kiedys na sile.Takze drewno bylo cale,ale zaczypy to mialo chyba tylko w fabryce
Struna - |5 Maj 2009|, 2009 12:01
no to ja mam gdzieś całe z zaczepami.
kat - |5 Maj 2009|, 2009 12:21
juz nie trza,wsio ladne i nowe zalozone ( z odzysku ,z kulturalnego demontazu)
jaroz - |5 Maj 2009|, 2009 19:46
A czy wystarczy odkręcić dwa wkręty od popielniczki, żeby dostać się do podświetlenia zapalniczki? W samej zaś popielniczce jest zielona żaróweczka, tylko gdzie ma być zamontowana? Bo u mnie wisi na kabelkach i nie świeci
jaroz - |5 Maj 2009|, 2009 22:35
Speedo, czy ja dobrze rozumiem? Mówisz, że ta sama żarówka co podświetla zapalniczkę, to również oświetla popielniczkę? No bo ta żarówka zielona (pewnie przepalona) jest w kwadratowej oprawce, ma dwa kabelki i wg mnie powinna być wsunięta w wycięcie w górnej krawędzi popielniczki. Te wycięcie widać, gdy popielniczka jest w pozycji otwartej.
Natomiast Ty piszesz o "tańszym" rozwiązaniu, gdy żarówka oświetlająca ring zapalniczki, również oświetla wnętrze popielniczki poprzez plastikowy przezroczysty trzpień (jak w Escorcie dla przykładu). I ona ma rzeczywiście jeden kabel plusowy. Jeśli się mylę to mnie popraw.
Zysio - |5 Maj 2009|, 2009 22:37
| jaroz napisał/a: | | Speedo, czy ja dobrze rozumiem? Mówisz, że ta sama żarówka co podświetla zapalniczkę, to również oświetla popielniczkę? |
nie
Osobna jest do pierścienia wokół zapalniczki, a osobna do podświetlania popielniczki.
pablo19 - |5 Maj 2009|, 2009 22:40
| Zysio napisał/a: | ...
Osobna jest do pierścienia wokół zapalniczki, ... |
Poglądowo:
Zysio - |5 Maj 2009|, 2009 22:41
Ja akurat naocznie paczyłem jak to wygląda, podświetlenie tylnej wymieniałem, widzę że teraz na dniach zdechło podświetlenie popiołki, cza się będzie za to zabrać.
jaroz - |5 Maj 2009|, 2009 22:42
Czyli tak jak sądziłem. Pytanie tylko jak zamocować tą żarówkę do popielnicy?
I jak się dostać do żarówki od ringu zapalniczki? Wystarczy dwie śruby mocujące popielnicę wykręcić?
[ Dodano: |5 Maj 2009|, o 22:44 ]
| Zysio napisał/a: | | podświetlenie tylnej wymieniałem | To pikuś, wczoraj robiłem - 2 minutki.
Pablo19, Ty chyba lubisz tą fotkę zapalniczki hehehe
gufer-posepny - |5 Maj 2009|, 2009 22:46
U mnie jedna żarówka świeci na ring i na popielniczkę . Anemicznie .I tak mam zawsze ja zamkniętą . W mk1 za to są dwie żarówki . Jedna w ringu a druga u góry i świeci na ten pojemnik oraz na piktogram popielniczki z przodu .
ford2fast - |5 Maj 2009|, 2009 22:49
| Struna napisał/a: | f2f pewnie będzie wiedział co i jak |
Ano wiem , tylko jakoś temat wczoraj przegapiłem
jaroz - |5 Maj 2009|, 2009 22:53
| gufer-posepny napisał/a: | | W mk1 za to są dwie żarówki . Jedna w ringu a druga u góry i świeci na ten pojemnik oraz na piktogram popielniczki z przodu . | I ja mam właśnie ten zestaw Jak to ugryźć? (patrz wyżej moje pytania).
ford2fast - |5 Maj 2009|, 2009 22:54
| jaroz napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | W mk1 za to są dwie żarówki . Jedna w ringu a druga u góry i świeci na ten pojemnik oraz na piktogram popielniczki z przodu . | I ja mam właśnie ten zestaw Jak to ugryźć? (patrz wyżej moje pytania). | Przyjrzę się jutro
Boni - |6 Maj 2009|, 2009 08:45
| jaroz napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | W mk1 za to są dwie żarówki . Jedna w ringu a druga u góry i świeci na ten pojemnik oraz na piktogram popielniczki z przodu . | I ja mam właśnie ten zestaw Jak to ugryźć? (patrz wyżej moje pytania). |
Ring jak to ring, wyciągasz na zewnątrz i masz. Ta od popielniczki jest oryginalnie w oprawce z kostką z nacięciami (coś jakby H położone na bok) i wchodzi w małe nacięcie w ramce plasticzanej w koło radiów, nad popielniczką. Oprawki są chyba zawsze takie same, ramki mogą się nieco różnić umiejscowieniem nacięcia (przed po 89, zwykła i ghia, itd itd).
Struna - |6 Maj 2009|, 2009 10:46
| gufer-posepny napisał/a: | | U mnie jedna żarówka świeci na ring i na popielniczkę . Anemicznie | a powinny chyba dwie.
gufer-posepny - |6 Maj 2009|, 2009 19:07
Jaroz ... czy w mk1 jest popielniczka jak w mk1 ? . Oświetlenie ringu albo jakoś ręką wydłubałem ale pamiętam że cały tunel środkowy wyjąlem i jakoś zeszła mi ta ramka i się dobrałem do tego . . A oświetlenie popielniczki to wymieniłem jak miałem konsolę zdjętą .
Co do zapalniczki mk3 to zaraz fotę pyknę bo mam ich w nadmiarze .
Kevin Xy - |6 Maj 2009|, 2009 19:09
| gufer-posepny napisał/a: | | czy w mk1 jest popielniczka jak w mk1 |
to nie jet latwe pytanie
--Marcin-- - |6 Maj 2009|, 2009 19:26
| Kevin Xy napisał/a: | | gufer-posepny napisał/a: | | czy w mk1 jest popielniczka jak w mk1 |
to nie jet latwe pytanie |
Kevin spokojnie, patrzyłem we wszystkich naszych 4 MK1 i są takie same. Paweł stwierdził to samo. Wydaje się, że ta trudna zagadka została rozwiązana
Boni - |6 Maj 2009|, 2009 23:58
Wydaje mi się że bywają różne, a różnicy nie widzisz, bo patrzysz na 4 prawie takie same wozy Np. ostatnio miałem różnicę między merkurem a jasną dechą od f2f, z przedliftowego CLa, ok, wiem, wiem, merkurem zawsze da się pokazać różnicę Ale sama popielniczka też chyba była różniawa, np. w pierwszych CLach raczej nie była z miękkim otwarciem itd itd jak np. w GL/Ghia 91.
Żywcia - |2 Lis 2009|, 2009 07:01
Witam, czytam te posty i jakoś nie mogę dojść do ładu i składu o jakiej generacji w danej chwili jest mowa dlatego zapytam wprost - chcę wymienić oświetlenie popielniczki i zapalniczki w MK III i potrzebuję informacji jak to zrobić tzn - czy są jakieś śruby trzymające popielnicę jako całość , czy trzeba na coś konkretnego uważać przy demontarzu ile tam jest żarówek w końcu (jedna czy dwie?) Jeśli ktoś ew ma jakieś foty (fotorelację) z wymiany to byłbym bardzo szczęśliwy . Nie znam jeszcze tego autka (ani marki - nigdy nie miałem forda) gdyż mam je dopiero tydzień i nie chciałbym od razu czegoś połamać ew uszkodzić dlatego potrzebuję właśnie informacji o jego udziwnieniach. Z góry dzięki za pomoc.
Zysio - |2 Lis 2009|, 2009 08:14
Speedo - ja tam nie sprawdzałem namacalnie jak to w wielorybie wygląda - ale nie da się tego spróbować zrobić wyjmując jedynie radio i próbować ćwiczyć łapki ginekologa?
Czy jednak konieczne jest rwanie kredensu i demontaż popiołki?
krzyhoo - |2 Lis 2009|, 2009 08:45
Zysio robiłem to jak piszesz - udać się udało ale popielniczka już nie była tą samą - lepiej odkręcić jak Speedo, choć do końca nie trzeba całości ściągać. JA uważam, że skoro się już człowiek za to bierze to warto zaplanować sobie trochę czasu więcej i jednak sciągnąć całość i wszystkie żarówki w desce wymienić.
Zysio - |2 Lis 2009|, 2009 08:51
Czyli morał taki, żeby nie kupować mk3...
Struna - |2 Lis 2009|, 2009 11:14
| Zysio napisał/a: | | żeby nie kupować mk3... | z nieświecącą popiałką
Żywcia - |2 Lis 2009|, 2009 13:58
widzę że chyba bede musiał się pomęczyć. ogólnie nie palę więc popioła mi nie potrzebna ale lubię jak wszystko mi działa w autku
sp4lvc - |5 Lis 2009|, 2009 13:36
Proponuję rozważyć w miejsce żarówek diody LED z żarówkowymi oprawkami. Są w różnych kolorach i praktycznie wieczne.
bingo - |9 Lis 2009|, 2009 10:38
| sp4lvc napisał/a: | | miejsce żarówek diody LED z żarówkowymi oprawkami | - ale światło dają kiepskie
pablo19 - |12 Lis 2009|, 2009 21:00
| bingo napisał/a: | | sp4lvc napisał/a: | | miejsce żarówek diody LED z żarówkowymi oprawkami | - ale światło dają kiepskie | Widziałem takie na które wołali "flux-y" i muszę przyznać, że nieźle dają
gufer-posepny - |12 Lis 2009|, 2009 21:17
nic tak dobrze nie świeci jak klasyczna żarówka . szczególnie w podświetlaniu tych elementów .
Gwelezemba - |12 Lis 2009|, 2009 22:05
dokładnie
to samo z zegarami, schowkiem no i jak się okazało bagażnikiem
kiedyś miałem inną popiołkę i dioda tam ładnie świeciła, ale wersja z podłokietnikiem ma tą głęboką popielniczkę (u mnie to zawsze robiło za klamociarnię, magazyn żaróweczek i schowek na pilota od radia) no i niestety dioda już nie zdawała egzaminu, było za ciemno.
Jedynie z takich miejsc to dioda ładnie świeci w guzikach od szyb, tam oryginalnie są takie małe i podłużne zielone żaróweczki.
Wszelkie podświetlenia gdzie światło ma być rozproszone dioda nie zdaje egzaminu.
Boni - |12 Lis 2009|, 2009 22:40
Jak się próbuje jakieś 20 czy 30 stopniowe słabiaki, to nie zdaje. Jak jest miejsce i np. zapakujesz fluxa albo cokolwiek o dobrej jasności i 120 stopni świecenia, to raje dadę.
gufer-posepny - |14 Lis 2009|, 2009 00:43
są jeszcze walcowe . maja specjalnie skierowany strumień na boki . nawet to świeci ale rewelacji nie ma .
Domyn0 - |10 Maj 2010|, 2010 14:45
w mk3 też druga zapalniczka powinna mieć podswietlenie ?
orelek - |10 Maj 2010|, 2010 17:01
| Domyn0 napisał/a: | | w mk3 też druga zapalniczka powinna mieć podswietlenie ? |
tak, podświetla się ten zielony ring/oring wokół gniazda.
|
|