Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

Wnętrze + klimatyzacja - Klimatyzacja a moc autka

sucre79 - |7 Kwi 2009|, 2009 19:25
Temat postu: Klimatyzacja a moc autka
szukałem i czytałem chyba 50 tematów na temat klimy i nic więc pytanko:

Co może powodować że po włączeniu klimy spada moc autka-słabiej przyspiesza itp (na LPG-na PB nie próbowałem)

Może to normalna a ja o tym nie wiem i zadaje głupie pytania?

Struna - |7 Kwi 2009|, 2009 19:30

praca sprężarki powoduje spore obciążenie , toteż odczuwalna jest utrata mocy silnika. Ale jak wdepniesz powyżej 75% otwarcia przepustnicy to komputer silnika wykrywa tzw. stan WOT ( Wide Open Throttle ) i wyłącza sprężarkę aby oddać pełną moc na koła. jak odpuścisz to sprężarka znowu się załączy i znów ukradnie jakąś część mocy - to normalne.

A teraz sobie pomyśl - skoro Ty w kosie czujesz spadek mocy to co muszą odczuwać posiadacze słabszych jednostek ;)

sucre79 - |7 Kwi 2009|, 2009 19:40

Struna napisał/a:
skoro Ty w kosie czujesz spadek mocy to co muszą odczuwać posiadacze słabszych jednostek ;)

wolę nie wiedzieć. Dzięki za info.

grand funk - |7 Kwi 2009|, 2009 20:50

Struna,

to wyłączanie sprężarki tyczy się wszystkich silników i mk1 2 3 ?

ja w swoim nie narzekam na wyraźny spadek mocy :shock: Pb to Pb :P

Struna - |7 Kwi 2009|, 2009 20:52

grand funk napisał/a:
to wyłączanie sprężarki tyczy się wszystkich silników i mk1 2 3 ?
tak. Oczywiście warunkiem jest sprawny TPS :)
grzechu913 - |7 Kwi 2009|, 2009 21:17

w dieslach tak nie czuc zed wlaczona jest sprezarka od klimy,przynajmniej ja nie czulem albo takimi dieslami jezdzilem ze nie bylo to odczuwalne,u mnie w beni czuc jak sie wlaczy i to konkretnie
Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 00:22

taki diesel z klucza ma spory moment, może być nieco mniej odczuwalne.
Gaiger - |8 Kwi 2009|, 2009 07:22

Speedo napisał/a:
u mnie w dizlu 1.8td 90KM czuc i to bardzomocnokonkretnie :P

Speedo w swoim owszem czuję że włącza się sprężarka ale to raczej tylko jako delikatne "przytłumienie". W porównaniu do toyoty 2.0 benzyna to przepaść. Tam auto wręcz przyhamowuje :-d

Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 10:41

w dieslu to jest TPS ?
Struna - |8 Kwi 2009|, 2009 10:43

no to tylko pytanie czy to reaguje na ten czujnik czy też na obroty.
will - |8 Kwi 2009|, 2009 11:54

W moim przypadku dokładnie to samo po załączeniu klimy nie zły mulik się robi.Pozdro.
Gaiger - |8 Kwi 2009|, 2009 12:23

Struna, Speedo nie wiem jak w mondku ale w vm'ce wygląda że rozłącza się na sygnał z TPS'a.
Speedo a nie możesz sobie tak na próbę, TPS'a podregulować coby wcześniej rozłączał ??

Pierre - |11 Kwi 2009|, 2009 09:05

Z brakiem mocy przy klimie standart:
1. włączona = podziwiamy krajobrazy nie przyspieszamy
2. wyłączona = można wyprzedzać ( w moim przypadku lepiej z górki :) 2,0 16V tłumy szaleją - mocy przybywaj....)

A propo WOT Struny - u mnie chiba nie bangla.... tak czy inaczej na włączonej klimie objeżdzam tylko mniejsze autka.... :690: :690: :690:

sucre79 - |11 Kwi 2009|, 2009 09:23

Cytat:
u mnie chiba nie bangla.... tak czy inaczej na włączonej klimie objeżdzam tylko mniejsze autka.... :690: :690: :690:

u mnie jak depnę i już się otworzy druga przepustnica to ciągnie dobrze ale przed otwarciem to jest masakra.

Miszcz - |11 Kwi 2009|, 2009 09:33

W Cossie masakra... To sobie wyobraźcie co się w Smarcie dzieje, jak się klimę załączy :):
sucre79 - |11 Kwi 2009|, 2009 10:45

Cytat:
W Cossie masakra... To sobie wyobraźcie co się w Smarcie dzieje, jak się klimę załączy :):

masakra w porównaniu do tego co jest przy wyłączonej ale ogólnie nie jest źle. Jakoś jedzie.

sebastianwilk - |11 Kwi 2009|, 2009 11:46

.... u mnie to samo muli, taki uczucie jakby z przyczepką się jechało, posądziłem sprężarke ze ma łożysko zatarte ale byłem w błędzie po rozebraniu wszystko było w porządku, mając problem z ściągnięciem koła pasowego spręzarki (uszkodziłem), skończyło się na kupnie używanej na forum, i powiem szczerze że jest to samo. niestety albo moc... albo chłód.Pozdrawiam
Struna - |11 Kwi 2009|, 2009 12:11

sucre79 napisał/a:
ale przed otwarciem to jest masakra.
kos BOA to ogólnie dołem jedzie mizernie a jeszcze z zapiętą klimą to jakby 2.0 :)

[ Dodano: 2009-04-11, 12:11 ]
Pierre napisał/a:
A propo WOT Struny - u mnie chiba nie bangla...
to musisz mieć coś zwalone ( np. TPS )
Pierre - |11 Kwi 2009|, 2009 12:14

Miszcz napisał/a:

No i ... nic sie dzieje bo tam Clima jest "constans".. jak w nowych mesiach, teoretycznie jest "button" AC on/off ale i tak działa bo se komp włączy... sprawdzone organoleptycznie :)

gufer-posepny - |11 Kwi 2009|, 2009 13:21

Dobre do szybkiego schłodzenia kabiny . W trasie można wyłączyć .
Rafał A.(antek) - |11 Kwi 2009|, 2009 13:22

przestaw na nogi i juz albo na kropke to sie wylaczy.

Ja nie wiem ja w 2.3 jakos tak klimy nie odczuwam dramatycznie, co innego w mondku 1.8 :P

Miszcz - |11 Kwi 2009|, 2009 19:12

Pierre napisał/a:
Miszcz napisał/a:

No i ... nic sie dzieje bo tam Clima jest "constans".. jak w nowych mesiach, teoretycznie jest "button" AC on/off ale i tak działa bo se komp włączy... sprawdzone organoleptycznie :)

A to fajnie wiedzieć, bo ja jeździłem tylko bezklimowym, więc tak naprawdę ciężko mi było powiedziećczy i w jakim stopniu klimatyzacja wływa tam na moc. Pozostawało się tylko domyslać :wink: A tak w ogóle to bardzo sympatyczne autko :)

Pierre - |11 Kwi 2009|, 2009 19:21

Miszcz napisał/a:
tak w ogóle to bardzo sympatyczne autko

Four2 ? Fajny - daje rade, u mojej zony w pracy mają takiego służbowego w Brabusie, zapierdziela jak mała wyścigóffka ma się wrażenie że kólka z przodu unosi :690: - po mieście zero szans że Cie jakiś kolo podskoczy w tjuningowanym czymś.

:690: :690:

Miszcz - |11 Kwi 2009|, 2009 19:29

Pierre napisał/a:
Four2 ? Fajny - daje rade, u mojej zony w pracy mają takiego służbowego w Brabusie

Dokładnie takim miałem okazję pojeździć i muszę potwierdzić, że naprawdę
Pierre napisał/a:
zapierdziela jak mała wyścigóffka
:wink:

Poza tym niezapomniane wrażenia na stacji:
- Do pełna poproszę.
- 73 złote się należą
:D

jaroz - |11 Kwi 2009|, 2009 20:05

sucre79 napisał/a:
masakra w porównaniu do tego co jest przy wyłączonej ale ogólnie nie jest źle.
Eeeeee, no co wy?? W blisko 3 litrowym aucie jest problem?
Ja nie narzekam i praktycznie nie czuję ani samego działania, ani włączenia (tylko cichy brzdąk podczas załączenia, praktycznie nieodczuwalny). Śmiga aż miło :)
A odczuwać można np. w Matizie! Tam jest silnik 0,8L i jak włączałem klimę, to pedał przyspieszenia robił się jak z gumy! Ja mu w gaz a on reakcja z ociąganiem. Przed wyprzedzaniem to musiałem wyłączać, a wtedy jakby z 15KM dostawał :) takie było odczucie! :)

slawektg - |11 Kwi 2009|, 2009 20:06

Speedo, a nie jest tak,ze wylacza sie na obrotach,bo juz dobila cisnienia? U mnie we VMie to niewiele odczuwalne jest, ale w safranie,to muli wyraznie.Jednak przy wyzszych obrotach to sie wylacza ale po kilku sekundach znowu muli.Nie mam takich cudow jak TPS.Ale i moment mniejszy niz w VMie.Jedynie 250NM :-d
grzechu913 - |11 Kwi 2009|, 2009 20:55

u mnie to jest odczuwalne ale w renault megane scenic 1.9 Dti nawet nie czuc tak bardzo ze sie wlacza klima
krzyhoo - |11 Kwi 2009|, 2009 21:23

u mnie czuć a u Moniki w Clio też ale mniej :)
bingo - |11 Kwi 2009|, 2009 22:09

slawektg napisał/a:
Jednak przy wyzszych obrotach to sie wylacza ale po kilku sekundach znowu muli

prawdopodobnie mało czynnika

[ Dodano: |11 Kwi 2009|, o 22:15 ]
w samochodach, które mają duży moment obrotowy na niskich obrotach sprężarka będzie zawsze mniej odczuwalna, jak nie używacie pełnej mocy silnika, sprężarka będzie mniej odczuwalna, niezależnie od sposobu jazdy i odczuć załączona sprężarka zwiąksza zużycie paliwa i to nie mało - około 1-2 litry na stece, w zależności od auta i spręzarki.
Mniejsze autta mają mniejsze spręzarki, scorpi ze względu na wielkość ma większe spręzarki, a co za tym idzie większe obciążenie dla silnika.
Spręzarka nie nabija ciśnienia, tylko spręża czynnik i go pompuje w obiegu - praca spręzarki powinna być ciągła, brak ciągłości pracy świadczy najczęściej o jakiś problemach. Spręzarka podnosi ciśnienie o około 15 bar w czasie normalnej pracy, a ekstremalnie potrafi podnieść o 20 bar. Powyżej tej różnicy sprężarka sięwyłącza (wyłaczenie przez presostat wysokiego ciśnienia, a nie różnicowy).

grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 07:15

czyloi co jak u mnie sprezarka pracuje cyklicznie a nie stale jest sprzeglo wlaczone tzn ze jest cos nie tak? :shock:
gufer-posepny - |12 Kwi 2009|, 2009 08:39

Sprężarkę może wyłączyć presostat ( za niskie lub za wysokie ciśnienie ) oraz DE-ICE jak zamarznie parownik . Zatem powodów do wyłączenia jest parę . W tym jeden że wszystko jest w porządku :) .
grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 08:59

tak tylko pytalem bo widze ze kolega Bingo zna sie na klimach ,ale akurat nie spodkalem sie jeszcze w aucie aby sprezarka byla zalaczona caly czas,dlatego moje zdziwienie
Struna - |12 Kwi 2009|, 2009 09:34

u mnie w każdym scorpio z klimą jakie miałem ( to jakieś 3 sztuki ) to jak sprężarka zaczynała się wyłączać i włączać to zawsze była to oznaka że się czynnika mało zrobiło.
grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 13:58

Cytat:
u mnie w każdym scorpio z klimą jakie miałem ( to jakieś 3 sztuki ) to jak sprężarka zaczynała się wyłączać i włączać to zawsze była to oznaka że się czynnika mało zrobiło.

to jak jest w klimatroniku sprezarka ma caly czas byc zalaczona w trakcie jazdy ,czy wylacza sie co jakis czas,nie mowie tu o sytuacjach gdzy zacznie sie przyspieszac ostro i wcisnie sie pedal gazu ponad 3/4 bo wtedy sie wylacza tez

bingo - |12 Kwi 2009|, 2009 14:09

niezależnie, czy klimatronik, czy zwykła, jak to już gufer powiedział, - sprężarka może być wyłączona przez czujnik de-ice lub ewentualnie przez czujnik temperatury zewnętrznej - to jest OK, każde inne wyłączenie świadczy o problemach.
Jak włacza się i wyłącza się, to nalezy sprawdzić dlaczego - po podłaczeniu manometrów (niestety klimiarze nie mają najczęściej zielonego pojęcia co to jest lub jak z tego korzytstać) w większości przypadków widać, co jest nie tak. A to, że jest efekt chłodzenia o niczym nie świadczy.

grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 14:22

to jak mozna sprawdzic w prosty domowy sposob czy klima dziala poprawnie ,ustawic np na min i patrzec jak dlugo sprezarka chlodzi?powinna sie wylaczyc czy bedzie krecic na okraglo,powiedzmy temp na zewnatrz tak jak dzis ok 15 w cieniu jak sie powinna zachowywac klima?
grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 14:48

sprawdzalem teraz przy tej tem co pisalem i tych ustwieniach pochodzila chwile wylaczyla sie i po chwili znow sie wlaczyla akurat temp powietrza z nawiewu nie mierzylem ale czuc bylo ze zimne leci
bingo - |12 Kwi 2009|, 2009 14:48

dzisiaj powinna chodzić non stop, tylko wentylator włącz na maksa, by parownika nie zakuć.

[ Dodano: |12 Kwi 2009|, o 14:50 ]
jak już nie leci zimne to już jest bardzo źle,

[ Dodano: |12 Kwi 2009|, o 14:52 ]
Speedo napisał/a:
w nawiewach 3 stopnie

za nisko, jeżeli tak jest, to powinneś być non stop chory, o odparowanie na -10*C - wtedy sprężarka będzie sie wyłączać.

grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 14:54

a moze tak byc ze akurat te co sa w scorpio sprezarki nie sa przystosowane do ciaglej pracy (nie maja wewnetrznej regulacji cisnien) i stad ten efekt ze sie wlacza i wylacz co jakis czas?

[ Dodano: |12 Kwi 2009|, o 15:34 ]
sprawdzalem jeszcze raz tak jak kolega bingo napisal,wychodzi ze ma racje w 100% nie wlaczalem w AUTO tylko manualnie na max i bez znaczenia jaka temp ustawilem sprezara bila caly czas,ale zauwazylem ze jak zejde ponizej polowy obr nawiewu to sprezarka sie wylaczy i przechodzi jakby w tryb cykliczny wlaczy sie na jakis czas,potem ma przerwe i znowu praca co to moze powodowac albo co jest nie tak z klima?

gufer-posepny - |12 Kwi 2009|, 2009 18:14

grzechu913 napisał/a:
a moze tak byc ze akurat te co sa w scorpio sprezarki nie sa przystosowane do ciaglej pracy (nie maja wewnetrznej regulacji cisnien) i stad ten efekt ze sie wlacza i wylacz co jakis czas?

[ Dodano: |12 Kwi 2009|, o 15:34 ]
sprawdzalem jeszcze raz tak jak kolega bingo napisal,wychodzi ze ma racje w 100% nie wlaczalem w AUTO tylko manualnie na max i bez znaczenia jaka temp ustawilem sprezara bila caly czas,ale zauwazylem ze jak zejde ponizej polowy obr nawiewu to sprezarka sie wylaczy i przechodzi jakby w tryb cykliczny wlaczy sie na jakis czas,potem ma przerwe i znowu praca co to moze powodowac albo co jest nie tak z klima?

To ok jest . Bo jak dasz na full nawiew to parownik dostaje sporo ciepłego powietrza . Jak zmniejszysz siłę nadmuchu to parownik stygnie że tak powiem i ma za niską temperaturę ( zamarznie ) to go DE-ICE kontroluje i odcina zasilanie do kompresora . Ogrzeje się to znów włącza .

masa300789 - |12 Kwi 2009|, 2009 19:47

A zaczelem sie zastanawiac dlaczego sprezarka pracuje cyklicznie.. na minimalnym nawiewie .. :-d a ta dyskusja wiele wyjasnila ..Pozdrowienia!
grzechu913 - |12 Kwi 2009|, 2009 22:26

ale zauwazylem jedno ze w czasie jazdy jednak sie wylaczy sprezarka ,pomimo wlaczonego nawiewu na MAX.Na postoju i wolnych obrotach sie nie wylaczala .
bingo - |13 Kwi 2009|, 2009 18:36

grzechu913 napisał/a:
znowu praca co to moze powodowac albo co jest nie tak z klima
prawdopodobnie de-ice wyłącza, ale to tylko przypuszczenie.
czasem spręzarki mają zawór upustowy między tłoczeniem i ssaniem, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie (choć tańsze) i nie mają one elektromagnesu. ale spotykamy to głównie w tanich autach. ponieważ w autach klima to bardzo prosty układ (no i tani), nie ma tam zaworów stabilizujących ciśnienie. Dodatkowo pamiętajmy, że wydajność sprężarki zmienia się zależnie od obrotów, a w wielu przypadkach, ze względu na zakres pracy sprężarek, powyżej pewnej prędkości obrotowej mogą być wyłączane, by ich nie uszkodzić. sprężarki nie mają regulacji załącz/wyłącz w zależności od ciśnienia, a presostaty są zabezpieczeniami (wyjąte to pres wentylatora - to jest regulacja. Praca skokowa nie jest prawidłowa, a z opisu wynika że wyłącza de-ice, prawdopodobnie dlatego, że masz coś nie tak z przepływem powietrza, np. zatkane filtry pyłkowe.

[ Dodano: |13 Kwi 2009|, o 18:39 ]
gufer-posepny napisał/a:
To ok jest . Bo jak dasz na full nawiew to parownik dostaje sporo ciepłego powietrza . Jak zmniejszysz siłę nadmuchu to parownik stygnie że tak powiem i ma za niską temperaturę ( zamarznie ) to go DE-ICE kontroluje i odcina zasilanie do kompresora . Ogrzeje się to znów włącza .

ale to ma prawo dziać się poniżej 10*C na dworze, zobaczysz jeszcze, jak będzie już tak koło 20*C co się będzie działo.

[ Dodano: |13 Kwi 2009|, o 18:41 ]
grzechu913 napisał/a:
Na postoju i wolnych obrotach sie nie wylaczala .

sprężarka ma większą wydajność, za co za tym idzie, szybciej schłodzi powietrze. Lub też wyłącza ją pres ze względu na inne ciśniena pracy.

grzechu913 - |13 Kwi 2009|, 2009 22:23

nio musze filtry sprawdzic kiedy bo juz dawno tego nie robilem :oops:
--Marcin-- - |19 Kwi 2009|, 2009 15:32

Ja bym porównał moment włączenia sprężarki klimy do nagłego podłączenia przyczepki. W tamtym roku gdy miałem uszczelnianą sprężarkę, Pan z warsztatu powiedział, że w moim scorpio ( jak pewnie i w innych scorpio) zamontowana jest sprężarka 10-cio tłoczkowa. Podobno tego typu sprężarki montowane są do vanów, bo mają dużą wydajność. :-d
gufer-posepny - |19 Kwi 2009|, 2009 15:45

Najpierw każdy chce klimę a potem nie używają bo spalanie rośnie bo mocy brak . Typowa Polska .
bingo - |19 Kwi 2009|, 2009 17:49

--Marcin-- napisał/a:
sprężarka 10-cio tłoczkowa. Podobno tego typu sprężarki montowane są do vanów, bo mają dużą wydajność
sprężarka scorpio ma dużą wydajność bo i duże auto. co do tłoczków - liczy się wydajność sprężarki, na co główny wpływ ma wydajność obiętościowa. w scorpio są sprężarki 10 tłokowe.
Pierre - |19 Kwi 2009|, 2009 18:59

Panowie a jak jest z tą wydajnością klimy w scorpiaczkach? U mnie klima nabita, zero nieszczelności, filtr nóffka - a na nawiewie schładza tylko do 8 stopni... co przy ostrym słoneczku i ciemnym aucie daje mizerny efekt. W mesiach jak klima po nabiciu to po 15 min. oscylowało na termometrze około 3-4 stopnie (w kratkach nawiewu of course... ).
bingo - |19 Kwi 2009|, 2009 19:02

Speedo napisał/a:
ona tez na niskich obrotach dobija i sie wylacza cyklicznie nawet w upaly, przestalem sie przejmowac i analizowac,

jest OK, niektóre mondeo maja podobny soft jak francuzi, i może ci działać sprężarka cyklicznie. Sam o tym nie wiedziałem, że niemcy podpatrują francuzów ...

[ Dodano: |19 Kwi 2009|, o 19:07 ]
Pierre napisał/a:
schładza tylko do 8 stopni

powinno ci w zupełności wystarczyć. 8-12 stopni przy +25 na zewnątrz to idealny nadmuch - nie ma przechładzania sprężarki , a efekt schładzania idealny. To, że niektórzy mają nawet 3 stopnie, to nie jest dobrze dla ich zdrowia i nie tylko.
Co do temp. jeszcze - gaz to nie wszystko, jeszcze wydajność i zużycie innych elementów ma znaczenie (głównie sprężarka, parownik i skraplacz). i nie zawsze nabicie zgodne z napełnieniem nominalnym jest najlepsze - ale przepełnienie moga robić tylko ci, co wiedzą co robią, na pewnoi nie "nabijascze klim" na stacjach.

[ Dodano: |19 Kwi 2009|, o 19:09 ]
jeszcze jedna informacja - im większa różnica schłodzenia, tym suchsze powietrze wtłaczane do kabiny.

[ Dodano: |19 Kwi 2009|, o 19:09 ]
i nie ma znaczenia późniejsze jego dogrzanie ...

grzechu913 - |19 Kwi 2009|, 2009 22:14

a to jak np pisze mi 750g czynnika ,a w w poliwcie MK3 podobno jest juz 1000g to tez mozna bez problemu tyle wbic bez jakis konsekwencji czy nie,pytam czysto teoretycznie bo wiem ze w praktyce tyle wejdzie bo u braqta nabili 980g bo tyle chcial i dziala wczystko,tylko mi chodzi czy nie zaszkodzi to i jakie sa kozysci nabicia 1000gram zamiast 750g.
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 09:29

układ jest ten sam, więc śmiało mozna 1000g
co do napełnienia - do skorpio mozna nawet władować ponad 1500 g. Im więcej czynnika, tym większy zakres pracy (temp. zewnętrzna) - dotyczy różnicy miedzy 700 a 1000 g.

grzechu913 - |20 Kwi 2009|, 2009 17:06

a ile tak orientacyjnie moze taka sprezarka w scorpio zabierac kW z silnika
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 17:36

tak na oko - moc chłodnicza około 5 kW, czyli moc na wale 1,7 kW. Ale to tylko taka przyiarka, może sporo odbiegać od rzeczywistości. Musiał bym odszukać katalogi sprężarek, wtedy bym wiedział ile. moze być równie dobrze 2x to co podałem.
gufer-posepny - |20 Kwi 2009|, 2009 20:37

całe 4 konie strata .
bingo - |20 Kwi 2009|, 2009 21:13

pamiętaj, że podałem ci moc na wale sprężarki. Teraz by trzeba było przeliczyć to na wał silnika.
Struna - |21 Kwi 2009|, 2009 15:33

Pierre napisał/a:
Panowie a jak jest z tą wydajnością klimy w scorpiaczkach? U mnie klima nabita, zero nieszczelności, filtr nóffka - a na nawiewie schładza tylko do 8 stopni... co przy ostrym słoneczku i ciemnym aucie daje mizerny efekt. W mesiach jak klima po nabiciu to po 15 min. oscylowało na termometrze około 3-4 stopnie (w kratkach nawiewu of course... ).
polecam artykuł na angielskiej stronie scorpio o modyfikacji wydajności klimy w mk3.

W skrócie - układ jest mocno nadprotekcyjnie ustawiony przeciw zamarzaniu. Wystarczy ciut oszukać De-Ice i jest miodzio.

grzechu913 - |21 Kwi 2009|, 2009 15:50

Struna napisał/a:
Wystarczy ciut oszukać De-Ice i jest miodzio.

a jak go mozna w prosty sposob oszukac?

Struna - |21 Kwi 2009|, 2009 15:54

grzechu913 napisał/a:
a jak go mozna w prosty sposob oszukac?
rezystorem.

Na angielskiej stronie jest cały artykuł o tym z opisami, schematami i nawet płytka jest pokazana. Polecam -> http://www.fordscorpio.co.uk/acmod.htm